3D-muodonhaku: Menetelmiä ja sovelluksia

Translated title of the contribution: 3D Shape Retrieval: Methods and Applications

Timo Tossavainen, Juha Sääski, Reino Ruusu, Tapio Salonen, Göran Granholm

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kolmiulotteisten geometristen mallien käyttö lisääntyy jatkuvasti tietojenkäsittelyjärjestelmien tehostuessa. Saatavilla olevien mallien määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kun 3D-skannaus ja helppokäyttöiset mallinnusohjelmat yleistyvät. Mallien hyödyntäminen ja uudelleenkäyttö edellyttävät, että haluttu malli voidaan löytää suuresta mallien joukosta kohtuullisella vaivalla. Mallien organisoinnin ja haun automatisointi ovat haastavia tutkimusongelmia. Muodon perusteella toimivia hakukoneita 3D-malleille on jo rakennettu ja aihetta tutkitaan paljon. Nykyiset hakukoneet hakevat tiettyä esimerkkiä muistuttavia malleja, jolloin tarvitaan tehokkaasti laskettavaa muodon samankaltaisuuden mittaa. Älykäs muodonhaku vaatii muodon analysoinnin ja ymmärtämisen menetelmien kehittämistä. Näillä menetelmillä on useita sovelluksia mm. tietokoneavusteisen suunnittelun, kemian ja lääketieteen aloilla. Käsittelemme muodon samankaltaisuuden määrittelemisen problematiikkaa, muodonhaun menetelmiä ja muodonhaun sovelluksia erityisesti tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) alueella. Lopuksi ehdotamme jatkotutkimuksen aiheeksi sopivia avoimia ongelmia.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages41
  ISBN (Electronic)978-951-38-6628-0
  Publication statusPublished - 2007
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number77

  Keywords

  • product data management
  • shape
  • components
  • material information composition
  • imaging
  • shape retrieval
  • shape analysis
  • computer-aided design
  • product development
  • 3d-modelling

  Cite this

  Tossavainen, T., Sääski, J., Ruusu, R., Salonen, T., & Granholm, G. (2007). 3D-muodonhaku: Menetelmiä ja sovelluksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 77
  Tossavainen, Timo ; Sääski, Juha ; Ruusu, Reino ; Salonen, Tapio ; Granholm, Göran. / 3D-muodonhaku : Menetelmiä ja sovelluksia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 41 p. (VTT Working Papers; No. 77).
  @book{80a292cdc40d499fb3730c358587644f,
  title = "3D-muodonhaku: Menetelmi{\"a} ja sovelluksia",
  abstract = "Kolmiulotteisten geometristen mallien k{\"a}ytt{\"o} lis{\"a}{\"a}ntyy jatkuvasti tietojenk{\"a}sittelyj{\"a}rjestelmien tehostuessa. Saatavilla olevien mallien m{\"a}{\"a}r{\"a} tulee kasvamaan r{\"a}j{\"a}hdysm{\"a}isesti, kun 3D-skannaus ja helppok{\"a}ytt{\"o}iset mallinnusohjelmat yleistyv{\"a}t. Mallien hy{\"o}dynt{\"a}minen ja uudelleenk{\"a}ytt{\"o} edellytt{\"a}v{\"a}t, ett{\"a} haluttu malli voidaan l{\"o}yt{\"a}{\"a} suuresta mallien joukosta kohtuullisella vaivalla. Mallien organisoinnin ja haun automatisointi ovat haastavia tutkimusongelmia. Muodon perusteella toimivia hakukoneita 3D-malleille on jo rakennettu ja aihetta tutkitaan paljon. Nykyiset hakukoneet hakevat tietty{\"a} esimerkki{\"a} muistuttavia malleja, jolloin tarvitaan tehokkaasti laskettavaa muodon samankaltaisuuden mittaa. {\"A}lyk{\"a}s muodonhaku vaatii muodon analysoinnin ja ymm{\"a}rt{\"a}misen menetelmien kehitt{\"a}mist{\"a}. N{\"a}ill{\"a} menetelmill{\"a} on useita sovelluksia mm. tietokoneavusteisen suunnittelun, kemian ja l{\"a}{\"a}ketieteen aloilla. K{\"a}sittelemme muodon samankaltaisuuden m{\"a}{\"a}rittelemisen problematiikkaa, muodonhaun menetelmi{\"a} ja muodonhaun sovelluksia erityisesti tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) alueella. Lopuksi ehdotamme jatkotutkimuksen aiheeksi sopivia avoimia ongelmia.",
  keywords = "product data management, shape, components, material information composition, imaging, shape retrieval, shape analysis, computer-aided design, product development, 3d-modelling",
  author = "Timo Tossavainen and Juha S{\"a}{\"a}ski and Reino Ruusu and Tapio Salonen and G{\"o}ran Granholm",
  note = "Project code: 11661",
  year = "2007",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "77",
  address = "Finland",

