Adaptiivisten verkkopalvelujen käyttöliittymät

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekesin rahoittamassa Princess-projektissa kehitetään palvelualustaa, jolle voidaan rakentaa missä ja milloin tahansa käytettävissä olevia verkkopalveluja - toisin sanottuna järjestelmää, joka mukauttaa palvelun kulloinkin käytettävissä olevaan päätelaitteeseen. Adaptoinnin kohteina ovat sekä media (esimerkiksi kuvien käsittely tiedonsiirron nopeuttamiseksi) että palvelun käyttöliittymä, jota tarkastellaan tässä pro gradu -tutkielmassa. Työn lähtökohtana on olemassa oleva tieto käyttöliittymistä: niiden käytettävyys, ihmisen ja koneen vuorovaikutustavat sekä syöttö- ja näyttölaitteet. Näihin liittyvät erilaiset päätelaite- ja sovellustyypit, kuten työasemissa ja mukana kuljetettavissa tietokoneissa toimivat työpöytä- ja selainsovellukset sekä matkapuhelimissa toimivat ääniohjatut sovellukset, tekstiviestit ja WAP-selainsovellukset. Lisäksi tutkielmassa kiinnitetään huomiota tietoliikenneverkkojen ja -protokollien vaikutukseen käyttöliittymäratkaisuihin. Adaptiivisuuden lisäksi merkittävä käsite on esitystapariippumaton käyttöliittymän kuvaustapa eli abstrakti käyttöliittymämalli, toisin sanottuna kuvaus, josta voidaan adaptoida kussakin päätelaitteessa toimiva käyttöliittymä. Abstraktiksi käyttöliittymämalliksi valittiin projektin ensimmäisessä vaiheessa itse kehitetty oliomalli, joka sisälsi yleisimmät käyttöliittymäkomponentit (esimerkiksi valintalista, linkki, nappi). Toteutuksessa esiintyneiden puutteiden takia alettiin myöhemmin etsiä standardinmukaisempaa ratkaisua, joista lupaavimpana valittiin rakenteellisen kuvauskielen, XML:n, sovellus XHTML. Tutkielman kohteena oleva Princess-järjestelmän osa on toteutettu Java-kielen ja XML-työkalujen avulla. Tuettuja päätelaite- ja käyttöliittymätyyppejä ovat Java-sovellukset (myös puheohjauksella käytettynä), WWW-selaimet, tekstiviestit ja sähköposti sekä jatkossa myös WAP.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages71
ISBN (Electronic)951-38-5810-3
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2088
ISSN1235-0605

Keywords

  • adaptive user interfaces
  • universal access
  • WWW
  • abstract user interface model
  • xml

Cite this

Korva, J. (2001). Adaptiivisten verkkopalvelujen käyttöliittymät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2088
Korva, Jari. / Adaptiivisten verkkopalvelujen käyttöliittymät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 71 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2088).
@book{78a058ea4be747caabfec4b9961fcc79,
title = "Adaptiivisten verkkopalvelujen k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}t",
abstract = "Tekesin rahoittamassa Princess-projektissa kehitet{\"a}{\"a}n palvelualustaa, jolle voidaan rakentaa miss{\"a} ja milloin tahansa k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevia verkkopalveluja - toisin sanottuna j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}, joka mukauttaa palvelun kulloinkin k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevaan p{\"a}{\"a}telaitteeseen. Adaptoinnin kohteina ovat sek{\"a} media (esimerkiksi kuvien k{\"a}sittely tiedonsiirron nopeuttamiseksi) ett{\"a} palvelun k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}, jota tarkastellaan t{\"a}ss{\"a} pro gradu -tutkielmassa. Ty{\"o}n l{\"a}ht{\"o}kohtana on olemassa oleva tieto k{\"a}ytt{\"o}liittymist{\"a}: niiden k{\"a}ytett{\"a}vyys, ihmisen ja koneen vuorovaikutustavat sek{\"a} sy{\"o}tt{\"o}- ja n{\"a}ytt{\"o}laitteet. N{\"a}ihin liittyv{\"a}t erilaiset p{\"a}{\"a}telaite- ja sovellustyypit, kuten ty{\"o}asemissa ja mukana kuljetettavissa tietokoneissa toimivat ty{\"o}p{\"o}yt{\"a}- ja selainsovellukset sek{\"a} matkapuhelimissa toimivat {\"a}{\"a}niohjatut sovellukset, tekstiviestit ja WAP-selainsovellukset. Lis{\"a}ksi tutkielmassa kiinnitet{\"a}{\"a}n huomiota tietoliikenneverkkojen ja -protokollien vaikutukseen k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}ratkaisuihin. Adaptiivisuuden lis{\"a}ksi merkitt{\"a}v{\"a} k{\"a}site on esitystapariippumaton k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n kuvaustapa eli abstrakti k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}malli, toisin sanottuna kuvaus, josta voidaan adaptoida kussakin p{\"a}{\"a}telaitteessa toimiva k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}. Abstraktiksi k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}malliksi valittiin projektin ensimm{\"a}isess{\"a} vaiheessa itse kehitetty oliomalli, joka sis{\"a}lsi yleisimm{\"a}t k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}komponentit (esimerkiksi valintalista, linkki, nappi). Toteutuksessa esiintyneiden puutteiden takia alettiin my{\"o}hemmin etsi{\"a} standardinmukaisempaa ratkaisua, joista lupaavimpana valittiin rakenteellisen kuvauskielen, XML:n, sovellus XHTML. Tutkielman kohteena oleva Princess-j{\"a}rjestelm{\"a}n osa on toteutettu Java-kielen ja XML-ty{\"o}kalujen avulla. Tuettuja p{\"a}{\"a}telaite- ja k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}tyyppej{\"a} ovat Java-sovellukset (my{\"o}s puheohjauksella k{\"a}ytettyn{\"a}), WWW-selaimet, tekstiviestit ja s{\"a}hk{\"o}posti sek{\"a} jatkossa my{\"o}s WAP.",
keywords = "adaptive user interfaces, universal access, WWW, abstract user interface model, xml",
author = "Jari Korva",
year = "2001",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2088",
address = "Finland",

