Ikääntyvät, teknologia ja etiikka: Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun

Translated title of the contribution: Ageing, Technology and Ethics: Views on Research and Design of Human-Technology Interaction

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ikääntyvien tarpeisiin vastaaminen edellyttää ihmislähtöisyyttä ja eri toimijoiden välistä yhteistoimintaa. Ihmiskeskeinen suunnittelu lähtee liikkeelle yksilön ja ryhmien tarpeista. Se ottaa huomioon niin loppukäyttäjän kuin palveluntarjoajan ja teknologiantuottajan tarpeet. Käyttäjälähtöisyydeksi ei kuitenkaan riitä ikääntyneen rooliin kuvitellusti asettuminen, vaan onnistunut suunnittelu edellyttää ikääntyneen ihmisen elämän ja elämäntarinan todellista ymmärtämistä. Siksi ikääntyneiden käyttöön tarkoitetun teknologian suunnittelun tulee tapahtua monitieteisesti, lähtien liikkeelle ihmistieteistä. Eettisten kysymysten sisällyttäminen suunnitteluprosessiin on oleellinen osa ikääntyvien teknologian suunnittelua. Tässä julkaisussa esitellään ikääntyvien maailmaan liittyviä tekijöitä, tarkastellaan ikääntyville suunnatun teknologian haltuun ottamiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja pohditaan teknologian roolia hyvän elämän toteutumisessa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages156
  ISBN (Electronic)978-951-38-7171-0
  Publication statusPublished - 2008
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number110

  Fingerprint

  ethics

  Keywords

  • ageing
  • technology
  • ethics
  • HCI

  Cite this

  Leikas, J. (2008). Ikääntyvät, teknologia ja etiikka: Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 110
  Leikas, Jaana. / Ikääntyvät, teknologia ja etiikka : Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 156 p. (VTT Working Papers; No. 110).
  @book{4869963bb7c3470bab7ebe53b3da54b2,
  title = "Ik{\"a}{\"a}ntyv{\"a}t, teknologia ja etiikka: N{\"a}k{\"o}kulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun",
  abstract = "Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ik{\"a}{\"a}ntyvien tarpeisiin vastaaminen edellytt{\"a}{\"a} ihmisl{\"a}ht{\"o}isyytt{\"a} ja eri toimijoiden v{\"a}list{\"a} yhteistoimintaa. Ihmiskeskeinen suunnittelu l{\"a}htee liikkeelle yksil{\"o}n ja ryhmien tarpeista. Se ottaa huomioon niin loppuk{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n kuin palveluntarjoajan ja teknologiantuottajan tarpeet. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}l{\"a}ht{\"o}isyydeksi ei kuitenkaan riit{\"a} ik{\"a}{\"a}ntyneen rooliin kuvitellusti asettuminen, vaan onnistunut suunnittelu edellytt{\"a}{\"a} ik{\"a}{\"a}ntyneen ihmisen el{\"a}m{\"a}n ja el{\"a}m{\"a}ntarinan todellista ymm{\"a}rt{\"a}mist{\"a}. Siksi ik{\"a}{\"a}ntyneiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitetun teknologian suunnittelun tulee tapahtua monitieteisesti, l{\"a}htien liikkeelle ihmistieteist{\"a}. Eettisten kysymysten sis{\"a}llytt{\"a}minen suunnitteluprosessiin on oleellinen osa ik{\"a}{\"a}ntyvien teknologian suunnittelua. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n ik{\"a}{\"a}ntyvien maailmaan liittyvi{\"a} tekij{\"o}it{\"a}, tarkastellaan ik{\"a}{\"a}ntyville suunnatun teknologian haltuun ottamiseen liittyvi{\"a} eettisi{\"a} kysymyksi{\"a} ja pohditaan teknologian roolia hyv{\"a}n el{\"a}m{\"a}n toteutumisessa.",
  keywords = "ageing, technology, ethics, HCI",
  author = "Jaana Leikas",
  year = "2008",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "110",
  address = "Finland",

  }

  Leikas, J 2008, Ikääntyvät, teknologia ja etiikka: Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. VTT Working Papers, no. 110, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ikääntyvät, teknologia ja etiikka : Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. / Leikas, Jaana.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 156 p. (VTT Working Papers; No. 110).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ikääntyvät, teknologia ja etiikka

  T2 - Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun

  AU - Leikas, Jaana

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ikääntyvien tarpeisiin vastaaminen edellyttää ihmislähtöisyyttä ja eri toimijoiden välistä yhteistoimintaa. Ihmiskeskeinen suunnittelu lähtee liikkeelle yksilön ja ryhmien tarpeista. Se ottaa huomioon niin loppukäyttäjän kuin palveluntarjoajan ja teknologiantuottajan tarpeet. Käyttäjälähtöisyydeksi ei kuitenkaan riitä ikääntyneen rooliin kuvitellusti asettuminen, vaan onnistunut suunnittelu edellyttää ikääntyneen ihmisen elämän ja elämäntarinan todellista ymmärtämistä. Siksi ikääntyneiden käyttöön tarkoitetun teknologian suunnittelun tulee tapahtua monitieteisesti, lähtien liikkeelle ihmistieteistä. Eettisten kysymysten sisällyttäminen suunnitteluprosessiin on oleellinen osa ikääntyvien teknologian suunnittelua. Tässä julkaisussa esitellään ikääntyvien maailmaan liittyviä tekijöitä, tarkastellaan ikääntyville suunnatun teknologian haltuun ottamiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja pohditaan teknologian roolia hyvän elämän toteutumisessa.

  AB - Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ikääntyvien tarpeisiin vastaaminen edellyttää ihmislähtöisyyttä ja eri toimijoiden välistä yhteistoimintaa. Ihmiskeskeinen suunnittelu lähtee liikkeelle yksilön ja ryhmien tarpeista. Se ottaa huomioon niin loppukäyttäjän kuin palveluntarjoajan ja teknologiantuottajan tarpeet. Käyttäjälähtöisyydeksi ei kuitenkaan riitä ikääntyneen rooliin kuvitellusti asettuminen, vaan onnistunut suunnittelu edellyttää ikääntyneen ihmisen elämän ja elämäntarinan todellista ymmärtämistä. Siksi ikääntyneiden käyttöön tarkoitetun teknologian suunnittelun tulee tapahtua monitieteisesti, lähtien liikkeelle ihmistieteistä. Eettisten kysymysten sisällyttäminen suunnitteluprosessiin on oleellinen osa ikääntyvien teknologian suunnittelua. Tässä julkaisussa esitellään ikääntyvien maailmaan liittyviä tekijöitä, tarkastellaan ikääntyville suunnatun teknologian haltuun ottamiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja pohditaan teknologian roolia hyvän elämän toteutumisessa.

  KW - ageing

  KW - technology

  KW - ethics

  KW - HCI

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Ikääntyvät, teknologia ja etiikka

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Leikas J. Ikääntyvät, teknologia ja etiikka: Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 156 p. (VTT Working Papers; No. 110).