Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas

Translated title of the contribution: A guide book for planning demolition of restoration work

Pekka Paasivuori

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Purku- ja korjausrakentamisen työturvallisuustutkimuksessa on tähän saakka keskitytty lähinnä työhygieniaan ja yleisiin ohjeisiin. Tässä purku- ja korjausrakentamisen suunnittelijan turvallisuusoppaassa painotetaan rakenteiden toimintaperiaatteista (rakenteiden statiikasta) ja lujuudesta aiheutuvia työturvallisuutta vaarantavia tekijöitä. Ohjeita annetaan tarpeellisista lähtötiedoista, rakennetutkimuksesta sekä purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan muistilistoista. Rakenteiden toimintaperiaatteita selvitetään hyvin yksinkertaisesti, jotta oppaasta olisi hyötyä työntekijöille ja työnjohtajille työmaalla ja suunnittelijapiirtäjille suunnittelutoimistoissa sekä rakennuttajille. Lisäksi annetaan ohjeita erilaisten rakenteiden purkujärjestyksestä ja tuennoista. Purku- ja korjausrakentamiseen soveltuvia urakkasopimusmuotoja käsitellään Iyhyesti. Liitteissä on käsitelty uusien rakenteiden mittojen arviointia, kokemuksia eri sopimusmuotojen soveltuvuudesta korjausrakentamiseen ja ainetta rikkomattomia rakenteiden lujuuden ja kunnon arviointimenetelmiä, purkusuunnittelun muistilistaa (RATU-korttiluonnos) sekä työmaasuunnitelmia ja niihin liittyviä työturvallisuustoimenpiteitä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages132
ISBN (Print)951-38-3802-1
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1153
ISSN0358-5085

Fingerprint

demolition
restoration
book
planning

Keywords

  • occupational safety
  • demolition
  • renovating
  • structures
  • repairs
  • statics
  • construction
  • recommendations
  • instructions

Cite this

Paasivuori, P. (1990). Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1153
Paasivuori, Pekka. / Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 132 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1153).
@book{4f1822cd871e4333a53c97a4034cf21f,
title = "Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas",
abstract = "Purku- ja korjausrakentamisen ty{\"o}turvallisuustutkimuksessa on t{\"a}h{\"a}n saakka keskitytty l{\"a}hinn{\"a} ty{\"o}hygieniaan ja yleisiin ohjeisiin. T{\"a}ss{\"a} purku- ja korjausrakentamisen suunnittelijan turvallisuusoppaassa painotetaan rakenteiden toimintaperiaatteista (rakenteiden statiikasta) ja lujuudesta aiheutuvia ty{\"o}turvallisuutta vaarantavia tekij{\"o}it{\"a}. Ohjeita annetaan tarpeellisista l{\"a}ht{\"o}tiedoista, rakennetutkimuksesta sek{\"a} purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan muistilistoista. Rakenteiden toimintaperiaatteita selvitet{\"a}{\"a}n hyvin yksinkertaisesti, jotta oppaasta olisi hy{\"o}ty{\"a} ty{\"o}ntekij{\"o}ille ja ty{\"o}njohtajille ty{\"o}maalla ja suunnittelijapiirt{\"a}jille suunnittelutoimistoissa sek{\"a} rakennuttajille. Lis{\"a}ksi annetaan ohjeita erilaisten rakenteiden purkuj{\"a}rjestyksest{\"a} ja tuennoista. Purku- ja korjausrakentamiseen soveltuvia urakkasopimusmuotoja k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n Iyhyesti. Liitteiss{\"a} on k{\"a}sitelty uusien rakenteiden mittojen arviointia, kokemuksia eri sopimusmuotojen soveltuvuudesta korjausrakentamiseen ja ainetta rikkomattomia rakenteiden lujuuden ja kunnon arviointimenetelmi{\"a}, purkusuunnittelun muistilistaa (RATU-korttiluonnos) sek{\"a} ty{\"o}maasuunnitelmia ja niihin liittyvi{\"a} ty{\"o}turvallisuustoimenpiteit{\"a}.",
keywords = "occupational safety, demolition, renovating, structures, repairs, statics, construction, recommendations, instructions",
author = "Pekka Paasivuori",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3802-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1153",
address = "Finland",

