Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta

Virve Christiansen, Ilpo Kulmala, Matti Niemeläinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa on selvitetty lastensairaaloissa käytettävien anestesiakaasujen (typpioksiduuli ja sevofluraani) pitoisuuksia leikkaussalissa ja heräämössä. Lisäksi laboratoriossa on merkkiainemittauksin tutkittu kolmen eri kohdepoistoratkaisun toimivuutta (mittauskohteessa käytössä ollut pyöreä imukanava, kaupallinen Double Mask ja oma malli "tyyny"). Anestesiakaasujen pitoisuudet leikkaussalissa vaihtelivat suuresti riippuen pääasiassa nukutustavasta. Maskinukutuksien aikana pitoisuudet olivat korkeimmillaan. Anestesialääkärin hengitysvyöhykkeellä typpioksiduulin pitoisuudet vaihtelivat välillä 4,4 - 230 ppm ja sevofluraanin välillä 0,46 - 31,8 ppm. Anestesiakaasujen pitoisuuksia leikkaussaleissa voidaan alentaa tehostamalla kohdeilmanvaihdon toimintaa. Leikkaussaleista mitatut pitoisuudet tukevat laboratoriomittauksissa tehtyjä havaintoja siitä, että mittausten aikana leikkaussaleissa käytettyjen kohdeimujen poistoilmavirrat ovat riittämättömät. Nykyisten kohdepoistojen ongelmana on että niiden tehokas toiminta edellyttää imupään jatkuvaa siirtelyä, mikä hankaloittaa työskentelyä. Eräs ratkaisu olisikin kehittää leikkauspöytään integroitua kohdepoistoa, joka poistaisi anestesiakaasut tehokkaasti ilman, että sen käyttö vaatii aktiivista toimintaa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationTampere
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages27
  Publication statusPublished - 1999
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Automaatio. Tutkimusraportti
  NumberTURB 009

  Cite this

  Christiansen, V., Kulmala, I., & Niemeläinen, M. (1999). Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Automaatio. Tutkimusraportti, No. TURB 009
  Christiansen, Virve ; Kulmala, Ilpo ; Niemeläinen, Matti. / Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 27 p. (VTT Automaatio. Tutkimusraportti; No. TURB 009).
  @book{1424834d016d40f0bf9ebdbee8cc192c,
  title = "Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja her{\"a}{\"a}m{\"o}ss{\"a} ja niiden hallinta",
  abstract = "Tutkimuksessa on selvitetty lastensairaaloissa k{\"a}ytett{\"a}vien anestesiakaasujen (typpioksiduuli ja sevofluraani) pitoisuuksia leikkaussalissa ja her{\"a}{\"a}m{\"o}ss{\"a}. Lis{\"a}ksi laboratoriossa on merkkiainemittauksin tutkittu kolmen eri kohdepoistoratkaisun toimivuutta (mittauskohteessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} ollut py{\"o}re{\"a} imukanava, kaupallinen Double Mask ja oma malli {"}tyyny{"}). Anestesiakaasujen pitoisuudet leikkaussalissa vaihtelivat suuresti riippuen p{\"a}{\"a}asiassa nukutustavasta. Maskinukutuksien aikana pitoisuudet olivat korkeimmillaan. Anestesial{\"a}{\"a}k{\"a}rin hengitysvy{\"o}hykkeell{\"a} typpioksiduulin pitoisuudet vaihtelivat v{\"a}lill{\"a} 4,4 - 230 ppm ja sevofluraanin v{\"a}lill{\"a} 0,46 - 31,8 ppm. Anestesiakaasujen pitoisuuksia leikkaussaleissa voidaan alentaa tehostamalla kohdeilmanvaihdon toimintaa. Leikkaussaleista mitatut pitoisuudet tukevat laboratoriomittauksissa tehtyj{\"a} havaintoja siit{\"a}, ett{\"a} mittausten aikana leikkaussaleissa k{\"a}ytettyjen kohdeimujen poistoilmavirrat ovat riitt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}t. Nykyisten kohdepoistojen ongelmana on ett{\"a} niiden tehokas toiminta edellytt{\"a}{\"a} imup{\"a}{\"a}n jatkuvaa siirtely{\"a}, mik{\"a} hankaloittaa ty{\"o}skentely{\"a}. Er{\"a}s ratkaisu olisikin kehitt{\"a}{\"a} leikkausp{\"o}yt{\"a}{\"a}n integroitua kohdepoistoa, joka poistaisi anestesiakaasut tehokkaasti ilman, ett{\"a} sen k{\"a}ytt{\"o} vaatii aktiivista toimintaa.",
  author = "Virve Christiansen and Ilpo Kulmala and Matti Niemel{\"a}inen",
  note = "TURB-009",
  year = "1999",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Automaatio. Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "TURB 009",
  address = "Finland",

  }

  Christiansen, V, Kulmala, I & Niemeläinen, M 1999, Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. VTT Automaatio. Tutkimusraportti, no. TURB 009, VTT Technical Research Centre of Finland, Tampere.

  Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. / Christiansen, Virve; Kulmala, Ilpo; Niemeläinen, Matti.

  Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 27 p. (VTT Automaatio. Tutkimusraportti; No. TURB 009).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta

  AU - Christiansen, Virve

  AU - Kulmala, Ilpo

  AU - Niemeläinen, Matti

  N1 - TURB-009

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - Tutkimuksessa on selvitetty lastensairaaloissa käytettävien anestesiakaasujen (typpioksiduuli ja sevofluraani) pitoisuuksia leikkaussalissa ja heräämössä. Lisäksi laboratoriossa on merkkiainemittauksin tutkittu kolmen eri kohdepoistoratkaisun toimivuutta (mittauskohteessa käytössä ollut pyöreä imukanava, kaupallinen Double Mask ja oma malli "tyyny"). Anestesiakaasujen pitoisuudet leikkaussalissa vaihtelivat suuresti riippuen pääasiassa nukutustavasta. Maskinukutuksien aikana pitoisuudet olivat korkeimmillaan. Anestesialääkärin hengitysvyöhykkeellä typpioksiduulin pitoisuudet vaihtelivat välillä 4,4 - 230 ppm ja sevofluraanin välillä 0,46 - 31,8 ppm. Anestesiakaasujen pitoisuuksia leikkaussaleissa voidaan alentaa tehostamalla kohdeilmanvaihdon toimintaa. Leikkaussaleista mitatut pitoisuudet tukevat laboratoriomittauksissa tehtyjä havaintoja siitä, että mittausten aikana leikkaussaleissa käytettyjen kohdeimujen poistoilmavirrat ovat riittämättömät. Nykyisten kohdepoistojen ongelmana on että niiden tehokas toiminta edellyttää imupään jatkuvaa siirtelyä, mikä hankaloittaa työskentelyä. Eräs ratkaisu olisikin kehittää leikkauspöytään integroitua kohdepoistoa, joka poistaisi anestesiakaasut tehokkaasti ilman, että sen käyttö vaatii aktiivista toimintaa.

  AB - Tutkimuksessa on selvitetty lastensairaaloissa käytettävien anestesiakaasujen (typpioksiduuli ja sevofluraani) pitoisuuksia leikkaussalissa ja heräämössä. Lisäksi laboratoriossa on merkkiainemittauksin tutkittu kolmen eri kohdepoistoratkaisun toimivuutta (mittauskohteessa käytössä ollut pyöreä imukanava, kaupallinen Double Mask ja oma malli "tyyny"). Anestesiakaasujen pitoisuudet leikkaussalissa vaihtelivat suuresti riippuen pääasiassa nukutustavasta. Maskinukutuksien aikana pitoisuudet olivat korkeimmillaan. Anestesialääkärin hengitysvyöhykkeellä typpioksiduulin pitoisuudet vaihtelivat välillä 4,4 - 230 ppm ja sevofluraanin välillä 0,46 - 31,8 ppm. Anestesiakaasujen pitoisuuksia leikkaussaleissa voidaan alentaa tehostamalla kohdeilmanvaihdon toimintaa. Leikkaussaleista mitatut pitoisuudet tukevat laboratoriomittauksissa tehtyjä havaintoja siitä, että mittausten aikana leikkaussaleissa käytettyjen kohdeimujen poistoilmavirrat ovat riittämättömät. Nykyisten kohdepoistojen ongelmana on että niiden tehokas toiminta edellyttää imupään jatkuvaa siirtelyä, mikä hankaloittaa työskentelyä. Eräs ratkaisu olisikin kehittää leikkauspöytään integroitua kohdepoistoa, joka poistaisi anestesiakaasut tehokkaasti ilman, että sen käyttö vaatii aktiivista toimintaa.

  M3 - Report

  T3 - VTT Automaatio. Tutkimusraportti

  BT - Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Tampere

  ER -

  Christiansen V, Kulmala I, Niemeläinen M. Anestesiakaasut lastensairaalan leikkaussalissa ja heräämössä ja niiden hallinta. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 27 p. (VTT Automaatio. Tutkimusraportti; No. TURB 009).