@book{33a21d3ad6cd4779a2def58085c1dde7,
title = "Aktiiviset ja {\"a}lykk{\"a}{\"a}t pakkaukset elintarvikkeiden laadun varmistajina: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Katsauksessa esitell{\"a}{\"a}n aktiivisia ja {\"a}lykk{\"a}it{\"a} pakkausratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Aktiiviseen pakkaamiseen kuuluvat ne pakkaustekniset menetelm{\"a}t ja keinot, joiden avulla tuotteen s{\"a}ilyvyytt{\"a} voidaan lis{\"a}t{\"a} ja laatua parantaa. {\"A}lykk{\"a}{\"a}t pakkaukset ovat pakkausratkaisuja tai -apuv{\"a}lineit{\"a}, joilla parannetaan tuotteen turvallisuutta. Ne kertovat pakkauksen tai tuotteen historiasta ja laadusta. Katsauksen alussa tarkastellaan lyhyesti elintarvikkeiden pilaantumista ja siihen vaikuttavia seikkoja. Seuraavaksi esitell{\"a}{\"a}n erilaisia aktiivisia pakkausratkaisuja elintarvikkeiden s{\"a}ilyvyyden parantamiseen. Katsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lyhyesti muunnetun ilmakeh{\"a}n pakkaaminen, hapenpoistajat, hiilidioksidin poistajat ja eritt{\"a}j{\"a}t sek{\"a} erilaisia mikrobisidisi{\"a} ratkaisuja elintarvikkeiden laadun varmistajina. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n muutamia biokemiallisten, kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden aiheuttamia pilaantumisreaktioita ja niiden est{\"a}miseen soveltuvia aktiivisia pakkausratkaisuja. {\"A}lykk{\"a}ist{\"a} pakkauksista esitell{\"a}{\"a}n aika-l{\"a}mp{\"o}tila-indikaattorit ja n{\"a}pel{\"o}innin ilmaisijat sek{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lyhyesti vuoto- ja pilaantumisindikaattoreita. Katsauksen lopussa on viel{\"a} lyhyt yhteenveto aktiivisista ja {\"a}lykk{\"a}ist{\"a} pakkauksista sek{\"a} niiden tulevaisuuden n{\"a}kymist{\"a}. Suurin kiinnostus {\"a}lykk{\"a}isiin pakkausratkaisuihin on l{\"a}{\"a}ke- ja erikoiskemikaalien tuottajilla, mutta my{\"o}s elintarvike- ja juomateollisuudessa on kiinnostus lis{\"a}{\"a}ntynyt varsinkin laadunvarmistukseen ja n{\"a}pel{\"o}innin estoon. Tutkimus- ja kehitysty{\"o}t{\"a} tarvitaan alueella viel{\"a} runsaasti.",
keywords = "food packaging, antibacterial action, preservation, shelf life, indicators",
author = "Anu Vaari and Raija Ahvenainen and Eero Hurme",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4675-X",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1581",
address = "Finland",
}