Anni ja Onni: Huomaamaton teknologia arjen apuna

Jaana Leikas (Editor), Helena Launiainen (Editor)

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Iän myötä koti ja asuminen ovat aiempaa tärkeämpiä hyvän arjen ja hyvinvoinnin kannalta. Yhä useampi ikäihminen haluaa asua ja asuukin elämänsä loppuun asti omassa kodissaan, jonne toivotaan tuotavaksi kulloinkin tarvittavat palvelut. Siten on tärkeä kehittää yhdessä ikäihmisten ja heidän läheistensä kanssa teknologisia ratkaisuja, jotka edistävät luontevasti ja huomaamattomasti toimintakykyä erilaisissa kotiympäristöissä. Ikäihmisellä tulisi olla mahdollisuus turvalliseen, itsenäiseen ja mukavaan asumiseen omassa kodissaan sairaudesta tai toimintakyvyn rajoituksista huolimatta. Teknologian avulla voidaan luoda yksilöllisen elämäntilanteen mukaisia mahdollisuuksia, jotka vahvistavat ikäihmisen elämänlaatua ja itsemääräämisoikeutta hänelle tutussa kotiympäristössä. Tämä on mahdollista silloin, kun teknologian kehittämisen lähtökohtana on laaja-alainen näkemys ihmisestä ja hänen arjestaan. Tällä tarkoitetaan ymmärrystä ikäihmisen toimintakyvystä, elämänmuodoista ja -tyyleistä, arvoista, sosiaalisista verkostoista ja elämänkokemuksista. Tämä julkaisu perustuu Bewell Happy -yhteistyöprojektin tuloksiin. Hankkeen tavoitteena oli aktivoida suomalaisen tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia hyvinvointipalvelujen ja aktiivisen ikääntymisen alueilla. Bewell Happy -projektissa keskityttiin erityisesti kotona asuvien ikäihmisten päivittäisen elämän ymmärtämiseen pohjautuvaan toimintakyvyn muutosten tunnistamiseen. Projektin lähtökohtana oli monitieteinen ja luova yhteiskehittäminen, johon korvaamattoman panoksen toivat projektiin osallistuneet ikäihmiset ja heidän läheisensä. Tässä julkaisussa kuvataan aluksi toimintakyvyn rakentumista ja kognitiivisten toimintarajoitteiden vaikutuksia ikäihmisen päivittäiseen elämään. Tämän jälkeen perehdytään ikäihmisen arjen rutiinien muotoutumiseen, mikä ohjaa julkaisussa kuvattavien teknologisten ratkaisujen yhteistoiminnallista toteutusta. Lopuksi pohditaan seurantateknologian eettisiä kysymyksiä ja kuvataan tutkimuksen toteuttamista yhteissuunnittelun keinoin.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherMiina Sillanpää Foundation
Number of pages63
ISBN (Print)978-951-8973-67-9
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Keywords

