Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa

Kari Lahdenperä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Akustista holografiakuvausta on käytetty vikojen koon arviointiin rikkomattomassa aineenkoetuksessa. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on esitetty holografiakuvauksessa käytettyjä numeerisia kuvausalgoritmejä ja niiden rajoituksia sekä teoriassa ja käytännössä saavutettavaa erottelukykyä että kuvauksen epätarkkuutta. Erityisesti on tarkasteltu särön pintaan aukeamisen ja särön koon vaikutusta särön koon arvioinnin epätarkkuuteen ja valittavaan kuvausmenetelmään. Lisäksi on jonkin verran tehty vertailuja muiden kuvausmenetelmien, lähinnä fokusoivien antureiden ja holografian kesken. Lopuksi on kuvattu eri tutkimusryhmien rakentamien laitteistojen rakennetta ja niillä saavutettuja tuloksia. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että suotuisissa olosuhteissa apertuurin suuntaisen tasomaisen heijastajan koko voidaan määrätä käytettävän ultraäänen aallonpituuden epätarkkuudella, kun heijastaja on suurempi kuin käytetty aallonpituus.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-2051-3
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number280
ISSN0358-5077

Keywords

  • holography
  • ultrasonic waves
  • nondestructive testing

Cite this

Lahdenperä, K. (1984). Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 280
Lahdenperä, Kari. / Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 280).
@book{bec123cfc1b44911ad9945fdf98f2cae,
title = "Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa",
abstract = "Akustista holografiakuvausta on k{\"a}ytetty vikojen koon arviointiin rikkomattomassa aineenkoetuksessa. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa on esitetty holografiakuvauksessa k{\"a}ytettyj{\"a} numeerisia kuvausalgoritmej{\"a} ja niiden rajoituksia sek{\"a} teoriassa ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} saavutettavaa erottelukyky{\"a} ett{\"a} kuvauksen ep{\"a}tarkkuutta. Erityisesti on tarkasteltu s{\"a}r{\"o}n pintaan aukeamisen ja s{\"a}r{\"o}n koon vaikutusta s{\"a}r{\"o}n koon arvioinnin ep{\"a}tarkkuuteen ja valittavaan kuvausmenetelm{\"a}{\"a}n. Lis{\"a}ksi on jonkin verran tehty vertailuja muiden kuvausmenetelmien, l{\"a}hinn{\"a} fokusoivien antureiden ja holografian kesken. Lopuksi on kuvattu eri tutkimusryhmien rakentamien laitteistojen rakennetta ja niill{\"a} saavutettuja tuloksia. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, ett{\"a} suotuisissa olosuhteissa apertuurin suuntaisen tasomaisen heijastajan koko voidaan m{\"a}{\"a}r{\"a}t{\"a} k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n ultra{\"a}{\"a}nen aallonpituuden ep{\"a}tarkkuudella, kun heijastaja on suurempi kuin k{\"a}ytetty aallonpituus.",
keywords = "holography, ultrasonic waves, nondestructive testing",
author = "Kari Lahdenper{\"a}",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2051-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "280",
address = "Finland",

}

Lahdenperä, K 1984, Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 280, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa. / Lahdenperä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 280).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa

AU - Lahdenperä, Kari

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Akustista holografiakuvausta on käytetty vikojen koon arviointiin rikkomattomassa aineenkoetuksessa. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on esitetty holografiakuvauksessa käytettyjä numeerisia kuvausalgoritmejä ja niiden rajoituksia sekä teoriassa ja käytännössä saavutettavaa erottelukykyä että kuvauksen epätarkkuutta. Erityisesti on tarkasteltu särön pintaan aukeamisen ja särön koon vaikutusta särön koon arvioinnin epätarkkuuteen ja valittavaan kuvausmenetelmään. Lisäksi on jonkin verran tehty vertailuja muiden kuvausmenetelmien, lähinnä fokusoivien antureiden ja holografian kesken. Lopuksi on kuvattu eri tutkimusryhmien rakentamien laitteistojen rakennetta ja niillä saavutettuja tuloksia. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että suotuisissa olosuhteissa apertuurin suuntaisen tasomaisen heijastajan koko voidaan määrätä käytettävän ultraäänen aallonpituuden epätarkkuudella, kun heijastaja on suurempi kuin käytetty aallonpituus.

AB - Akustista holografiakuvausta on käytetty vikojen koon arviointiin rikkomattomassa aineenkoetuksessa. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on esitetty holografiakuvauksessa käytettyjä numeerisia kuvausalgoritmejä ja niiden rajoituksia sekä teoriassa ja käytännössä saavutettavaa erottelukykyä että kuvauksen epätarkkuutta. Erityisesti on tarkasteltu särön pintaan aukeamisen ja särön koon vaikutusta särön koon arvioinnin epätarkkuuteen ja valittavaan kuvausmenetelmään. Lisäksi on jonkin verran tehty vertailuja muiden kuvausmenetelmien, lähinnä fokusoivien antureiden ja holografian kesken. Lopuksi on kuvattu eri tutkimusryhmien rakentamien laitteistojen rakennetta ja niillä saavutettuja tuloksia. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että suotuisissa olosuhteissa apertuurin suuntaisen tasomaisen heijastajan koko voidaan määrätä käytettävän ultraäänen aallonpituuden epätarkkuudella, kun heijastaja on suurempi kuin käytetty aallonpituus.

KW - holography

KW - ultrasonic waves

KW - nondestructive testing

M3 - Report

SN - 951-38-2051-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lahdenperä K. Akustinen holografia rikkomattomassa aineenkoetuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 280).