AM-prosessin integrointi tuotantoon: metalliosien valmistuksen työvaiheet

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Metallien AM-prosessin (jauhepetimenetelmä) tuotannolliseen käyttöönottoon ja tuotantoon integroimiseen liittyy paljon erilaisia työvaiheita. AM-laitehankintaa suunniteltaessa onkin olennaista ottaa huomioon kaikki ne työvaiheet, jotka tarvitaan haluttujen osien valmistamisessa. Lähes aina tarvitaan tiettyjä työvaiheita jauhepetivalmistuksessa kuten tukien poisto, mutta toisaalta osa työvaiheista määräytyy sen mukaan, millaisia vaatimuksia lopputuotteille on asetettu mm. pinnanlaadun ja mittatarkkuuden suhteen. Tässä raportissa kuvataan jauhepetimenetelmällä tapahtuvan metallien lisäävään valmistukseen liittyvät työvaiheet. AM-prosessin työvaiheet voidaan jakaa ennen varsinaista valmistusprosessia tapahtuviin ohjelmointiin ja suunnitteluun liittyviin tehtäviin, itse AM-valmistukseen sekä valmistuksen jälkeisiin toimenpiteisiin. Varsinaiseen valmistusvaiheeseen liittyvät olennaisesti materiaalien kuten jauheiden hallinta sekä itse prosessiin liittyvät tekijät. Varsinkin metalliosien AM-valmistukseen liittyy suuri joukko erilaisia jälkikäsittelyprosesseja, joista tarpeelliset valitaan käytettyjen materiaalien ja valmistusprosessin sekä valmistettavien osien vaatimusten mukaan. Laadunvalvonta on myös tärkeä osa AM-valmistusprosessia. Laadunvalvonta jakautuu valmistusmateriaalien, itse valmistusprosessin sekä jälkikäsitellyn lopputuotteen laadunvalvontaan. Hyvän AM-prosessin suunnittelun ja toteutuksen sekä laadunvalvonnan tavoite on, että lopputuotteet ovat niille kohdistettujen vaatimusten mukaisia, ja että tuotanto on tehokasta ja kannattavaa.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages30
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-03327-16

Keywords

  • jälkikäsittely
  • lisäävä valmistus
  • SLM

Cite this

Vaajoki, A., & Metsä-Kortelainen, S. (2016). AM-prosessin integrointi tuotantoon: metalliosien valmistuksen työvaiheet. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-03327-16
Vaajoki, Antti ; Metsä-Kortelainen, Sini. / AM-prosessin integrointi tuotantoon : metalliosien valmistuksen työvaiheet. VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 30 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-03327-16).
@book{873e9f5a7c7a4619aac2238825110cd9,
title = "AM-prosessin integrointi tuotantoon: metalliosien valmistuksen ty{\"o}vaiheet",
abstract = "Metallien AM-prosessin (jauhepetimenetelm{\"a}) tuotannolliseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon ja tuotantoon integroimiseen liittyy paljon erilaisia ty{\"o}vaiheita. AM-laitehankintaa suunniteltaessa onkin olennaista ottaa huomioon kaikki ne ty{\"o}vaiheet, jotka tarvitaan haluttujen osien valmistamisessa. L{\"a}hes aina tarvitaan tiettyj{\"a} ty{\"o}vaiheita jauhepetivalmistuksessa kuten tukien poisto, mutta toisaalta osa ty{\"o}vaiheista m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyy sen mukaan, millaisia vaatimuksia lopputuotteille on asetettu mm. pinnanlaadun ja mittatarkkuuden suhteen. T{\"a}ss{\"a} raportissa kuvataan jauhepetimenetelm{\"a}ll{\"a} tapahtuvan metallien lis{\"a}{\"a}v{\"a}{\"a}n valmistukseen liittyv{\"a}t ty{\"o}vaiheet. AM-prosessin ty{\"o}vaiheet voidaan jakaa ennen varsinaista valmistusprosessia tapahtuviin ohjelmointiin ja suunnitteluun liittyviin teht{\"a}viin, itse AM-valmistukseen sek{\"a} valmistuksen j{\"a}lkeisiin toimenpiteisiin. Varsinaiseen valmistusvaiheeseen liittyv{\"a}t olennaisesti materiaalien kuten jauheiden hallinta sek{\"a} itse prosessiin liittyv{\"a}t tekij{\"a}t. Varsinkin metalliosien AM-valmistukseen liittyy suuri joukko erilaisia j{\"a}lkik{\"a}sittelyprosesseja, joista tarpeelliset valitaan k{\"a}ytettyjen materiaalien ja valmistusprosessin sek{\"a} valmistettavien osien vaatimusten mukaan. Laadunvalvonta on my{\"o}s t{\"a}rke{\"a} osa AM-valmistusprosessia. Laadunvalvonta jakautuu valmistusmateriaalien, itse valmistusprosessin sek{\"a} j{\"a}lkik{\"a}sitellyn lopputuotteen laadunvalvontaan. Hyv{\"a}n AM-prosessin suunnittelun ja toteutuksen sek{\"a} laadunvalvonnan tavoite on, ett{\"a} lopputuotteet ovat niille kohdistettujen vaatimusten mukaisia, ja ett{\"a} tuotanto on tehokasta ja kannattavaa.",
keywords = "j{\"a}lkik{\"a}sittely, lis{\"a}{\"a}v{\"a} valmistus, SLM",
author = "Antti Vaajoki and Sini Mets{\"a}-Kortelainen",
note = "Project code: 101201",
year = "2016",
language = "Finnish",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-R-03327-16",
address = "Finland",

}

Vaajoki, A & Metsä-Kortelainen, S 2016, AM-prosessin integrointi tuotantoon: metalliosien valmistuksen työvaiheet. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-03327-16, VTT Technical Research Centre of Finland.

