Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä

Ilari Aho, Ari Laitinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Selvitys kartoittaa absorptiolämpöpumpun käyttömahdollisuuksia rakennusten lämmitys- ja jäähdytystekniikassa erityisesti öljylämmitteisten rakennusten energiatalouden parantamiseksi. Raportissa luodaan katsaus absorptiolämpöpumpun toimintaperiaatteeseen, lämpöpumppujen yleisimpiin sovelluskohteisiin rakennuksissa, absorptiolämpöpumpun toimintaan vaikuttaviin tekijöihin sekä sen toimintaan erilaisten öljylämmitysratkaisujen yhteydessä. Lisäksi esitetään vuosilaskelmat absorptiolämpöpumpun vaikutuksista viiden esimerkkikohteen energiankulutukseen. Teknisesti absorptiolämpöpumpun soveltamiseen on hyvät mahdollisuudet. Etenkin matalalämpötilajärjestelmien yhteydessä on saavutettavissa huomattavia energiansäästöjä. Esimerkkikohteissa säästöt ovat keskimäärin 25 %. Muita absorptiolämpöpumpun teknisiä etuja ovat mm. ympäristöystävällisyys (ei CFC-yhdisteiden käyttöä) sekä liikkuvien osien vähyydellä saavutettava matala melutaso ja vähäinen huolto ja kunnossapitotarve. Taloudelliset näkökohdat rajoittavat toistaiseksi absorptiolämpöpumpun soveltamismahdollisuuksia. Laitteistoja ei vielä ole sarjatuotannossa kuin muutamia, joten hankintahinta on suhteellisen korkea. Tämä yhdessä energian alhaisen hinnan kanssa pidentää absorptiolämpöpumppulaitosten takaisin maksuaikaa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages88
  ISBN (Print)951-38-3594-4
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1063
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  heat pumps
  heating systems
  oils

  Keywords

  • heat pumps
  • absorption refrigeration
  • oil fired heating
  • cooling systems
  • energy consumption
  • economic analysis
  • estimating

  Cite this

  Aho, I., & Laitinen, A. (1989). Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1063
  Aho, Ilari ; Laitinen, Ari. / Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1063).
  @book{eb7362e305784503b2b198d0a5f24ccb,
  title = "Absorptiol{\"a}mp{\"o}pumppu {\"o}ljyl{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmiss{\"a}",
  abstract = "Selvitys kartoittaa absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia rakennusten l{\"a}mmitys- ja j{\"a}{\"a}hdytystekniikassa erityisesti {\"o}ljyl{\"a}mmitteisten rakennusten energiatalouden parantamiseksi. Raportissa luodaan katsaus absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun toimintaperiaatteeseen, l{\"a}mp{\"o}pumppujen yleisimpiin sovelluskohteisiin rakennuksissa, absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun toimintaan vaikuttaviin tekij{\"o}ihin sek{\"a} sen toimintaan erilaisten {\"o}ljyl{\"a}mmitysratkaisujen yhteydess{\"a}. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n vuosilaskelmat absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun vaikutuksista viiden esimerkkikohteen energiankulutukseen. Teknisesti absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun soveltamiseen on hyv{\"a}t mahdollisuudet. Etenkin matalal{\"a}mp{\"o}tilaj{\"a}rjestelmien yhteydess{\"a} on saavutettavissa huomattavia energians{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}. Esimerkkikohteissa s{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat keskim{\"a}{\"a}rin 25 {\%}. Muita absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun teknisi{\"a} etuja ovat mm. ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisyys (ei CFC-yhdisteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a}) sek{\"a} liikkuvien osien v{\"a}hyydell{\"a} saavutettava matala melutaso ja v{\"a}h{\"a}inen huolto ja kunnossapitotarve. Taloudelliset n{\"a}k{\"o}kohdat rajoittavat toistaiseksi absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun soveltamismahdollisuuksia. Laitteistoja ei viel{\"a} ole sarjatuotannossa kuin muutamia, joten hankintahinta on suhteellisen korkea. T{\"a}m{\"a} yhdess{\"a} energian alhaisen hinnan kanssa pident{\"a}{\"a} absorptiol{\"a}mp{\"o}pumppulaitosten takaisin maksuaikaa.",
  keywords = "heat pumps, absorption refrigeration, oil fired heating, cooling systems, energy consumption, economic analysis, estimating",
  author = "Ilari Aho and Ari Laitinen",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3594-4",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1063",
  address = "Finland",

