Älytalon älykkyyden muodot

Mervi Himanen

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Älytalojen rakentaminen on alkanut ns. älytalokonseptien perusteella, joiden tehtävänä on ollut määrittää käytännön rakentamisen kannalta älytalon oleelliset ominaisuudet. Universaalin älytalo määritelmän puuttuminen on rohkaissut tutkimaan älykkyyden, osaamisen ja tiedon luonnetta, jotta rakennuksen älykkyyden ydin voitaisiin määritellä ja älytalot erottaa muilla rakennuskonsepteilla rakennetuista taloista, kuten terveestä talosta taikka ekologisesta rakentamisesta. Rakennuksen älykkyys voidaan määritellä inhimillisen älykkyyden funktioksi. Artikkeli keskittyy älytalon tai ylipäätään talon tai koneen älykkyyteen älykkyyden muotoja kuvaamalla. Esitys perustuu laajempaan väitöstutkimukseen älytalojen älykkyydestä, jossa on kuvattu myös, kuinka rakennuksen älykkyys syntyy rakennukseen ja millainen älytoimitalo on laadultaan muun tyyppisiin toimitaloihin verrattuna.
Original languageFinnish
Pages (from-to)30-45
JournalMaanmittaus
Volume78
Issue number1-2
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

Himanen, M. (2003). Älytalon älykkyyden muodot. Maanmittaus, 78(1-2), 30-45.
Himanen, Mervi. / Älytalon älykkyyden muodot. In: Maanmittaus. 2003 ; Vol. 78, No. 1-2. pp. 30-45.
@article{152487a5c5954e09bd6e263a4940639b,
title = "{\"A}lytalon {\"a}lykkyyden muodot",
abstract = "{\"A}lytalojen rakentaminen on alkanut ns. {\"a}lytalokonseptien perusteella, joiden teht{\"a}v{\"a}n{\"a} on ollut m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n rakentamisen kannalta {\"a}lytalon oleelliset ominaisuudet. Universaalin {\"a}lytalo m{\"a}{\"a}ritelm{\"a}n puuttuminen on rohkaissut tutkimaan {\"a}lykkyyden, osaamisen ja tiedon luonnetta, jotta rakennuksen {\"a}lykkyyden ydin voitaisiin m{\"a}{\"a}ritell{\"a} ja {\"a}lytalot erottaa muilla rakennuskonsepteilla rakennetuista taloista, kuten terveest{\"a} talosta taikka ekologisesta rakentamisesta. Rakennuksen {\"a}lykkyys voidaan m{\"a}{\"a}ritell{\"a} inhimillisen {\"a}lykkyyden funktioksi. Artikkeli keskittyy {\"a}lytalon tai ylip{\"a}{\"a}t{\"a}{\"a}n talon tai koneen {\"a}lykkyyteen {\"a}lykkyyden muotoja kuvaamalla. Esitys perustuu laajempaan v{\"a}it{\"o}stutkimukseen {\"a}lytalojen {\"a}lykkyydest{\"a}, jossa on kuvattu my{\"o}s, kuinka rakennuksen {\"a}lykkyys syntyy rakennukseen ja millainen {\"a}lytoimitalo on laadultaan muun tyyppisiin toimitaloihin verrattuna.",
author = "Mervi Himanen",
year = "2003",
language = "Finnish",
volume = "78",
pages = "30--45",
journal = "Maanmittaus",
issn = "0047-5319",
number = "1-2",

}

Himanen, M 2003, 'Älytalon älykkyyden muodot', Maanmittaus, vol. 78, no. 1-2, pp. 30-45.

Älytalon älykkyyden muodot. / Himanen, Mervi.

In: Maanmittaus, Vol. 78, No. 1-2, 2003, p. 30-45.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Älytalon älykkyyden muodot

AU - Himanen, Mervi

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Älytalojen rakentaminen on alkanut ns. älytalokonseptien perusteella, joiden tehtävänä on ollut määrittää käytännön rakentamisen kannalta älytalon oleelliset ominaisuudet. Universaalin älytalo määritelmän puuttuminen on rohkaissut tutkimaan älykkyyden, osaamisen ja tiedon luonnetta, jotta rakennuksen älykkyyden ydin voitaisiin määritellä ja älytalot erottaa muilla rakennuskonsepteilla rakennetuista taloista, kuten terveestä talosta taikka ekologisesta rakentamisesta. Rakennuksen älykkyys voidaan määritellä inhimillisen älykkyyden funktioksi. Artikkeli keskittyy älytalon tai ylipäätään talon tai koneen älykkyyteen älykkyyden muotoja kuvaamalla. Esitys perustuu laajempaan väitöstutkimukseen älytalojen älykkyydestä, jossa on kuvattu myös, kuinka rakennuksen älykkyys syntyy rakennukseen ja millainen älytoimitalo on laadultaan muun tyyppisiin toimitaloihin verrattuna.

AB - Älytalojen rakentaminen on alkanut ns. älytalokonseptien perusteella, joiden tehtävänä on ollut määrittää käytännön rakentamisen kannalta älytalon oleelliset ominaisuudet. Universaalin älytalo määritelmän puuttuminen on rohkaissut tutkimaan älykkyyden, osaamisen ja tiedon luonnetta, jotta rakennuksen älykkyyden ydin voitaisiin määritellä ja älytalot erottaa muilla rakennuskonsepteilla rakennetuista taloista, kuten terveestä talosta taikka ekologisesta rakentamisesta. Rakennuksen älykkyys voidaan määritellä inhimillisen älykkyyden funktioksi. Artikkeli keskittyy älytalon tai ylipäätään talon tai koneen älykkyyteen älykkyyden muotoja kuvaamalla. Esitys perustuu laajempaan väitöstutkimukseen älytalojen älykkyydestä, jossa on kuvattu myös, kuinka rakennuksen älykkyys syntyy rakennukseen ja millainen älytoimitalo on laadultaan muun tyyppisiin toimitaloihin verrattuna.

M3 - Article

VL - 78

SP - 30

EP - 45

JO - Maanmittaus

JF - Maanmittaus

SN - 0047-5319

IS - 1-2

ER -

Himanen M. Älytalon älykkyyden muodot. Maanmittaus. 2003;78(1-2):30-45.