Öljyn ja kaasun poraustasanteina käytettävien merirakenteiden geotekniikka

Jouko Törnqvist

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pohjaan tukeutuvia merirakenteita käytetään laajassa mitassa merenalaisten öljy- ja kaasuesiintymien etsintään ja hyödyntämiseen. Tässä tiedotteessa tavoitteena on ollut kirjallisuuteen perustuen selvittää tähän tarkoitukseen soveltuvien merirakenteiden yleisiä geoteknisiä suunnitteluperiaatteita ja perustamistekniikoita. Työn on tarkoitus antaa yleiskuva myös sellaisista olosuhdetekijöistä, jotka heijastuvat geotekniseen suunnitteluun. Siten ei rakennetyyppien ja ympäristöolosuhteiden vaihtelevuuden johdosta yksityiskohtaisia mitoitusmenetelmiä esitetä kuin eräissä yksityistapauksissa. Tiedotteessa käsitellään paaluperusteista jacket-rakennetta, antura- ja laattaperusteista jack-up-rakennetta, betonista painovoimaisrakennetta sekä tekosaarirakennetta. Pääpaino on annettu paaluperusteisille jacket-rakenteille ja painovoimaisrakenteille. Paaluperusteisten rakenteiden osalta esitellään erilaiset offshore-paalutyypit ja niiden asentamiseen käytettäviä menetelmiä. Yleisiä paalun mitoittamiseen käytettyjä menetelmiä tarkastellaan. Yksityiskohtaisesti esitellään vaakakuormitettujen paalujen mitoituksessa käytettävät paalun kuormitus-siirtymä-riippuvuudet. Nämä riippuvuudet esitetään sekä staattisille että jaksollisille kuormituksille. Painovoimaisrakenteiden yhteydessä käsitellään laajasti asennusvaiheeseen liittyviä geoteknisiä ongelmia. Yksinkertaistetun vakavuustarkastelun periaatteet esitetään lyhyesti. Samoin esitetään yksinkertainen graafinen menetelmä, jolla maan muodonmuutokset myrskykuormituksessa voidaan selvittää. Jack-up-rakenteiden osalta keskitytään tarkastelemaan menetelmiä, joilla voidaan arvioida näiden perustusten tunkeutumista pohjaan asennusvaiheessa. Tekosaarirakenteiden osalta ainoastaan rajataan ongelmakenttä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages174
ISBN (Print)951-38-1938-8
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number298
ISSN0358-5085

Fingerprint

drilling

Keywords

  • offshore structures
  • arctic regions
  • cold weather construction

Cite this

Törnqvist, J. (1984). Öljyn ja kaasun poraustasanteina käytettävien merirakenteiden geotekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 298
Törnqvist, Jouko. / Öljyn ja kaasun poraustasanteina käytettävien merirakenteiden geotekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 298).
@book{94952087a64e4d14a87434e9a446cd42,
title = "{\"O}ljyn ja kaasun poraustasanteina k{\"a}ytett{\"a}vien merirakenteiden geotekniikka",
abstract = "Pohjaan tukeutuvia merirakenteita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n laajassa mitassa merenalaisten {\"o}ljy- ja kaasuesiintymien etsint{\"a}{\"a}n ja hy{\"o}dynt{\"a}miseen. T{\"a}ss{\"a} tiedotteessa tavoitteena on ollut kirjallisuuteen perustuen selvitt{\"a}{\"a} t{\"a}h{\"a}n tarkoitukseen soveltuvien merirakenteiden yleisi{\"a} geoteknisi{\"a} suunnitteluperiaatteita ja perustamistekniikoita. Ty{\"o}n on tarkoitus antaa yleiskuva my{\"o}s sellaisista olosuhdetekij{\"o}ist{\"a}, jotka heijastuvat geotekniseen suunnitteluun. Siten ei rakennetyyppien ja ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteiden vaihtelevuuden johdosta yksityiskohtaisia mitoitusmenetelmi{\"a} esitet{\"a} kuin er{\"a}iss{\"a} yksityistapauksissa. Tiedotteessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n paaluperusteista jacket-rakennetta, antura- ja laattaperusteista jack-up-rakennetta, betonista painovoimaisrakennetta sek{\"a} tekosaarirakennetta. P{\"a}{\"a}paino on annettu paaluperusteisille jacket-rakenteille ja painovoimaisrakenteille. Paaluperusteisten rakenteiden osalta esitell{\"a}{\"a}n erilaiset offshore-paalutyypit ja niiden asentamiseen k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a}. Yleisi{\"a} paalun mitoittamiseen k{\"a}ytettyj{\"a} menetelmi{\"a} tarkastellaan. Yksityiskohtaisesti esitell{\"a}{\"a}n vaakakuormitettujen paalujen mitoituksessa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t paalun kuormitus-siirtym{\"a}-riippuvuudet. N{\"a}m{\"a} riippuvuudet esitet{\"a}{\"a}n sek{\"a} staattisille ett{\"a} jaksollisille kuormituksille. Painovoimaisrakenteiden yhteydess{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n laajasti asennusvaiheeseen liittyvi{\"a} geoteknisi{\"a} ongelmia. Yksinkertaistetun vakavuustarkastelun periaatteet esitet{\"a}{\"a}n lyhyesti. Samoin esitet{\"a}{\"a}n yksinkertainen graafinen menetelm{\"a}, jolla maan muodonmuutokset myrskykuormituksessa voidaan selvitt{\"a}{\"a}. Jack-up-rakenteiden osalta keskityt{\"a}{\"a}n tarkastelemaan menetelmi{\"a}, joilla voidaan arvioida n{\"a}iden perustusten tunkeutumista pohjaan asennusvaiheessa. Tekosaarirakenteiden osalta ainoastaan rajataan ongelmakentt{\"a}.",
keywords = "offshore structures, arctic regions, cold weather construction",
author = "Jouko T{\"o}rnqvist",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1938-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "298",
address = "Finland",

