Ajoneuvomoottorien kylmäkäyttö: Käynnistyminen, voitelu ja polttoaineenkulutus

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Matala käyttölämpötila lisää ajoneuvomoottorien kulumista ja polttoaineenkulutusta. Voiteluaineen tyyppi (mineraaliöljy, osasynteettinen ja synteettinen öljy) vaikuttaa moottorin ja myös voitelun käynnistymiseen. Polttoaineenkulutukseen vaikuttavat lähinnä lämpötila, moottorin tyyppi ja käyttötapa sekä voiteluaineen viskositeetti. Erikoisrakenteisessa, tehokkailla jäähdytyslaitteilla varustetussa moottorikoetilassa tehtiin kokeita kolmella bensiini- ja kahdella dieselmoottorilla. Koemoottoreita kuormitettiin moottoridynamometrin avulla. Yhtä bensiinimoottoria käytettiin myös mekaanisen etuvetovaihteiston yhteydessä. Moottorin voitelun käynnistymistä ja polttoaineenkulutusta tutkittiin tekemällä kokeita lämpötila-alueella +20 - -30 °C erilaisilla voiteluaineilla. Kokeiden pituus oli 30 minuuttia. Moottoreita käytettiin sekä vakiosuuruisella että jaksottain vaihtelevalla kuormalla. Myös sähköisten esilämmittimien (lohkolämmitin, öljylämmitin) vaikutuksia tutkittiin. Vaikka kaikkien koeöljyjen viskositeettiluokitus oli SAE 10W30 tai SAE 10W40, lyheni sylinterikannessa sijaitsevalta nokka-akselilta mitattu öljynpaineen nousuaika jopa 50 %, kun siirryttiin mineraaliöljystä synteettiseen öljyyn. Dieselmoottorien käynnistyvyys parani synteettisellä öljyllä, joskaan öljyn tyyppi ei vaikuttanut käynnistimen antamaan pyörintänopeuteen. Synteettisellä öljyllä saatiin kuitenkin mineraaliöljyyn verrattuna suurempi puristus- ja pienempi kitkatyö. Lohkolämmittimen käyttö helpotti moottorien käynnistymistä tuntuvasti. Moottoriöljyn juoksevuusominaisuuksien huomioon ottaminen on tärkeää myös lohkolämmitintä käytettäessä, sillä lohkolämmitin ei lämmitä öljypohjassa olevaa öljyä. Koelämpötilan lasku +20 °C:sta alimpaan kaikille moottoreille yhteiseen koelämpötilaan -25 °C:seen lisäsi polttoaineenkulutusta dieselmoottoreissa 4 - 9 % ja bensiinimoottoreissa 5 - 22 % 30 minuutin pituisissa kokeissa. Öljyn tyyppi ei vaikuttanut mainittavasti polttoaineenkulutukseen, vaikka synteettinen öljy vähensikin mineraaliöljyyn verrattuna kitkahäviöitä selvästi mekaanisessa vaihteistossa. Sekä bensiini- että dieselmoottoreissa lohkolämmittimen käyttö helpottaa käynnistymistä; nopeuttaa voitelun käynnistymistä ja pienentää polttoaineenkulutusta, keskimäärin 3 - 5 %. Öljynlämmittimen käyttö puolestaan vähentää vaurioriskejä kylmäkäynnistyksessä, nopeuttaa voitelun käynnistymistä ja säästää hieman myös polttoainetta, keskimäärin 2 - 3 %.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages56
  ISBN (Print)951-38-3275-9
  Publication statusPublished - 1988
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number907
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • automobile engines
  • low temperature tests
  • starting
  • lubrication
  • lubrications oils
  • fuel consumption