  • ambient assested living
  • user experience
  • sensors
  • ageing

Cite this

Leikas, J., & Launiainen, H. (Eds.) (2016). Anni ja Onni: Huomaamaton teknologia arjen apuna. Helsinki: Miina Sillanpää Foundation.
Leikas, Jaana (Editor) ; Launiainen, Helena (Editor). / Anni ja Onni : Huomaamaton teknologia arjen apuna. Helsinki : Miina Sillanpää Foundation, 2016. 63 p.
@book{5c3d67e90068404388a07d51b5305351,
title = "Anni ja Onni: Huomaamaton teknologia arjen apuna",
abstract = "I{\"a}n my{\"o}t{\"a} koti ja asuminen ovat aiempaa t{\"a}rke{\"a}mpi{\"a} hyv{\"a}n arjen ja hyvinvoinnin kannalta. Yh{\"a} useampi ik{\"a}ihminen haluaa asua ja asuukin el{\"a}m{\"a}ns{\"a} loppuun asti omassa kodissaan, jonne toivotaan tuotavaksi kulloinkin tarvittavat palvelut. Siten on t{\"a}rke{\"a} kehitt{\"a}{\"a} yhdess{\"a} ik{\"a}ihmisten ja heid{\"a}n l{\"a}heistens{\"a} kanssa teknologisia ratkaisuja, jotka edist{\"a}v{\"a}t luontevasti ja huomaamattomasti toimintakyky{\"a} erilaisissa kotiymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a}. Ik{\"a}ihmisell{\"a} tulisi olla mahdollisuus turvalliseen, itsen{\"a}iseen ja mukavaan asumiseen omassa kodissaan sairaudesta tai toimintakyvyn rajoituksista huolimatta. Teknologian avulla voidaan luoda yksil{\"o}llisen el{\"a}m{\"a}ntilanteen mukaisia mahdollisuuksia, jotka vahvistavat ik{\"a}ihmisen el{\"a}m{\"a}nlaatua ja itsem{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}misoikeutta h{\"a}nelle tutussa kotiymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. T{\"a}m{\"a} on mahdollista silloin, kun teknologian kehitt{\"a}misen l{\"a}ht{\"o}kohtana on laaja-alainen n{\"a}kemys ihmisest{\"a} ja h{\"a}nen arjestaan. T{\"a}ll{\"a} tarkoitetaan ymm{\"a}rryst{\"a} ik{\"a}ihmisen toimintakyvyst{\"a}, el{\"a}m{\"a}nmuodoista ja -tyyleist{\"a}, arvoista, sosiaalisista verkostoista ja el{\"a}m{\"a}nkokemuksista. T{\"a}m{\"a} julkaisu perustuu Bewell Happy -yhteisty{\"o}projektin tuloksiin. Hankkeen tavoitteena oli aktivoida suomalaisen tieto- ja viestint{\"a}teknologian mahdollisuuksia hyvinvointipalvelujen ja aktiivisen ik{\"a}{\"a}ntymisen alueilla. Bewell Happy -projektissa keskityttiin erityisesti kotona asuvien ik{\"a}ihmisten p{\"a}ivitt{\"a}isen el{\"a}m{\"a}n ymm{\"a}rt{\"a}miseen pohjautuvaan toimintakyvyn muutosten tunnistamiseen. Projektin l{\"a}ht{\"o}kohtana oli monitieteinen ja luova yhteiskehitt{\"a}minen, johon korvaamattoman panoksen toivat projektiin osallistuneet ik{\"a}ihmiset ja heid{\"a}n l{\"a}heisens{\"a}. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kuvataan aluksi toimintakyvyn rakentumista ja kognitiivisten toimintarajoitteiden vaikutuksia ik{\"a}ihmisen p{\"a}ivitt{\"a}iseen el{\"a}m{\"a}{\"a}n. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen perehdyt{\"a}{\"a}n ik{\"a}ihmisen arjen rutiinien muotoutumiseen, mik{\"a} ohjaa julkaisussa kuvattavien teknologisten ratkaisujen yhteistoiminnallista toteutusta. Lopuksi pohditaan seurantateknologian eettisi{\"a} kysymyksi{\"a} ja kuvataan tutkimuksen toteuttamista yhteissuunnittelun keinoin.",
keywords = "ambient assested living, user experience, sensors, ageing",
editor = "Jaana Leikas and Helena Launiainen",
note = "Project code: 105535",
year = "2016",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-8973-67-9",
publisher = "Miina Sillanp{\"a}{\"a} Foundation",
address = "Finland",

}

Leikas, J & Launiainen, H (eds) 2016, Anni ja Onni: Huomaamaton teknologia arjen apuna. Miina Sillanpää Foundation, Helsinki.

Anni ja Onni : Huomaamaton teknologia arjen apuna. / Leikas, Jaana (Editor); Launiainen, Helena (Editor).

Helsinki : Miina Sillanpää Foundation, 2016. 63 p.

