3D-tulostuksen suunnittelu- ja päätöksenteko-opas yrityksille

Sergei Sekhurov, Pentti Eklund, Veli Kujanpää, Joonas Pekkarinen, Kai Syrjälä, Jorma Vihinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

3D-tulostus eli lisäävä valmistus on viimeisten vuosien aikana tullut laajasti hyödynnettäväksi teknologiaksi erilaisissa teollisuuden ratkaisuissa. Samalla tietoisuus sen mahdollisuuksista on levinnyt laajasti myös PK-sektorille, joka on ottamassa teknologiaa lisääntyvästi käyttöön. 3D-tulostusta ei käytetä enää vain prototyyppien valmistamiseen vaan yhä enemmän suorassa tuotantokäytössä. Tämä on nostanut esiin uusia tarpeita ja kysymyksiä teknologioiden käytölle ja valmistettujen tuotteiden laadulle sekä standardisoidulle varmistukselle. DIMECCin MANU-ohjelman eräänä osa-alueena on ollut 3D-tulostuksen kehityksen tutkiminen ja sen mahdollisuuksien konkretisoiminen suomalaisen teollisuuden tarpeita vasten. Tämä opas on muodostunut MANUn tuloksena ja se tarjoaa käytännönläheisen käsikirjan 3D-tulostuksen hyödyntämiseksi teollisuudessa. Toivomme käsikirjan tukevan mahdollisimman monia 3D-tulostuksen hyödyntäjiä, aina vasta-alkajista kokeneisiin 3D-ammattilaisiin.
Original languageFinnish
Number of pages42
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesDIMECC Publications Series
Number12
ISSN2489-4923

Keywords

  • 3D-printing
  • additive manufacturing
  • design

Cite this

Sekhurov, S., Eklund, P., Kujanpää, V., Pekkarinen, J., Syrjälä, K., & Vihinen, J. (2017). 3D-tulostuksen suunnittelu- ja päätöksenteko-opas yrityksille. DIMECC Publications Series, No. 12
Sekhurov, Sergei ; Eklund, Pentti ; Kujanpää, Veli ; Pekkarinen, Joonas ; Syrjälä, Kai ; Vihinen, Jorma. / 3D-tulostuksen suunnittelu- ja päätöksenteko-opas yrityksille. 2017. 42 p. (DIMECC Publications Series; No. 12).
@book{2268c19f4c16448e83a544e0d7a82b79,
title = "3D-tulostuksen suunnittelu- ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteko-opas yrityksille",
abstract = "3D-tulostus eli lis{\"a}{\"a}v{\"a} valmistus on viimeisten vuosien aikana tullut laajasti hy{\"o}dynnett{\"a}v{\"a}ksi teknologiaksi erilaisissa teollisuuden ratkaisuissa. Samalla tietoisuus sen mahdollisuuksista on levinnyt laajasti my{\"o}s PK-sektorille, joka on ottamassa teknologiaa lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}sti k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. 3D-tulostusta ei k{\"a}ytet{\"a} en{\"a}{\"a} vain prototyyppien valmistamiseen vaan yh{\"a} enemm{\"a}n suorassa tuotantok{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. T{\"a}m{\"a} on nostanut esiin uusia tarpeita ja kysymyksi{\"a} teknologioiden k{\"a}yt{\"o}lle ja valmistettujen tuotteiden laadulle sek{\"a} standardisoidulle varmistukselle. DIMECCin MANU-ohjelman er{\"a}{\"a}n{\"a} osa-alueena on ollut 3D-tulostuksen kehityksen tutkiminen ja sen mahdollisuuksien konkretisoiminen suomalaisen teollisuuden tarpeita vasten. T{\"a}m{\"a} opas on muodostunut MANUn tuloksena ja se tarjoaa k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}nl{\"a}heisen k{\"a}sikirjan 3D-tulostuksen hy{\"o}dynt{\"a}miseksi teollisuudessa. Toivomme k{\"a}sikirjan tukevan mahdollisimman monia 3D-tulostuksen hy{\"o}dynt{\"a}ji{\"a}, aina vasta-alkajista kokeneisiin 3D-ammattilaisiin.",
keywords = "3D-printing, additive manufacturing, design",
author = "Sergei Sekhurov and Pentti Eklund and Veli Kujanp{\"a}{\"a} and Joonas Pekkarinen and Kai Syrj{\"a}l{\"a} and Jorma Vihinen",
note = "Project code: 101179",
year = "2017",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-238-187-3",
series = "DIMECC Publications Series",
number = "12",

}

Sekhurov, S, Eklund, P, Kujanpää, V, Pekkarinen, J, Syrjälä, K & Vihinen, J 2017, 3D-tulostuksen suunnittelu- ja päätöksenteko-opas yrityksille. DIMECC Publications Series, no. 12.

