Abstract
Original language | Finnish |
---|---|
Place of Publication | Espoo |
Publisher | VTT Technical Research Centre of Finland |
Number of pages | 25 |
ISBN (Print) | 951-38-4675-X |
Publication status | Published - 1994 |
MoE publication type | Not Eligible |
Publication series
Series | VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes |
---|---|
Number | 1581 |
ISSN | 1235-0605 |
Fingerprint
Keywords
- food packaging
- antibacterial action
- preservation
- shelf life
- indicators
Cite this
}
Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina : Kirjallisuuskatsaus. / Vaari, Anu; Ahvenainen, Raija; Hurme, Eero.
Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1581).Research output: Book/Report › Report
TY - BOOK
T1 - Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina
T2 - Kirjallisuuskatsaus
AU - Vaari, Anu
AU - Ahvenainen, Raija
AU - Hurme, Eero
PY - 1994
Y1 - 1994
N2 - Katsauksessa esitellään aktiivisia ja älykkäitä pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelmät ja keinot, joiden avulla tuotteen säilyvyyttä voidaan lisätä ja laatua parantaa. Älykkäät pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuvälineitä, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitellään erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa käsitellään lyhyesti muunnetun ilmakehän pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja erittäjät sekä erilaisia mikrobisidisiä ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lisäksi käsitellään muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden estämiseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. Älykkäistä pakkauksista esitellään aika-lämpötila-indikaattorit ja näpelöinnin ilmaisijat sekä käsitellään lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on vielä lyhyt yhteenveto aktiivisista ja älykkäistä pakkauksista sekä niiden tulevaisuuden näkymistä. Suurin kiinnostus älykkäisiin pakkausratkaisuihin on lääke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta myös elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lisääntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja näpelöinnin estoon. Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan alueella vielä runsaasti.
AB - Katsauksessa esitellään aktiivisia ja älykkäitä pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelmät ja keinot, joiden avulla tuotteen säilyvyyttä voidaan lisätä ja laatua parantaa. Älykkäät pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuvälineitä, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitellään erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa käsitellään lyhyesti muunnetun ilmakehän pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja erittäjät sekä erilaisia mikrobisidisiä ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lisäksi käsitellään muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden estämiseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. Älykkäistä pakkauksista esitellään aika-lämpötila-indikaattorit ja näpelöinnin ilmaisijat sekä käsitellään lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on vielä lyhyt yhteenveto aktiivisista ja älykkäistä pakkauksista sekä niiden tulevaisuuden näkymistä. Suurin kiinnostus älykkäisiin pakkausratkaisuihin on lääke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta myös elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lisääntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja näpelöinnin estoon. Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan alueella vielä runsaasti.
KW - food packaging
KW - antibacterial action
KW - preservation
KW - shelf life
KW - indicators
M3 - Report
SN - 951-38-4675-X
T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
BT - Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -