Öljysäiliöiden sisäpuolisen korroosion estäminen orgaanisilla osapinnoitteilla

Tuija Kaunisto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Maahan upotettuihin polttonestesäiliöihin kerääntyy käytön aikana vettä, joka analyysitietojen perusteella usimmiten on syövyttävää korkean kloridi- ja sulfaattipitoisuutensa vuoksi. Kloridit muuttavat syöpymistavan tasaisesta kuoppamaiseksi. Korroosio voi syöpymäkuopissa edetä nopeasti ja lopulta puhkaista säiliön seinämän. Syöpyminen on voimakkainta säiliön pohjan alueella, jonne vesi kerääntyy. Jotta öljyvuodoilta vältyttäisiin, tulisi vanhojen, ennen standardin SFS 2736 voimaantuloa käytttöön otettujen maanalaisten säiliöiden sisäpinta suojata veden syövyttävälta vaikutukselta esimerkiksi orgaanisella pinnoitteella. Lujitemuovin ja neljän epoksimaalityypin sopivuutta polttonestesäiliöiden sisäpuoliseksi pinnoitteeksi erityisesti osapinnoitteena (säiliön pohja-alue) tutkittiin laboratorio- ja kenttäkokein. Tutkituista pinnoitteista polttonesteiden yhteyteen sopivat liuotteeton ja niukkaliuotteinen epoksimaali sekä1liuote-epoksimaali ja lujitemuovi. Kenttäkokeissa kaikkien osapinnoitteiden kiinnipysyvyys oli hyvä. Hartsimodifioitu epoksimaali ei kestänyt bensiiniä ja oli herkkä pinnan esikäsittelyn suhteen, joten sitä ei suositella polttonestesäiliöihin. Laboratorio- ja kenttäkokeiden tulokset vastasivat toisiaan. Laboratorioupotuskokeissa pinnoitteiden mahdolliset vauriot muodostuivat jo noin 4 200 tunnin koeajassa eikä vaurioiden havaittu tämän jälkeen enää laajentuneen (kokonaiskoeaika oli 9 300 tuntia).
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages44
ISBN (Print)951-38-2818-2
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number707
ISSN0358-5085

Keywords

  • corrosion prevention
  • oil storage
  • storage tanks
  • underground storage
  • organic coatings

Cite this

Kaunisto, T. (1987). Öljysäiliöiden sisäpuolisen korroosion estäminen orgaanisilla osapinnoitteilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 707
Kaunisto, Tuija. / Öljysäiliöiden sisäpuolisen korroosion estäminen orgaanisilla osapinnoitteilla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 707).
@book{30bc27be68cb4faaa0d7e8a2b27816eb,
title = "{\"O}ljys{\"a}ili{\"o}iden sis{\"a}puolisen korroosion est{\"a}minen orgaanisilla osapinnoitteilla",
abstract = "Maahan upotettuihin polttonestes{\"a}ili{\"o}ihin ker{\"a}{\"a}ntyy k{\"a}yt{\"o}n aikana vett{\"a}, joka analyysitietojen perusteella usimmiten on sy{\"o}vytt{\"a}v{\"a}{\"a} korkean kloridi- ja sulfaattipitoisuutensa vuoksi. Kloridit muuttavat sy{\"o}pymistavan tasaisesta kuoppamaiseksi. Korroosio voi sy{\"o}pym{\"a}kuopissa edet{\"a} nopeasti ja lopulta puhkaista s{\"a}ili{\"o}n sein{\"a}m{\"a}n. Sy{\"o}pyminen on voimakkainta s{\"a}ili{\"o}n pohjan alueella, jonne vesi ker{\"a}{\"a}ntyy. Jotta {\"o}ljyvuodoilta v{\"a}ltytt{\"a}isiin, tulisi vanhojen, ennen standardin SFS 2736 voimaantuloa k{\"a}yttt{\"o}{\"o}n otettujen maanalaisten s{\"a}ili{\"o}iden sis{\"a}pinta suojata veden sy{\"o}vytt{\"a}v{\"a}lta vaikutukselta esimerkiksi orgaanisella pinnoitteella. Lujitemuovin ja nelj{\"a}n epoksimaalityypin sopivuutta polttonestes{\"a}ili{\"o}iden sis{\"a}puoliseksi pinnoitteeksi erityisesti osapinnoitteena (s{\"a}ili{\"o}n pohja-alue) tutkittiin laboratorio- ja kentt{\"a}kokein. Tutkituista pinnoitteista polttonesteiden yhteyteen sopivat liuotteeton ja niukkaliuotteinen epoksimaali sek{\"a}1liuote-epoksimaali ja lujitemuovi. Kentt{\"a}kokeissa kaikkien osapinnoitteiden kiinnipysyvyys oli hyv{\"a}. Hartsimodifioitu epoksimaali ei kest{\"a}nyt bensiini{\"a} ja oli herkk{\"a} pinnan esik{\"a}sittelyn suhteen, joten sit{\"a} ei suositella polttonestes{\"a}ili{\"o}ihin. Laboratorio- ja kentt{\"a}kokeiden tulokset vastasivat toisiaan. Laboratorioupotuskokeissa pinnoitteiden mahdolliset vauriot muodostuivat jo noin 4 200 tunnin koeajassa eik{\"a} vaurioiden havaittu t{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen en{\"a}{\"a} laajentuneen (kokonaiskoeaika oli 9 300 tuntia).",
keywords = "corrosion prevention, oil storage, storage tanks, underground storage, organic coatings",
author = "Tuija Kaunisto",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2818-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "707",
address = "Finland",