3D-tulostuksen suunnittelu- ja päätöksenteko-opas yrityksille. / Sekhurov, Sergei; Eklund, Pentti; Kujanpää, Veli; Pekkarinen, Joonas; Syrjälä, Kai; Vihinen, Jorma.

2017. 42 p. (DIMECC Publications Series; No. 12).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - 3D-tulostuksen suunnittelu- ja päätöksenteko-opas yrityksille

AU - Sekhurov, Sergei

AU - Eklund, Pentti

AU - Kujanpää, Veli

AU - Pekkarinen, Joonas

AU - Syrjälä, Kai

AU - Vihinen, Jorma

N1 - Project code: 101179

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - 3D-tulostus eli lisäävä valmistus on viimeisten vuosien aikana tullut laajasti hyödynnettäväksi teknologiaksi erilaisissa teollisuuden ratkaisuissa. Samalla tietoisuus sen mahdollisuuksista on levinnyt laajasti myös PK-sektorille, joka on ottamassa teknologiaa lisääntyvästi käyttöön. 3D-tulostusta ei käytetä enää vain prototyyppien valmistamiseen vaan yhä enemmän suorassa tuotantokäytössä. Tämä on nostanut esiin uusia tarpeita ja kysymyksiä teknologioiden käytölle ja valmistettujen tuotteiden laadulle sekä standardisoidulle varmistukselle. DIMECCin MANU-ohjelman eräänä osa-alueena on ollut 3D-tulostuksen kehityksen tutkiminen ja sen mahdollisuuksien konkretisoiminen suomalaisen teollisuuden tarpeita vasten. Tämä opas on muodostunut MANUn tuloksena ja se tarjoaa käytännönläheisen käsikirjan 3D-tulostuksen hyödyntämiseksi teollisuudessa. Toivomme käsikirjan tukevan mahdollisimman monia 3D-tulostuksen hyödyntäjiä, aina vasta-alkajista kokeneisiin 3D-ammattilaisiin.

AB - 3D-tulostus eli lisäävä valmistus on viimeisten vuosien aikana tullut laajasti hyödynnettäväksi teknologiaksi erilaisissa teollisuuden ratkaisuissa. Samalla tietoisuus sen mahdollisuuksista on levinnyt laajasti myös PK-sektorille, joka on ottamassa teknologiaa lisääntyvästi käyttöön. 3D-tulostusta ei käytetä enää vain prototyyppien valmistamiseen vaan yhä enemmän suorassa tuotantokäytössä. Tämä on nostanut esiin uusia tarpeita ja kysymyksiä teknologioiden käytölle ja valmistettujen tuotteiden laadulle sekä standardisoidulle varmistukselle. DIMECCin MANU-ohjelman eräänä osa-alueena on ollut 3D-tulostuksen kehityksen tutkiminen ja sen mahdollisuuksien konkretisoiminen suomalaisen teollisuuden tarpeita vasten. Tämä opas on muodostunut MANUn tuloksena ja se tarjoaa käytännönläheisen käsikirjan 3D-tulostuksen hyödyntämiseksi teollisuudessa. Toivomme käsikirjan tukevan mahdollisimman monia 3D-tulostuksen hyödyntäjiä, aina vasta-alkajista kokeneisiin 3D-ammattilaisiin.

KW - 3D-printing

KW - additive manufacturing

KW - design

M3 - Report

SN - 978-952-238-187-3

T3 - DIMECC Publications Series

BT - 3D-tulostuksen suunnittelu- ja päätöksenteko-opas yrityksille

ER -

Sekhurov S, Eklund P, Kujanpää V, Pekkarinen J, Syrjälä K, Vihinen J. 3D-tulostuksen suunnittelu- ja päätöksenteko-opas yrityksille. 2017. 42 p. (DIMECC Publications Series; No. 12).