  Cite this

  Nylund, N-O., Kytö, M., & Laurikko, J. (1988). Ajoneuvomoottorien kylmäkäyttö: Käynnistyminen, voitelu ja polttoaineenkulutus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 907
  Nylund, Nils-Olof ; Kytö, Matti ; Laurikko, Juhani. / Ajoneuvomoottorien kylmäkäyttö : Käynnistyminen, voitelu ja polttoaineenkulutus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 907).
  @book{baadd9da295442b397b895565b133d27,
  title = "Ajoneuvomoottorien kylm{\"a}k{\"a}ytt{\"o}: K{\"a}ynnistyminen, voitelu ja polttoaineenkulutus",
  abstract = "Matala k{\"a}ytt{\"o}l{\"a}mp{\"o}tila lis{\"a}{\"a} ajoneuvomoottorien kulumista ja polttoaineenkulutusta. Voiteluaineen tyyppi (mineraali{\"o}ljy, osasynteettinen ja synteettinen {\"o}ljy) vaikuttaa moottorin ja my{\"o}s voitelun k{\"a}ynnistymiseen. Polttoaineenkulutukseen vaikuttavat l{\"a}hinn{\"a} l{\"a}mp{\"o}tila, moottorin tyyppi ja k{\"a}ytt{\"o}tapa sek{\"a} voiteluaineen viskositeetti. Erikoisrakenteisessa, tehokkailla j{\"a}{\"a}hdytyslaitteilla varustetussa moottorikoetilassa tehtiin kokeita kolmella bensiini- ja kahdella dieselmoottorilla. Koemoottoreita kuormitettiin moottoridynamometrin avulla. Yht{\"a} bensiinimoottoria k{\"a}ytettiin my{\"o}s mekaanisen etuvetovaihteiston yhteydess{\"a}. Moottorin voitelun k{\"a}ynnistymist{\"a} ja polttoaineenkulutusta tutkittiin tekem{\"a}ll{\"a} kokeita l{\"a}mp{\"o}tila-alueella +20 - -30 °C erilaisilla voiteluaineilla. Kokeiden pituus oli 30 minuuttia. Moottoreita k{\"a}ytettiin sek{\"a} vakiosuuruisella ett{\"a} jaksottain vaihtelevalla kuormalla. My{\"o}s s{\"a}hk{\"o}isten esil{\"a}mmittimien (lohkol{\"a}mmitin, {\"o}ljyl{\"a}mmitin) vaikutuksia tutkittiin. Vaikka kaikkien koe{\"o}ljyjen viskositeettiluokitus oli SAE 10W30 tai SAE 10W40, lyheni sylinterikannessa sijaitsevalta nokka-akselilta mitattu {\"o}ljynpaineen nousuaika jopa 50 {\%}, kun siirryttiin mineraali{\"o}ljyst{\"a} synteettiseen {\"o}ljyyn. Dieselmoottorien k{\"a}ynnistyvyys parani synteettisell{\"a} {\"o}ljyll{\"a}, joskaan {\"o}ljyn tyyppi ei vaikuttanut k{\"a}ynnistimen antamaan py{\"o}rint{\"a}nopeuteen. Synteettisell{\"a} {\"o}ljyll{\"a} saatiin kuitenkin mineraali{\"o}ljyyn verrattuna suurempi puristus- ja pienempi kitkaty{\"o}. Lohkol{\"a}mmittimen k{\"a}ytt{\"o} helpotti moottorien k{\"a}ynnistymist{\"a} tuntuvasti. Moottori{\"o}ljyn juoksevuusominaisuuksien huomioon ottaminen on t{\"a}rke{\"a}{\"a} my{\"o}s lohkol{\"a}mmitint{\"a} k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a}, sill{\"a} lohkol{\"a}mmitin ei l{\"a}mmit{\"a} {\"o}ljypohjassa olevaa {\"o}ljy{\"a}. Koel{\"a}mp{\"o}tilan lasku +20 °C:sta alimpaan kaikille moottoreille yhteiseen koel{\"a}mp{\"o}tilaan -25 °C:seen lis{\"a}si polttoaineenkulutusta dieselmoottoreissa 4 - 9 {\%} ja bensiinimoottoreissa 5 - 22 {\%} 30 minuutin pituisissa kokeissa. {\"O}ljyn tyyppi ei vaikuttanut mainittavasti polttoaineenkulutukseen, vaikka synteettinen {\"o}ljy v{\"a}hensikin mineraali{\"o}ljyyn verrattuna kitkah{\"a}vi{\"o}it{\"a} selv{\"a}sti mekaanisessa vaihteistossa. Sek{\"a} bensiini- ett{\"a} dieselmoottoreissa lohkol{\"a}mmittimen k{\"a}ytt{\"o} helpottaa k{\"a}ynnistymist{\"a}; nopeuttaa voitelun k{\"a}ynnistymist{\"a} ja pienent{\"a}{\"a} polttoaineenkulutusta, keskim{\"a}{\"a}rin 3 - 5 {\%}. {\"O}ljynl{\"a}mmittimen k{\"a}ytt{\"o} puolestaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} vaurioriskej{\"a} kylm{\"a}k{\"a}ynnistyksess{\"a}, nopeuttaa voitelun k{\"a}ynnistymist{\"a} ja s{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a} hieman my{\"o}s polttoainetta, keskim{\"a}{\"a}rin 2 - 3 {\%}.",
  keywords = "automobile engines, low temperature tests, starting, lubrication, lubrications oils, fuel consumption",
  author = "Nils-Olof Nylund and Matti Kyt{\"o} and Juhani Laurikko",
  year = "1988",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3275-9",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "907",
  address = "Finland",

