Ajonvakautusjärjestelmän yleistyminen Suomessa

Juha Luoma, Harri Peltola

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Monissa tutkimuksissa on todettu ajonvakautusjärjestelmän (Electronic Stability Control, ESC) vähentävän huomattavasti liikenneonnettomuuksia, joissa kuljettaja menettää autonsa hallinnan. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ajonvakautusjärjestelmän (1) yleisyys Suomessa henkilöautojen vakiovarusteena syksyllä 2014, (2) yleistymiskehitys vuosina 1998–2014 käyttöönotetuissa henkilöautoissa ja (3) edellä mainittu yleisyys automallikohtaisella ajosuoritteen keskiarvolla painotettuna. Ajonvakautusjärjestelmää koskeva aineisto kerättiin pääasiassa maahantuojilta ja täydentäviä tietoja hankittiin eri lähteistä. Liikenteessä syksyllä 2014 olleita henkilöautoja koskevat tiedot saatiin Trafin avoimesta datasta ja suoritetiedot arvioitiin vuosikatsastuksessa poimituista merkki- ja mallikohtaisista matkamittarilukemista. Lopullisessa aineistossa oli yhteensä lähes 2 000 000 henkilöautoa, joka oli 75 % henkilöautokannasta syksyllä 2014. Tulokset osoittavat, että ajonvakautusjärjestelmä oli syksyllä 2014 vakiovarusteena 40–46 %:ssa henkilöautoista. Ajonvakautusjärjestelmä yleistyi käyttöönotettujen autojen vakiovarusteena melko tasaisesti vuodesta 1998 ja se on viime vuosina ollut vakiovarusteena kaikissa käyttöönotetuissa autoissa. Kun eri automallien keskimääräinen ajosuorite otetaan huomioon, ajonvakautusjärjestelmä oli vakiovarusteena käytössä 59–66 %:ssa henkilöautojen ajokilometreistä. Päätulokset yhdessä ajonvakautusjärjestelmän liikenneturvallisuusvaikutusten kanssa antavat ymmärtää, että ajonvakautusjärjestelmä on Suomessa jo viime vuosina vähentänyt javähentää jatkossa yhä enemmän vakavia liikenneonnettomuuksia. Entistä tarkemman arvion saamiseksi liikenneturvallisuusvaikutuksista suositellaan tässä tutkimuksessa kerättyjen ajonvakautusjärjestelmän yleisyystietojen hyödyntämistä. Lisäksi suositellaan, että Suomessa ryhdytään rekisteröimään järjestelmällisesti tietoja siitä, mitä kuljettajan tukijärjestelmiä on asennettu autoihin, jotta niiden turvallisuus-, ympäristö- ym. vaikutuksia voidaanarvioida tulevaisuudessa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationHelsinki
  Number of pages15
  ISBN (Electronic)978-952-311-115-8
  Publication statusPublished - 25 Jan 2015
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesTrafin tutkimuksia
  Number1

  Fingerprint

  Railroad cars
  Highway accidents
  Advanced driver assistance systems
  Inspection