  }

  Tossavainen, T, Sääski, J, Ruusu, R, Salonen, T & Granholm, G 2007, 3D-muodonhaku: Menetelmiä ja sovelluksia. VTT Working Papers, no. 77, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  3D-muodonhaku : Menetelmiä ja sovelluksia. / Tossavainen, Timo; Sääski, Juha; Ruusu, Reino; Salonen, Tapio; Granholm, Göran.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 41 p. (VTT Working Papers; No. 77).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - 3D-muodonhaku

  T2 - Menetelmiä ja sovelluksia

  AU - Tossavainen, Timo

  AU - Sääski, Juha

  AU - Ruusu, Reino

  AU - Salonen, Tapio

  AU - Granholm, Göran

  N1 - Project code: 11661

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Kolmiulotteisten geometristen mallien käyttö lisääntyy jatkuvasti tietojenkäsittelyjärjestelmien tehostuessa. Saatavilla olevien mallien määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kun 3D-skannaus ja helppokäyttöiset mallinnusohjelmat yleistyvät. Mallien hyödyntäminen ja uudelleenkäyttö edellyttävät, että haluttu malli voidaan löytää suuresta mallien joukosta kohtuullisella vaivalla. Mallien organisoinnin ja haun automatisointi ovat haastavia tutkimusongelmia. Muodon perusteella toimivia hakukoneita 3D-malleille on jo rakennettu ja aihetta tutkitaan paljon. Nykyiset hakukoneet hakevat tiettyä esimerkkiä muistuttavia malleja, jolloin tarvitaan tehokkaasti laskettavaa muodon samankaltaisuuden mittaa. Älykäs muodonhaku vaatii muodon analysoinnin ja ymmärtämisen menetelmien kehittämistä. Näillä menetelmillä on useita sovelluksia mm. tietokoneavusteisen suunnittelun, kemian ja lääketieteen aloilla. Käsittelemme muodon samankaltaisuuden määrittelemisen problematiikkaa, muodonhaun menetelmiä ja muodonhaun sovelluksia erityisesti tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) alueella. Lopuksi ehdotamme jatkotutkimuksen aiheeksi sopivia avoimia ongelmia.

  AB - Kolmiulotteisten geometristen mallien käyttö lisääntyy jatkuvasti tietojenkäsittelyjärjestelmien tehostuessa. Saatavilla olevien mallien määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kun 3D-skannaus ja helppokäyttöiset mallinnusohjelmat yleistyvät. Mallien hyödyntäminen ja uudelleenkäyttö edellyttävät, että haluttu malli voidaan löytää suuresta mallien joukosta kohtuullisella vaivalla. Mallien organisoinnin ja haun automatisointi ovat haastavia tutkimusongelmia. Muodon perusteella toimivia hakukoneita 3D-malleille on jo rakennettu ja aihetta tutkitaan paljon. Nykyiset hakukoneet hakevat tiettyä esimerkkiä muistuttavia malleja, jolloin tarvitaan tehokkaasti laskettavaa muodon samankaltaisuuden mittaa. Älykäs muodonhaku vaatii muodon analysoinnin ja ymmärtämisen menetelmien kehittämistä. Näillä menetelmillä on useita sovelluksia mm. tietokoneavusteisen suunnittelun, kemian ja lääketieteen aloilla. Käsittelemme muodon samankaltaisuuden määrittelemisen problematiikkaa, muodonhaun menetelmiä ja muodonhaun sovelluksia erityisesti tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) alueella. Lopuksi ehdotamme jatkotutkimuksen aiheeksi sopivia avoimia ongelmia.

  KW - product data management

  KW - shape

  KW - components

  KW - material information composition

  KW - imaging

  KW - shape retrieval

  KW - shape analysis

  KW - computer-aided design

  KW - product development

  KW - 3d-modelling

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - 3D-muodonhaku

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Tossavainen T, Sääski J, Ruusu R, Salonen T, Granholm G. 3D-muodonhaku: Menetelmiä ja sovelluksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 41 p. (VTT Working Papers; No. 77).