Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä

Ilari Aho, Ari Laitinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvitys kartoittaa absorptiolämpöpumpun käyttömahdollisuuksia rakennusten lämmitys- ja jäähdytystekniikassa erityisesti öljylämmitteisten rakennusten energiatalouden parantamiseksi. Raportissa luodaan katsaus absorptiolämpöpumpun toimintaperiaatteeseen, lämpöpumppujen yleisimpiin sovelluskohteisiin rakennuksissa, absorptiolämpöpumpun toimintaan vaikuttaviin tekijöihin sekä sen toimintaan erilaisten öljylämmitysratkaisujen yhteydessä. Lisäksi esitetään vuosilaskelmat absorptiolämpöpumpun vaikutuksista viiden esimerkkikohteen energiankulutukseen. Teknisesti absorptiolämpöpumpun soveltamiseen on hyvät mahdollisuudet. Etenkin matalalämpötilajärjestelmien yhteydessä on saavutettavissa huomattavia energiansäästöjä. Esimerkkikohteissa säästöt ovat keskimäärin 25 %. Muita absorptiolämpöpumpun teknisiä etuja ovat mm. ympäristöystävällisyys (ei CFC-yhdisteiden käyttöä) sekä liikkuvien osien vähyydellä saavutettava matala melutaso ja vähäinen huolto ja kunnossapitotarve. Taloudelliset näkökohdat rajoittavat toistaiseksi absorptiolämpöpumpun soveltamismahdollisuuksia. Laitteistoja ei vielä ole sarjatuotannossa kuin muutamia, joten hankintahinta on suhteellisen korkea. Tämä yhdessä energian alhaisen hinnan kanssa pidentää absorptiolämpöpumppulaitosten takaisin maksuaikaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-3594-4
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1063
ISSN0358-5085

Fingerprint

heat pumps
heating systems
oils

Keywords

  • heat pumps
  • absorption refrigeration
  • oil fired heating
  • cooling systems
  • energy consumption
  • economic analysis
  • estimating

Cite this

Aho, I., & Laitinen, A. (1989). Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1063
Aho, Ilari ; Laitinen, Ari. / Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1063).
@book{eb7362e305784503b2b198d0a5f24ccb,
title = "Absorptiol{\"a}mp{\"o}pumppu {\"o}ljyl{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmiss{\"a}",
abstract = "Selvitys kartoittaa absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia rakennusten l{\"a}mmitys- ja j{\"a}{\"a}hdytystekniikassa erityisesti {\"o}ljyl{\"a}mmitteisten rakennusten energiatalouden parantamiseksi. Raportissa luodaan katsaus absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun toimintaperiaatteeseen, l{\"a}mp{\"o}pumppujen yleisimpiin sovelluskohteisiin rakennuksissa, absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun toimintaan vaikuttaviin tekij{\"o}ihin sek{\"a} sen toimintaan erilaisten {\"o}ljyl{\"a}mmitysratkaisujen yhteydess{\"a}. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n vuosilaskelmat absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun vaikutuksista viiden esimerkkikohteen energiankulutukseen. Teknisesti absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun soveltamiseen on hyv{\"a}t mahdollisuudet. Etenkin matalal{\"a}mp{\"o}tilaj{\"a}rjestelmien yhteydess{\"a} on saavutettavissa huomattavia energians{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}. Esimerkkikohteissa s{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat keskim{\"a}{\"a}rin 25 {\%}. Muita absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun teknisi{\"a} etuja ovat mm. ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisyys (ei CFC-yhdisteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a}) sek{\"a} liikkuvien osien v{\"a}hyydell{\"a} saavutettava matala melutaso ja v{\"a}h{\"a}inen huolto ja kunnossapitotarve. Taloudelliset n{\"a}k{\"o}kohdat rajoittavat toistaiseksi absorptiol{\"a}mp{\"o}pumpun soveltamismahdollisuuksia. Laitteistoja ei viel{\"a} ole sarjatuotannossa kuin muutamia, joten hankintahinta on suhteellisen korkea. T{\"a}m{\"a} yhdess{\"a} energian alhaisen hinnan kanssa pident{\"a}{\"a} absorptiol{\"a}mp{\"o}pumppulaitosten takaisin maksuaikaa.",
keywords = "heat pumps, absorption refrigeration, oil fired heating, cooling systems, energy consumption, economic analysis, estimating",
author = "Ilari Aho and Ari Laitinen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3594-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1063",
address = "Finland",

