Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus

Anu Vaari, Raija Ahvenainen, Eero Hurme

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Katsauksessa esitellään aktiivisia ja älykkäitä pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelmät ja keinot, joiden avulla tuotteen säilyvyyttä voidaan lisätä ja laatua parantaa. Älykkäät pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuvälineitä, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitellään erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa käsitellään lyhyesti muunnetun ilmakehän pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja erittäjät sekä erilaisia mikrobisidisiä ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lisäksi käsitellään muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden estämiseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. Älykkäistä pakkauksista esitellään aika-lämpötila-indikaattorit ja näpelöinnin ilmaisijat sekä käsitellään lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on vielä lyhyt yhteenveto aktiivisista ja älykkäistä pakkauksista sekä niiden tulevaisuuden näkymistä. Suurin kiinnostus älykkäisiin pakkausratkaisuihin on lääke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta myös elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lisääntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja näpelöinnin estoon. Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan alueella vielä runsaasti.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages25
    ISBN (Print)951-38-4675-X
    Publication statusPublished - 1994
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
    Number1581
    ISSN1235-0605

    Keywords

    • food packaging
    • antibacterial action
    • preservation
    • shelf life
    • indicators

    Cite this