  }

  Nylund, N-O, Kytö, M & Laurikko, J 1988, Ajoneuvomoottorien kylmäkäyttö: Käynnistyminen, voitelu ja polttoaineenkulutus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 907, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ajoneuvomoottorien kylmäkäyttö : Käynnistyminen, voitelu ja polttoaineenkulutus. / Nylund, Nils-Olof; Kytö, Matti; Laurikko, Juhani.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 907).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ajoneuvomoottorien kylmäkäyttö

  T2 - Käynnistyminen, voitelu ja polttoaineenkulutus

  AU - Nylund, Nils-Olof

  AU - Kytö, Matti

  AU - Laurikko, Juhani

  PY - 1988

  Y1 - 1988

  N2 - Matala käyttölämpötila lisää ajoneuvomoottorien kulumista ja polttoaineenkulutusta. Voiteluaineen tyyppi (mineraaliöljy, osasynteettinen ja synteettinen öljy) vaikuttaa moottorin ja myös voitelun käynnistymiseen. Polttoaineenkulutukseen vaikuttavat lähinnä lämpötila, moottorin tyyppi ja käyttötapa sekä voiteluaineen viskositeetti. Erikoisrakenteisessa, tehokkailla jäähdytyslaitteilla varustetussa moottorikoetilassa tehtiin kokeita kolmella bensiini- ja kahdella dieselmoottorilla. Koemoottoreita kuormitettiin moottoridynamometrin avulla. Yhtä bensiinimoottoria käytettiin myös mekaanisen etuvetovaihteiston yhteydessä. Moottorin voitelun käynnistymistä ja polttoaineenkulutusta tutkittiin tekemällä kokeita lämpötila-alueella +20 - -30 °C erilaisilla voiteluaineilla. Kokeiden pituus oli 30 minuuttia. Moottoreita käytettiin sekä vakiosuuruisella että jaksottain vaihtelevalla kuormalla. Myös sähköisten esilämmittimien (lohkolämmitin, öljylämmitin) vaikutuksia tutkittiin. Vaikka kaikkien koeöljyjen viskositeettiluokitus oli SAE 10W30 tai SAE 10W40, lyheni sylinterikannessa sijaitsevalta nokka-akselilta mitattu öljynpaineen nousuaika jopa 50 %, kun siirryttiin mineraaliöljystä synteettiseen öljyyn. Dieselmoottorien käynnistyvyys parani synteettisellä öljyllä, joskaan öljyn tyyppi ei vaikuttanut käynnistimen antamaan pyörintänopeuteen. Synteettisellä öljyllä saatiin kuitenkin mineraaliöljyyn verrattuna suurempi puristus- ja pienempi kitkatyö. Lohkolämmittimen käyttö helpotti moottorien käynnistymistä tuntuvasti. Moottoriöljyn juoksevuusominaisuuksien huomioon ottaminen on tärkeää myös lohkolämmitintä käytettäessä, sillä lohkolämmitin ei lämmitä öljypohjassa olevaa öljyä. Koelämpötilan lasku +20 °C:sta alimpaan kaikille moottoreille yhteiseen koelämpötilaan -25 °C:seen lisäsi polttoaineenkulutusta dieselmoottoreissa 4 - 9 % ja bensiinimoottoreissa 5 - 22 % 30 minuutin pituisissa kokeissa. Öljyn tyyppi ei vaikuttanut mainittavasti polttoaineenkulutukseen, vaikka synteettinen öljy vähensikin mineraaliöljyyn verrattuna kitkahäviöitä selvästi mekaanisessa vaihteistossa. Sekä bensiini- että dieselmoottoreissa lohkolämmittimen käyttö helpottaa käynnistymistä; nopeuttaa voitelun käynnistymistä ja pienentää polttoaineenkulutusta, keskimäärin 3 - 5 %. Öljynlämmittimen käyttö puolestaan vähentää vaurioriskejä kylmäkäynnistyksessä, nopeuttaa voitelun käynnistymistä ja säästää hieman myös polttoainetta, keskimäärin 2 - 3 %.

