Aktiivisen äänenhallinnan psykoakustinen arviointi

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Psykoakustisella aktiivisella äänenhallinnalla pystytään mallien ja kokeilujen perusteella vaikuttamaan merkittävästi havaittavaan meluun ja sen häiritsevyyteen. Mittareiden tarkempi arviointi kuuntelukokein on kuitenkin tarpeen mittarien linkittämiseksi paremmin mitattuihin arvoihin. Muokkaussuotimen suunnittelu on kriittinen kohta FELMS-algoritmia toteutettaessa ja siihen tulee kiinnittää jatkossa erityistä huomiota. Suunnittelussa voitaisiin käyttää esimerkiksi äänenkorkeuteen liittyvää Bark-asteikkoa ja taajuusvarppausmenetelmiä. Tavoitepohjaisissa järjestelmissä taas tavoite eli käytännössä psykoakustinen profiili pitäisi olla hyvin selvillä. Psykoakustisia algoritmeja käytettäessä on tärkeää pystyä käyttämään oikeanlaista, tilanteeseen sopivaa profiilia, kun tarkoituksena ei enää pelkästään ole melun minimointi vaan sen luonteen muuttaminen. Psykoakustisten profiilien määrittely esimerkiksi autoteollisuudessa on jo pitkällä, mutta vasta vähitellen ne ovat tulossa tärkeiksi muillakin aloilla, kuten esimerkiksi rakennus- ja työkonesektorilla.
Original languageFinnish
Title of host publicationAkustiikkapäivät 2005
PublisherAkustinen Seura ry
Pages30-35
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAkustiikkapäivät 2005 - Kuopio, Finland
Duration: 26 Sep 200527 Sep 2005

Conference

ConferenceAkustiikkapäivät 2005
CountryFinland
CityKuopio
Period26/09/0527/09/05

Keywords

  • psychoacoustics
  • evaluation
  • FELMS
  • Bark
  • Frequency warping
  • listening tests

Cite this

Antila, M., & Kataja, J. (2005). Aktiivisen äänenhallinnan psykoakustinen arviointi. In Akustiikkapäivät 2005 (pp. 30-35). Akustinen Seura ry.
Antila, Marko ; Kataja, Jari. / Aktiivisen äänenhallinnan psykoakustinen arviointi. Akustiikkapäivät 2005. Akustinen Seura ry, 2005. pp. 30-35
@inproceedings{e9ea2b46a6324e2e9f47c12a8a427eba,
title = "Aktiivisen {\"a}{\"a}nenhallinnan psykoakustinen arviointi",
abstract = "Psykoakustisella aktiivisella {\"a}{\"a}nenhallinnalla pystyt{\"a}{\"a}n mallien ja kokeilujen perusteella vaikuttamaan merkitt{\"a}v{\"a}sti havaittavaan meluun ja sen h{\"a}iritsevyyteen. Mittareiden tarkempi arviointi kuuntelukokein on kuitenkin tarpeen mittarien linkitt{\"a}miseksi paremmin mitattuihin arvoihin. Muokkaussuotimen suunnittelu on kriittinen kohta FELMS-algoritmia toteutettaessa ja siihen tulee kiinnitt{\"a}{\"a} jatkossa erityist{\"a} huomiota. Suunnittelussa voitaisiin k{\"a}ytt{\"a}{\"a} esimerkiksi {\"a}{\"a}nenkorkeuteen liittyv{\"a}{\"a} Bark-asteikkoa ja taajuusvarppausmenetelmi{\"a}. Tavoitepohjaisissa j{\"a}rjestelmiss{\"a} taas tavoite eli k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} psykoakustinen profiili pit{\"a}isi olla hyvin selvill{\"a}. Psykoakustisia algoritmeja k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} on t{\"a}rke{\"a}{\"a} pysty{\"a} k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n oikeanlaista, tilanteeseen sopivaa profiilia, kun tarkoituksena ei en{\"a}{\"a} pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n ole melun minimointi vaan sen luonteen muuttaminen. Psykoakustisten profiilien m{\"a}{\"a}rittely esimerkiksi autoteollisuudessa on jo pitk{\"a}ll{\"a}, mutta vasta v{\"a}hitellen ne ovat tulossa t{\"a}rkeiksi muillakin aloilla, kuten esimerkiksi rakennus- ja ty{\"o}konesektorilla.",
keywords = "psychoacoustics, evaluation, FELMS, Bark, Frequency warping, listening tests",
author = "Marko Antila and Jari Kataja",
year = "2005",
language = "Finnish",
pages = "30--35",
booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2005",
publisher = "Akustinen Seura ry",
address = "Finland",

