Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta

Virve Christiansen, Ilpo Kulmala, Matti Niemeläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on selvitetty lastensairaaloissa käytettävien anestesiakaasujen (typpioksiduuli ja sevofluraani) pitoisuuksia leikkaussalissa ja heräämössä. Lisäksi laboratoriossa on merkkiainemittauksin tutkittu kolmen eri kohdepoistoratkaisun toimivuutta (mittauskohteessa käytössä ollut pyöreä imukanava, kaupallinen Double Mask ja oma malli "tyyny"). Anestesiakaasujen pitoisuudet leikkaussalissa vaihtelivat suuresti riippuen pääasiassa nukutustavasta. Maskinukutuksien aikana pitoisuudet olivat korkeimmillaan. Anestesialääkärin hengitysvyöhykkeellä typpioksiduulin pitoisuudet vaihtelivat välillä 4,4 - 230 ppm ja sevofluraanin välillä 0,46 - 31,8 ppm. Anestesiakaasujen pitoisuuksia leikkaussaleissa voidaan alentaa tehostamalla kohdeilmanvaihdon toimintaa. Leikkaussaleista mitatut pitoisuudet tukevat laboratoriomittauksissa tehtyjä havaintoja siitä, että mittausten aikana leikkaussaleissa käytettyjen kohdeimujen poistoilmavirrat ovat riittämättömät. Nykyisten kohdepoistojen ongelmana on että niiden tehokas toiminta edellyttää imupään jatkuvaa siirtelyä, mikä hankaloittaa työskentelyä. Eräs ratkaisu olisikin kehittää leikkauspöytään integroitua kohdepoistoa, joka poistaisi anestesiakaasut tehokkaasti ilman, että sen käyttö vaatii aktiivista toimintaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages27
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesTURB
Number009

Cite this

Christiansen, V., Kulmala, I., & Niemeläinen, M. (1999). Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland. TURB, No. 009
Christiansen, Virve ; Kulmala, Ilpo ; Niemeläinen, Matti. / Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 27 p. (TURB; No. 009).
@book{1424834d016d40f0bf9ebdbee8cc192c,
title = "Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja her{\"a}{\"a}m{\"o}ss{\"a} ja niiden hallinta",
abstract = "Tutkimuksessa on selvitetty lastensairaaloissa k{\"a}ytett{\"a}vien anestesiakaasujen (typpioksiduuli ja sevofluraani) pitoisuuksia leikkaussalissa ja her{\"a}{\"a}m{\"o}ss{\"a}. Lis{\"a}ksi laboratoriossa on merkkiainemittauksin tutkittu kolmen eri kohdepoistoratkaisun toimivuutta (mittauskohteessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} ollut py{\"o}re{\"a} imukanava, kaupallinen Double Mask ja oma malli {"}tyyny{"}). Anestesiakaasujen pitoisuudet leikkaussalissa vaihtelivat suuresti riippuen p{\"a}{\"a}asiassa nukutustavasta. Maskinukutuksien aikana pitoisuudet olivat korkeimmillaan. Anestesial{\"a}{\"a}k{\"a}rin hengitysvy{\"o}hykkeell{\"a} typpioksiduulin pitoisuudet vaihtelivat v{\"a}lill{\"a} 4,4 - 230 ppm ja sevofluraanin v{\"a}lill{\"a} 0,46 - 31,8 ppm. Anestesiakaasujen pitoisuuksia leikkaussaleissa voidaan alentaa tehostamalla kohdeilmanvaihdon toimintaa. Leikkaussaleista mitatut pitoisuudet tukevat laboratoriomittauksissa tehtyj{\"a} havaintoja siit{\"a}, ett{\"a} mittausten aikana leikkaussaleissa k{\"a}ytettyjen kohdeimujen poistoilmavirrat ovat riitt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}t. Nykyisten kohdepoistojen ongelmana on ett{\"a} niiden tehokas toiminta edellytt{\"a}{\"a} imup{\"a}{\"a}n jatkuvaa siirtely{\"a}, mik{\"a} hankaloittaa ty{\"o}skentely{\"a}. Er{\"a}s ratkaisu olisikin kehitt{\"a}{\"a} leikkausp{\"o}yt{\"a}{\"a}n integroitua kohdepoistoa, joka poistaisi anestesiakaasut tehokkaasti ilman, ett{\"a} sen k{\"a}ytt{\"o} vaatii aktiivista toimintaa.",
author = "Virve Christiansen and Ilpo Kulmala and Matti Niemel{\"a}inen",
note = "TURB-009",
year = "1999",
language = "Finnish",
series = "TURB",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "009",
address = "Finland",

}

Christiansen, V, Kulmala, I & Niemeläinen, M 1999, Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. TURB, no. 009, VTT Technical Research Centre of Finland, Tampere.

Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. / Christiansen, Virve; Kulmala, Ilpo; Niemeläinen, Matti.

Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 27 p. (TURB; No. 009).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta

AU - Christiansen, Virve

AU - Kulmala, Ilpo

AU - Niemeläinen, Matti

N1 - TURB-009

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Tutkimuksessa on selvitetty lastensairaaloissa käytettävien anestesiakaasujen (typpioksiduuli ja sevofluraani) pitoisuuksia leikkaussalissa ja heräämössä. Lisäksi laboratoriossa on merkkiainemittauksin tutkittu kolmen eri kohdepoistoratkaisun toimivuutta (mittauskohteessa käytössä ollut pyöreä imukanava, kaupallinen Double Mask ja oma malli "tyyny"). Anestesiakaasujen pitoisuudet leikkaussalissa vaihtelivat suuresti riippuen pääasiassa nukutustavasta. Maskinukutuksien aikana pitoisuudet olivat korkeimmillaan. Anestesialääkärin hengitysvyöhykkeellä typpioksiduulin pitoisuudet vaihtelivat välillä 4,4 - 230 ppm ja sevofluraanin välillä 0,46 - 31,8 ppm. Anestesiakaasujen pitoisuuksia leikkaussaleissa voidaan alentaa tehostamalla kohdeilmanvaihdon toimintaa. Leikkaussaleista mitatut pitoisuudet tukevat laboratoriomittauksissa tehtyjä havaintoja siitä, että mittausten aikana leikkaussaleissa käytettyjen kohdeimujen poistoilmavirrat ovat riittämättömät. Nykyisten kohdepoistojen ongelmana on että niiden tehokas toiminta edellyttää imupään jatkuvaa siirtelyä, mikä hankaloittaa työskentelyä. Eräs ratkaisu olisikin kehittää leikkauspöytään integroitua kohdepoistoa, joka poistaisi anestesiakaasut tehokkaasti ilman, että sen käyttö vaatii aktiivista toimintaa.

AB - Tutkimuksessa on selvitetty lastensairaaloissa käytettävien anestesiakaasujen (typpioksiduuli ja sevofluraani) pitoisuuksia leikkaussalissa ja heräämössä. Lisäksi laboratoriossa on merkkiainemittauksin tutkittu kolmen eri kohdepoistoratkaisun toimivuutta (mittauskohteessa käytössä ollut pyöreä imukanava, kaupallinen Double Mask ja oma malli "tyyny"). Anestesiakaasujen pitoisuudet leikkaussalissa vaihtelivat suuresti riippuen pääasiassa nukutustavasta. Maskinukutuksien aikana pitoisuudet olivat korkeimmillaan. Anestesialääkärin hengitysvyöhykkeellä typpioksiduulin pitoisuudet vaihtelivat välillä 4,4 - 230 ppm ja sevofluraanin välillä 0,46 - 31,8 ppm. Anestesiakaasujen pitoisuuksia leikkaussaleissa voidaan alentaa tehostamalla kohdeilmanvaihdon toimintaa. Leikkaussaleista mitatut pitoisuudet tukevat laboratoriomittauksissa tehtyjä havaintoja siitä, että mittausten aikana leikkaussaleissa käytettyjen kohdeimujen poistoilmavirrat ovat riittämättömät. Nykyisten kohdepoistojen ongelmana on että niiden tehokas toiminta edellyttää imupään jatkuvaa siirtelyä, mikä hankaloittaa työskentelyä. Eräs ratkaisu olisikin kehittää leikkauspöytään integroitua kohdepoistoa, joka poistaisi anestesiakaasut tehokkaasti ilman, että sen käyttö vaatii aktiivista toimintaa.

M3 - Report

T3 - TURB

BT - Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Tampere

ER -

Christiansen V, Kulmala I, Niemeläinen M. Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 27 p. (TURB; No. 009).