Anonymisointipalvelut: Tarve ja toteutusvaihtoehdot

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Selvityksen tavoitteena oli muodostaa kokonaiskuva siitä, millaisia käytännön vaihtoehtoja anonymisointipalveluiksi on ja voisi olla, jotta erityisesti datan liiketoiminnallinen hyödyntäminen tulisi mahdolliseksi. Taustaksi selvitettiin yritysten ja viranomaisten datan anonymisointiin liittyviä käytäntöjä, tarpeita, ja haasteita. Selvityksen aikana oltiin yhteydessä kaikkiaan 28 tahoon, joista 15 oli yrityksiä ja loput viranomaisia tai tutkimusorganisaatioita. Haastattelut osoittivat, ettei anonymisointi ole yrityksissä laajasti käytössä, eikä näin ollen vakiintuneita ratkaisuja anonymisoinnin tekemiseen juuri ole. Monet haastatelluista olivat kiinnostuneita anonymisoidun datan hyödyntämisestä ja he näkivät alueen tärkeänä ja merkitykseltään kasvavana. Anonymisoinnin riittävyyden arviointi koettiin vaikeaksi, mikä on tehnyt toimijat varovaisiksi anonymisoidun datan tarjoamisessa. On siis tarve esimerkeille ja ohjeille, jotka auttavat käytännön työssä ja edistävät datan hyödyntämistä. Tutkimukseen osallistuneet yritykset pitivät anonymisoinnin riittävyyden tarkistamiseen liittyviä palveluita ja itse hoidettavaa anonymisointia tukevia asiantuntijapalveluita kiinnostavina. Datan anonymisoinnin teettäminen kolmannella osapuolella tuntui monesta vastaajasta vieraalta, ja herätti huolta aineiston tietoturvasta ja vastuista. Anonymisointipalvelu, jossa eri toimijoiden datoja pystyttäisiin yhdistämään ennen niiden anonymisointia, antaisi kuitenkin uusia mahdollisuuksia, jotka jäävät saavuttamatta yrityskohtaisessa anonymisoinnissa.
  Original languageFinnish
  ISBN (Electronic)978-952-243-503-3
  Publication statusPublished - 3 Apr 2017
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesLiikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja
  Number7

  Keywords

  • anonymisointi
  • henkilötietolaki
  • liiketoiminta
  • henkilödata

  Cite this

  Bäck, A., & Keränen, J. S. (2017). Anonymisointipalvelut: Tarve ja toteutusvaihtoehdot. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja, No. 7
  Bäck, Asta ; Keränen, Janne S. / Anonymisointipalvelut : Tarve ja toteutusvaihtoehdot. 2017. (Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja; No. 7).
  @book{a5fd714c9688401bbbfb10386ce972b8,
  title = "Anonymisointipalvelut: Tarve ja toteutusvaihtoehdot",
  abstract = "Selvityksen tavoitteena oli muodostaa kokonaiskuva siit{\"a}, millaisia k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n vaihtoehtoja anonymisointipalveluiksi on ja voisi olla, jotta erityisesti datan liiketoiminnallinen hy{\"o}dynt{\"a}minen tulisi mahdolliseksi. Taustaksi selvitettiin yritysten ja viranomaisten datan anonymisointiin liittyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, tarpeita, ja haasteita. Selvityksen aikana oltiin yhteydess{\"a} kaikkiaan 28 tahoon, joista 15 oli yrityksi{\"a} ja loput viranomaisia tai tutkimusorganisaatioita. Haastattelut osoittivat, ettei anonymisointi ole yrityksiss{\"a} laajasti k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}, eik{\"a} n{\"a}in ollen vakiintuneita ratkaisuja anonymisoinnin tekemiseen juuri ole. Monet haastatelluista olivat kiinnostuneita anonymisoidun datan hy{\"o}dynt{\"a}misest{\"a} ja he n{\"a}kiv{\"a}t alueen t{\"a}rke{\"a}n{\"a} ja merkitykselt{\"a}{\"a}n kasvavana. Anonymisoinnin riitt{\"a}vyyden arviointi koettiin vaikeaksi, mik{\"a} on tehnyt toimijat varovaisiksi anonymisoidun datan tarjoamisessa. On siis tarve esimerkeille ja ohjeille, jotka auttavat k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ty{\"o}ss{\"a} ja edist{\"a}v{\"a}t datan hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a}. Tutkimukseen osallistuneet yritykset pitiv{\"a}t anonymisoinnin riitt{\"a}vyyden tarkistamiseen liittyvi{\"a} palveluita ja itse hoidettavaa anonymisointia tukevia asiantuntijapalveluita kiinnostavina. Datan anonymisoinnin teett{\"a}minen kolmannella osapuolella tuntui monesta vastaajasta vieraalta, ja her{\"a}tti huolta aineiston tietoturvasta ja vastuista. Anonymisointipalvelu, jossa eri toimijoiden datoja pystytt{\"a}isiin yhdist{\"a}m{\"a}{\"a}n ennen niiden anonymisointia, antaisi kuitenkin uusia mahdollisuuksia, jotka j{\"a}{\"a}v{\"a}t saavuttamatta yrityskohtaisessa anonymisoinnissa.",
  keywords = "anonymisointi, henkil{\"o}tietolaki, liiketoiminta, henkil{\"o}data",
  author = "Asta B{\"a}ck and Ker{\"a}nen, {Janne S.}",
  year = "2017",
  month = "4",
  day = "3",
  language = "Finnish",
  series = "Liikenne- ja viestint{\"a}ministeri{\"o}n julkaisuja",
  number = "7",

  }

  Bäck, A & Keränen, JS 2017, Anonymisointipalvelut: Tarve ja toteutusvaihtoehdot. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja, no. 7.

