Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin

Seppo Uosukainen, Heikki Isomoisio, Jukka Tanttari, Esa Nousiainen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Skaalausperiaate absorboiville materiaaleille ja reikälevyille on esitetty kanavaäänenvaimentimien pienoismallien mitoitusta varten. Edellisten osalta periaate pohjautuu Mechelin korjaamaan Delany-Bazleyn malliin ja jälkimmäisten keskitettyyn impedanssimalliin. Skaalatun järjestelmän impedanssisuhteet vastaavat alkuperäisen rakenteen impedanssisuhteita. Optimoitu skaalaus tuottaa lähes alkuperäistä rakennetta vastaavan läpäisyvaimennuksen; ilman ko. skaalausta pienoismallin läpäisyvaimennuksessa voi olla 10 dB luokkaa oleva virhe pienillä taajuuksilla. Absorptiomateriaalien skaalauksella on paljon merkittävämpi vaikutus tuloksiin kuin reikälevyjen skaalauksella. Skaalatuilta absorbenteilta edellytetään melko suuria ominaisvirtausvastusten arvoja. Skaalatut reikälevyjen paksuudet, reikähalkaisijat ja reikä-pinta-alasuhteet ovat suurempia kuin mitä perusskaalauksen mukainen dimensioskaalaus tuottaisi.
Original languageFinnish
Title of host publicationAkustiikkapäivät 2011
Place of PublicationEspoo
PublisherAkustinen Seura ry
Pages133-138
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAkustiikkapäivät 2011 - Tampere, Finland
Duration: 11 May 201112 May 2011
http://www.akustinenseura.fi/akustiikkapaivat/akustiikkapaivat-2011/ (Kaikki artikkelit)

Publication series

SeriesAkustiikkapäivä
ISSN1236-8202

Conference

ConferenceAkustiikkapäivät 2011
CountryFinland
CityTampere
Period11/05/1112/05/11
Internet address

Cite this

Uosukainen, S., Isomoisio, H., Tanttari, J., & Nousiainen, E. (2011). Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. In Akustiikkapäivät 2011 (pp. 133-138). Espoo: Akustinen Seura ry. Akustiikkapäivä
Uosukainen, Seppo ; Isomoisio, Heikki ; Tanttari, Jukka ; Nousiainen, Esa. / Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. Akustiikkapäivät 2011. Espoo : Akustinen Seura ry, 2011. pp. 133-138 (Akustiikkapäivä).
@inproceedings{afb2d724d2d54d1c9b9dd44e02a6a536,
title = "Absorboivien materiaalien ja reik{\"a}levyjen skaalaus kanava{\"a}{\"a}nenvaimentimien pienoismalleihin",
abstract = "Skaalausperiaate absorboiville materiaaleille ja reik{\"a}levyille on esitetty kanava{\"a}{\"a}nenvaimentimien pienoismallien mitoitusta varten. Edellisten osalta periaate pohjautuu Mechelin korjaamaan Delany-Bazleyn malliin ja j{\"a}lkimm{\"a}isten keskitettyyn impedanssimalliin. Skaalatun j{\"a}rjestelm{\"a}n impedanssisuhteet vastaavat alkuper{\"a}isen rakenteen impedanssisuhteita. Optimoitu skaalaus tuottaa l{\"a}hes alkuper{\"a}ist{\"a} rakennetta vastaavan l{\"a}p{\"a}isyvaimennuksen; ilman ko. skaalausta pienoismallin l{\"a}p{\"a}isyvaimennuksessa voi olla 10 dB luokkaa oleva virhe pienill{\"a} taajuuksilla. Absorptiomateriaalien skaalauksella on paljon merkitt{\"a}v{\"a}mpi vaikutus tuloksiin kuin reik{\"a}levyjen skaalauksella. Skaalatuilta absorbenteilta edellytet{\"a}{\"a}n melko suuria ominaisvirtausvastusten arvoja. Skaalatut reik{\"a}levyjen paksuudet, reik{\"a}halkaisijat ja reik{\"a}-pinta-alasuhteet ovat suurempia kuin mit{\"a} perusskaalauksen mukainen dimensioskaalaus tuottaisi.",
author = "Seppo Uosukainen and Heikki Isomoisio and Jukka Tanttari and Esa Nousiainen",
note = "Project code: 28832-1.2 E-POWER/EPAKOK",
year = "2011",
language = "Finnish",
series = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}",
pages = "133--138",
booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2011",
publisher = "Akustinen Seura ry",
address = "Finland",

