@book{601d813a72004af280d0e61b8041911f,
title = "Antosyani- ja betalaiiniv{\"a}rien valmistusn{\"a}kym{\"a}t maassamme sek{\"a} n{\"a}iden v{\"a}rien s{\"a}ilyvyyden parantaminen",
abstract = "Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n tutkimustuloksia mm. luonnonv{\"a}riaineiden s{\"a}ilyvyyden parantamisesta ja k{\"a}ytt{\"o}tarpeesta maassamme sek{\"a} luonnonv{\"a}riaineiden valmistukseen soveltavien j{\"a}tteiden m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a}. My{\"o}s antosyani- ja punajuuriv{\"a}rien valmistamisen kustannuslaskelmia esitet{\"a}{\"a}n. Punajuuriv{\"a}rin s{\"a}ilyvyytt{\"a} onnistuttiin huomattavasti parantamaan happamassa vesiliuoksessa, jossa v{\"a}ri muuten s{\"a}ilyy huonosti. Mustikan, mustaherukan ja mansikan sis{\"a}lt{\"a}mien antosyanien s{\"a}ilyvyys lis{\"a}{\"a}ntyi huomattavasti k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} stabilaattoreina ko. marjoissa luontaisestikin esiintyvi{\"a} flavonoideja. Punajuuriv{\"a}rijauhetta valmistettiin punajuuren keitinliemest{\"a} puoliteknisess{\"a} mittakaavassa, jolloin talteenottoprosessin muodostivat suodatus, haihdutus ja kuivaus. Valmistetun preparaatin v{\"a}riainepitoisuus oli parhaimmillaan 0,53 % ja nitraattipitoisous 0,02 % eik{\"a} vesiliuokseen tullut sivumakua. Elintarviketeollisuusliiton suorittaman kyselyn perusteella muodostuu maassamme vuosittain n. 330 tonnia antosyaniv{\"a}riaineita sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}{\"a} marjanpuristusj{\"a}tett{\"a} sek{\"a} yhteens{\"a} n. 2000 tonnia punajuuren keitinlient{\"a}. Antosyaniv{\"a}rien k{\"a}ytt{\"o}tarve tulee olemaan maassamme noin 40 tonnia vuodessa sen j{\"a}lkeen, kun otsov{\"a}riaineiden k{\"a}ytt{\"o} ei en{\"a}{\"a} ole sallittua. Alustavien kustannuslaskelmien perusteella punajuuren keitinliemen prosessointi v{\"a}rijauheeksi ei ole taloudellisesti kannattavaa suurista investointikustannuksista ja prosessoinnin kausiluonteisuudesta johtuen. Sen sijaan antosyaniv{\"a}rien eristys mustikan ja mustaherukan puristusj{\"a}tteist{\"a} vaikuttaa lupaavalta vaihtoehdolta luonnonv{\"a}rien maahantuonnille. Laskelmien suurin ep{\"a}varmuustekij{\"a} on luonnonv{\"a}rien hintakehitys.",
keywords = "food additives, natural colors, preparation, stabilization, beets, berries",
author = "Karin Autio and Aimo Jussila and Heikki Pyysalo",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1300-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "35",
address = "Finland",
}