  Anonymisointipalvelut : Tarve ja toteutusvaihtoehdot. / Bäck, Asta; Keränen, Janne S.

  2017. (Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja; No. 7).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Anonymisointipalvelut

  T2 - Tarve ja toteutusvaihtoehdot

  AU - Bäck, Asta

  AU - Keränen, Janne S.

  PY - 2017/4/3

  Y1 - 2017/4/3

  N2 - Selvityksen tavoitteena oli muodostaa kokonaiskuva siitä, millaisia käytännön vaihtoehtoja anonymisointipalveluiksi on ja voisi olla, jotta erityisesti datan liiketoiminnallinen hyödyntäminen tulisi mahdolliseksi. Taustaksi selvitettiin yritysten ja viranomaisten datan anonymisointiin liittyviä käytäntöjä, tarpeita, ja haasteita. Selvityksen aikana oltiin yhteydessä kaikkiaan 28 tahoon, joista 15 oli yrityksiä ja loput viranomaisia tai tutkimusorganisaatioita. Haastattelut osoittivat, ettei anonymisointi ole yrityksissä laajasti käytössä, eikä näin ollen vakiintuneita ratkaisuja anonymisoinnin tekemiseen juuri ole. Monet haastatelluista olivat kiinnostuneita anonymisoidun datan hyödyntämisestä ja he näkivät alueen tärkeänä ja merkitykseltään kasvavana. Anonymisoinnin riittävyyden arviointi koettiin vaikeaksi, mikä on tehnyt toimijat varovaisiksi anonymisoidun datan tarjoamisessa. On siis tarve esimerkeille ja ohjeille, jotka auttavat käytännön työssä ja edistävät datan hyödyntämistä. Tutkimukseen osallistuneet yritykset pitivät anonymisoinnin riittävyyden tarkistamiseen liittyviä palveluita ja itse hoidettavaa anonymisointia tukevia asiantuntijapalveluita kiinnostavina. Datan anonymisoinnin teettäminen kolmannella osapuolella tuntui monesta vastaajasta vieraalta, ja herätti huolta aineiston tietoturvasta ja vastuista. Anonymisointipalvelu, jossa eri toimijoiden datoja pystyttäisiin yhdistämään ennen niiden anonymisointia, antaisi kuitenkin uusia mahdollisuuksia, jotka jäävät saavuttamatta yrityskohtaisessa anonymisoinnissa.

  AB - Selvityksen tavoitteena oli muodostaa kokonaiskuva siitä, millaisia käytännön vaihtoehtoja anonymisointipalveluiksi on ja voisi olla, jotta erityisesti datan liiketoiminnallinen hyödyntäminen tulisi mahdolliseksi. Taustaksi selvitettiin yritysten ja viranomaisten datan anonymisointiin liittyviä käytäntöjä, tarpeita, ja haasteita. Selvityksen aikana oltiin yhteydessä kaikkiaan 28 tahoon, joista 15 oli yrityksiä ja loput viranomaisia tai tutkimusorganisaatioita. Haastattelut osoittivat, ettei anonymisointi ole yrityksissä laajasti käytössä, eikä näin ollen vakiintuneita ratkaisuja anonymisoinnin tekemiseen juuri ole. Monet haastatelluista olivat kiinnostuneita anonymisoidun datan hyödyntämisestä ja he näkivät alueen tärkeänä ja merkitykseltään kasvavana. Anonymisoinnin riittävyyden arviointi koettiin vaikeaksi, mikä on tehnyt toimijat varovaisiksi anonymisoidun datan tarjoamisessa. On siis tarve esimerkeille ja ohjeille, jotka auttavat käytännön työssä ja edistävät datan hyödyntämistä. Tutkimukseen osallistuneet yritykset pitivät anonymisoinnin riittävyyden tarkistamiseen liittyviä palveluita ja itse hoidettavaa anonymisointia tukevia asiantuntijapalveluita kiinnostavina. Datan anonymisoinnin teettäminen kolmannella osapuolella tuntui monesta vastaajasta vieraalta, ja herätti huolta aineiston tietoturvasta ja vastuista. Anonymisointipalvelu, jossa eri toimijoiden datoja pystyttäisiin yhdistämään ennen niiden anonymisointia, antaisi kuitenkin uusia mahdollisuuksia, jotka jäävät saavuttamatta yrityskohtaisessa anonymisoinnissa.

  KW - anonymisointi

  KW - henkilötietolaki

  KW - liiketoiminta

  KW - henkilödata

  M3 - Report

  T3 - Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja

  BT - Anonymisointipalvelut

  ER -

  Bäck A, Keränen JS. Anonymisointipalvelut: Tarve ja toteutusvaihtoehdot. 2017. (Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja; No. 7).