AM-prosessin integrointi tuotantoon : metalliosien valmistuksen työvaiheet. / Vaajoki, Antti; Metsä-Kortelainen, Sini.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 30 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-03327-16).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - AM-prosessin integrointi tuotantoon

T2 - metalliosien valmistuksen työvaiheet

AU - Vaajoki, Antti

AU - Metsä-Kortelainen, Sini

N1 - Project code: 101201

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Metallien AM-prosessin (jauhepetimenetelmä) tuotannolliseen käyttöönottoon ja tuotantoon integroimiseen liittyy paljon erilaisia työvaiheita. AM-laitehankintaa suunniteltaessa onkin olennaista ottaa huomioon kaikki ne työvaiheet, jotka tarvitaan haluttujen osien valmistamisessa. Lähes aina tarvitaan tiettyjä työvaiheita jauhepetivalmistuksessa kuten tukien poisto, mutta toisaalta osa työvaiheista määräytyy sen mukaan, millaisia vaatimuksia lopputuotteille on asetettu mm. pinnanlaadun ja mittatarkkuuden suhteen. Tässä raportissa kuvataan jauhepetimenetelmällä tapahtuvan metallien lisäävään valmistukseen liittyvät työvaiheet. AM-prosessin työvaiheet voidaan jakaa ennen varsinaista valmistusprosessia tapahtuviin ohjelmointiin ja suunnitteluun liittyviin tehtäviin, itse AM-valmistukseen sekä valmistuksen jälkeisiin toimenpiteisiin. Varsinaiseen valmistusvaiheeseen liittyvät olennaisesti materiaalien kuten jauheiden hallinta sekä itse prosessiin liittyvät tekijät. Varsinkin metalliosien AM-valmistukseen liittyy suuri joukko erilaisia jälkikäsittelyprosesseja, joista tarpeelliset valitaan käytettyjen materiaalien ja valmistusprosessin sekä valmistettavien osien vaatimusten mukaan. Laadunvalvonta on myös tärkeä osa AM-valmistusprosessia. Laadunvalvonta jakautuu valmistusmateriaalien, itse valmistusprosessin sekä jälkikäsitellyn lopputuotteen laadunvalvontaan. Hyvän AM-prosessin suunnittelun ja toteutuksen sekä laadunvalvonnan tavoite on, että lopputuotteet ovat niille kohdistettujen vaatimusten mukaisia, ja että tuotanto on tehokasta ja kannattavaa.

AB - Metallien AM-prosessin (jauhepetimenetelmä) tuotannolliseen käyttöönottoon ja tuotantoon integroimiseen liittyy paljon erilaisia työvaiheita. AM-laitehankintaa suunniteltaessa onkin olennaista ottaa huomioon kaikki ne työvaiheet, jotka tarvitaan haluttujen osien valmistamisessa. Lähes aina tarvitaan tiettyjä työvaiheita jauhepetivalmistuksessa kuten tukien poisto, mutta toisaalta osa työvaiheista määräytyy sen mukaan, millaisia vaatimuksia lopputuotteille on asetettu mm. pinnanlaadun ja mittatarkkuuden suhteen. Tässä raportissa kuvataan jauhepetimenetelmällä tapahtuvan metallien lisäävään valmistukseen liittyvät työvaiheet. AM-prosessin työvaiheet voidaan jakaa ennen varsinaista valmistusprosessia tapahtuviin ohjelmointiin ja suunnitteluun liittyviin tehtäviin, itse AM-valmistukseen sekä valmistuksen jälkeisiin toimenpiteisiin. Varsinaiseen valmistusvaiheeseen liittyvät olennaisesti materiaalien kuten jauheiden hallinta sekä itse prosessiin liittyvät tekijät. Varsinkin metalliosien AM-valmistukseen liittyy suuri joukko erilaisia jälkikäsittelyprosesseja, joista tarpeelliset valitaan käytettyjen materiaalien ja valmistusprosessin sekä valmistettavien osien vaatimusten mukaan. Laadunvalvonta on myös tärkeä osa AM-valmistusprosessia. Laadunvalvonta jakautuu valmistusmateriaalien, itse valmistusprosessin sekä jälkikäsitellyn lopputuotteen laadunvalvontaan. Hyvän AM-prosessin suunnittelun ja toteutuksen sekä laadunvalvonnan tavoite on, että lopputuotteet ovat niille kohdistettujen vaatimusten mukaisia, ja että tuotanto on tehokasta ja kannattavaa.

KW - jälkikäsittely

KW - lisäävä valmistus

KW - SLM

M3 - Report

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - AM-prosessin integrointi tuotantoon

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Vaajoki A, Metsä-Kortelainen S. AM-prosessin integrointi tuotantoon: metalliosien valmistuksen työvaiheet. VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 30 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-03327-16).