Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa

Juha Kortelainen, Niina Sihvola, Pirkko Rämä, Jukka Laitinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Työssä kehitettiin raskaan liikenteen ammattipätevyyskoulutuksen (CAP) paketti, joka perustuu kuljettajan ajokäyttäytymisen monitorointiin ja palautteeseen. Koulutuspakettia kehitettiin yhteistyössä Työtehoseuran kanssa, ja testiaineisto kerättiin heidän koulutusbussillaan projektissa tehdyillä tiedonkeruu- ja analyysimenetelmillä. Aineistoa kerättiin koulutusajon aikana sekä turvallisen että taloudellisen ajotavan arvioimiseksi. Laitteisto perustui ACEV Oy:n ajoneuvotietokoneeseen ja web-sovellukseen, jota käytetään kuljetusyrityksissä mm. taloudellisen ajotavan arviointiin. Uusina mittauksina tuotiin kamerapohjainen järjestelmä, joka mittaa etäisyyden edellä ajavaan ja kaistaviivojen paikat. Toinen uusi ominaisuus oli ylinopeuksien mittaaminen, jossa käytössä oleva nopeusrajoitus luettiin Tiehallinnon tierekisteritietokannasta GPS-paikannuksen perusteella. Työn tuloksena oli koulutussuunnitelma, joka sisälsi ehdotuksen koulutuksen rakenteesta ja sisällöstä sekä kuljettajille ja kouluttajalle annettavasta palautteesta. Tuloksiin kuului myös kuvaus kuljettajan ajokäyttäytymisen monitoroinnissa käytettävästä laitteistosta ja mittaustietojen käsittelystä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages38
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti

  Cite this

  Kortelainen, J., Sihvola, N., Rämä, P., & Laitinen, J. (2009). Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti
  Kortelainen, Juha ; Sihvola, Niina ; Rämä, Pirkko ; Laitinen, Jukka. / Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 38 p. (VTT Tutkimusraportti).
  @book{f94e6b8faa0e4a0cb133be3dffac61c6,
  title = "Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa",
  abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} kehitettiin raskaan liikenteen ammattip{\"a}tevyyskoulutuksen (CAP) paketti, joka perustuu kuljettajan ajok{\"a}ytt{\"a}ytymisen monitorointiin ja palautteeseen. Koulutuspakettia kehitettiin yhteisty{\"o}ss{\"a} Ty{\"o}tehoseuran kanssa, ja testiaineisto ker{\"a}ttiin heid{\"a}n koulutusbussillaan projektissa tehdyill{\"a} tiedonkeruu- ja analyysimenetelmill{\"a}. Aineistoa ker{\"a}ttiin koulutusajon aikana sek{\"a} turvallisen ett{\"a} taloudellisen ajotavan arvioimiseksi. Laitteisto perustui ACEV Oy:n ajoneuvotietokoneeseen ja web-sovellukseen, jota k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n kuljetusyrityksiss{\"a} mm. taloudellisen ajotavan arviointiin. Uusina mittauksina tuotiin kamerapohjainen j{\"a}rjestelm{\"a}, joka mittaa et{\"a}isyyden edell{\"a} ajavaan ja kaistaviivojen paikat. Toinen uusi ominaisuus oli ylinopeuksien mittaaminen, jossa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva nopeusrajoitus luettiin Tiehallinnon tierekisteritietokannasta GPS-paikannuksen perusteella. Ty{\"o}n tuloksena oli koulutussuunnitelma, joka sis{\"a}lsi ehdotuksen koulutuksen rakenteesta ja sis{\"a}ll{\"o}st{\"a} sek{\"a} kuljettajille ja kouluttajalle annettavasta palautteesta. Tuloksiin kuului my{\"o}s kuvaus kuljettajan ajok{\"a}ytt{\"a}ytymisen monitoroinnissa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}st{\"a} laitteistosta ja mittaustietojen k{\"a}sittelyst{\"a}.",
  author = "Juha Kortelainen and Niina Sihvola and Pirkko R{\"a}m{\"a} and Jukka Laitinen",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Kortelainen, J, Sihvola, N, Rämä, P & Laitinen, J 2009, Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa. VTT Tutkimusraportti, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa. / Kortelainen, Juha; Sihvola, Niina; Rämä, Pirkko; Laitinen, Jukka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 38 p. (VTT Tutkimusraportti).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa

  AU - Kortelainen, Juha

  AU - Sihvola, Niina

  AU - Rämä, Pirkko

  AU - Laitinen, Jukka

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Työssä kehitettiin raskaan liikenteen ammattipätevyyskoulutuksen (CAP) paketti, joka perustuu kuljettajan ajokäyttäytymisen monitorointiin ja palautteeseen. Koulutuspakettia kehitettiin yhteistyössä Työtehoseuran kanssa, ja testiaineisto kerättiin heidän koulutusbussillaan projektissa tehdyillä tiedonkeruu- ja analyysimenetelmillä. Aineistoa kerättiin koulutusajon aikana sekä turvallisen että taloudellisen ajotavan arvioimiseksi. Laitteisto perustui ACEV Oy:n ajoneuvotietokoneeseen ja web-sovellukseen, jota käytetään kuljetusyrityksissä mm. taloudellisen ajotavan arviointiin. Uusina mittauksina tuotiin kamerapohjainen järjestelmä, joka mittaa etäisyyden edellä ajavaan ja kaistaviivojen paikat. Toinen uusi ominaisuus oli ylinopeuksien mittaaminen, jossa käytössä oleva nopeusrajoitus luettiin Tiehallinnon tierekisteritietokannasta GPS-paikannuksen perusteella. Työn tuloksena oli koulutussuunnitelma, joka sisälsi ehdotuksen koulutuksen rakenteesta ja sisällöstä sekä kuljettajille ja kouluttajalle annettavasta palautteesta. Tuloksiin kuului myös kuvaus kuljettajan ajokäyttäytymisen monitoroinnissa käytettävästä laitteistosta ja mittaustietojen käsittelystä.

  AB - Työssä kehitettiin raskaan liikenteen ammattipätevyyskoulutuksen (CAP) paketti, joka perustuu kuljettajan ajokäyttäytymisen monitorointiin ja palautteeseen. Koulutuspakettia kehitettiin yhteistyössä Työtehoseuran kanssa, ja testiaineisto kerättiin heidän koulutusbussillaan projektissa tehdyillä tiedonkeruu- ja analyysimenetelmillä. Aineistoa kerättiin koulutusajon aikana sekä turvallisen että taloudellisen ajotavan arvioimiseksi. Laitteisto perustui ACEV Oy:n ajoneuvotietokoneeseen ja web-sovellukseen, jota käytetään kuljetusyrityksissä mm. taloudellisen ajotavan arviointiin. Uusina mittauksina tuotiin kamerapohjainen järjestelmä, joka mittaa etäisyyden edellä ajavaan ja kaistaviivojen paikat. Toinen uusi ominaisuus oli ylinopeuksien mittaaminen, jossa käytössä oleva nopeusrajoitus luettiin Tiehallinnon tierekisteritietokannasta GPS-paikannuksen perusteella. Työn tuloksena oli koulutussuunnitelma, joka sisälsi ehdotuksen koulutuksen rakenteesta ja sisällöstä sekä kuljettajille ja kouluttajalle annettavasta palautteesta. Tuloksiin kuului myös kuvaus kuljettajan ajokäyttäytymisen monitoroinnissa käytettävästä laitteistosta ja mittaustietojen käsittelystä.

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kortelainen J, Sihvola N, Rämä P, Laitinen J. Ajotavan analyysi CAP-jatkokoulutuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 38 p. (VTT Tutkimusraportti).