AATU: Asiantuntijajärjestelmä asumistuen neuvonta- ja päätöksentekotehtävissä

Raija Hynynen, Jouni Salokivi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratoriossa on kehitetty asuntohallituksen ja VTT:n rahoituksella yleisen asumistuen asiantuntijajärjestelmä Aatu. Sen avulla kunnan asumistukivirkailija voi selvittää hakijan mahdollisuudet saada asumistukea sekä tehdä asumistukipäätöksen. Asiantuntijajärjestelmä on kehitetty Guru-ohjelmistolla ja sen käyttämiseen tarvitaan IBM-yhteensopiva mikrotietokone. Aatussa on kaksi pääosaa. Neuvontaosa jakautuu muutaman perustiedon pohjalta tapahtuvaan karkeaan asumistuen arviointiin ja kaikkien asumistuen määräytymiseen vaikuttavien tekijöiden pohjalta tehtävään tarkkaan tuen laskentaan. Päätöksenteko-osassa hakijan tiedot syötetään hakemuslomakkeelta ohjelmaan, joka laskee tietojen pohjalta myönnettävän asumistuen määrän ja tulostaa päätöslomakkeen. Ohjelmaa on koekäytetty Vantaan, Nurmijärven ja Järvenpään asuntotoimistoissa. Käyttäjät ovat kokeneet siitä olevan hyötyä päivittäisessä työssään, sillä tuen laskeminen on nopeutunut, eikä virheitä ole, jos lähtötiedot ovat oikeita. Suurin Aatun mukanaan tuoma muutos on siinä, että myös asumistukeen vähän perehtynyt työntekijä pystyy antamaan neuvontaa ja tekemään asumistukipäätöksiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-3190-6
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number871
ISSN0358-5085

Keywords

  • housing policy
  • expert systems
  • allowances

Cite this

Hynynen, R., & Salokivi, J. (1988). AATU: Asiantuntijajärjestelmä asumistuen neuvonta- ja päätöksentekotehtävissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 871
Hynynen, Raija ; Salokivi, Jouni. / AATU : Asiantuntijajärjestelmä asumistuen neuvonta- ja päätöksentekotehtävissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 871).
@book{3551112e5c294935bbf5ae18d03586c9,
title = "AATU: Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a} asumistuen neuvonta- ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoteht{\"a}viss{\"a}",
abstract = "Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratoriossa on kehitetty asuntohallituksen ja VTT:n rahoituksella yleisen asumistuen asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a} Aatu. Sen avulla kunnan asumistukivirkailija voi selvitt{\"a}{\"a} hakijan mahdollisuudet saada asumistukea sek{\"a} tehd{\"a} asumistukip{\"a}{\"a}t{\"o}ksen. Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a} on kehitetty Guru-ohjelmistolla ja sen k{\"a}ytt{\"a}miseen tarvitaan IBM-yhteensopiva mikrotietokone. Aatussa on kaksi p{\"a}{\"a}osaa. Neuvontaosa jakautuu muutaman perustiedon pohjalta tapahtuvaan karkeaan asumistuen arviointiin ja kaikkien asumistuen m{\"a}{\"a}r{\"a}ytymiseen vaikuttavien tekij{\"o}iden pohjalta teht{\"a}v{\"a}{\"a}n tarkkaan tuen laskentaan. P{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteko-osassa hakijan tiedot sy{\"o}tet{\"a}{\"a}n hakemuslomakkeelta ohjelmaan, joka laskee tietojen pohjalta my{\"o}nnett{\"a}v{\"a}n asumistuen m{\"a}{\"a}r{\"a}n ja tulostaa p{\"a}{\"a}t{\"o}slomakkeen. Ohjelmaa on koek{\"a}ytetty Vantaan, Nurmij{\"a}rven ja J{\"a}rvenp{\"a}{\"a}n asuntotoimistoissa. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}t ovat kokeneet siit{\"a} olevan hy{\"o}ty{\"a} p{\"a}ivitt{\"a}isess{\"a} ty{\"o}ss{\"a}{\"a}n, sill{\"a} tuen laskeminen on nopeutunut, eik{\"a} virheit{\"a} ole, jos l{\"a}ht{\"o}tiedot ovat oikeita. Suurin Aatun mukanaan tuoma muutos on siin{\"a}, ett{\"a} my{\"o}s asumistukeen v{\"a}h{\"a}n perehtynyt ty{\"o}ntekij{\"a} pystyy antamaan neuvontaa ja tekem{\"a}{\"a}n asumistukip{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}.",
keywords = "housing policy, expert systems, allowances",
author = "Raija Hynynen and Jouni Salokivi",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3190-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "871",
address = "Finland",

