Användning av teletex i bibliotekens fjärrlåneverksamhet och dokumentanskaffning

Pekka Partti

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

I publikationen utredes möjligheterna av att använda teletex - ett nytt elektro-niskt telekommunikationssystem - vid dokumentanskaffning och fjärrlåneverksam-het. Möjligheterna kartläggs på basen av erfarenheter från praktiken och med hjälp av försök. Försöket bestod av 50 fjärrlånebeställningar som gjordes både med telex, teletex och genom att använda beställningsrutinen vid online-sökningssystem. Metoderna jämförs med avseende på kostnadsfaktorer, den arbetstid beställningarna fordrat och kommunikationstiden för dataöverföringen. Teletex är ett internationellt standardiserad datakommunikationsprotokoll som grundar sig på överföring av text från maskinminne till maskinminne antingen via datanät eller via telexnät. Dess fördelar är en snabb dataöverföring, omfattande teckensortiment, möjligheter att redigera texten före sändning, textöverföringens automatik och textbehandlingsmöjligheter. Alla dessa egenskaper kan även utvecklade telex-utrustningar förses med. De fasta kostnaderna för teletex är högre än för telex eller online-beställningar. På grund av snabba datakommunikationsnät är kostnaderna för dataöverföring dock små. Den långsamma dataöverföringen vid telex och online-systemens databasbaserade avgifter höjer kostnaderna för dessa kraftigt med ökat antal beställningar. Teletex är jämfört med telex och online-beställningen relativt sett det mest fördelaktiga alternativet då antalet beställningar är stort och kommunikationsavstanden långa. Användning av online-beställningssystem avviker från telex och teletex så mycket, att de inte kan avses som ett alternativ för någondera. Fordelen av den snabba dataöverföringen vid teletex kommer inte till sin rätt då antalet teletex ännu är litet i bibliotek och informationstjänster. Den fortsatta utvecklingen av teletex är beroende av andra telematiska tjänster, såsom telefax och videotex. Kombination av bilder och text samt möjligheter att integrera dem i övriga ADB-system kommer ännu att öka användningsmöjligheter för teletex under de närmaste åren.
Original languageSwedish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-2558-2
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume556

Keywords

  • documents ordering
  • Teletex
  • cost comparison

Cite this

Partti, P. (1986). Användning av teletex i bibliotekens fjärrlåneverksamhet och dokumentanskaffning. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 556
Partti, Pekka. / Användning av teletex i bibliotekens fjärrlåneverksamhet och dokumentanskaffning. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 556).
@book{91f333ad5dc24203b688cbd9d96e1e06,
title = "Anv{\"a}ndning av teletex i bibliotekens fj{\"a}rrl{\aa}neverksamhet och dokumentanskaffning",
abstract = "I publikationen utredes m{\"o}jligheterna av att anv{\"a}nda teletex - ett nytt elektro-niskt telekommunikationssystem - vid dokumentanskaffning och fj{\"a}rrl{\aa}neverksam-het. M{\"o}jligheterna kartl{\"a}ggs p{\aa} basen av erfarenheter fr{\aa}n praktiken och med hj{\"a}lp av f{\"o}rs{\"o}k. F{\"o}rs{\"o}ket bestod av 50 fj{\"a}rrl{\aa}nebest{\"a}llningar som gjordes b{\aa}de med telex, teletex och genom att anv{\"a}nda best{\"a}llningsrutinen vid online-s{\"o}kningssystem. Metoderna j{\"a}mf{\"o}rs med avseende p{\aa} kostnadsfaktorer, den arbetstid best{\"a}llningarna fordrat och kommunikationstiden f{\"o}r data{\"o}verf{\"o}ringen. Teletex {\"a}r ett internationellt standardiserad datakommunikationsprotokoll som grundar sig p{\aa} {\"o}verf{\"o}ring av text fr{\aa}n maskinminne till maskinminne antingen via datan{\"a}t eller via telexn{\"a}t. Dess f{\"o}rdelar {\"a}r en snabb data{\"o}verf{\"o}ring, omfattande teckensortiment, m{\"o}jligheter att redigera texten f{\"o}re s{\"a}ndning, text{\"o}verf{\"o}ringens automatik och textbehandlingsm{\"o}jligheter. Alla dessa egenskaper kan {\"a}ven utvecklade telex-utrustningar f{\"o}rses med. De fasta kostnaderna f{\"o}r teletex {\"a}r h{\"o}gre {\"a}n f{\"o}r telex eller online-best{\"a}llningar. P{\aa} grund av snabba datakommunikationsn{\"a}t {\"a}r kostnaderna f{\"o}r data{\"o}verf{\"o}ring dock sm{\aa}. Den l{\aa}ngsamma data{\"o}verf{\"o}ringen vid telex och online-systemens databasbaserade avgifter h{\"o}jer kostnaderna f{\"o}r dessa kraftigt med {\"o}kat antal best{\"a}llningar. Teletex {\"a}r j{\"a}mf{\"o}rt med telex och online-best{\"a}llningen relativt sett det mest f{\"o}rdelaktiga alternativet d{\aa} antalet best{\"a}llningar {\"a}r stort och kommunikationsavstanden l{\aa}nga. Anv{\"a}ndning av online-best{\"a}llningssystem avviker fr{\aa}n telex och teletex s{\aa} mycket, att de inte kan avses som ett alternativ f{\"o}r n{\aa}gondera. Fordelen av den snabba data{\"o}verf{\"o}ringen vid teletex kommer inte till sin r{\"a}tt d{\aa} antalet teletex {\"a}nnu {\"a}r litet i bibliotek och informationstj{\"a}nster. Den fortsatta utvecklingen av teletex {\"a}r beroende av andra telematiska tj{\"a}nster, s{\aa}som telefax och videotex. Kombination av bilder och text samt m{\"o}jligheter att integrera dem i {\"o}vriga ADB-system kommer {\"a}nnu att {\"o}ka anv{\"a}ndningsm{\"o}jligheter f{\"o}r teletex under de n{\"a}rmaste {\aa}ren.",
keywords = "documents ordering, Teletex, cost comparison",
author = "Pekka Partti",
year = "1986",
language = "Swedish",
isbn = "951-38-2558-2",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Partti, P 1986, Användning av teletex i bibliotekens fjärrlåneverksamhet och dokumentanskaffning. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 556, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Användning av teletex i bibliotekens fjärrlåneverksamhet och dokumentanskaffning. / Partti, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 556).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Användning av teletex i bibliotekens fjärrlåneverksamhet och dokumentanskaffning

