Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus

Anu Vaari, Raija Ahvenainen, Eero Hurme

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Katsauksessa esitellään aktiivisia ja älykkäitä pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelmät ja keinot, joiden avulla tuotteen säilyvyyttä voidaan lisätä ja laatua parantaa. Älykkäät pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuvälineitä, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitellään erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa käsitellään lyhyesti muunnetun ilmakehän pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja erittäjät sekä erilaisia mikrobisidisiä ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lisäksi käsitellään muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden estämiseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. Älykkäistä pakkauksista esitellään aika-lämpötila-indikaattorit ja näpelöinnin ilmaisijat sekä käsitellään lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on vielä lyhyt yhteenveto aktiivisista ja älykkäistä pakkauksista sekä niiden tulevaisuuden näkymistä. Suurin kiinnostus älykkäisiin pakkausratkaisuihin on lääke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta myös elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lisääntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja näpelöinnin estoon. Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan alueella vielä runsaasti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
ISBN (Print)951-38-4675-X
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1581
ISSN1235-0605

Keywords

  • food packaging
  • antibacterial action
  • preservation
  • shelf life
  • indicators

Cite this

Vaari, A., Ahvenainen, R., & Hurme, E. (1994). Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1581