}

Hynynen, R & Salokivi, J 1988, AATU: Asiantuntijajärjestelmä asumistuen neuvonta- ja päätöksentekotehtävissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 871, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

AATU : Asiantuntijajärjestelmä asumistuen neuvonta- ja päätöksentekotehtävissä. / Hynynen, Raija; Salokivi, Jouni.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 871).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - AATU

T2 - Asiantuntijajärjestelmä asumistuen neuvonta- ja päätöksentekotehtävissä

AU - Hynynen, Raija

AU - Salokivi, Jouni

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratoriossa on kehitetty asuntohallituksen ja VTT:n rahoituksella yleisen asumistuen asiantuntijajärjestelmä Aatu. Sen avulla kunnan asumistukivirkailija voi selvittää hakijan mahdollisuudet saada asumistukea sekä tehdä asumistukipäätöksen. Asiantuntijajärjestelmä on kehitetty Guru-ohjelmistolla ja sen käyttämiseen tarvitaan IBM-yhteensopiva mikrotietokone. Aatussa on kaksi pääosaa. Neuvontaosa jakautuu muutaman perustiedon pohjalta tapahtuvaan karkeaan asumistuen arviointiin ja kaikkien asumistuen määräytymiseen vaikuttavien tekijöiden pohjalta tehtävään tarkkaan tuen laskentaan. Päätöksenteko-osassa hakijan tiedot syötetään hakemuslomakkeelta ohjelmaan, joka laskee tietojen pohjalta myönnettävän asumistuen määrän ja tulostaa päätöslomakkeen. Ohjelmaa on koekäytetty Vantaan, Nurmijärven ja Järvenpään asuntotoimistoissa. Käyttäjät ovat kokeneet siitä olevan hyötyä päivittäisessä työssään, sillä tuen laskeminen on nopeutunut, eikä virheitä ole, jos lähtötiedot ovat oikeita. Suurin Aatun mukanaan tuoma muutos on siinä, että myös asumistukeen vähän perehtynyt työntekijä pystyy antamaan neuvontaa ja tekemään asumistukipäätöksiä.

AB - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratoriossa on kehitetty asuntohallituksen ja VTT:n rahoituksella yleisen asumistuen asiantuntijajärjestelmä Aatu. Sen avulla kunnan asumistukivirkailija voi selvittää hakijan mahdollisuudet saada asumistukea sekä tehdä asumistukipäätöksen. Asiantuntijajärjestelmä on kehitetty Guru-ohjelmistolla ja sen käyttämiseen tarvitaan IBM-yhteensopiva mikrotietokone. Aatussa on kaksi pääosaa. Neuvontaosa jakautuu muutaman perustiedon pohjalta tapahtuvaan karkeaan asumistuen arviointiin ja kaikkien asumistuen määräytymiseen vaikuttavien tekijöiden pohjalta tehtävään tarkkaan tuen laskentaan. Päätöksenteko-osassa hakijan tiedot syötetään hakemuslomakkeelta ohjelmaan, joka laskee tietojen pohjalta myönnettävän asumistuen määrän ja tulostaa päätöslomakkeen. Ohjelmaa on koekäytetty Vantaan, Nurmijärven ja Järvenpään asuntotoimistoissa. Käyttäjät ovat kokeneet siitä olevan hyötyä päivittäisessä työssään, sillä tuen laskeminen on nopeutunut, eikä virheitä ole, jos lähtötiedot ovat oikeita. Suurin Aatun mukanaan tuoma muutos on siinä, että myös asumistukeen vähän perehtynyt työntekijä pystyy antamaan neuvontaa ja tekemään asumistukipäätöksiä.

KW - housing policy

KW - expert systems

KW - allowances

M3 - Report

SN - 951-38-3190-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - AATU

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hynynen R, Salokivi J. AATU: Asiantuntijajärjestelmä asumistuen neuvonta- ja päätöksentekotehtävissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 871).