AU - Partti, Pekka

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - I publikationen utredes möjligheterna av att använda teletex - ett nytt elektro-niskt telekommunikationssystem - vid dokumentanskaffning och fjärrlåneverksam-het. Möjligheterna kartläggs på basen av erfarenheter från praktiken och med hjälp av försök. Försöket bestod av 50 fjärrlånebeställningar som gjordes både med telex, teletex och genom att använda beställningsrutinen vid online-sökningssystem. Metoderna jämförs med avseende på kostnadsfaktorer, den arbetstid beställningarna fordrat och kommunikationstiden för dataöverföringen. Teletex är ett internationellt standardiserad datakommunikationsprotokoll som grundar sig på överföring av text från maskinminne till maskinminne antingen via datanät eller via telexnät. Dess fördelar är en snabb dataöverföring, omfattande teckensortiment, möjligheter att redigera texten före sändning, textöverföringens automatik och textbehandlingsmöjligheter. Alla dessa egenskaper kan även utvecklade telex-utrustningar förses med. De fasta kostnaderna för teletex är högre än för telex eller online-beställningar. På grund av snabba datakommunikationsnät är kostnaderna för dataöverföring dock små. Den långsamma dataöverföringen vid telex och online-systemens databasbaserade avgifter höjer kostnaderna för dessa kraftigt med ökat antal beställningar. Teletex är jämfört med telex och online-beställningen relativt sett det mest fördelaktiga alternativet då antalet beställningar är stort och kommunikationsavstanden långa. Användning av online-beställningssystem avviker från telex och teletex så mycket, att de inte kan avses som ett alternativ för någondera. Fordelen av den snabba dataöverföringen vid teletex kommer inte till sin rätt då antalet teletex ännu är litet i bibliotek och informationstjänster. Den fortsatta utvecklingen av teletex är beroende av andra telematiska tjänster, såsom telefax och videotex. Kombination av bilder och text samt möjligheter att integrera dem i övriga ADB-system kommer ännu att öka användningsmöjligheter för teletex under de närmaste åren.

AB - I publikationen utredes möjligheterna av att använda teletex - ett nytt elektro-niskt telekommunikationssystem - vid dokumentanskaffning och fjärrlåneverksam-het. Möjligheterna kartläggs på basen av erfarenheter från praktiken och med hjälp av försök. Försöket bestod av 50 fjärrlånebeställningar som gjordes både med telex, teletex och genom att använda beställningsrutinen vid online-sökningssystem. Metoderna jämförs med avseende på kostnadsfaktorer, den arbetstid beställningarna fordrat och kommunikationstiden för dataöverföringen. Teletex är ett internationellt standardiserad datakommunikationsprotokoll som grundar sig på överföring av text från maskinminne till maskinminne antingen via datanät eller via telexnät. Dess fördelar är en snabb dataöverföring, omfattande teckensortiment, möjligheter att redigera texten före sändning, textöverföringens automatik och textbehandlingsmöjligheter. Alla dessa egenskaper kan även utvecklade telex-utrustningar förses med. De fasta kostnaderna för teletex är högre än för telex eller online-beställningar. På grund av snabba datakommunikationsnät är kostnaderna för dataöverföring dock små. Den långsamma dataöverföringen vid telex och online-systemens databasbaserade avgifter höjer kostnaderna för dessa kraftigt med ökat antal beställningar. Teletex är jämfört med telex och online-beställningen relativt sett det mest fördelaktiga alternativet då antalet beställningar är stort och kommunikationsavstanden långa. Användning av online-beställningssystem avviker från telex och teletex så mycket, att de inte kan avses som ett alternativ för någondera. Fordelen av den snabba dataöverföringen vid teletex kommer inte till sin rätt då antalet teletex ännu är litet i bibliotek och informationstjänster. Den fortsatta utvecklingen av teletex är beroende av andra telematiska tjänster, såsom telefax och videotex. Kombination av bilder och text samt möjligheter att integrera dem i övriga ADB-system kommer ännu att öka användningsmöjligheter för teletex under de närmaste åren.

KW - documents ordering

KW - Teletex

KW - cost comparison

M3 - Report

SN - 951-38-2558-2

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Användning av teletex i bibliotekens fjärrlåneverksamhet och dokumentanskaffning

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Partti P. Användning av teletex i bibliotekens fjärrlåneverksamhet och dokumentanskaffning. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 556).