Ikääntyvät, teknologia ja etiikka: Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun

Translated title of the contribution: Ageing, Technology and Ethics: Views on Research and Design of Human-Technology Interaction

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ikääntyvien tarpeisiin vastaaminen edellyttää ihmislähtöisyyttä ja eri toimijoiden välistä yhteistoimintaa. Ihmiskeskeinen suunnittelu lähtee liikkeelle yksilön ja ryhmien tarpeista. Se ottaa huomioon niin loppukäyttäjän kuin palveluntarjoajan ja teknologiantuottajan tarpeet. Käyttäjälähtöisyydeksi ei kuitenkaan riitä ikääntyneen rooliin kuvitellusti asettuminen, vaan onnistunut suunnittelu edellyttää ikääntyneen ihmisen elämän ja elämäntarinan todellista ymmärtämistä. Siksi ikääntyneiden käyttöön tarkoitetun teknologian suunnittelun tulee tapahtua monitieteisesti, lähtien liikkeelle ihmistieteistä. Eettisten kysymysten sisällyttäminen suunnitteluprosessiin on oleellinen osa ikääntyvien teknologian suunnittelua. Tässä julkaisussa esitellään ikääntyvien maailmaan liittyviä tekijöitä, tarkastellaan ikääntyville suunnatun teknologian haltuun ottamiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja pohditaan teknologian roolia hyvän elämän toteutumisessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages156
ISBN (Electronic)978-951-38-7171-0
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number110

Fingerprint

ethics

Keywords

  • ageing
  • technology
  • ethics
  • HCI

Cite this

Leikas, J. (2008). Ikääntyvät, teknologia ja etiikka: Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 110
Leikas, Jaana. / Ikääntyvät, teknologia ja etiikka : Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 156 p. (VTT Working Papers; No. 110).
@book{4869963bb7c3470bab7ebe53b3da54b2,
title = "Ik{\"a}{\"a}ntyv{\"a}t, teknologia ja etiikka: N{\"a}k{\"o}kulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun",
abstract = "Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ik{\"a}{\"a}ntyvien tarpeisiin vastaaminen edellytt{\"a}{\"a} ihmisl{\"a}ht{\"o}isyytt{\"a} ja eri toimijoiden v{\"a}list{\"a} yhteistoimintaa. Ihmiskeskeinen suunnittelu l{\"a}htee liikkeelle yksil{\"o}n ja ryhmien tarpeista. Se ottaa huomioon niin loppuk{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n kuin palveluntarjoajan ja teknologiantuottajan tarpeet. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}l{\"a}ht{\"o}isyydeksi ei kuitenkaan riit{\"a} ik{\"a}{\"a}ntyneen rooliin kuvitellusti asettuminen, vaan onnistunut suunnittelu edellytt{\"a}{\"a} ik{\"a}{\"a}ntyneen ihmisen el{\"a}m{\"a}n ja el{\"a}m{\"a}ntarinan todellista ymm{\"a}rt{\"a}mist{\"a}. Siksi ik{\"a}{\"a}ntyneiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitetun teknologian suunnittelun tulee tapahtua monitieteisesti, l{\"a}htien liikkeelle ihmistieteist{\"a}. Eettisten kysymysten sis{\"a}llytt{\"a}minen suunnitteluprosessiin on oleellinen osa ik{\"a}{\"a}ntyvien teknologian suunnittelua. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n ik{\"a}{\"a}ntyvien maailmaan liittyvi{\"a} tekij{\"o}it{\"a}, tarkastellaan ik{\"a}{\"a}ntyville suunnatun teknologian haltuun ottamiseen liittyvi{\"a} eettisi{\"a} kysymyksi{\"a} ja pohditaan teknologian roolia hyv{\"a}n el{\"a}m{\"a}n toteutumisessa.",
keywords = "ageing, technology, ethics, HCI",
author = "Jaana Leikas",
year = "2008",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "110",
address = "Finland",

}

Leikas, J 2008, Ikääntyvät, teknologia ja etiikka: Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. VTT Working Papers, no. 110, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ikääntyvät, teknologia ja etiikka : Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. / Leikas, Jaana.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 156 p. (VTT Working Papers; No. 110).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ikääntyvät, teknologia ja etiikka

T2 - Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun

AU - Leikas, Jaana

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ikääntyvien tarpeisiin vastaaminen edellyttää ihmislähtöisyyttä ja eri toimijoiden välistä yhteistoimintaa. Ihmiskeskeinen suunnittelu lähtee liikkeelle yksilön ja ryhmien tarpeista. Se ottaa huomioon niin loppukäyttäjän kuin palveluntarjoajan ja teknologiantuottajan tarpeet. Käyttäjälähtöisyydeksi ei kuitenkaan riitä ikääntyneen rooliin kuvitellusti asettuminen, vaan onnistunut suunnittelu edellyttää ikääntyneen ihmisen elämän ja elämäntarinan todellista ymmärtämistä. Siksi ikääntyneiden käyttöön tarkoitetun teknologian suunnittelun tulee tapahtua monitieteisesti, lähtien liikkeelle ihmistieteistä. Eettisten kysymysten sisällyttäminen suunnitteluprosessiin on oleellinen osa ikääntyvien teknologian suunnittelua. Tässä julkaisussa esitellään ikääntyvien maailmaan liittyviä tekijöitä, tarkastellaan ikääntyville suunnatun teknologian haltuun ottamiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja pohditaan teknologian roolia hyvän elämän toteutumisessa.

AB - Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ikääntyvien tarpeisiin vastaaminen edellyttää ihmislähtöisyyttä ja eri toimijoiden välistä yhteistoimintaa. Ihmiskeskeinen suunnittelu lähtee liikkeelle yksilön ja ryhmien tarpeista. Se ottaa huomioon niin loppukäyttäjän kuin palveluntarjoajan ja teknologiantuottajan tarpeet. Käyttäjälähtöisyydeksi ei kuitenkaan riitä ikääntyneen rooliin kuvitellusti asettuminen, vaan onnistunut suunnittelu edellyttää ikääntyneen ihmisen elämän ja elämäntarinan todellista ymmärtämistä. Siksi ikääntyneiden käyttöön tarkoitetun teknologian suunnittelun tulee tapahtua monitieteisesti, lähtien liikkeelle ihmistieteistä. Eettisten kysymysten sisällyttäminen suunnitteluprosessiin on oleellinen osa ikääntyvien teknologian suunnittelua. Tässä julkaisussa esitellään ikääntyvien maailmaan liittyviä tekijöitä, tarkastellaan ikääntyville suunnatun teknologian haltuun ottamiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja pohditaan teknologian roolia hyvän elämän toteutumisessa.

KW - ageing

KW - technology

KW - ethics

KW - HCI

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Ikääntyvät, teknologia ja etiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leikas J. Ikääntyvät, teknologia ja etiikka: Näkökulmia ihmisen ja teknologian vuorovaikutustutkimukseen ja -suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 156 p. (VTT Working Papers; No. 110).