}

Paasivuori, P 1990, Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1153, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas. / Paasivuori, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 132 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1153).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas

AU - Paasivuori, Pekka

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Purku- ja korjausrakentamisen työturvallisuustutkimuksessa on tähän saakka keskitytty lähinnä työhygieniaan ja yleisiin ohjeisiin. Tässä purku- ja korjausrakentamisen suunnittelijan turvallisuusoppaassa painotetaan rakenteiden toimintaperiaatteista (rakenteiden statiikasta) ja lujuudesta aiheutuvia työturvallisuutta vaarantavia tekijöitä. Ohjeita annetaan tarpeellisista lähtötiedoista, rakennetutkimuksesta sekä purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan muistilistoista. Rakenteiden toimintaperiaatteita selvitetään hyvin yksinkertaisesti, jotta oppaasta olisi hyötyä työntekijöille ja työnjohtajille työmaalla ja suunnittelijapiirtäjille suunnittelutoimistoissa sekä rakennuttajille. Lisäksi annetaan ohjeita erilaisten rakenteiden purkujärjestyksestä ja tuennoista. Purku- ja korjausrakentamiseen soveltuvia urakkasopimusmuotoja käsitellään Iyhyesti. Liitteissä on käsitelty uusien rakenteiden mittojen arviointia, kokemuksia eri sopimusmuotojen soveltuvuudesta korjausrakentamiseen ja ainetta rikkomattomia rakenteiden lujuuden ja kunnon arviointimenetelmiä, purkusuunnittelun muistilistaa (RATU-korttiluonnos) sekä työmaasuunnitelmia ja niihin liittyviä työturvallisuustoimenpiteitä.

AB - Purku- ja korjausrakentamisen työturvallisuustutkimuksessa on tähän saakka keskitytty lähinnä työhygieniaan ja yleisiin ohjeisiin. Tässä purku- ja korjausrakentamisen suunnittelijan turvallisuusoppaassa painotetaan rakenteiden toimintaperiaatteista (rakenteiden statiikasta) ja lujuudesta aiheutuvia työturvallisuutta vaarantavia tekijöitä. Ohjeita annetaan tarpeellisista lähtötiedoista, rakennetutkimuksesta sekä purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan muistilistoista. Rakenteiden toimintaperiaatteita selvitetään hyvin yksinkertaisesti, jotta oppaasta olisi hyötyä työntekijöille ja työnjohtajille työmaalla ja suunnittelijapiirtäjille suunnittelutoimistoissa sekä rakennuttajille. Lisäksi annetaan ohjeita erilaisten rakenteiden purkujärjestyksestä ja tuennoista. Purku- ja korjausrakentamiseen soveltuvia urakkasopimusmuotoja käsitellään Iyhyesti. Liitteissä on käsitelty uusien rakenteiden mittojen arviointia, kokemuksia eri sopimusmuotojen soveltuvuudesta korjausrakentamiseen ja ainetta rikkomattomia rakenteiden lujuuden ja kunnon arviointimenetelmiä, purkusuunnittelun muistilistaa (RATU-korttiluonnos) sekä työmaasuunnitelmia ja niihin liittyviä työturvallisuustoimenpiteitä.

KW - occupational safety

KW - demolition

KW - renovating

KW - structures

KW - repairs

KW - statics

KW - construction

KW - recommendations

KW - instructions

M3 - Report

SN - 951-38-3802-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Paasivuori P. Purku- ja korjausrakentamista suunnittelevan turvallisuusopas. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 132 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1153).