  AB - Matala käyttölämpötila lisää ajoneuvomoottorien kulumista ja polttoaineenkulutusta. Voiteluaineen tyyppi (mineraaliöljy, osasynteettinen ja synteettinen öljy) vaikuttaa moottorin ja myös voitelun käynnistymiseen. Polttoaineenkulutukseen vaikuttavat lähinnä lämpötila, moottorin tyyppi ja käyttötapa sekä voiteluaineen viskositeetti. Erikoisrakenteisessa, tehokkailla jäähdytyslaitteilla varustetussa moottorikoetilassa tehtiin kokeita kolmella bensiini- ja kahdella dieselmoottorilla. Koemoottoreita kuormitettiin moottoridynamometrin avulla. Yhtä bensiinimoottoria käytettiin myös mekaanisen etuvetovaihteiston yhteydessä. Moottorin voitelun käynnistymistä ja polttoaineenkulutusta tutkittiin tekemällä kokeita lämpötila-alueella +20 - -30 °C erilaisilla voiteluaineilla. Kokeiden pituus oli 30 minuuttia. Moottoreita käytettiin sekä vakiosuuruisella että jaksottain vaihtelevalla kuormalla. Myös sähköisten esilämmittimien (lohkolämmitin, öljylämmitin) vaikutuksia tutkittiin. Vaikka kaikkien koeöljyjen viskositeettiluokitus oli SAE 10W30 tai SAE 10W40, lyheni sylinterikannessa sijaitsevalta nokka-akselilta mitattu öljynpaineen nousuaika jopa 50 %, kun siirryttiin mineraaliöljystä synteettiseen öljyyn. Dieselmoottorien käynnistyvyys parani synteettisellä öljyllä, joskaan öljyn tyyppi ei vaikuttanut käynnistimen antamaan pyörintänopeuteen. Synteettisellä öljyllä saatiin kuitenkin mineraaliöljyyn verrattuna suurempi puristus- ja pienempi kitkatyö. Lohkolämmittimen käyttö helpotti moottorien käynnistymistä tuntuvasti. Moottoriöljyn juoksevuusominaisuuksien huomioon ottaminen on tärkeää myös lohkolämmitintä käytettäessä, sillä lohkolämmitin ei lämmitä öljypohjassa olevaa öljyä. Koelämpötilan lasku +20 °C:sta alimpaan kaikille moottoreille yhteiseen koelämpötilaan -25 °C:seen lisäsi polttoaineenkulutusta dieselmoottoreissa 4 - 9 % ja bensiinimoottoreissa 5 - 22 % 30 minuutin pituisissa kokeissa. Öljyn tyyppi ei vaikuttanut mainittavasti polttoaineenkulutukseen, vaikka synteettinen öljy vähensikin mineraaliöljyyn verrattuna kitkahäviöitä selvästi mekaanisessa vaihteistossa. Sekä bensiini- että dieselmoottoreissa lohkolämmittimen käyttö helpottaa käynnistymistä; nopeuttaa voitelun käynnistymistä ja pienentää polttoaineenkulutusta, keskimäärin 3 - 5 %. Öljynlämmittimen käyttö puolestaan vähentää vaurioriskejä kylmäkäynnistyksessä, nopeuttaa voitelun käynnistymistä ja säästää hieman myös polttoainetta, keskimäärin 2 - 3 %.

  KW - automobile engines

  KW - low temperature tests

  KW - starting

  KW - lubrication

  KW - lubrications oils

  KW - fuel consumption

  M3 - Report

  SN - 951-38-3275-9

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Ajoneuvomoottorien kylmäkäyttö

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nylund N-O, Kytö M, Laurikko J. Ajoneuvomoottorien kylmäkäyttö: Käynnistyminen, voitelu ja polttoaineenkulutus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 907).