3D-muodonhaku: Menetelmiä ja sovelluksia

Translated title of the contribution: 3D Shape Retrieval: Methods and Applications

Timo Tossavainen, Juha Sääski, Reino Ruusu, Tapio Salonen, Göran Granholm

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kolmiulotteisten geometristen mallien käyttö lisääntyy jatkuvasti tietojenkäsittelyjärjestelmien tehostuessa. Saatavilla olevien mallien määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kun 3D-skannaus ja helppokäyttöiset mallinnusohjelmat yleistyvät. Mallien hyödyntäminen ja uudelleenkäyttö edellyttävät, että haluttu malli voidaan löytää suuresta mallien joukosta kohtuullisella vaivalla. Mallien organisoinnin ja haun automatisointi ovat haastavia tutkimusongelmia. Muodon perusteella toimivia hakukoneita 3D-malleille on jo rakennettu ja aihetta tutkitaan paljon. Nykyiset hakukoneet hakevat tiettyä esimerkkiä muistuttavia malleja, jolloin tarvitaan tehokkaasti laskettavaa muodon samankaltaisuuden mittaa. Älykäs muodonhaku vaatii muodon analysoinnin ja ymmärtämisen menetelmien kehittämistä. Näillä menetelmillä on useita sovelluksia mm. tietokoneavusteisen suunnittelun, kemian ja lääketieteen aloilla. Käsittelemme muodon samankaltaisuuden määrittelemisen problematiikkaa, muodonhaun menetelmiä ja muodonhaun sovelluksia erityisesti tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) alueella. Lopuksi ehdotamme jatkotutkimuksen aiheeksi sopivia avoimia ongelmia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages41
ISBN (Electronic)978-951-38-6628-0
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number77

Keywords

  • product data management
  • shape
  • components
  • material information composition
  • imaging
  • shape retrieval
  • shape analysis
  • computer-aided design
  • product development
  • 3d-modelling

Cite this

Tossavainen, T., Sääski, J., Ruusu, R., Salonen, T., & Granholm, G. (2007). 3D-muodonhaku: Menetelmiä ja sovelluksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 77
Tossavainen, Timo ; Sääski, Juha ; Ruusu, Reino ; Salonen, Tapio ; Granholm, Göran. / 3D-muodonhaku : Menetelmiä ja sovelluksia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 41 p. (VTT Working Papers; No. 77).
@book{80a292cdc40d499fb3730c358587644f,
title = "3D-muodonhaku: Menetelmi{\"a} ja sovelluksia",
abstract = "Kolmiulotteisten geometristen mallien k{\"a}ytt{\"o} lis{\"a}{\"a}ntyy jatkuvasti tietojenk{\"a}sittelyj{\"a}rjestelmien tehostuessa. Saatavilla olevien mallien m{\"a}{\"a}r{\"a} tulee kasvamaan r{\"a}j{\"a}hdysm{\"a}isesti, kun 3D-skannaus ja helppok{\"a}ytt{\"o}iset mallinnusohjelmat yleistyv{\"a}t. Mallien hy{\"o}dynt{\"a}minen ja uudelleenk{\"a}ytt{\"o} edellytt{\"a}v{\"a}t, ett{\"a} haluttu malli voidaan l{\"o}yt{\"a}{\"a} suuresta mallien joukosta kohtuullisella vaivalla. Mallien organisoinnin ja haun automatisointi ovat haastavia tutkimusongelmia. Muodon perusteella toimivia hakukoneita 3D-malleille on jo rakennettu ja aihetta tutkitaan paljon. Nykyiset hakukoneet hakevat tietty{\"a} esimerkki{\"a} muistuttavia malleja, jolloin tarvitaan tehokkaasti laskettavaa muodon samankaltaisuuden mittaa. {\"A}lyk{\"a}s muodonhaku vaatii muodon analysoinnin ja ymm{\"a}rt{\"a}misen menetelmien kehitt{\"a}mist{\"a}. N{\"a}ill{\"a} menetelmill{\"a} on useita sovelluksia mm. tietokoneavusteisen suunnittelun, kemian ja l{\"a}{\"a}ketieteen aloilla. K{\"a}sittelemme muodon samankaltaisuuden m{\"a}{\"a}rittelemisen problematiikkaa, muodonhaun menetelmi{\"a} ja muodonhaun sovelluksia erityisesti tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) alueella. Lopuksi ehdotamme jatkotutkimuksen aiheeksi sopivia avoimia ongelmia.",
keywords = "product data management, shape, components, material information composition, imaging, shape retrieval, shape analysis, computer-aided design, product development, 3d-modelling",
author = "Timo Tossavainen and Juha S{\"a}{\"a}ski and Reino Ruusu and Tapio Salonen and G{\"o}ran Granholm",
note = "Project code: 11661",
year = "2007",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "77",
address = "Finland",

