Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus

Anu Vaari, Raija Ahvenainen, Eero Hurme

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Katsauksessa esitellään aktiivisia ja älykkäitä pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelmät ja keinot, joiden avulla tuotteen säilyvyyttä voidaan lisätä ja laatua parantaa. Älykkäät pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuvälineitä, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitellään erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa käsitellään lyhyesti muunnetun ilmakehän pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja erittäjät sekä erilaisia mikrobisidisiä ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lisäksi käsitellään muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden estämiseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. Älykkäistä pakkauksista esitellään aika-lämpötila-indikaattorit ja näpelöinnin ilmaisijat sekä käsitellään lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on vielä lyhyt yhteenveto aktiivisista ja älykkäistä pakkauksista sekä niiden tulevaisuuden näkymistä. Suurin kiinnostus älykkäisiin pakkausratkaisuihin on lääke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta myös elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lisääntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja näpelöinnin estoon. Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan alueella vielä runsaasti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
ISBN (Print)951-38-4675-X
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1581
ISSN1235-0605

Fingerprint

food packaging

Keywords

  • food packaging
  • antibacterial action
  • preservation
  • shelf life
  • indicators

Cite this

Vaari, A., Ahvenainen, R., & Hurme, E. (1994). Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1581
Vaari, Anu ; Ahvenainen, Raija ; Hurme, Eero. / Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1581).
@book{33a21d3ad6cd4779a2def58085c1dde7,
title = "Aktiiviset ja {\"a}lykk{\"a}{\"a}t pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Katsauksessa esitell{\"a}{\"a}n aktiivisia ja {\"a}lykk{\"a}it{\"a} pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelm{\"a}t ja keinot, joiden avulla tuotteen s{\"a}ilyvyytt{\"a} voidaan lis{\"a}t{\"a} ja laatua parantaa. {\"A}lykk{\"a}{\"a}t pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuv{\"a}lineit{\"a}, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitell{\"a}{\"a}n erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden s{\"a}ilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lyhyesti muunnetun ilmakeh{\"a}n pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja eritt{\"a}j{\"a}t sek{\"a} erilaisia mikrobisidisi{\"a} ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden est{\"a}miseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. {\"A}lykk{\"a}ist{\"a} pakkauksista esitell{\"a}{\"a}n aika-l{\"a}mp{\"o}tila-indikaattorit ja n{\"a}pel{\"o}innin ilmaisijat sek{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on viel{\"a} lyhyt yhteenveto aktiivisista ja {\"a}lykk{\"a}ist{\"a} pakkauksista sek{\"a} niiden tulevaisuuden n{\"a}kymist{\"a}. Suurin kiinnostus {\"a}lykk{\"a}isiin pakkausratkaisuihin on l{\"a}{\"a}ke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta my{\"o}s elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lis{\"a}{\"a}ntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja n{\"a}pel{\"o}innin estoon. Tutkimus- ja kehitysty{\"o}t{\"a} tarvitaan alueella viel{\"a} runsaasti.",
keywords = "food packaging, antibacterial action, preservation, shelf life, indicators",
author = "Anu Vaari and Raija Ahvenainen and Eero Hurme",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4675-X",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1581",
address = "Finland",

}

Vaari, A, Ahvenainen, R & Hurme, E 1994, Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1581, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina : Kirjallisuuskatsaus. / Vaari, Anu; Ahvenainen, Raija; Hurme, Eero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1581).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Vaari, Anu

AU - Ahvenainen, Raija

AU - Hurme, Eero

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Katsauksessa esitellään aktiivisia ja älykkäitä pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelmät ja keinot, joiden avulla tuotteen säilyvyyttä voidaan lisätä ja laatua parantaa. Älykkäät pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuvälineitä, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitellään erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa käsitellään lyhyesti muunnetun ilmakehän pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja erittäjät sekä erilaisia mikrobisidisiä ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lisäksi käsitellään muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden estämiseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. Älykkäistä pakkauksista esitellään aika-lämpötila-indikaattorit ja näpelöinnin ilmaisijat sekä käsitellään lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on vielä lyhyt yhteenveto aktiivisista ja älykkäistä pakkauksista sekä niiden tulevaisuuden näkymistä. Suurin kiinnostus älykkäisiin pakkausratkaisuihin on lääke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta myös elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lisääntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja näpelöinnin estoon. Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan alueella vielä runsaasti.

AB - Katsauksessa esitellään aktiivisia ja älykkäitä pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelmät ja keinot, joiden avulla tuotteen säilyvyyttä voidaan lisätä ja laatua parantaa. Älykkäät pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuvälineitä, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitellään erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden säilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa käsitellään lyhyesti muunnetun ilmakehän pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja erittäjät sekä erilaisia mikrobisidisiä ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lisäksi käsitellään muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden estämiseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. Älykkäistä pakkauksista esitellään aika-lämpötila-indikaattorit ja näpelöinnin ilmaisijat sekä käsitellään lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on vielä lyhyt yhteenveto aktiivisista ja älykkäistä pakkauksista sekä niiden tulevaisuuden näkymistä. Suurin kiinnostus älykkäisiin pakkausratkaisuihin on lääke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta myös elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lisääntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja näpelöinnin estoon. Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan alueella vielä runsaasti.

KW - food packaging

KW - antibacterial action

KW - preservation

KW - shelf life

KW - indicators

M3 - Report

SN - 951-38-4675-X

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vaari A, Ahvenainen R, Hurme E. Aktiiviset ja älykkäät pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1581).