}

Törnqvist, J 1984, Öljyn ja kaasun poraustasanteina käytettävien merirakenteiden geotekniikka. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 298, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Öljyn ja kaasun poraustasanteina käytettävien merirakenteiden geotekniikka. / Törnqvist, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 298).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Öljyn ja kaasun poraustasanteina käytettävien merirakenteiden geotekniikka

AU - Törnqvist, Jouko

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Pohjaan tukeutuvia merirakenteita käytetään laajassa mitassa merenalaisten öljy- ja kaasuesiintymien etsintään ja hyödyntämiseen. Tässä tiedotteessa tavoitteena on ollut kirjallisuuteen perustuen selvittää tähän tarkoitukseen soveltuvien merirakenteiden yleisiä geoteknisiä suunnitteluperiaatteita ja perustamistekniikoita. Työn on tarkoitus antaa yleiskuva myös sellaisista olosuhdetekijöistä, jotka heijastuvat geotekniseen suunnitteluun. Siten ei rakennetyyppien ja ympäristöolosuhteiden vaihtelevuuden johdosta yksityiskohtaisia mitoitusmenetelmiä esitetä kuin eräissä yksityistapauksissa. Tiedotteessa käsitellään paaluperusteista jacket-rakennetta, antura- ja laattaperusteista jack-up-rakennetta, betonista painovoimaisrakennetta sekä tekosaarirakennetta. Pääpaino on annettu paaluperusteisille jacket-rakenteille ja painovoimaisrakenteille. Paaluperusteisten rakenteiden osalta esitellään erilaiset offshore-paalutyypit ja niiden asentamiseen käytettäviä menetelmiä. Yleisiä paalun mitoittamiseen käytettyjä menetelmiä tarkastellaan. Yksityiskohtaisesti esitellään vaakakuormitettujen paalujen mitoituksessa käytettävät paalun kuormitus-siirtymä-riippuvuudet. Nämä riippuvuudet esitetään sekä staattisille että jaksollisille kuormituksille. Painovoimaisrakenteiden yhteydessä käsitellään laajasti asennusvaiheeseen liittyviä geoteknisiä ongelmia. Yksinkertaistetun vakavuustarkastelun periaatteet esitetään lyhyesti. Samoin esitetään yksinkertainen graafinen menetelmä, jolla maan muodonmuutokset myrskykuormituksessa voidaan selvittää. Jack-up-rakenteiden osalta keskitytään tarkastelemaan menetelmiä, joilla voidaan arvioida näiden perustusten tunkeutumista pohjaan asennusvaiheessa. Tekosaarirakenteiden osalta ainoastaan rajataan ongelmakenttä.

AB - Pohjaan tukeutuvia merirakenteita käytetään laajassa mitassa merenalaisten öljy- ja kaasuesiintymien etsintään ja hyödyntämiseen. Tässä tiedotteessa tavoitteena on ollut kirjallisuuteen perustuen selvittää tähän tarkoitukseen soveltuvien merirakenteiden yleisiä geoteknisiä suunnitteluperiaatteita ja perustamistekniikoita. Työn on tarkoitus antaa yleiskuva myös sellaisista olosuhdetekijöistä, jotka heijastuvat geotekniseen suunnitteluun. Siten ei rakennetyyppien ja ympäristöolosuhteiden vaihtelevuuden johdosta yksityiskohtaisia mitoitusmenetelmiä esitetä kuin eräissä yksityistapauksissa. Tiedotteessa käsitellään paaluperusteista jacket-rakennetta, antura- ja laattaperusteista jack-up-rakennetta, betonista painovoimaisrakennetta sekä tekosaarirakennetta. Pääpaino on annettu paaluperusteisille jacket-rakenteille ja painovoimaisrakenteille. Paaluperusteisten rakenteiden osalta esitellään erilaiset offshore-paalutyypit ja niiden asentamiseen käytettäviä menetelmiä. Yleisiä paalun mitoittamiseen käytettyjä menetelmiä tarkastellaan. Yksityiskohtaisesti esitellään vaakakuormitettujen paalujen mitoituksessa käytettävät paalun kuormitus-siirtymä-riippuvuudet. Nämä riippuvuudet esitetään sekä staattisille että jaksollisille kuormituksille. Painovoimaisrakenteiden yhteydessä käsitellään laajasti asennusvaiheeseen liittyviä geoteknisiä ongelmia. Yksinkertaistetun vakavuustarkastelun periaatteet esitetään lyhyesti. Samoin esitetään yksinkertainen graafinen menetelmä, jolla maan muodonmuutokset myrskykuormituksessa voidaan selvittää. Jack-up-rakenteiden osalta keskitytään tarkastelemaan menetelmiä, joilla voidaan arvioida näiden perustusten tunkeutumista pohjaan asennusvaiheessa. Tekosaarirakenteiden osalta ainoastaan rajataan ongelmakenttä.

KW - offshore structures

KW - arctic regions

KW - cold weather construction

M3 - Report

SN - 951-38-1938-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Öljyn ja kaasun poraustasanteina käytettävien merirakenteiden geotekniikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Törnqvist J. Öljyn ja kaasun poraustasanteina käytettävien merirakenteiden geotekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 298).