}

Korva, J 2001, Adaptiivisten verkkopalvelujen käyttöliittymät. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2088, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Adaptiivisten verkkopalvelujen käyttöliittymät. / Korva, Jari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 71 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2088).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Adaptiivisten verkkopalvelujen käyttöliittymät

AU - Korva, Jari

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Tekesin rahoittamassa Princess-projektissa kehitetään palvelualustaa, jolle voidaan rakentaa missä ja milloin tahansa käytettävissä olevia verkkopalveluja - toisin sanottuna järjestelmää, joka mukauttaa palvelun kulloinkin käytettävissä olevaan päätelaitteeseen. Adaptoinnin kohteina ovat sekä media (esimerkiksi kuvien käsittely tiedonsiirron nopeuttamiseksi) että palvelun käyttöliittymä, jota tarkastellaan tässä pro gradu -tutkielmassa. Työn lähtökohtana on olemassa oleva tieto käyttöliittymistä: niiden käytettävyys, ihmisen ja koneen vuorovaikutustavat sekä syöttö- ja näyttölaitteet. Näihin liittyvät erilaiset päätelaite- ja sovellustyypit, kuten työasemissa ja mukana kuljetettavissa tietokoneissa toimivat työpöytä- ja selainsovellukset sekä matkapuhelimissa toimivat ääniohjatut sovellukset, tekstiviestit ja WAP-selainsovellukset. Lisäksi tutkielmassa kiinnitetään huomiota tietoliikenneverkkojen ja -protokollien vaikutukseen käyttöliittymäratkaisuihin. Adaptiivisuuden lisäksi merkittävä käsite on esitystapariippumaton käyttöliittymän kuvaustapa eli abstrakti käyttöliittymämalli, toisin sanottuna kuvaus, josta voidaan adaptoida kussakin päätelaitteessa toimiva käyttöliittymä. Abstraktiksi käyttöliittymämalliksi valittiin projektin ensimmäisessä vaiheessa itse kehitetty oliomalli, joka sisälsi yleisimmät käyttöliittymäkomponentit (esimerkiksi valintalista, linkki, nappi). Toteutuksessa esiintyneiden puutteiden takia alettiin myöhemmin etsiä standardinmukaisempaa ratkaisua, joista lupaavimpana valittiin rakenteellisen kuvauskielen, XML:n, sovellus XHTML. Tutkielman kohteena oleva Princess-järjestelmän osa on toteutettu Java-kielen ja XML-työkalujen avulla. Tuettuja päätelaite- ja käyttöliittymätyyppejä ovat Java-sovellukset (myös puheohjauksella käytettynä), WWW-selaimet, tekstiviestit ja sähköposti sekä jatkossa myös WAP.

AB - Tekesin rahoittamassa Princess-projektissa kehitetään palvelualustaa, jolle voidaan rakentaa missä ja milloin tahansa käytettävissä olevia verkkopalveluja - toisin sanottuna järjestelmää, joka mukauttaa palvelun kulloinkin käytettävissä olevaan päätelaitteeseen. Adaptoinnin kohteina ovat sekä media (esimerkiksi kuvien käsittely tiedonsiirron nopeuttamiseksi) että palvelun käyttöliittymä, jota tarkastellaan tässä pro gradu -tutkielmassa. Työn lähtökohtana on olemassa oleva tieto käyttöliittymistä: niiden käytettävyys, ihmisen ja koneen vuorovaikutustavat sekä syöttö- ja näyttölaitteet. Näihin liittyvät erilaiset päätelaite- ja sovellustyypit, kuten työasemissa ja mukana kuljetettavissa tietokoneissa toimivat työpöytä- ja selainsovellukset sekä matkapuhelimissa toimivat ääniohjatut sovellukset, tekstiviestit ja WAP-selainsovellukset. Lisäksi tutkielmassa kiinnitetään huomiota tietoliikenneverkkojen ja -protokollien vaikutukseen käyttöliittymäratkaisuihin. Adaptiivisuuden lisäksi merkittävä käsite on esitystapariippumaton käyttöliittymän kuvaustapa eli abstrakti käyttöliittymämalli, toisin sanottuna kuvaus, josta voidaan adaptoida kussakin päätelaitteessa toimiva käyttöliittymä. Abstraktiksi käyttöliittymämalliksi valittiin projektin ensimmäisessä vaiheessa itse kehitetty oliomalli, joka sisälsi yleisimmät käyttöliittymäkomponentit (esimerkiksi valintalista, linkki, nappi). Toteutuksessa esiintyneiden puutteiden takia alettiin myöhemmin etsiä standardinmukaisempaa ratkaisua, joista lupaavimpana valittiin rakenteellisen kuvauskielen, XML:n, sovellus XHTML. Tutkielman kohteena oleva Princess-järjestelmän osa on toteutettu Java-kielen ja XML-työkalujen avulla. Tuettuja päätelaite- ja käyttöliittymätyyppejä ovat Java-sovellukset (myös puheohjauksella käytettynä), WWW-selaimet, tekstiviestit ja sähköposti sekä jatkossa myös WAP.

KW - adaptive user interfaces

KW - universal access

KW - WWW

KW - abstract user interface model

KW - xml

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Adaptiivisten verkkopalvelujen käyttöliittymät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Korva J. Adaptiivisten verkkopalvelujen käyttöliittymät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 71 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2088).