  }

  Aho, I & Laitinen, A 1989, Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1063, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. / Aho, Ilari; Laitinen, Ari.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1063).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä

  AU - Aho, Ilari

  AU - Laitinen, Ari

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Selvitys kartoittaa absorptiolämpöpumpun käyttömahdollisuuksia rakennusten lämmitys- ja jäähdytystekniikassa erityisesti öljylämmitteisten rakennusten energiatalouden parantamiseksi. Raportissa luodaan katsaus absorptiolämpöpumpun toimintaperiaatteeseen, lämpöpumppujen yleisimpiin sovelluskohteisiin rakennuksissa, absorptiolämpöpumpun toimintaan vaikuttaviin tekijöihin sekä sen toimintaan erilaisten öljylämmitysratkaisujen yhteydessä. Lisäksi esitetään vuosilaskelmat absorptiolämpöpumpun vaikutuksista viiden esimerkkikohteen energiankulutukseen. Teknisesti absorptiolämpöpumpun soveltamiseen on hyvät mahdollisuudet. Etenkin matalalämpötilajärjestelmien yhteydessä on saavutettavissa huomattavia energiansäästöjä. Esimerkkikohteissa säästöt ovat keskimäärin 25 %. Muita absorptiolämpöpumpun teknisiä etuja ovat mm. ympäristöystävällisyys (ei CFC-yhdisteiden käyttöä) sekä liikkuvien osien vähyydellä saavutettava matala melutaso ja vähäinen huolto ja kunnossapitotarve. Taloudelliset näkökohdat rajoittavat toistaiseksi absorptiolämpöpumpun soveltamismahdollisuuksia. Laitteistoja ei vielä ole sarjatuotannossa kuin muutamia, joten hankintahinta on suhteellisen korkea. Tämä yhdessä energian alhaisen hinnan kanssa pidentää absorptiolämpöpumppulaitosten takaisin maksuaikaa.

  AB - Selvitys kartoittaa absorptiolämpöpumpun käyttömahdollisuuksia rakennusten lämmitys- ja jäähdytystekniikassa erityisesti öljylämmitteisten rakennusten energiatalouden parantamiseksi. Raportissa luodaan katsaus absorptiolämpöpumpun toimintaperiaatteeseen, lämpöpumppujen yleisimpiin sovelluskohteisiin rakennuksissa, absorptiolämpöpumpun toimintaan vaikuttaviin tekijöihin sekä sen toimintaan erilaisten öljylämmitysratkaisujen yhteydessä. Lisäksi esitetään vuosilaskelmat absorptiolämpöpumpun vaikutuksista viiden esimerkkikohteen energiankulutukseen. Teknisesti absorptiolämpöpumpun soveltamiseen on hyvät mahdollisuudet. Etenkin matalalämpötilajärjestelmien yhteydessä on saavutettavissa huomattavia energiansäästöjä. Esimerkkikohteissa säästöt ovat keskimäärin 25 %. Muita absorptiolämpöpumpun teknisiä etuja ovat mm. ympäristöystävällisyys (ei CFC-yhdisteiden käyttöä) sekä liikkuvien osien vähyydellä saavutettava matala melutaso ja vähäinen huolto ja kunnossapitotarve. Taloudelliset näkökohdat rajoittavat toistaiseksi absorptiolämpöpumpun soveltamismahdollisuuksia. Laitteistoja ei vielä ole sarjatuotannossa kuin muutamia, joten hankintahinta on suhteellisen korkea. Tämä yhdessä energian alhaisen hinnan kanssa pidentää absorptiolämpöpumppulaitosten takaisin maksuaikaa.

  KW - heat pumps

  KW - absorption refrigeration

  KW - oil fired heating

  KW - cooling systems

  KW - energy consumption

  KW - economic analysis

  KW - estimating

  M3 - Report

  SN - 951-38-3594-4

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Aho I, Laitinen A. Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1063).