Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä

Translated title of the contribution: A model for surveying renovation of resedential building stock

Eero Nippala, Erkki Lehtinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VT1) rakennustuotantolaboratoriossa on kehitetty asuinrakennuskannan tulevan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä, josta käytetään nimitystä KORSU. Se on kehitetty koko maan perusparantamisen suunnittelun, ohjelmoinnin, seurannan ja kustannusohjauksen apuvälineeksi. Järjestelmällä voidaan laskea tarkastelualueen asuinrakennuskannan perusparantamisen toimenpidemääriä ja kustannuksia. Malli toimii IBMyhteensopivissa mikrotietokoneissa ja se on rakennettu Lotus Symphony taulukkolaskimen avulla valikoin ohjattavaksi. Koko maan tarkastelun ohella malli soveltuu myös lääneittäiseen ja kunnittaiseen tarkasteluun. Mallin käyttäjiä voivat olla koko maan asuntotoimen suunnittelijoiden ja -tutkijoiden lisäksi läänin, seutukaavaalueen tai kunnan tason tarkastelijat. Asuinrakennuskantaa käsitellään ikäluokittain ja talotyypeittäin 28 osassa Vähimmillään käyttäjä syöttää sovellukseen tiedot tarkastelualueen asuinrakennusten määrästä sekä valitsee rakennuskannan eri osien tavoitteelliset kymmenen vuoden aikana perusparannettavien rakennusten määrät. Tuloksena saadaan korjauksiin kuluva rahamäärä sekä eri toimenpiteiden määriä. Toisaalta mallilla voidaan tarkastella, mitä kannan perusparantamiseen käytettävissä olevalla rahamäärällä voidaan vahtoehtoisesti saada aikaan. Tuloksena on, kuinka monta rakennusta, asuntoa ja eri toimenpidettä korjaamiseen tällöin sisältyy. Varsinainen tarkastelu onkin tarkoitettu tehtäväksi vaihtelemalla korjaustavoitteita ja valitsemalla tulosten perusteella tavoitteet korjattavien rakennusten määriksi. Mallilla tehtiin koko maan sekä kaikki läänit ja kunnat kattavat esimerkkilaskelmat. Tähän julkaisuun on koottu osa laskelmien tuloksista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-3583-9
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1051
ISSN0358-5085

Fingerprint

Lotus
Olla

Keywords

  • residential buildings
  • renovating
  • construction costs

Cite this

Nippala, E., & Lehtinen, E. (1989). Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1051
Nippala, Eero ; Lehtinen, Erkki. / Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1051).
@book{e09e23b1dc894e92b1e3aa68acc3d0ef,
title = "Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkasteluj{\"a}rjestelm{\"a}",
abstract = "Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VT1) rakennustuotantolaboratoriossa on kehitetty asuinrakennuskannan tulevan perusparantamisen tarkasteluj{\"a}rjestelm{\"a}, josta k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n nimityst{\"a} KORSU. Se on kehitetty koko maan perusparantamisen suunnittelun, ohjelmoinnin, seurannan ja kustannusohjauksen apuv{\"a}lineeksi. J{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a} voidaan laskea tarkastelualueen asuinrakennuskannan perusparantamisen toimenpidem{\"a}{\"a}ri{\"a} ja kustannuksia. Malli toimii IBMyhteensopivissa mikrotietokoneissa ja se on rakennettu Lotus Symphony taulukkolaskimen avulla valikoin ohjattavaksi. Koko maan tarkastelun ohella malli soveltuu my{\"o}s l{\"a}{\"a}neitt{\"a}iseen ja kunnittaiseen tarkasteluun. Mallin k{\"a}ytt{\"a}ji{\"a} voivat olla koko maan asuntotoimen suunnittelijoiden ja -tutkijoiden lis{\"a}ksi l{\"a}{\"a}nin, seutukaavaalueen tai kunnan tason tarkastelijat. Asuinrakennuskantaa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ik{\"a}luokittain ja talotyypeitt{\"a}in 28 osassa V{\"a}himmill{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}j{\"a} sy{\"o}tt{\"a}{\"a} sovellukseen tiedot tarkastelualueen asuinrakennusten m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a} sek{\"a} valitsee rakennuskannan eri osien tavoitteelliset kymmenen vuoden aikana perusparannettavien rakennusten m{\"a}{\"a}r{\"a}t. Tuloksena saadaan korjauksiin kuluva raham{\"a}{\"a}r{\"a} sek{\"a} eri toimenpiteiden m{\"a}{\"a}ri{\"a}. Toisaalta mallilla voidaan tarkastella, mit{\"a} kannan perusparantamiseen k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevalla raham{\"a}{\"a}r{\"a}ll{\"a} voidaan vahtoehtoisesti saada aikaan. Tuloksena on, kuinka monta rakennusta, asuntoa ja eri toimenpidett{\"a} korjaamiseen t{\"a}ll{\"o}in sis{\"a}ltyy. Varsinainen tarkastelu onkin tarkoitettu teht{\"a}v{\"a}ksi vaihtelemalla korjaustavoitteita ja valitsemalla tulosten perusteella tavoitteet korjattavien rakennusten m{\"a}{\"a}riksi. Mallilla tehtiin koko maan sek{\"a} kaikki l{\"a}{\"a}nit ja kunnat kattavat esimerkkilaskelmat. T{\"a}h{\"a}n julkaisuun on koottu osa laskelmien tuloksista.",
keywords = "residential buildings, renovating, construction costs",
author = "Eero Nippala and Erkki Lehtinen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3583-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1051",
address = "Finland",

