Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun

Translated title of the contribution: A look into the life-cycle design of complex systems

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kirjassa käsitellään menetelmiä teknisten järjestelmien elinkaarivaatimukset huomioivaan suunnitteluun. Valittuja keinoja ja metodiikkoja ovat kompleksisten järjestelmien tekniikka (Systems Engineering - SE), tuotteen elinkaaren hallinta (Product Lifecycle Management - PLM), mallipohjaisuus ja virtuaaliprototypointi, vaatimusten hallinta sekä näihin liittyvät standardit. Tietoteknisten järjestelmien rooli tuotekehityksen ja elinkaarenhallinnan mahdollistajana on kiistaton. Asteittainen siirtyminen dokumenttipohjaisesta tiedonhallinnasta mallipohjaisiin esityksiin kaikissa elinkaaren vaiheissa mahdollistaa entistä tehokkaamman yhteistyön eri suunnittelualojen ja sidosryhmien välillä. Uusien menetelmien, prosessien ja niitä tukevien työkalujen käyttöönotto ja soveltaminen sekä yrityksen sisällä että keskeisissä verkostoissa vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja tapauskohtaisten erityspiirteiden huomioimista. Keskeisenä lähtökohtana on suunnittelukohteiden käsitteleminen osana kokonaisuutta, johon vaikuttaa niin sidosryhmät, käyttöympäristö kuin kytkennät muiden järjestelmien muodostamaan "ekosysteemiin" ja näissä tapahtuvat muutokset koko elinkaaren ajan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages236
ISBN (Electronic)978-951-38-8045-3
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameVTT Technology
PublisherVTT
No.121
ISSN (Print)2242-1211
ISSN (Electronic)2242-122X

Fingerprint

life cycle design
systems engineering

Keywords

  • Systems Engineering
  • Life-cycle management
  • product design
  • product data
  • design process
  • requirements management
  • PLM
  • PDM

Cite this

Granholm, G. (Ed.) (2013). Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 121
Granholm, Göran (Editor). / Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 236 p. (VTT Technology; No. 121).
@book{6e13ca7353154f2eb3b69c9e6f466a1a,
title = "Katsaus kompleksisten j{\"a}rjestelmien elinkaaren suunnitteluun",
abstract = "Kirjassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n menetelmi{\"a} teknisten j{\"a}rjestelmien elinkaarivaatimukset huomioivaan suunnitteluun. Valittuja keinoja ja metodiikkoja ovat kompleksisten j{\"a}rjestelmien tekniikka (Systems Engineering - SE), tuotteen elinkaaren hallinta (Product Lifecycle Management - PLM), mallipohjaisuus ja virtuaaliprototypointi, vaatimusten hallinta sek{\"a} n{\"a}ihin liittyv{\"a}t standardit. Tietoteknisten j{\"a}rjestelmien rooli tuotekehityksen ja elinkaarenhallinnan mahdollistajana on kiistaton. Asteittainen siirtyminen dokumenttipohjaisesta tiedonhallinnasta mallipohjaisiin esityksiin kaikissa elinkaaren vaiheissa mahdollistaa entist{\"a} tehokkaamman yhteisty{\"o}n eri suunnittelualojen ja sidosryhmien v{\"a}lill{\"a}. Uusien menetelmien, prosessien ja niit{\"a} tukevien ty{\"o}kalujen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto ja soveltaminen sek{\"a} yrityksen sis{\"a}ll{\"a} ett{\"a} keskeisiss{\"a} verkostoissa vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja tapauskohtaisten erityspiirteiden huomioimista. Keskeisen{\"a} l{\"a}ht{\"o}kohtana on suunnittelukohteiden k{\"a}sitteleminen osana kokonaisuutta, johon vaikuttaa niin sidosryhm{\"a}t, k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o} kuin kytkenn{\"a}t muiden j{\"a}rjestelmien muodostamaan {"}ekosysteemiin{"} ja n{\"a}iss{\"a} tapahtuvat muutokset koko elinkaaren ajan.",
keywords = "Systems Engineering, Life-cycle management, product design, product data, design process, requirements management, PLM, PDM",
editor = "G{\"o}ran Granholm",
note = "Project code: 82473",
year = "2013",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "121",
address = "Finland",

}

Granholm, G (ed.) 2013, Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. VTT Technology, no. 121, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. / Granholm, Göran (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 236 p. (VTT Technology; No. 121).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun

A2 - Granholm, Göran

N1 - Project code: 82473

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Kirjassa käsitellään menetelmiä teknisten järjestelmien elinkaarivaatimukset huomioivaan suunnitteluun. Valittuja keinoja ja metodiikkoja ovat kompleksisten järjestelmien tekniikka (Systems Engineering - SE), tuotteen elinkaaren hallinta (Product Lifecycle Management - PLM), mallipohjaisuus ja virtuaaliprototypointi, vaatimusten hallinta sekä näihin liittyvät standardit. Tietoteknisten järjestelmien rooli tuotekehityksen ja elinkaarenhallinnan mahdollistajana on kiistaton. Asteittainen siirtyminen dokumenttipohjaisesta tiedonhallinnasta mallipohjaisiin esityksiin kaikissa elinkaaren vaiheissa mahdollistaa entistä tehokkaamman yhteistyön eri suunnittelualojen ja sidosryhmien välillä. Uusien menetelmien, prosessien ja niitä tukevien työkalujen käyttöönotto ja soveltaminen sekä yrityksen sisällä että keskeisissä verkostoissa vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja tapauskohtaisten erityspiirteiden huomioimista. Keskeisenä lähtökohtana on suunnittelukohteiden käsitteleminen osana kokonaisuutta, johon vaikuttaa niin sidosryhmät, käyttöympäristö kuin kytkennät muiden järjestelmien muodostamaan "ekosysteemiin" ja näissä tapahtuvat muutokset koko elinkaaren ajan.

AB - Kirjassa käsitellään menetelmiä teknisten järjestelmien elinkaarivaatimukset huomioivaan suunnitteluun. Valittuja keinoja ja metodiikkoja ovat kompleksisten järjestelmien tekniikka (Systems Engineering - SE), tuotteen elinkaaren hallinta (Product Lifecycle Management - PLM), mallipohjaisuus ja virtuaaliprototypointi, vaatimusten hallinta sekä näihin liittyvät standardit. Tietoteknisten järjestelmien rooli tuotekehityksen ja elinkaarenhallinnan mahdollistajana on kiistaton. Asteittainen siirtyminen dokumenttipohjaisesta tiedonhallinnasta mallipohjaisiin esityksiin kaikissa elinkaaren vaiheissa mahdollistaa entistä tehokkaamman yhteistyön eri suunnittelualojen ja sidosryhmien välillä. Uusien menetelmien, prosessien ja niitä tukevien työkalujen käyttöönotto ja soveltaminen sekä yrityksen sisällä että keskeisissä verkostoissa vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja tapauskohtaisten erityspiirteiden huomioimista. Keskeisenä lähtökohtana on suunnittelukohteiden käsitteleminen osana kokonaisuutta, johon vaikuttaa niin sidosryhmät, käyttöympäristö kuin kytkennät muiden järjestelmien muodostamaan "ekosysteemiin" ja näissä tapahtuvat muutokset koko elinkaaren ajan.

KW - Systems Engineering

KW - Life-cycle management

KW - product design

KW - product data

KW - design process

KW - requirements management

KW - PLM

KW - PDM

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Granholm G, (ed.). Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 236 p. (VTT Technology; No. 121).