Ajatuksia ST-urakasta: Suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn kehittäminen amerikkalaisten oppien pohjalta

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Rakennustoiminnan kehittämisen merkittävät mahdollisuudet ovat erityisesti rakentamis-prosessissa ja hankekäytännöissä. Yhtenä potentiaalisena kehityssuuntana on kilpailtu suunnittelu ja toteutus -menettely (ST), jossa suunnittelu ja toteutus on kokonaisuutena yhdistetty saman osapuolen vastuulle. Vastaavat toimintatavat ovat yleistyneet voimakkaasti Yhdysvalloissa ja niistä saadut kokemukset ovat pääsääntöisesti erittäin hyviä. Toimintatapa on laatuhakuinen ja nouda-tetut menettelyt palvelevat tilaajien ja hankkeiden tavoitteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa sellaisia yhdysvaltalaisen design-build-käytännön hyviksi koettuja toimintatapoja, jotka poikkeavat suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn toimintatavoista ja joilla näyttäisi olevan annettavaa suomalaisen käytännön kehittämiseen. Tutkimuksen mukaan potentiaaliset suomalaisen nykykäytännön kehittämiskohteet ovat: · tarjoajien esivalinta- ja karsintamenettely · tilaajan tarve- ja vaatimusmäärittelyn menettelyt · kilpailuvaiheen kommunikointi- ja suunnittelunohjauskäytäntö · kilpailutekijöiden monipuolistaminen · vaihtoehtojen arviointi- ja vertailumenettelyt · toteutustiimin organisointivaihtoehdot sekä · urakan maksuperusteet ja palkkiokäytäntö. Muita ajatuksia herättäviä eroja vertailumaiden väliltä voidaan löytää mm. sopimus-suhteista suunnittelun osalta sekä arkkitehtikilpailun perinteen vaikutuksesta toiminta-tapoihin. Kaiken kaikkiaan tulokset antavat uskoa suunnittelu- ja toteutusmuodon mahdollisuuksiin. Siitä voidaan kehittää useita toiminnallisia vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages42
ISBN (Electronic)951-38-5494-9
ISBN (Print)951-38-5493-0
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1988
ISSN1235-0605

Keywords

  • construction industry
  • building process
  • construction projects
  • design
  • United States
  • design-build
  • Finland
  • development
  • experience

Cite this

Lahdenperä, P. (1999). Ajatuksia ST-urakasta: Suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn kehittäminen amerikkalaisten oppien pohjalta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1988
Lahdenperä, Pertti. / Ajatuksia ST-urakasta : Suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn kehittäminen amerikkalaisten oppien pohjalta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1988).
@book{78ba34bb02b341a2918c0c9ba123c43b,
title = "Ajatuksia ST-urakasta: Suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn kehitt{\"a}minen amerikkalaisten oppien pohjalta",
abstract = "Rakennustoiminnan kehitt{\"a}misen merkitt{\"a}v{\"a}t mahdollisuudet ovat erityisesti rakentamis-prosessissa ja hankek{\"a}yt{\"a}nn{\"o}iss{\"a}. Yhten{\"a} potentiaalisena kehityssuuntana on kilpailtu suunnittelu ja toteutus -menettely (ST), jossa suunnittelu ja toteutus on kokonaisuutena yhdistetty saman osapuolen vastuulle. Vastaavat toimintatavat ovat yleistyneet voimakkaasti Yhdysvalloissa ja niist{\"a} saadut kokemukset ovat p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti eritt{\"a}in hyvi{\"a}. Toimintatapa on laatuhakuinen ja nouda-tetut menettelyt palvelevat tilaajien ja hankkeiden tavoitteita. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa sellaisia yhdysvaltalaisen design-build-k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n hyviksi koettuja toimintatapoja, jotka poikkeavat suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn toimintatavoista ja joilla n{\"a}ytt{\"a}isi olevan annettavaa suomalaisen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kehitt{\"a}miseen. Tutkimuksen mukaan potentiaaliset suomalaisen nykyk{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kehitt{\"a}miskohteet ovat: · tarjoajien esivalinta- ja karsintamenettely · tilaajan tarve- ja vaatimusm{\"a}{\"a}rittelyn menettelyt · kilpailuvaiheen kommunikointi- ja suunnittelunohjausk{\"a}yt{\"a}nt{\"o} · kilpailutekij{\"o}iden monipuolistaminen · vaihtoehtojen arviointi- ja vertailumenettelyt · toteutustiimin organisointivaihtoehdot sek{\"a} · urakan maksuperusteet ja palkkiok{\"a}yt{\"a}nt{\"o}. Muita ajatuksia her{\"a}tt{\"a}vi{\"a} eroja vertailumaiden v{\"a}lilt{\"a} voidaan l{\"o}yt{\"a}{\"a} mm. sopimus-suhteista suunnittelun osalta sek{\"a} arkkitehtikilpailun perinteen vaikutuksesta toiminta-tapoihin. Kaiken kaikkiaan tulokset antavat uskoa suunnittelu- ja toteutusmuodon mahdollisuuksiin. Siit{\"a} voidaan kehitt{\"a}{\"a} useita toiminnallisia vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin.",
keywords = "construction industry, building process, construction projects, design, United States, design-build, Finland, development, experience",
author = "Pertti Lahdenper{\"a}",
note = "Project code: R7SU00713",
year = "1999",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5493-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1988",
address = "Finland",

