Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut

Translated title of the contribution: Advanced carburizing and nitriding methods for gears

Jouko Virta, Raimo Arola, Jarmo Mäentausta

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Projektissa "Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisumenetelmät" tutkittiin hiiletys- ja typetysmenetelmien ja uuden typetysteräksen soveltuvuutta hammaspyörien ja muiden koneenosien valmistukseen. Julkaisussa esitetään tutkimuksen tulokset ja niistä tehdyt tulkinnat ja johtopäätökset. Hiiletyksen ja typetyksen teoriaa ja hiiletys- ja typetysmenetelmiä käsitellään hyvin lyhyesti johdanto-osassa. Kokeellisessa tutkimuksessa olivat mukana tavanomainen kaasuhiiletys kolmella erilaisella atmosfäärillä, kaasuhiiletys korkeassa lämpötilassa, plasmahiiletys, Ecocarb-hiiletys, leijupatjahiiletys, kaasutypetys, ionitypetys ja leijupatjatypetys. Menetelmiä arvioitiin pintakarkaisemalla koehammaspyöriä ja tutkimalla niiden vierintäväsymis- ja taivutusväsymiskestävyys. Lisäksi hiiletettiin ja typetettiin muita koneenosia ja koesauvoja. Hammaspyöristä ja muista koekappaleista mitattiin kovuusjakaumat, määritettiin mikrorakenteet, tutkittiin murtopinnat, mitattiin mittamuutokset sekä analysoitiin kuonapitoisuus ja koostumus. Lisäksi vertailtiin hiiletys- ja typetyskäsittelyjen kustannuksia keskenään. Tulosten perusteella voitiin arvioida hiiletys- ja typetyskarkaisujen vaikutus tuotteen laatuun ja hammaspyörien ja muiden koneenosien kestävyyteen. Leijupatjakäsittelyille saatiin hiiletys- ja typetysparametrit.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-4859-0
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1704
ISSN1235-0605

Fingerprint

methodology

Keywords

  • gears
  • machine tools
  • carburizing
  • surface hardening
  • nitriding
  • hardening (materials)
  • methods
  • comparison
  • microstructure
  • measurement

Cite this

Virta, J., Arola, R., & Mäentausta, J. (1995). Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1704
Virta, Jouko ; Arola, Raimo ; Mäentausta, Jarmo. / Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 98 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1704).
@book{6738ddfa72af4a94a5d279c760abed49,
title = "Hammaspy{\"o}rien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut",
abstract = "Projektissa {"}Hammaspy{\"o}rien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisumenetelm{\"a}t{"} tutkittiin hiiletys- ja typetysmenetelmien ja uuden typetyster{\"a}ksen soveltuvuutta hammaspy{\"o}rien ja muiden koneenosien valmistukseen. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n tutkimuksen tulokset ja niist{\"a} tehdyt tulkinnat ja johtop{\"a}{\"a}t{\"o}kset. Hiiletyksen ja typetyksen teoriaa ja hiiletys- ja typetysmenetelmi{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n hyvin lyhyesti johdanto-osassa. Kokeellisessa tutkimuksessa olivat mukana tavanomainen kaasuhiiletys kolmella erilaisella atmosf{\"a}{\"a}rill{\"a}, kaasuhiiletys korkeassa l{\"a}mp{\"o}tilassa, plasmahiiletys, Ecocarb-hiiletys, leijupatjahiiletys, kaasutypetys, ionitypetys ja leijupatjatypetys. Menetelmi{\"a} arvioitiin pintakarkaisemalla koehammaspy{\"o}ri{\"a} ja tutkimalla niiden vierint{\"a}v{\"a}symis- ja taivutusv{\"a}symiskest{\"a}vyys. Lis{\"a}ksi hiiletettiin ja typetettiin muita koneenosia ja koesauvoja. Hammaspy{\"o}rist{\"a} ja muista koekappaleista mitattiin kovuusjakaumat, m{\"a}{\"a}ritettiin mikrorakenteet, tutkittiin murtopinnat, mitattiin mittamuutokset sek{\"a} analysoitiin kuonapitoisuus ja koostumus. Lis{\"a}ksi vertailtiin hiiletys- ja typetysk{\"a}sittelyjen kustannuksia kesken{\"a}{\"a}n. Tulosten perusteella voitiin arvioida hiiletys- ja typetyskarkaisujen vaikutus tuotteen laatuun ja hammaspy{\"o}rien ja muiden koneenosien kest{\"a}vyyteen. Leijupatjak{\"a}sittelyille saatiin hiiletys- ja typetysparametrit.",
keywords = "gears, machine tools, carburizing, surface hardening, nitriding, hardening (materials), methods, comparison, microstructure, measurement",
author = "Jouko Virta and Raimo Arola and Jarmo M{\"a}entausta",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4859-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1704",
address = "Finland",