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Anni ja Onni

T2 - Huomaamaton teknologia arjen apuna

A2 - Leikas, Jaana

A2 - Launiainen, Helena

N1 - Project code: 105535

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Iän myötä koti ja asuminen ovat aiempaa tärkeämpiä hyvän arjen ja hyvinvoinnin kannalta. Yhä useampi ikäihminen haluaa asua ja asuukin elämänsä loppuun asti omassa kodissaan, jonne toivotaan tuotavaksi kulloinkin tarvittavat palvelut. Siten on tärkeä kehittää yhdessä ikäihmisten ja heidän läheistensä kanssa teknologisia ratkaisuja, jotka edistävät luontevasti ja huomaamattomasti toimintakykyä erilaisissa kotiympäristöissä. Ikäihmisellä tulisi olla mahdollisuus turvalliseen, itsenäiseen ja mukavaan asumiseen omassa kodissaan sairaudesta tai toimintakyvyn rajoituksista huolimatta. Teknologian avulla voidaan luoda yksilöllisen elämäntilanteen mukaisia mahdollisuuksia, jotka vahvistavat ikäihmisen elämänlaatua ja itsemääräämisoikeutta hänelle tutussa kotiympäristössä. Tämä on mahdollista silloin, kun teknologian kehittämisen lähtökohtana on laaja-alainen näkemys ihmisestä ja hänen arjestaan. Tällä tarkoitetaan ymmärrystä ikäihmisen toimintakyvystä, elämänmuodoista ja -tyyleistä, arvoista, sosiaalisista verkostoista ja elämänkokemuksista. Tämä julkaisu perustuu Bewell Happy -yhteistyöprojektin tuloksiin. Hankkeen tavoitteena oli aktivoida suomalaisen tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia hyvinvointipalvelujen ja aktiivisen ikääntymisen alueilla. Bewell Happy -projektissa keskityttiin erityisesti kotona asuvien ikäihmisten päivittäisen elämän ymmärtämiseen pohjautuvaan toimintakyvyn muutosten tunnistamiseen. Projektin lähtökohtana oli monitieteinen ja luova yhteiskehittäminen, johon korvaamattoman panoksen toivat projektiin osallistuneet ikäihmiset ja heidän läheisensä. Tässä julkaisussa kuvataan aluksi toimintakyvyn rakentumista ja kognitiivisten toimintarajoitteiden vaikutuksia ikäihmisen päivittäiseen elämään. Tämän jälkeen perehdytään ikäihmisen arjen rutiinien muotoutumiseen, mikä ohjaa julkaisussa kuvattavien teknologisten ratkaisujen yhteistoiminnallista toteutusta. Lopuksi pohditaan seurantateknologian eettisiä kysymyksiä ja kuvataan tutkimuksen toteuttamista yhteissuunnittelun keinoin.

AB - Iän myötä koti ja asuminen ovat aiempaa tärkeämpiä hyvän arjen ja hyvinvoinnin kannalta. Yhä useampi ikäihminen haluaa asua ja asuukin elämänsä loppuun asti omassa kodissaan, jonne toivotaan tuotavaksi kulloinkin tarvittavat palvelut. Siten on tärkeä kehittää yhdessä ikäihmisten ja heidän läheistensä kanssa teknologisia ratkaisuja, jotka edistävät luontevasti ja huomaamattomasti toimintakykyä erilaisissa kotiympäristöissä. Ikäihmisellä tulisi olla mahdollisuus turvalliseen, itsenäiseen ja mukavaan asumiseen omassa kodissaan sairaudesta tai toimintakyvyn rajoituksista huolimatta. Teknologian avulla voidaan luoda yksilöllisen elämäntilanteen mukaisia mahdollisuuksia, jotka vahvistavat ikäihmisen elämänlaatua ja itsemääräämisoikeutta hänelle tutussa kotiympäristössä. Tämä on mahdollista silloin, kun teknologian kehittämisen lähtökohtana on laaja-alainen näkemys ihmisestä ja hänen arjestaan. Tällä tarkoitetaan ymmärrystä ikäihmisen toimintakyvystä, elämänmuodoista ja -tyyleistä, arvoista, sosiaalisista verkostoista ja elämänkokemuksista. Tämä julkaisu perustuu Bewell Happy -yhteistyöprojektin tuloksiin. Hankkeen tavoitteena oli aktivoida suomalaisen tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia hyvinvointipalvelujen ja aktiivisen ikääntymisen alueilla. Bewell Happy -projektissa keskityttiin erityisesti kotona asuvien ikäihmisten päivittäisen elämän ymmärtämiseen pohjautuvaan toimintakyvyn muutosten tunnistamiseen. Projektin lähtökohtana oli monitieteinen ja luova yhteiskehittäminen, johon korvaamattoman panoksen toivat projektiin osallistuneet ikäihmiset ja heidän läheisensä. Tässä julkaisussa kuvataan aluksi toimintakyvyn rakentumista ja kognitiivisten toimintarajoitteiden vaikutuksia ikäihmisen päivittäiseen elämään. Tämän jälkeen perehdytään ikäihmisen arjen rutiinien muotoutumiseen, mikä ohjaa julkaisussa kuvattavien teknologisten ratkaisujen yhteistoiminnallista toteutusta. Lopuksi pohditaan seurantateknologian eettisiä kysymyksiä ja kuvataan tutkimuksen toteuttamista yhteissuunnittelun keinoin.

KW - ambient assested living

KW - user experience

KW - sensors

KW - ageing

M3 - Report

SN - 978-951-8973-67-9

BT - Anni ja Onni

PB - Miina Sillanpää Foundation

CY - Helsinki

ER -

Leikas J, (ed.), Launiainen H, (ed.). Anni ja Onni: Huomaamaton teknologia arjen apuna. Helsinki: Miina Sillanpää Foundation, 2016. 63 p.