}

Aho, I & Laitinen, A 1989, Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1063, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. / Aho, Ilari; Laitinen, Ari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1063).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä

AU - Aho, Ilari

AU - Laitinen, Ari

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Selvitys kartoittaa absorptiolämpöpumpun käyttömahdollisuuksia rakennusten lämmitys- ja jäähdytystekniikassa erityisesti öljylämmitteisten rakennusten energiatalouden parantamiseksi. Raportissa luodaan katsaus absorptiolämpöpumpun toimintaperiaatteeseen, lämpöpumppujen yleisimpiin sovelluskohteisiin rakennuksissa, absorptiolämpöpumpun toimintaan vaikuttaviin tekijöihin sekä sen toimintaan erilaisten öljylämmitysratkaisujen yhteydessä. Lisäksi esitetään vuosilaskelmat absorptiolämpöpumpun vaikutuksista viiden esimerkkikohteen energiankulutukseen. Teknisesti absorptiolämpöpumpun soveltamiseen on hyvät mahdollisuudet. Etenkin matalalämpötilajärjestelmien yhteydessä on saavutettavissa huomattavia energiansäästöjä. Esimerkkikohteissa säästöt ovat keskimäärin 25 %. Muita absorptiolämpöpumpun teknisiä etuja ovat mm. ympäristöystävällisyys (ei CFC-yhdisteiden käyttöä) sekä liikkuvien osien vähyydellä saavutettava matala melutaso ja vähäinen huolto ja kunnossapitotarve. Taloudelliset näkökohdat rajoittavat toistaiseksi absorptiolämpöpumpun soveltamismahdollisuuksia. Laitteistoja ei vielä ole sarjatuotannossa kuin muutamia, joten hankintahinta on suhteellisen korkea. Tämä yhdessä energian alhaisen hinnan kanssa pidentää absorptiolämpöpumppulaitosten takaisin maksuaikaa.

AB - Selvitys kartoittaa absorptiolämpöpumpun käyttömahdollisuuksia rakennusten lämmitys- ja jäähdytystekniikassa erityisesti öljylämmitteisten rakennusten energiatalouden parantamiseksi. Raportissa luodaan katsaus absorptiolämpöpumpun toimintaperiaatteeseen, lämpöpumppujen yleisimpiin sovelluskohteisiin rakennuksissa, absorptiolämpöpumpun toimintaan vaikuttaviin tekijöihin sekä sen toimintaan erilaisten öljylämmitysratkaisujen yhteydessä. Lisäksi esitetään vuosilaskelmat absorptiolämpöpumpun vaikutuksista viiden esimerkkikohteen energiankulutukseen. Teknisesti absorptiolämpöpumpun soveltamiseen on hyvät mahdollisuudet. Etenkin matalalämpötilajärjestelmien yhteydessä on saavutettavissa huomattavia energiansäästöjä. Esimerkkikohteissa säästöt ovat keskimäärin 25 %. Muita absorptiolämpöpumpun teknisiä etuja ovat mm. ympäristöystävällisyys (ei CFC-yhdisteiden käyttöä) sekä liikkuvien osien vähyydellä saavutettava matala melutaso ja vähäinen huolto ja kunnossapitotarve. Taloudelliset näkökohdat rajoittavat toistaiseksi absorptiolämpöpumpun soveltamismahdollisuuksia. Laitteistoja ei vielä ole sarjatuotannossa kuin muutamia, joten hankintahinta on suhteellisen korkea. Tämä yhdessä energian alhaisen hinnan kanssa pidentää absorptiolämpöpumppulaitosten takaisin maksuaikaa.

KW - heat pumps

KW - absorption refrigeration

KW - oil fired heating

KW - cooling systems

KW - energy consumption

KW - economic analysis

KW - estimating

M3 - Report

SN - 951-38-3594-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Aho I, Laitinen A. Absorptiolämpöpumppu öljylämmitysjärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1063).