}

Kaunisto, T 1987, Öljysäiliöiden sisäpuolisen korroosion estäminen orgaanisilla osapinnoitteilla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 707, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Öljysäiliöiden sisäpuolisen korroosion estäminen orgaanisilla osapinnoitteilla. / Kaunisto, Tuija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 707).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Öljysäiliöiden sisäpuolisen korroosion estäminen orgaanisilla osapinnoitteilla

AU - Kaunisto, Tuija

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Maahan upotettuihin polttonestesäiliöihin kerääntyy käytön aikana vettä, joka analyysitietojen perusteella usimmiten on syövyttävää korkean kloridi- ja sulfaattipitoisuutensa vuoksi. Kloridit muuttavat syöpymistavan tasaisesta kuoppamaiseksi. Korroosio voi syöpymäkuopissa edetä nopeasti ja lopulta puhkaista säiliön seinämän. Syöpyminen on voimakkainta säiliön pohjan alueella, jonne vesi kerääntyy. Jotta öljyvuodoilta vältyttäisiin, tulisi vanhojen, ennen standardin SFS 2736 voimaantuloa käytttöön otettujen maanalaisten säiliöiden sisäpinta suojata veden syövyttävälta vaikutukselta esimerkiksi orgaanisella pinnoitteella. Lujitemuovin ja neljän epoksimaalityypin sopivuutta polttonestesäiliöiden sisäpuoliseksi pinnoitteeksi erityisesti osapinnoitteena (säiliön pohja-alue) tutkittiin laboratorio- ja kenttäkokein. Tutkituista pinnoitteista polttonesteiden yhteyteen sopivat liuotteeton ja niukkaliuotteinen epoksimaali sekä1liuote-epoksimaali ja lujitemuovi. Kenttäkokeissa kaikkien osapinnoitteiden kiinnipysyvyys oli hyvä. Hartsimodifioitu epoksimaali ei kestänyt bensiiniä ja oli herkkä pinnan esikäsittelyn suhteen, joten sitä ei suositella polttonestesäiliöihin. Laboratorio- ja kenttäkokeiden tulokset vastasivat toisiaan. Laboratorioupotuskokeissa pinnoitteiden mahdolliset vauriot muodostuivat jo noin 4 200 tunnin koeajassa eikä vaurioiden havaittu tämän jälkeen enää laajentuneen (kokonaiskoeaika oli 9 300 tuntia).

AB - Maahan upotettuihin polttonestesäiliöihin kerääntyy käytön aikana vettä, joka analyysitietojen perusteella usimmiten on syövyttävää korkean kloridi- ja sulfaattipitoisuutensa vuoksi. Kloridit muuttavat syöpymistavan tasaisesta kuoppamaiseksi. Korroosio voi syöpymäkuopissa edetä nopeasti ja lopulta puhkaista säiliön seinämän. Syöpyminen on voimakkainta säiliön pohjan alueella, jonne vesi kerääntyy. Jotta öljyvuodoilta vältyttäisiin, tulisi vanhojen, ennen standardin SFS 2736 voimaantuloa käytttöön otettujen maanalaisten säiliöiden sisäpinta suojata veden syövyttävälta vaikutukselta esimerkiksi orgaanisella pinnoitteella. Lujitemuovin ja neljän epoksimaalityypin sopivuutta polttonestesäiliöiden sisäpuoliseksi pinnoitteeksi erityisesti osapinnoitteena (säiliön pohja-alue) tutkittiin laboratorio- ja kenttäkokein. Tutkituista pinnoitteista polttonesteiden yhteyteen sopivat liuotteeton ja niukkaliuotteinen epoksimaali sekä1liuote-epoksimaali ja lujitemuovi. Kenttäkokeissa kaikkien osapinnoitteiden kiinnipysyvyys oli hyvä. Hartsimodifioitu epoksimaali ei kestänyt bensiiniä ja oli herkkä pinnan esikäsittelyn suhteen, joten sitä ei suositella polttonestesäiliöihin. Laboratorio- ja kenttäkokeiden tulokset vastasivat toisiaan. Laboratorioupotuskokeissa pinnoitteiden mahdolliset vauriot muodostuivat jo noin 4 200 tunnin koeajassa eikä vaurioiden havaittu tämän jälkeen enää laajentuneen (kokonaiskoeaika oli 9 300 tuntia).

KW - corrosion prevention

KW - oil storage

KW - storage tanks

KW - underground storage

KW - organic coatings

M3 - Report

SN - 951-38-2818-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Öljysäiliöiden sisäpuolisen korroosion estäminen orgaanisilla osapinnoitteilla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kaunisto T. Öljysäiliöiden sisäpuolisen korroosion estäminen orgaanisilla osapinnoitteilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 707).