}

Virta, J, Arola, R & Mäentausta, J 1995, Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1704, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut. / Virta, Jouko; Arola, Raimo; Mäentausta, Jarmo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 98 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1704).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut

AU - Virta, Jouko

AU - Arola, Raimo

AU - Mäentausta, Jarmo

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Projektissa "Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisumenetelmät" tutkittiin hiiletys- ja typetysmenetelmien ja uuden typetysteräksen soveltuvuutta hammaspyörien ja muiden koneenosien valmistukseen. Julkaisussa esitetään tutkimuksen tulokset ja niistä tehdyt tulkinnat ja johtopäätökset. Hiiletyksen ja typetyksen teoriaa ja hiiletys- ja typetysmenetelmiä käsitellään hyvin lyhyesti johdanto-osassa. Kokeellisessa tutkimuksessa olivat mukana tavanomainen kaasuhiiletys kolmella erilaisella atmosfäärillä, kaasuhiiletys korkeassa lämpötilassa, plasmahiiletys, Ecocarb-hiiletys, leijupatjahiiletys, kaasutypetys, ionitypetys ja leijupatjatypetys. Menetelmiä arvioitiin pintakarkaisemalla koehammaspyöriä ja tutkimalla niiden vierintäväsymis- ja taivutusväsymiskestävyys. Lisäksi hiiletettiin ja typetettiin muita koneenosia ja koesauvoja. Hammaspyöristä ja muista koekappaleista mitattiin kovuusjakaumat, määritettiin mikrorakenteet, tutkittiin murtopinnat, mitattiin mittamuutokset sekä analysoitiin kuonapitoisuus ja koostumus. Lisäksi vertailtiin hiiletys- ja typetyskäsittelyjen kustannuksia keskenään. Tulosten perusteella voitiin arvioida hiiletys- ja typetyskarkaisujen vaikutus tuotteen laatuun ja hammaspyörien ja muiden koneenosien kestävyyteen. Leijupatjakäsittelyille saatiin hiiletys- ja typetysparametrit.

AB - Projektissa "Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisumenetelmät" tutkittiin hiiletys- ja typetysmenetelmien ja uuden typetysteräksen soveltuvuutta hammaspyörien ja muiden koneenosien valmistukseen. Julkaisussa esitetään tutkimuksen tulokset ja niistä tehdyt tulkinnat ja johtopäätökset. Hiiletyksen ja typetyksen teoriaa ja hiiletys- ja typetysmenetelmiä käsitellään hyvin lyhyesti johdanto-osassa. Kokeellisessa tutkimuksessa olivat mukana tavanomainen kaasuhiiletys kolmella erilaisella atmosfäärillä, kaasuhiiletys korkeassa lämpötilassa, plasmahiiletys, Ecocarb-hiiletys, leijupatjahiiletys, kaasutypetys, ionitypetys ja leijupatjatypetys. Menetelmiä arvioitiin pintakarkaisemalla koehammaspyöriä ja tutkimalla niiden vierintäväsymis- ja taivutusväsymiskestävyys. Lisäksi hiiletettiin ja typetettiin muita koneenosia ja koesauvoja. Hammaspyöristä ja muista koekappaleista mitattiin kovuusjakaumat, määritettiin mikrorakenteet, tutkittiin murtopinnat, mitattiin mittamuutokset sekä analysoitiin kuonapitoisuus ja koostumus. Lisäksi vertailtiin hiiletys- ja typetyskäsittelyjen kustannuksia keskenään. Tulosten perusteella voitiin arvioida hiiletys- ja typetyskarkaisujen vaikutus tuotteen laatuun ja hammaspyörien ja muiden koneenosien kestävyyteen. Leijupatjakäsittelyille saatiin hiiletys- ja typetysparametrit.

KW - gears

KW - machine tools

KW - carburizing

KW - surface hardening

KW - nitriding

KW - hardening (materials)

KW - methods

KW - comparison

KW - microstructure

KW - measurement

M3 - Report

SN - 951-38-4859-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Virta J, Arola R, Mäentausta J. Hammaspyörien kehittyneet hiiletys- ja typetyspintakarkaisut. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 98 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1704).