  Cite this

  Luoma, J., & Peltola, H. (2015). Ajonvakautusjärjestelmän yleistyminen Suomessa. Helsinki. Trafin tutkimuksia, No. 1
  Luoma, Juha ; Peltola, Harri. / Ajonvakautusjärjestelmän yleistyminen Suomessa. Helsinki, 2015. 15 p. (Trafin tutkimuksia; No. 1).
  @book{bb172a51b2a14f64a6be987bc4c278b6,
  title = "Ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a}n yleistyminen Suomessa",
  abstract = "Monissa tutkimuksissa on todettu ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a}n (Electronic Stability Control, ESC) v{\"a}hent{\"a}v{\"a}n huomattavasti liikenneonnettomuuksia, joissa kuljettaja menett{\"a}{\"a} autonsa hallinnan. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a}n (1) yleisyys Suomessa henkil{\"o}autojen vakiovarusteena syksyll{\"a} 2014, (2) yleistymiskehitys vuosina 1998–2014 k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notetuissa henkil{\"o}autoissa ja (3) edell{\"a} mainittu yleisyys automallikohtaisella ajosuoritteen keskiarvolla painotettuna. Ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} koskeva aineisto ker{\"a}ttiin p{\"a}{\"a}asiassa maahantuojilta ja t{\"a}ydent{\"a}vi{\"a} tietoja hankittiin eri l{\"a}hteist{\"a}. Liikenteess{\"a} syksyll{\"a} 2014 olleita henkil{\"o}autoja koskevat tiedot saatiin Trafin avoimesta datasta ja suoritetiedot arvioitiin vuosikatsastuksessa poimituista merkki- ja mallikohtaisista matkamittarilukemista. Lopullisessa aineistossa oli yhteens{\"a} l{\"a}hes 2 000 000 henkil{\"o}autoa, joka oli 75 {\%} henkil{\"o}autokannasta syksyll{\"a} 2014. Tulokset osoittavat, ett{\"a} ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a} oli syksyll{\"a} 2014 vakiovarusteena 40–46 {\%}:ssa henkil{\"o}autoista. Ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a} yleistyi k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notettujen autojen vakiovarusteena melko tasaisesti vuodesta 1998 ja se on viime vuosina ollut vakiovarusteena kaikissa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notetuissa autoissa. Kun eri automallien keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen ajosuorite otetaan huomioon, ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a} oli vakiovarusteena k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} 59–66 {\%}:ssa henkil{\"o}autojen ajokilometreist{\"a}. P{\"a}{\"a}tulokset yhdess{\"a} ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a}n liikenneturvallisuusvaikutusten kanssa antavat ymm{\"a}rt{\"a}{\"a}, ett{\"a} ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a} on Suomessa jo viime vuosina v{\"a}hent{\"a}nyt jav{\"a}hent{\"a}{\"a} jatkossa yh{\"a} enemm{\"a}n vakavia liikenneonnettomuuksia. Entist{\"a} tarkemman arvion saamiseksi liikenneturvallisuusvaikutuksista suositellaan t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa ker{\"a}ttyjen ajonvakautusj{\"a}rjestelm{\"a}n yleisyystietojen hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a}. Lis{\"a}ksi suositellaan, ett{\"a} Suomessa ryhdyt{\"a}{\"a}n rekister{\"o}im{\"a}{\"a}n j{\"a}rjestelm{\"a}llisesti tietoja siit{\"a}, mit{\"a} kuljettajan tukij{\"a}rjestelmi{\"a} on asennettu autoihin, jotta niiden turvallisuus-, ymp{\"a}rist{\"o}- ym. vaikutuksia voidaanarvioida tulevaisuudessa.",
  author = "Juha Luoma and Harri Peltola",
  year = "2015",
  month = "1",
  day = "25",
  language = "Finnish",
  series = "Trafin tutkimuksia",
  number = "1",

  }

  Luoma, J & Peltola, H 2015, Ajonvakautusjärjestelmän yleistyminen Suomessa. Trafin tutkimuksia, no. 1, Helsinki.

  Ajonvakautusjärjestelmän yleistyminen Suomessa. / Luoma, Juha; Peltola, Harri.

  Helsinki, 2015. 15 p. (Trafin tutkimuksia; No. 1).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ajonvakautusjärjestelmän yleistyminen Suomessa

