Antosyani- ja betalaiinivärien valmistusnäkymät maassamme sekä näiden värien säilyvyyden parantaminen

Karin Autio, Aimo Jussila, Heikki Pyysalo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa selvitetään tutkimustuloksia mm. luonnonväriaineiden säilyvyyden parantamisesta ja käyttötarpeesta maassamme sekä luonnonväriaineiden valmistukseen soveltavien jätteiden määrästä. Myös antosyani- ja punajuurivärien valmistamisen kustannuslaskelmia esitetään. Punajuurivärin säilyvyyttä onnistuttiin huomattavasti parantamaan happamassa vesiliuoksessa, jossa väri muuten säilyy huonosti. Mustikan, mustaherukan ja mansikan sisältämien antosyanien säilyvyys lisääntyi huomattavasti käytettäessä stabilaattoreina ko. marjoissa luontaisestikin esiintyviä flavonoideja. Punajuurivärijauhetta valmistettiin punajuuren keitinliemestä puoliteknisessä mittakaavassa, jolloin talteenottoprosessin muodostivat suodatus, haihdutus ja kuivaus. Valmistetun preparaatin väriainepitoisuus oli parhaimmillaan 0,53 % ja nitraattipitoisous 0,02 % eikä vesiliuokseen tullut sivumakua. Elintarviketeollisuusliiton suorittaman kyselyn perusteella muodostuu maassamme vuosittain n. 330 tonnia antosyaniväriaineita sisältävää marjanpuristusjätettä sekä yhteensä n. 2000 tonnia punajuuren keitinlientä. Antosyanivärien käyttötarve tulee olemaan maassamme noin 40 tonnia vuodessa sen jälkeen, kun otsoväriaineiden käyttö ei enää ole sallittua. Alustavien kustannuslaskelmien perusteella punajuuren keitinliemen prosessointi värijauheeksi ei ole taloudellisesti kannattavaa suurista investointikustannuksista ja prosessoinnin kausiluonteisuudesta johtuen. Sen sijaan antosyanivärien eristys mustikan ja mustaherukan puristusjätteistä vaikuttaa lupaavalta vaihtoehdolta luonnonvärien maahantuonnille. Laskelmien suurin epävarmuustekijä on luonnonvärien hintakehitys.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages28
ISBN (Print)951-38-1300-2
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number35
ISSN0358-5085

Keywords

  • food additives
  • natural colors
  • preparation
  • stabilization
  • beets
  • berries

Cite this