}

Tossavainen, T, Sääski, J, Ruusu, R, Salonen, T & Granholm, G 2007, 3D-muodonhaku: Menetelmiä ja sovelluksia. VTT Working Papers, no. 77, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

3D-muodonhaku : Menetelmiä ja sovelluksia. / Tossavainen, Timo; Sääski, Juha; Ruusu, Reino; Salonen, Tapio; Granholm, Göran.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 41 p. (VTT Working Papers; No. 77).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - 3D-muodonhaku

T2 - Menetelmiä ja sovelluksia

AU - Tossavainen, Timo

AU - Sääski, Juha

AU - Ruusu, Reino

AU - Salonen, Tapio

AU - Granholm, Göran

N1 - Project code: 11661

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Kolmiulotteisten geometristen mallien käyttö lisääntyy jatkuvasti tietojenkäsittelyjärjestelmien tehostuessa. Saatavilla olevien mallien määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kun 3D-skannaus ja helppokäyttöiset mallinnusohjelmat yleistyvät. Mallien hyödyntäminen ja uudelleenkäyttö edellyttävät, että haluttu malli voidaan löytää suuresta mallien joukosta kohtuullisella vaivalla. Mallien organisoinnin ja haun automatisointi ovat haastavia tutkimusongelmia. Muodon perusteella toimivia hakukoneita 3D-malleille on jo rakennettu ja aihetta tutkitaan paljon. Nykyiset hakukoneet hakevat tiettyä esimerkkiä muistuttavia malleja, jolloin tarvitaan tehokkaasti laskettavaa muodon samankaltaisuuden mittaa. Älykäs muodonhaku vaatii muodon analysoinnin ja ymmärtämisen menetelmien kehittämistä. Näillä menetelmillä on useita sovelluksia mm. tietokoneavusteisen suunnittelun, kemian ja lääketieteen aloilla. Käsittelemme muodon samankaltaisuuden määrittelemisen problematiikkaa, muodonhaun menetelmiä ja muodonhaun sovelluksia erityisesti tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) alueella. Lopuksi ehdotamme jatkotutkimuksen aiheeksi sopivia avoimia ongelmia.

AB - Kolmiulotteisten geometristen mallien käyttö lisääntyy jatkuvasti tietojenkäsittelyjärjestelmien tehostuessa. Saatavilla olevien mallien määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kun 3D-skannaus ja helppokäyttöiset mallinnusohjelmat yleistyvät. Mallien hyödyntäminen ja uudelleenkäyttö edellyttävät, että haluttu malli voidaan löytää suuresta mallien joukosta kohtuullisella vaivalla. Mallien organisoinnin ja haun automatisointi ovat haastavia tutkimusongelmia. Muodon perusteella toimivia hakukoneita 3D-malleille on jo rakennettu ja aihetta tutkitaan paljon. Nykyiset hakukoneet hakevat tiettyä esimerkkiä muistuttavia malleja, jolloin tarvitaan tehokkaasti laskettavaa muodon samankaltaisuuden mittaa. Älykäs muodonhaku vaatii muodon analysoinnin ja ymmärtämisen menetelmien kehittämistä. Näillä menetelmillä on useita sovelluksia mm. tietokoneavusteisen suunnittelun, kemian ja lääketieteen aloilla. Käsittelemme muodon samankaltaisuuden määrittelemisen problematiikkaa, muodonhaun menetelmiä ja muodonhaun sovelluksia erityisesti tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) alueella. Lopuksi ehdotamme jatkotutkimuksen aiheeksi sopivia avoimia ongelmia.

KW - product data management

KW - shape

KW - components

KW - material information composition

KW - imaging

KW - shape retrieval

KW - shape analysis

KW - computer-aided design

KW - product development

KW - 3d-modelling

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - 3D-muodonhaku

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tossavainen T, Sääski J, Ruusu R, Salonen T, Granholm G. 3D-muodonhaku: Menetelmiä ja sovelluksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 41 p. (VTT Working Papers; No. 77).