Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun

Translated title of the contribution: A look into the life-cycle design of complex systems

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kirjassa käsitellään menetelmiä teknisten järjestelmien elinkaarivaatimukset huomioivaan suunnitteluun. Valittuja keinoja ja metodiikkoja ovat kompleksisten järjestelmien tekniikka (Systems Engineering - SE), tuotteen elinkaaren hallinta (Product Lifecycle Management - PLM), mallipohjaisuus ja virtuaaliprototypointi, vaatimusten hallinta sekä näihin liittyvät standardit. Tietoteknisten järjestelmien rooli tuotekehityksen ja elinkaarenhallinnan mahdollistajana on kiistaton. Asteittainen siirtyminen dokumenttipohjaisesta tiedonhallinnasta mallipohjaisiin esityksiin kaikissa elinkaaren vaiheissa mahdollistaa entistä tehokkaamman yhteistyön eri suunnittelualojen ja sidosryhmien välillä. Uusien menetelmien, prosessien ja niitä tukevien työkalujen käyttöönotto ja soveltaminen sekä yrityksen sisällä että keskeisissä verkostoissa vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja tapauskohtaisten erityspiirteiden huomioimista. Keskeisenä lähtökohtana on suunnittelukohteiden käsitteleminen osana kokonaisuutta, johon vaikuttaa niin sidosryhmät, käyttöympäristö kuin kytkennät muiden järjestelmien muodostamaan "ekosysteemiin" ja näissä tapahtuvat muutokset koko elinkaaren ajan.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages236
  ISBN (Electronic)978-951-38-8045-3
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number121
  ISSN2242-1211

  Fingerprint

  life cycle design
  systems engineering

  Keywords

  • Systems Engineering
  • Life-cycle management
  • product design
  • product data
  • design process
  • requirements management
  • PLM
  • PDM

  Cite this

  Granholm, G. (Ed.) (2013). Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 121
  Granholm, Göran (Editor). / Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 236 p. (VTT Technology; No. 121).
  @book{6e13ca7353154f2eb3b69c9e6f466a1a,
  title = "Katsaus kompleksisten j{\"a}rjestelmien elinkaaren suunnitteluun",
  abstract = "Kirjassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n menetelmi{\"a} teknisten j{\"a}rjestelmien elinkaarivaatimukset huomioivaan suunnitteluun. Valittuja keinoja ja metodiikkoja ovat kompleksisten j{\"a}rjestelmien tekniikka (Systems Engineering - SE), tuotteen elinkaaren hallinta (Product Lifecycle Management - PLM), mallipohjaisuus ja virtuaaliprototypointi, vaatimusten hallinta sek{\"a} n{\"a}ihin liittyv{\"a}t standardit. Tietoteknisten j{\"a}rjestelmien rooli tuotekehityksen ja elinkaarenhallinnan mahdollistajana on kiistaton. Asteittainen siirtyminen dokumenttipohjaisesta tiedonhallinnasta mallipohjaisiin esityksiin kaikissa elinkaaren vaiheissa mahdollistaa entist{\"a} tehokkaamman yhteisty{\"o}n eri suunnittelualojen ja sidosryhmien v{\"a}lill{\"a}. Uusien menetelmien, prosessien ja niit{\"a} tukevien ty{\"o}kalujen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto ja soveltaminen sek{\"a} yrityksen sis{\"a}ll{\"a} ett{\"a} keskeisiss{\"a} verkostoissa vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja tapauskohtaisten erityspiirteiden huomioimista. Keskeisen{\"a} l{\"a}ht{\"o}kohtana on suunnittelukohteiden k{\"a}sitteleminen osana kokonaisuutta, johon vaikuttaa niin sidosryhm{\"a}t, k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o} kuin kytkenn{\"a}t muiden j{\"a}rjestelmien muodostamaan {"}ekosysteemiin{"} ja n{\"a}iss{\"a} tapahtuvat muutokset koko elinkaaren ajan.",
  keywords = "Systems Engineering, Life-cycle management, product design, product data, design process, requirements management, PLM, PDM",
  editor = "G{\"o}ran Granholm",
  note = "Project code: 82473",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "121",
  address = "Finland",

  }

  Granholm, G (ed.) 2013, Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. VTT Technology, no. 121, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. / Granholm, Göran (Editor).

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 236 p. (VTT Technology; No. 121).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun

  A2 - Granholm, Göran

  N1 - Project code: 82473

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Kirjassa käsitellään menetelmiä teknisten järjestelmien elinkaarivaatimukset huomioivaan suunnitteluun. Valittuja keinoja ja metodiikkoja ovat kompleksisten järjestelmien tekniikka (Systems Engineering - SE), tuotteen elinkaaren hallinta (Product Lifecycle Management - PLM), mallipohjaisuus ja virtuaaliprototypointi, vaatimusten hallinta sekä näihin liittyvät standardit. Tietoteknisten järjestelmien rooli tuotekehityksen ja elinkaarenhallinnan mahdollistajana on kiistaton. Asteittainen siirtyminen dokumenttipohjaisesta tiedonhallinnasta mallipohjaisiin esityksiin kaikissa elinkaaren vaiheissa mahdollistaa entistä tehokkaamman yhteistyön eri suunnittelualojen ja sidosryhmien välillä. Uusien menetelmien, prosessien ja niitä tukevien työkalujen käyttöönotto ja soveltaminen sekä yrityksen sisällä että keskeisissä verkostoissa vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja tapauskohtaisten erityspiirteiden huomioimista. Keskeisenä lähtökohtana on suunnittelukohteiden käsitteleminen osana kokonaisuutta, johon vaikuttaa niin sidosryhmät, käyttöympäristö kuin kytkennät muiden järjestelmien muodostamaan "ekosysteemiin" ja näissä tapahtuvat muutokset koko elinkaaren ajan.

  AB - Kirjassa käsitellään menetelmiä teknisten järjestelmien elinkaarivaatimukset huomioivaan suunnitteluun. Valittuja keinoja ja metodiikkoja ovat kompleksisten järjestelmien tekniikka (Systems Engineering - SE), tuotteen elinkaaren hallinta (Product Lifecycle Management - PLM), mallipohjaisuus ja virtuaaliprototypointi, vaatimusten hallinta sekä näihin liittyvät standardit. Tietoteknisten järjestelmien rooli tuotekehityksen ja elinkaarenhallinnan mahdollistajana on kiistaton. Asteittainen siirtyminen dokumenttipohjaisesta tiedonhallinnasta mallipohjaisiin esityksiin kaikissa elinkaaren vaiheissa mahdollistaa entistä tehokkaamman yhteistyön eri suunnittelualojen ja sidosryhmien välillä. Uusien menetelmien, prosessien ja niitä tukevien työkalujen käyttöönotto ja soveltaminen sekä yrityksen sisällä että keskeisissä verkostoissa vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja tapauskohtaisten erityspiirteiden huomioimista. Keskeisenä lähtökohtana on suunnittelukohteiden käsitteleminen osana kokonaisuutta, johon vaikuttaa niin sidosryhmät, käyttöympäristö kuin kytkennät muiden järjestelmien muodostamaan "ekosysteemiin" ja näissä tapahtuvat muutokset koko elinkaaren ajan.

  KW - Systems Engineering

  KW - Life-cycle management

  KW - product design

  KW - product data

  KW - design process

  KW - requirements management

  KW - PLM

  KW - PDM

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Granholm G, (ed.). Katsaus kompleksisten järjestelmien elinkaaren suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 236 p. (VTT Technology; No. 121).