}

Lahdenperä, P 1999, Ajatuksia ST-urakasta: Suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn kehittäminen amerikkalaisten oppien pohjalta. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1988, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ajatuksia ST-urakasta : Suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn kehittäminen amerikkalaisten oppien pohjalta. / Lahdenperä, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1988).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ajatuksia ST-urakasta

T2 - Suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn kehittäminen amerikkalaisten oppien pohjalta

AU - Lahdenperä, Pertti

N1 - Project code: R7SU00713

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Rakennustoiminnan kehittämisen merkittävät mahdollisuudet ovat erityisesti rakentamis-prosessissa ja hankekäytännöissä. Yhtenä potentiaalisena kehityssuuntana on kilpailtu suunnittelu ja toteutus -menettely (ST), jossa suunnittelu ja toteutus on kokonaisuutena yhdistetty saman osapuolen vastuulle. Vastaavat toimintatavat ovat yleistyneet voimakkaasti Yhdysvalloissa ja niistä saadut kokemukset ovat pääsääntöisesti erittäin hyviä. Toimintatapa on laatuhakuinen ja nouda-tetut menettelyt palvelevat tilaajien ja hankkeiden tavoitteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa sellaisia yhdysvaltalaisen design-build-käytännön hyviksi koettuja toimintatapoja, jotka poikkeavat suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn toimintatavoista ja joilla näyttäisi olevan annettavaa suomalaisen käytännön kehittämiseen. Tutkimuksen mukaan potentiaaliset suomalaisen nykykäytännön kehittämiskohteet ovat: · tarjoajien esivalinta- ja karsintamenettely · tilaajan tarve- ja vaatimusmäärittelyn menettelyt · kilpailuvaiheen kommunikointi- ja suunnittelunohjauskäytäntö · kilpailutekijöiden monipuolistaminen · vaihtoehtojen arviointi- ja vertailumenettelyt · toteutustiimin organisointivaihtoehdot sekä · urakan maksuperusteet ja palkkiokäytäntö. Muita ajatuksia herättäviä eroja vertailumaiden väliltä voidaan löytää mm. sopimus-suhteista suunnittelun osalta sekä arkkitehtikilpailun perinteen vaikutuksesta toiminta-tapoihin. Kaiken kaikkiaan tulokset antavat uskoa suunnittelu- ja toteutusmuodon mahdollisuuksiin. Siitä voidaan kehittää useita toiminnallisia vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin.

AB - Rakennustoiminnan kehittämisen merkittävät mahdollisuudet ovat erityisesti rakentamis-prosessissa ja hankekäytännöissä. Yhtenä potentiaalisena kehityssuuntana on kilpailtu suunnittelu ja toteutus -menettely (ST), jossa suunnittelu ja toteutus on kokonaisuutena yhdistetty saman osapuolen vastuulle. Vastaavat toimintatavat ovat yleistyneet voimakkaasti Yhdysvalloissa ja niistä saadut kokemukset ovat pääsääntöisesti erittäin hyviä. Toimintatapa on laatuhakuinen ja nouda-tetut menettelyt palvelevat tilaajien ja hankkeiden tavoitteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa sellaisia yhdysvaltalaisen design-build-käytännön hyviksi koettuja toimintatapoja, jotka poikkeavat suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn toimintatavoista ja joilla näyttäisi olevan annettavaa suomalaisen käytännön kehittämiseen. Tutkimuksen mukaan potentiaaliset suomalaisen nykykäytännön kehittämiskohteet ovat: · tarjoajien esivalinta- ja karsintamenettely · tilaajan tarve- ja vaatimusmäärittelyn menettelyt · kilpailuvaiheen kommunikointi- ja suunnittelunohjauskäytäntö · kilpailutekijöiden monipuolistaminen · vaihtoehtojen arviointi- ja vertailumenettelyt · toteutustiimin organisointivaihtoehdot sekä · urakan maksuperusteet ja palkkiokäytäntö. Muita ajatuksia herättäviä eroja vertailumaiden väliltä voidaan löytää mm. sopimus-suhteista suunnittelun osalta sekä arkkitehtikilpailun perinteen vaikutuksesta toiminta-tapoihin. Kaiken kaikkiaan tulokset antavat uskoa suunnittelu- ja toteutusmuodon mahdollisuuksiin. Siitä voidaan kehittää useita toiminnallisia vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin.

KW - construction industry

KW - building process

KW - construction projects

KW - design

KW - United States

KW - design-build

KW - Finland

KW - development

KW - experience

M3 - Report

SN - 951-38-5493-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ajatuksia ST-urakasta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lahdenperä P. Ajatuksia ST-urakasta: Suomalaisen suunnittelu ja toteutus -menettelyn kehittäminen amerikkalaisten oppien pohjalta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1988).