Liimattujen teräsvahvennuslevyjen laboratoriotutkimus

Translated title of the contribution: Action of glued steel plates in strengthening of structures

Seppo Huovinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus käsitti kokeellisen laboratoriokoesarjan, jossa tutkittiin teräsbetoni ja teräskotelopalkkien vahventamista taivutusrasitusta vastaan liimaamalla palkin vetopuolelle teräslevy. Teräslevyn paksuus oli 2, 5 tai 10 mm ja leveys 100 mm ja palkkien poikkileikkaus 300 x 300 mm². Liima aineina käytettiin kolmea epoksityyppistä kaksikomponenttista liimaa. Tuloksena todettiin, että teräslevyn liimaaminen palkin pintaan on kätevä tapa vahvistaa palkkia. Tutkimuksessa todettiin, että liimattavan levyn leveys paksuussuhteen tulee olla suurempi kuin 20 ja että liimaustyö on suoritettava huolellisesti samoin kuin liimattavien pintojen puhdistus. Teräspinta on puhdistettava myös valssihilseestä rasvan tai muun lian lisäksi, jolloin puhdistusmenetelmänä tulee kyseeseen lähinnä hiekkapuhallus tai mekaaninen raavinta. Betonipinta on puhdistettava sementtiliimasta käyttäen hiekkapuhallusta, jolloin liiman tartunta runkoainekiviin on mahdollista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages23
ISBN (Print)951-38-4670-9
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1576
ISSN1235-0605

Fingerprint

Steel

Keywords

 • construction
 • structural analysis
 • metal plates
 • steel structures
 • concrete structures
 • bridges (structures)
 • beams (supports)
 • box beams
 • reinforced concrete
 • strength
 • mechanical properties
 • bonding
 • gluing
 • adhesive bonding
 • cleaning
 • loads (forces)
 • tensile stress
 • tests

Cite this

Huovinen, S. (1994). Liimattujen teräsvahvennuslevyjen laboratoriotutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1576
Huovinen, Seppo. / Liimattujen teräsvahvennuslevyjen laboratoriotutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 23 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1576).
@book{ebdb7d764eb548d695fd9301766ed43b,
title = "Liimattujen ter{\"a}svahvennuslevyjen laboratoriotutkimus",
abstract = "Tutkimus k{\"a}sitti kokeellisen laboratoriokoesarjan, jossa tutkittiin ter{\"a}sbetoni ja ter{\"a}skotelopalkkien vahventamista taivutusrasitusta vastaan liimaamalla palkin vetopuolelle ter{\"a}slevy. Ter{\"a}slevyn paksuus oli 2, 5 tai 10 mm ja leveys 100 mm ja palkkien poikkileikkaus 300 x 300 mm². Liima aineina k{\"a}ytettiin kolmea epoksityyppist{\"a} kaksikomponenttista liimaa. Tuloksena todettiin, ett{\"a} ter{\"a}slevyn liimaaminen palkin pintaan on k{\"a}tev{\"a} tapa vahvistaa palkkia. Tutkimuksessa todettiin, ett{\"a} liimattavan levyn leveys paksuussuhteen tulee olla suurempi kuin 20 ja ett{\"a} liimausty{\"o} on suoritettava huolellisesti samoin kuin liimattavien pintojen puhdistus. Ter{\"a}spinta on puhdistettava my{\"o}s valssihilseest{\"a} rasvan tai muun lian lis{\"a}ksi, jolloin puhdistusmenetelm{\"a}n{\"a} tulee kyseeseen l{\"a}hinn{\"a} hiekkapuhallus tai mekaaninen raavinta. Betonipinta on puhdistettava sementtiliimasta k{\"a}ytt{\"a}en hiekkapuhallusta, jolloin liiman tartunta runkoainekiviin on mahdollista.",
keywords = "construction, structural analysis, metal plates, steel structures, concrete structures, bridges (structures), beams (supports), box beams, reinforced concrete, strength, mechanical properties, bonding, gluing, adhesive bonding, cleaning, loads (forces), tensile stress, tests",
author = "Seppo Huovinen",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4670-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1576",
address = "Finland",

}

Huovinen, S 1994, Liimattujen teräsvahvennuslevyjen laboratoriotutkimus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1576, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liimattujen teräsvahvennuslevyjen laboratoriotutkimus. / Huovinen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 23 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1576).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Liimattujen teräsvahvennuslevyjen laboratoriotutkimus

AU - Huovinen, Seppo

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Tutkimus käsitti kokeellisen laboratoriokoesarjan, jossa tutkittiin teräsbetoni ja teräskotelopalkkien vahventamista taivutusrasitusta vastaan liimaamalla palkin vetopuolelle teräslevy. Teräslevyn paksuus oli 2, 5 tai 10 mm ja leveys 100 mm ja palkkien poikkileikkaus 300 x 300 mm². Liima aineina käytettiin kolmea epoksityyppistä kaksikomponenttista liimaa. Tuloksena todettiin, että teräslevyn liimaaminen palkin pintaan on kätevä tapa vahvistaa palkkia. Tutkimuksessa todettiin, että liimattavan levyn leveys paksuussuhteen tulee olla suurempi kuin 20 ja että liimaustyö on suoritettava huolellisesti samoin kuin liimattavien pintojen puhdistus. Teräspinta on puhdistettava myös valssihilseestä rasvan tai muun lian lisäksi, jolloin puhdistusmenetelmänä tulee kyseeseen lähinnä hiekkapuhallus tai mekaaninen raavinta. Betonipinta on puhdistettava sementtiliimasta käyttäen hiekkapuhallusta, jolloin liiman tartunta runkoainekiviin on mahdollista.

AB - Tutkimus käsitti kokeellisen laboratoriokoesarjan, jossa tutkittiin teräsbetoni ja teräskotelopalkkien vahventamista taivutusrasitusta vastaan liimaamalla palkin vetopuolelle teräslevy. Teräslevyn paksuus oli 2, 5 tai 10 mm ja leveys 100 mm ja palkkien poikkileikkaus 300 x 300 mm². Liima aineina käytettiin kolmea epoksityyppistä kaksikomponenttista liimaa. Tuloksena todettiin, että teräslevyn liimaaminen palkin pintaan on kätevä tapa vahvistaa palkkia. Tutkimuksessa todettiin, että liimattavan levyn leveys paksuussuhteen tulee olla suurempi kuin 20 ja että liimaustyö on suoritettava huolellisesti samoin kuin liimattavien pintojen puhdistus. Teräspinta on puhdistettava myös valssihilseestä rasvan tai muun lian lisäksi, jolloin puhdistusmenetelmänä tulee kyseeseen lähinnä hiekkapuhallus tai mekaaninen raavinta. Betonipinta on puhdistettava sementtiliimasta käyttäen hiekkapuhallusta, jolloin liiman tartunta runkoainekiviin on mahdollista.

KW - construction

KW - structural analysis

KW - metal plates

KW - steel structures

KW - concrete structures

KW - bridges (structures)

KW - beams (supports)

KW - box beams

KW - reinforced concrete

KW - strength

KW - mechanical properties

KW - bonding

KW - gluing

KW - adhesive bonding

KW - cleaning

KW - loads (forces)

KW - tensile stress

KW - tests

M3 - Report

SN - 951-38-4670-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Liimattujen teräsvahvennuslevyjen laboratoriotutkimus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Huovinen S. Liimattujen teräsvahvennuslevyjen laboratoriotutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 23 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1576).