  AU - Luoma, Juha

  AU - Peltola, Harri

  PY - 2015/1/25

  Y1 - 2015/1/25

  N2 - Monissa tutkimuksissa on todettu ajonvakautusjärjestelmän (Electronic Stability Control, ESC) vähentävän huomattavasti liikenneonnettomuuksia, joissa kuljettaja menettää autonsa hallinnan. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ajonvakautusjärjestelmän (1) yleisyys Suomessa henkilöautojen vakiovarusteena syksyllä 2014, (2) yleistymiskehitys vuosina 1998–2014 käyttöönotetuissa henkilöautoissa ja (3) edellä mainittu yleisyys automallikohtaisella ajosuoritteen keskiarvolla painotettuna. Ajonvakautusjärjestelmää koskeva aineisto kerättiin pääasiassa maahantuojilta ja täydentäviä tietoja hankittiin eri lähteistä. Liikenteessä syksyllä 2014 olleita henkilöautoja koskevat tiedot saatiin Trafin avoimesta datasta ja suoritetiedot arvioitiin vuosikatsastuksessa poimituista merkki- ja mallikohtaisista matkamittarilukemista. Lopullisessa aineistossa oli yhteensä lähes 2 000 000 henkilöautoa, joka oli 75 % henkilöautokannasta syksyllä 2014. Tulokset osoittavat, että ajonvakautusjärjestelmä oli syksyllä 2014 vakiovarusteena 40–46 %:ssa henkilöautoista. Ajonvakautusjärjestelmä yleistyi käyttöönotettujen autojen vakiovarusteena melko tasaisesti vuodesta 1998 ja se on viime vuosina ollut vakiovarusteena kaikissa käyttöönotetuissa autoissa. Kun eri automallien keskimääräinen ajosuorite otetaan huomioon, ajonvakautusjärjestelmä oli vakiovarusteena käytössä 59–66 %:ssa henkilöautojen ajokilometreistä. Päätulokset yhdessä ajonvakautusjärjestelmän liikenneturvallisuusvaikutusten kanssa antavat ymmärtää, että ajonvakautusjärjestelmä on Suomessa jo viime vuosina vähentänyt javähentää jatkossa yhä enemmän vakavia liikenneonnettomuuksia. Entistä tarkemman arvion saamiseksi liikenneturvallisuusvaikutuksista suositellaan tässä tutkimuksessa kerättyjen ajonvakautusjärjestelmän yleisyystietojen hyödyntämistä. Lisäksi suositellaan, että Suomessa ryhdytään rekisteröimään järjestelmällisesti tietoja siitä, mitä kuljettajan tukijärjestelmiä on asennettu autoihin, jotta niiden turvallisuus-, ympäristö- ym. vaikutuksia voidaanarvioida tulevaisuudessa.

  AB - Monissa tutkimuksissa on todettu ajonvakautusjärjestelmän (Electronic Stability Control, ESC) vähentävän huomattavasti liikenneonnettomuuksia, joissa kuljettaja menettää autonsa hallinnan. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ajonvakautusjärjestelmän (1) yleisyys Suomessa henkilöautojen vakiovarusteena syksyllä 2014, (2) yleistymiskehitys vuosina 1998–2014 käyttöönotetuissa henkilöautoissa ja (3) edellä mainittu yleisyys automallikohtaisella ajosuoritteen keskiarvolla painotettuna. Ajonvakautusjärjestelmää koskeva aineisto kerättiin pääasiassa maahantuojilta ja täydentäviä tietoja hankittiin eri lähteistä. Liikenteessä syksyllä 2014 olleita henkilöautoja koskevat tiedot saatiin Trafin avoimesta datasta ja suoritetiedot arvioitiin vuosikatsastuksessa poimituista merkki- ja mallikohtaisista matkamittarilukemista. Lopullisessa aineistossa oli yhteensä lähes 2 000 000 henkilöautoa, joka oli 75 % henkilöautokannasta syksyllä 2014. Tulokset osoittavat, että ajonvakautusjärjestelmä oli syksyllä 2014 vakiovarusteena 40–46 %:ssa henkilöautoista. Ajonvakautusjärjestelmä yleistyi käyttöönotettujen autojen vakiovarusteena melko tasaisesti vuodesta 1998 ja se on viime vuosina ollut vakiovarusteena kaikissa käyttöönotetuissa autoissa. Kun eri automallien keskimääräinen ajosuorite otetaan huomioon, ajonvakautusjärjestelmä oli vakiovarusteena käytössä 59–66 %:ssa henkilöautojen ajokilometreistä. Päätulokset yhdessä ajonvakautusjärjestelmän liikenneturvallisuusvaikutusten kanssa antavat ymmärtää, että ajonvakautusjärjestelmä on Suomessa jo viime vuosina vähentänyt javähentää jatkossa yhä enemmän vakavia liikenneonnettomuuksia. Entistä tarkemman arvion saamiseksi liikenneturvallisuusvaikutuksista suositellaan tässä tutkimuksessa kerättyjen ajonvakautusjärjestelmän yleisyystietojen hyödyntämistä. Lisäksi suositellaan, että Suomessa ryhdytään rekisteröimään järjestelmällisesti tietoja siitä, mitä kuljettajan tukijärjestelmiä on asennettu autoihin, jotta niiden turvallisuus-, ympäristö- ym. vaikutuksia voidaanarvioida tulevaisuudessa.

  M3 - Report

  T3 - Trafin tutkimuksia

  BT - Ajonvakautusjärjestelmän yleistyminen Suomessa

  CY - Helsinki

  ER -

  Luoma J, Peltola H. Ajonvakautusjärjestelmän yleistyminen Suomessa. Helsinki, 2015. 15 p. (Trafin tutkimuksia; No. 1).