}

Antila, M & Kataja, J 2005, Aktiivisen äänenhallinnan psykoakustinen arviointi. in Akustiikkapäivät 2005. Akustinen Seura ry, pp. 30-35, Akustiikkapäivät 2005, Kuopio, Finland, 26/09/05.

Aktiivisen äänenhallinnan psykoakustinen arviointi. / Antila, Marko; Kataja, Jari.

Akustiikkapäivät 2005. Akustinen Seura ry, 2005. p. 30-35.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Aktiivisen äänenhallinnan psykoakustinen arviointi

AU - Antila, Marko

AU - Kataja, Jari

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Psykoakustisella aktiivisella äänenhallinnalla pystytään mallien ja kokeilujen perusteella vaikuttamaan merkittävästi havaittavaan meluun ja sen häiritsevyyteen. Mittareiden tarkempi arviointi kuuntelukokein on kuitenkin tarpeen mittarien linkittämiseksi paremmin mitattuihin arvoihin. Muokkaussuotimen suunnittelu on kriittinen kohta FELMS-algoritmia toteutettaessa ja siihen tulee kiinnittää jatkossa erityistä huomiota. Suunnittelussa voitaisiin käyttää esimerkiksi äänenkorkeuteen liittyvää Bark-asteikkoa ja taajuusvarppausmenetelmiä. Tavoitepohjaisissa järjestelmissä taas tavoite eli käytännössä psykoakustinen profiili pitäisi olla hyvin selvillä. Psykoakustisia algoritmeja käytettäessä on tärkeää pystyä käyttämään oikeanlaista, tilanteeseen sopivaa profiilia, kun tarkoituksena ei enää pelkästään ole melun minimointi vaan sen luonteen muuttaminen. Psykoakustisten profiilien määrittely esimerkiksi autoteollisuudessa on jo pitkällä, mutta vasta vähitellen ne ovat tulossa tärkeiksi muillakin aloilla, kuten esimerkiksi rakennus- ja työkonesektorilla.

AB - Psykoakustisella aktiivisella äänenhallinnalla pystytään mallien ja kokeilujen perusteella vaikuttamaan merkittävästi havaittavaan meluun ja sen häiritsevyyteen. Mittareiden tarkempi arviointi kuuntelukokein on kuitenkin tarpeen mittarien linkittämiseksi paremmin mitattuihin arvoihin. Muokkaussuotimen suunnittelu on kriittinen kohta FELMS-algoritmia toteutettaessa ja siihen tulee kiinnittää jatkossa erityistä huomiota. Suunnittelussa voitaisiin käyttää esimerkiksi äänenkorkeuteen liittyvää Bark-asteikkoa ja taajuusvarppausmenetelmiä. Tavoitepohjaisissa järjestelmissä taas tavoite eli käytännössä psykoakustinen profiili pitäisi olla hyvin selvillä. Psykoakustisia algoritmeja käytettäessä on tärkeää pystyä käyttämään oikeanlaista, tilanteeseen sopivaa profiilia, kun tarkoituksena ei enää pelkästään ole melun minimointi vaan sen luonteen muuttaminen. Psykoakustisten profiilien määrittely esimerkiksi autoteollisuudessa on jo pitkällä, mutta vasta vähitellen ne ovat tulossa tärkeiksi muillakin aloilla, kuten esimerkiksi rakennus- ja työkonesektorilla.

KW - psychoacoustics

KW - evaluation

KW - FELMS

KW - Bark

KW - Frequency warping

KW - listening tests

M3 - Conference article in proceedings

SP - 30

EP - 35

BT - Akustiikkapäivät 2005

PB - Akustinen Seura ry

ER -

Antila M, Kataja J. Aktiivisen äänenhallinnan psykoakustinen arviointi. In Akustiikkapäivät 2005. Akustinen Seura ry. 2005. p. 30-35