}

Nippala, E & Lehtinen, E 1989, Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1051, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä. / Nippala, Eero; Lehtinen, Erkki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1051).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä

AU - Nippala, Eero

AU - Lehtinen, Erkki

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VT1) rakennustuotantolaboratoriossa on kehitetty asuinrakennuskannan tulevan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä, josta käytetään nimitystä KORSU. Se on kehitetty koko maan perusparantamisen suunnittelun, ohjelmoinnin, seurannan ja kustannusohjauksen apuvälineeksi. Järjestelmällä voidaan laskea tarkastelualueen asuinrakennuskannan perusparantamisen toimenpidemääriä ja kustannuksia. Malli toimii IBMyhteensopivissa mikrotietokoneissa ja se on rakennettu Lotus Symphony taulukkolaskimen avulla valikoin ohjattavaksi. Koko maan tarkastelun ohella malli soveltuu myös lääneittäiseen ja kunnittaiseen tarkasteluun. Mallin käyttäjiä voivat olla koko maan asuntotoimen suunnittelijoiden ja -tutkijoiden lisäksi läänin, seutukaavaalueen tai kunnan tason tarkastelijat. Asuinrakennuskantaa käsitellään ikäluokittain ja talotyypeittäin 28 osassa Vähimmillään käyttäjä syöttää sovellukseen tiedot tarkastelualueen asuinrakennusten määrästä sekä valitsee rakennuskannan eri osien tavoitteelliset kymmenen vuoden aikana perusparannettavien rakennusten määrät. Tuloksena saadaan korjauksiin kuluva rahamäärä sekä eri toimenpiteiden määriä. Toisaalta mallilla voidaan tarkastella, mitä kannan perusparantamiseen käytettävissä olevalla rahamäärällä voidaan vahtoehtoisesti saada aikaan. Tuloksena on, kuinka monta rakennusta, asuntoa ja eri toimenpidettä korjaamiseen tällöin sisältyy. Varsinainen tarkastelu onkin tarkoitettu tehtäväksi vaihtelemalla korjaustavoitteita ja valitsemalla tulosten perusteella tavoitteet korjattavien rakennusten määriksi. Mallilla tehtiin koko maan sekä kaikki läänit ja kunnat kattavat esimerkkilaskelmat. Tähän julkaisuun on koottu osa laskelmien tuloksista.

AB - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VT1) rakennustuotantolaboratoriossa on kehitetty asuinrakennuskannan tulevan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä, josta käytetään nimitystä KORSU. Se on kehitetty koko maan perusparantamisen suunnittelun, ohjelmoinnin, seurannan ja kustannusohjauksen apuvälineeksi. Järjestelmällä voidaan laskea tarkastelualueen asuinrakennuskannan perusparantamisen toimenpidemääriä ja kustannuksia. Malli toimii IBMyhteensopivissa mikrotietokoneissa ja se on rakennettu Lotus Symphony taulukkolaskimen avulla valikoin ohjattavaksi. Koko maan tarkastelun ohella malli soveltuu myös lääneittäiseen ja kunnittaiseen tarkasteluun. Mallin käyttäjiä voivat olla koko maan asuntotoimen suunnittelijoiden ja -tutkijoiden lisäksi läänin, seutukaavaalueen tai kunnan tason tarkastelijat. Asuinrakennuskantaa käsitellään ikäluokittain ja talotyypeittäin 28 osassa Vähimmillään käyttäjä syöttää sovellukseen tiedot tarkastelualueen asuinrakennusten määrästä sekä valitsee rakennuskannan eri osien tavoitteelliset kymmenen vuoden aikana perusparannettavien rakennusten määrät. Tuloksena saadaan korjauksiin kuluva rahamäärä sekä eri toimenpiteiden määriä. Toisaalta mallilla voidaan tarkastella, mitä kannan perusparantamiseen käytettävissä olevalla rahamäärällä voidaan vahtoehtoisesti saada aikaan. Tuloksena on, kuinka monta rakennusta, asuntoa ja eri toimenpidettä korjaamiseen tällöin sisältyy. Varsinainen tarkastelu onkin tarkoitettu tehtäväksi vaihtelemalla korjaustavoitteita ja valitsemalla tulosten perusteella tavoitteet korjattavien rakennusten määriksi. Mallilla tehtiin koko maan sekä kaikki läänit ja kunnat kattavat esimerkkilaskelmat. Tähän julkaisuun on koottu osa laskelmien tuloksista.

KW - residential buildings

KW - renovating

KW - construction costs

M3 - Report

SN - 951-38-3583-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nippala E, Lehtinen E. Asuinrakennuskannan perusparantamisen tarkastelujärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1051).