Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin

Seppo Uosukainen, Heikki Isomoisio, Jukka Tanttari, Esa Nousiainen

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Skaalausperiaate absorboiville materiaaleille ja reikälevyille on esitetty kanavaäänenvaimentimien pienoismallien mitoitusta varten. Edellisten osalta periaate pohjautuu Mechelin korjaamaan Delany-Bazleyn malliin ja jälkimmäisten keskitettyyn impedanssimalliin. Skaalatun järjestelmän impedanssisuhteet vastaavat alkuperäisen rakenteen impedanssisuhteita. Optimoitu skaalaus tuottaa lähes alkuperäistä rakennetta vastaavan läpäisyvaimennuksen; ilman ko. skaalausta pienoismallin läpäisyvaimennuksessa voi olla 10 dB luokkaa oleva virhe pienillä taajuuksilla. Absorptiomateriaalien skaalauksella on paljon merkittävämpi vaikutus tuloksiin kuin reikälevyjen skaalauksella. Skaalatuilta absorbenteilta edellytetään melko suuria ominaisvirtausvastusten arvoja. Skaalatut reikälevyjen paksuudet, reikähalkaisijat ja reikä-pinta-alasuhteet ovat suurempia kuin mitä perusskaalauksen mukainen dimensioskaalaus tuottaisi.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationAkustiikkapäivät 2011
  Place of PublicationEspoo
  PublisherAkustinen Seura ry
  Pages133-138
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventAkustiikkapäivät 2011 - Tampere, Finland
  Duration: 11 May 201112 May 2011
  http://www.akustinenseura.fi/akustiikkapaivat/akustiikkapaivat-2011/ (Kaikki artikkelit)

  Publication series

  SeriesAkustiikkapäivä
  ISSN1236-8202

  Conference

  ConferenceAkustiikkapäivät 2011
  CountryFinland
  CityTampere
  Period11/05/1112/05/11
  Internet address

  Cite this

  Uosukainen, S., Isomoisio, H., Tanttari, J., & Nousiainen, E. (2011). Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. In Akustiikkapäivät 2011 (pp. 133-138). Espoo: Akustinen Seura ry. Akustiikkapäivä
  Uosukainen, Seppo ; Isomoisio, Heikki ; Tanttari, Jukka ; Nousiainen, Esa. / Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. Akustiikkapäivät 2011. Espoo : Akustinen Seura ry, 2011. pp. 133-138 (Akustiikkapäivä).
  @inproceedings{afb2d724d2d54d1c9b9dd44e02a6a536,
  title = "Absorboivien materiaalien ja reik{\"a}levyjen skaalaus kanava{\"a}{\"a}nenvaimentimien pienoismalleihin",
  abstract = "Skaalausperiaate absorboiville materiaaleille ja reik{\"a}levyille on esitetty kanava{\"a}{\"a}nenvaimentimien pienoismallien mitoitusta varten. Edellisten osalta periaate pohjautuu Mechelin korjaamaan Delany-Bazleyn malliin ja j{\"a}lkimm{\"a}isten keskitettyyn impedanssimalliin. Skaalatun j{\"a}rjestelm{\"a}n impedanssisuhteet vastaavat alkuper{\"a}isen rakenteen impedanssisuhteita. Optimoitu skaalaus tuottaa l{\"a}hes alkuper{\"a}ist{\"a} rakennetta vastaavan l{\"a}p{\"a}isyvaimennuksen; ilman ko. skaalausta pienoismallin l{\"a}p{\"a}isyvaimennuksessa voi olla 10 dB luokkaa oleva virhe pienill{\"a} taajuuksilla. Absorptiomateriaalien skaalauksella on paljon merkitt{\"a}v{\"a}mpi vaikutus tuloksiin kuin reik{\"a}levyjen skaalauksella. Skaalatuilta absorbenteilta edellytet{\"a}{\"a}n melko suuria ominaisvirtausvastusten arvoja. Skaalatut reik{\"a}levyjen paksuudet, reik{\"a}halkaisijat ja reik{\"a}-pinta-alasuhteet ovat suurempia kuin mit{\"a} perusskaalauksen mukainen dimensioskaalaus tuottaisi.",
  author = "Seppo Uosukainen and Heikki Isomoisio and Jukka Tanttari and Esa Nousiainen",
  note = "Project code: 28832-1.2 E-POWER/EPAKOK",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  series = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}",
  pages = "133--138",
  booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2011",
  publisher = "Akustinen Seura ry",
  address = "Finland",

