Puualustan ja pinnoitteen välinen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus

Translated title of the contribution: Adhesion of paints on wood substrate. Part 1. Effect of substrate factors

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin puualustan ominaisuuksien vaikutusta pinnoitteen ja puun väliseen adheesioon. Työssä vertailtiin kahden erityyppisen maalin (alkydi- ja polyuretaanimaalin) tartuntaa mänty- ja kuusialustojen sydän- ja pintapuussa ja kevät- ja kesäpuussa sekä tutkittiin hionnan, vesivarastoinnin ja puupinnan vanhennuksen vaikutusta tartuntaan . Tautuntalujuudet mitattiin 3 - 5 kunkauden kuluttua maalauksesta. Mittaukset tehtiin ns. torsiomenetelmällä. Alkydimaali murtui sisäosastaan keskimäärin 17-prosenttisesti, PU-maali säilyi yleensä murtumatta. PU-maalisysteemit kestivätkin 20 % suurempaa rasitusta kuin alkydimaalisysteemit. Mäntyalustoille saatiin jonkin verran suuremmat tartuntalujuudet kuin kuusialustoille. Alkyydimaalin adheesiossa kuusen sydän- ja pintapuuhun ei ollut eroja. Alkydimaalin adheesio männyn kevätpuuhun oli parempi kuin kesäpuuhun. PU-maalin tartuntaan alustan huokoisuudella ei ollut vaikutusta: PU-maalin adheesio oli erittäin hyvä myös kesäpuualustoilla. Vesivarastointi ei vaikuttanut mäntyalustan ja maalin väliseen adheesioon. Vesivarastoidun kuusen alkydimaalisysteemeissä tartuntalujuudet olivat vastaavien maavarastoitujen kappaleiden arvoja suuremmat. Hiottujen alustojen maalisysteemit kestivät suurempaa vääntövoimaa kuin höylätyt kappaleet, mutta hionta lisäsi merkittävästi koheesiomurtumista joko puussa tai maalin sisäosassa. Vanhennus heikeusi puupinnan lujuutta, ja vanhennettujen alustojen maalisysteemit murtuivat siten pienemmän voiman vaikutuksesta kuin vanhentamattomien alustojen systeemit.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages76
ISBN (Print)951-38-2850-6
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number476
ISSN0358-5077

Fingerprint

paints
adhesion

Keywords

  • coatings
  • adhesion
  • spruce wood
  • pine wood
  • weathering
  • paints
  • surface finishing

Cite this

Mahlberg, R. (1987). Puualustan ja pinnoitteen välinen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 476
Mahlberg, Riitta. / Puualustan ja pinnoitteen välinen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 476).
@book{70be522daf75440abf4252e582b9ed5a,
title = "Puualustan ja pinnoitteen v{\"a}linen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin puualustan ominaisuuksien vaikutusta pinnoitteen ja puun v{\"a}liseen adheesioon. Ty{\"o}ss{\"a} vertailtiin kahden erityyppisen maalin (alkydi- ja polyuretaanimaalin) tartuntaa m{\"a}nty- ja kuusialustojen syd{\"a}n- ja pintapuussa ja kev{\"a}t- ja kes{\"a}puussa sek{\"a} tutkittiin hionnan, vesivarastoinnin ja puupinnan vanhennuksen vaikutusta tartuntaan . Tautuntalujuudet mitattiin 3 - 5 kunkauden kuluttua maalauksesta. Mittaukset tehtiin ns. torsiomenetelm{\"a}ll{\"a}. Alkydimaali murtui sis{\"a}osastaan keskim{\"a}{\"a}rin 17-prosenttisesti, PU-maali s{\"a}ilyi yleens{\"a} murtumatta. PU-maalisysteemit kestiv{\"a}tkin 20 {\%} suurempaa rasitusta kuin alkydimaalisysteemit. M{\"a}ntyalustoille saatiin jonkin verran suuremmat tartuntalujuudet kuin kuusialustoille. Alkyydimaalin adheesiossa kuusen syd{\"a}n- ja pintapuuhun ei ollut eroja. Alkydimaalin adheesio m{\"a}nnyn kev{\"a}tpuuhun oli parempi kuin kes{\"a}puuhun. PU-maalin tartuntaan alustan huokoisuudella ei ollut vaikutusta: PU-maalin adheesio oli eritt{\"a}in hyv{\"a} my{\"o}s kes{\"a}puualustoilla. Vesivarastointi ei vaikuttanut m{\"a}ntyalustan ja maalin v{\"a}liseen adheesioon. Vesivarastoidun kuusen alkydimaalisysteemeiss{\"a} tartuntalujuudet olivat vastaavien maavarastoitujen kappaleiden arvoja suuremmat. Hiottujen alustojen maalisysteemit kestiv{\"a}t suurempaa v{\"a}{\"a}nt{\"o}voimaa kuin h{\"o}yl{\"a}tyt kappaleet, mutta hionta lis{\"a}si merkitt{\"a}v{\"a}sti koheesiomurtumista joko puussa tai maalin sis{\"a}osassa. Vanhennus heikeusi puupinnan lujuutta, ja vanhennettujen alustojen maalisysteemit murtuivat siten pienemm{\"a}n voiman vaikutuksesta kuin vanhentamattomien alustojen systeemit.",
keywords = "coatings, adhesion, spruce wood, pine wood, weathering, paints, surface finishing",
author = "Riitta Mahlberg",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2850-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "476",
address = "Finland",