}

Uosukainen, S, Isomoisio, H, Tanttari, J & Nousiainen, E 2011, Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. in Akustiikkapäivät 2011. Akustinen Seura ry, Espoo, Akustiikkapäivä, pp. 133-138, Akustiikkapäivät 2011, Tampere, Finland, 11/05/11.

Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. / Uosukainen, Seppo; Isomoisio, Heikki; Tanttari, Jukka; Nousiainen, Esa.

Akustiikkapäivät 2011. Espoo : Akustinen Seura ry, 2011. p. 133-138 (Akustiikkapäivä).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin

AU - Uosukainen, Seppo

AU - Isomoisio, Heikki

AU - Tanttari, Jukka

AU - Nousiainen, Esa

N1 - Project code: 28832-1.2 E-POWER/EPAKOK

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Skaalausperiaate absorboiville materiaaleille ja reikälevyille on esitetty kanavaäänenvaimentimien pienoismallien mitoitusta varten. Edellisten osalta periaate pohjautuu Mechelin korjaamaan Delany-Bazleyn malliin ja jälkimmäisten keskitettyyn impedanssimalliin. Skaalatun järjestelmän impedanssisuhteet vastaavat alkuperäisen rakenteen impedanssisuhteita. Optimoitu skaalaus tuottaa lähes alkuperäistä rakennetta vastaavan läpäisyvaimennuksen; ilman ko. skaalausta pienoismallin läpäisyvaimennuksessa voi olla 10 dB luokkaa oleva virhe pienillä taajuuksilla. Absorptiomateriaalien skaalauksella on paljon merkittävämpi vaikutus tuloksiin kuin reikälevyjen skaalauksella. Skaalatuilta absorbenteilta edellytetään melko suuria ominaisvirtausvastusten arvoja. Skaalatut reikälevyjen paksuudet, reikähalkaisijat ja reikä-pinta-alasuhteet ovat suurempia kuin mitä perusskaalauksen mukainen dimensioskaalaus tuottaisi.

AB - Skaalausperiaate absorboiville materiaaleille ja reikälevyille on esitetty kanavaäänenvaimentimien pienoismallien mitoitusta varten. Edellisten osalta periaate pohjautuu Mechelin korjaamaan Delany-Bazleyn malliin ja jälkimmäisten keskitettyyn impedanssimalliin. Skaalatun järjestelmän impedanssisuhteet vastaavat alkuperäisen rakenteen impedanssisuhteita. Optimoitu skaalaus tuottaa lähes alkuperäistä rakennetta vastaavan läpäisyvaimennuksen; ilman ko. skaalausta pienoismallin läpäisyvaimennuksessa voi olla 10 dB luokkaa oleva virhe pienillä taajuuksilla. Absorptiomateriaalien skaalauksella on paljon merkittävämpi vaikutus tuloksiin kuin reikälevyjen skaalauksella. Skaalatuilta absorbenteilta edellytetään melko suuria ominaisvirtausvastusten arvoja. Skaalatut reikälevyjen paksuudet, reikähalkaisijat ja reikä-pinta-alasuhteet ovat suurempia kuin mitä perusskaalauksen mukainen dimensioskaalaus tuottaisi.

M3 - Conference article in proceedings

T3 - Akustiikkapäivä

SP - 133

EP - 138

BT - Akustiikkapäivät 2011

PB - Akustinen Seura ry

CY - Espoo

ER -

Uosukainen S, Isomoisio H, Tanttari J, Nousiainen E. Absorboivien materiaalien ja reikälevyjen skaalaus kanavaäänenvaimentimien pienoismalleihin. In Akustiikkapäivät 2011. Espoo: Akustinen Seura ry. 2011. p. 133-138. (Akustiikkapäivä).