  }

  Uosukainen, S, Isomoisio, H, Tanttari, J & Nousiainen, E 2011, Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. in Akustiikkapäivät 2011. Akustinen Seura ry, Espoo, Akustiikkapäivä, pp. 133-138, Akustiikkapäivät 2011, Tampere, Finland, 11/05/11.

  Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. / Uosukainen, Seppo; Isomoisio, Heikki; Tanttari, Jukka; Nousiainen, Esa.

  Akustiikkapäivät 2011. Espoo : Akustinen Seura ry, 2011. p. 133-138 (Akustiikkapäivä).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin

  AU - Uosukainen, Seppo

  AU - Isomoisio, Heikki

  AU - Tanttari, Jukka

  AU - Nousiainen, Esa

  N1 - Project code: 28832-1.2 E-POWER/EPAKOK

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Skaalausperiaate absorboiville materiaaleille ja reikälevyille on esitetty kanavaäänenvaimentimien pienoismallien mitoitusta varten. Edellisten osalta periaate pohjautuu Mechelin korjaamaan Delany-Bazleyn malliin ja jälkimmäisten keskitettyyn impedanssimalliin. Skaalatun järjestelmän impedanssisuhteet vastaavat alkuperäisen rakenteen impedanssisuhteita. Optimoitu skaalaus tuottaa lähes alkuperäistä rakennetta vastaavan läpäisyvaimennuksen; ilman ko. skaalausta pienoismallin läpäisyvaimennuksessa voi olla 10 dB luokkaa oleva virhe pienillä taajuuksilla. Absorptiomateriaalien skaalauksella on paljon merkittävämpi vaikutus tuloksiin kuin reikälevyjen skaalauksella. Skaalatuilta absorbenteilta edellytetään melko suuria ominaisvirtausvastusten arvoja. Skaalatut reikälevyjen paksuudet, reikähalkaisijat ja reikä-pinta-alasuhteet ovat suurempia kuin mitä perusskaalauksen mukainen dimensioskaalaus tuottaisi.

  AB - Skaalausperiaate absorboiville materiaaleille ja reikälevyille on esitetty kanavaäänenvaimentimien pienoismallien mitoitusta varten. Edellisten osalta periaate pohjautuu Mechelin korjaamaan Delany-Bazleyn malliin ja jälkimmäisten keskitettyyn impedanssimalliin. Skaalatun järjestelmän impedanssisuhteet vastaavat alkuperäisen rakenteen impedanssisuhteita. Optimoitu skaalaus tuottaa lähes alkuperäistä rakennetta vastaavan läpäisyvaimennuksen; ilman ko. skaalausta pienoismallin läpäisyvaimennuksessa voi olla 10 dB luokkaa oleva virhe pienillä taajuuksilla. Absorptiomateriaalien skaalauksella on paljon merkittävämpi vaikutus tuloksiin kuin reikälevyjen skaalauksella. Skaalatuilta absorbenteilta edellytetään melko suuria ominaisvirtausvastusten arvoja. Skaalatut reikälevyjen paksuudet, reikähalkaisijat ja reikä-pinta-alasuhteet ovat suurempia kuin mitä perusskaalauksen mukainen dimensioskaalaus tuottaisi.

  M3 - Conference article in proceedings

  T3 - Akustiikkapäivä

  SP - 133

  EP - 138

  BT - Akustiikkapäivät 2011

  PB - Akustinen Seura ry

  CY - Espoo

  ER -

  Uosukainen S, Isomoisio H, Tanttari J, Nousiainen E. Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. In Akustiikkapäivät 2011. Espoo: Akustinen Seura ry. 2011. p. 133-138. (Akustiikkapäivä).