}

Mahlberg, R 1987, Puualustan ja pinnoitteen välinen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 476, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puualustan ja pinnoitteen välinen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus. / Mahlberg, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 476).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puualustan ja pinnoitteen välinen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus

AU - Mahlberg, Riitta

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin puualustan ominaisuuksien vaikutusta pinnoitteen ja puun väliseen adheesioon. Työssä vertailtiin kahden erityyppisen maalin (alkydi- ja polyuretaanimaalin) tartuntaa mänty- ja kuusialustojen sydän- ja pintapuussa ja kevät- ja kesäpuussa sekä tutkittiin hionnan, vesivarastoinnin ja puupinnan vanhennuksen vaikutusta tartuntaan . Tautuntalujuudet mitattiin 3 - 5 kunkauden kuluttua maalauksesta. Mittaukset tehtiin ns. torsiomenetelmällä. Alkydimaali murtui sisäosastaan keskimäärin 17-prosenttisesti, PU-maali säilyi yleensä murtumatta. PU-maalisysteemit kestivätkin 20 % suurempaa rasitusta kuin alkydimaalisysteemit. Mäntyalustoille saatiin jonkin verran suuremmat tartuntalujuudet kuin kuusialustoille. Alkyydimaalin adheesiossa kuusen sydän- ja pintapuuhun ei ollut eroja. Alkydimaalin adheesio männyn kevätpuuhun oli parempi kuin kesäpuuhun. PU-maalin tartuntaan alustan huokoisuudella ei ollut vaikutusta: PU-maalin adheesio oli erittäin hyvä myös kesäpuualustoilla. Vesivarastointi ei vaikuttanut mäntyalustan ja maalin väliseen adheesioon. Vesivarastoidun kuusen alkydimaalisysteemeissä tartuntalujuudet olivat vastaavien maavarastoitujen kappaleiden arvoja suuremmat. Hiottujen alustojen maalisysteemit kestivät suurempaa vääntövoimaa kuin höylätyt kappaleet, mutta hionta lisäsi merkittävästi koheesiomurtumista joko puussa tai maalin sisäosassa. Vanhennus heikeusi puupinnan lujuutta, ja vanhennettujen alustojen maalisysteemit murtuivat siten pienemmän voiman vaikutuksesta kuin vanhentamattomien alustojen systeemit.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin puualustan ominaisuuksien vaikutusta pinnoitteen ja puun väliseen adheesioon. Työssä vertailtiin kahden erityyppisen maalin (alkydi- ja polyuretaanimaalin) tartuntaa mänty- ja kuusialustojen sydän- ja pintapuussa ja kevät- ja kesäpuussa sekä tutkittiin hionnan, vesivarastoinnin ja puupinnan vanhennuksen vaikutusta tartuntaan . Tautuntalujuudet mitattiin 3 - 5 kunkauden kuluttua maalauksesta. Mittaukset tehtiin ns. torsiomenetelmällä. Alkydimaali murtui sisäosastaan keskimäärin 17-prosenttisesti, PU-maali säilyi yleensä murtumatta. PU-maalisysteemit kestivätkin 20 % suurempaa rasitusta kuin alkydimaalisysteemit. Mäntyalustoille saatiin jonkin verran suuremmat tartuntalujuudet kuin kuusialustoille. Alkyydimaalin adheesiossa kuusen sydän- ja pintapuuhun ei ollut eroja. Alkydimaalin adheesio männyn kevätpuuhun oli parempi kuin kesäpuuhun. PU-maalin tartuntaan alustan huokoisuudella ei ollut vaikutusta: PU-maalin adheesio oli erittäin hyvä myös kesäpuualustoilla. Vesivarastointi ei vaikuttanut mäntyalustan ja maalin väliseen adheesioon. Vesivarastoidun kuusen alkydimaalisysteemeissä tartuntalujuudet olivat vastaavien maavarastoitujen kappaleiden arvoja suuremmat. Hiottujen alustojen maalisysteemit kestivät suurempaa vääntövoimaa kuin höylätyt kappaleet, mutta hionta lisäsi merkittävästi koheesiomurtumista joko puussa tai maalin sisäosassa. Vanhennus heikeusi puupinnan lujuutta, ja vanhennettujen alustojen maalisysteemit murtuivat siten pienemmän voiman vaikutuksesta kuin vanhentamattomien alustojen systeemit.

KW - coatings

KW - adhesion

KW - spruce wood

KW - pine wood

KW - weathering

KW - paints

KW - surface finishing

M3 - Report

SN - 951-38-2850-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Puualustan ja pinnoitteen välinen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mahlberg R. Puualustan ja pinnoitteen välinen adheesio. Osa 1. Puualustan ominaisuuksien vaikutus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 476).