Abstract

CCS-teknologia (Carbon Capture and Storage, hiilidioksidin talteenotto ja varastointi) on tehokas keino vähentää hiilidioksidipäästöjä tulevaisuudessa. VTT koordinoimassa CCS Suomi -projektissa (2008-2011) VTT ja GTK ovat tutkineet hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCS) soveltamista Suomen olosuhteissa. Kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisen potentiaalia on tarkasteltu sekä kansallisella energiajärjestelmätasolla että muutamien yksittäisten esimerkkilaitosten tasolla. Suomen hiilidioksidipistepäästöjä on kartoitettu ja geologisia edellytyksiä hiilidioksidin varastointiin on tarkasteltu. Projektin tulosten mukaan 10-30 % Suomen hiilidioksidipäästöistä voidaan vähentää CCS-teknologian avulla vuonna 2050, mikäli päästöoikeuden hintataso nousee noin 70-90 euroa/t CO2 vuoteen 2050 mennessä. Päästövähennyksiä olisi mahdollista saada aikaan soveltamalla CCS:ää muutamiin suuriin laitoksiin. Suomen oma maankamara ei mahdollista talteen otetun hiilidioksidin pysyvää varastointia, joten valtiorajoja ylittävä kuljetus on vaatimus sovellettaessa CCS:ää Suomessa. Tulokset osoittavat, että mikäli tavoitellaan merkittäviä globaaleja (80-90 %) kasvihuonekaasupäästövähennyksiä, on CCS:n soveltamiselle mahdollisuuksia myös Suomessa. CCS-teknologioiden kaupallistumisen tärkein edellytys on sitova ja kunnianhimoinen kansainvälinen ilmastosopimus. Teknologian kehittämisellä ja demonstroinnilla voidaan nopeuttaa kaupallistumista, mutta taloudelliset edellytykset syntyvät kansainvälisen yhteisymmärryksen ja ilmastosopimuksen myötä.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages76
ISBN (Electronic)978-951-38-7698-2
ISBN (Print)978-951-38-7697-5
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2576
ISSN1235-0605

Fingerprint

Carbon capture
Carbon dioxide
Gas emissions
Greenhouse gases

Keywords

  • Capture
  • Carbon dioxide
  • CCS
  • Climate change
  • Finland
  • Mitigation
  • Storage
  • Transport

Cite this

Teir, S., Arasto, A., Tsupari, E., Koljonen, T., Kärki, J., Kujanpää, L., ... Aatos, S. (2011). Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCSn) soveltaminen Suomen olosuhteissa. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2576
@book{65ff34d6664d440794aefc70f4a27a1a,
title = "Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCSn) soveltaminen Suomen olosuhteissa",
abstract = "CCS-teknologia (Carbon Capture and Storage, hiilidioksidin talteenotto ja varastointi) on tehokas keino v{\"a}hent{\"a}{\"a} hiilidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} tulevaisuudessa. VTT koordinoimassa CCS Suomi -projektissa (2008-2011) VTT ja GTK ovat tutkineet hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCS) soveltamista Suomen olosuhteissa. Kustannuksia ja hiilidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}misen potentiaalia on tarkasteltu sek{\"a} kansallisella energiaj{\"a}rjestelm{\"a}tasolla ett{\"a} muutamien yksitt{\"a}isten esimerkkilaitosten tasolla. Suomen hiilidioksidipistep{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} on kartoitettu ja geologisia edellytyksi{\"a} hiilidioksidin varastointiin on tarkasteltu. Projektin tulosten mukaan 10-30 {\%} Suomen hiilidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a} voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} CCS-teknologian avulla vuonna 2050, mik{\"a}li p{\"a}{\"a}st{\"o}oikeuden hintataso nousee noin 70-90 euroa/t CO2 vuoteen 2050 menness{\"a}. P{\"a}{\"a}st{\"o}v{\"a}hennyksi{\"a} olisi mahdollista saada aikaan soveltamalla CCS:{\"a}{\"a} muutamiin suuriin laitoksiin. Suomen oma maankamara ei mahdollista talteen otetun hiilidioksidin pysyv{\"a}{\"a} varastointia, joten valtiorajoja ylitt{\"a}v{\"a} kuljetus on vaatimus sovellettaessa CCS:{\"a}{\"a} Suomessa. Tulokset osoittavat, ett{\"a} mik{\"a}li tavoitellaan merkitt{\"a}vi{\"a} globaaleja (80-90 {\%}) kasvihuonekaasup{\"a}{\"a}st{\"o}v{\"a}hennyksi{\"a}, on CCS:n soveltamiselle mahdollisuuksia my{\"o}s Suomessa. CCS-teknologioiden kaupallistumisen t{\"a}rkein edellytys on sitova ja kunnianhimoinen kansainv{\"a}linen ilmastosopimus. Teknologian kehitt{\"a}misell{\"a} ja demonstroinnilla voidaan nopeuttaa kaupallistumista, mutta taloudelliset edellytykset syntyv{\"a}t kansainv{\"a}lisen yhteisymm{\"a}rryksen ja ilmastosopimuksen my{\"o}t{\"a}.",
keywords = "Capture, Carbon dioxide, CCS, Climate change, Finland, Mitigation, Storage, Transport",
author = "Sebastian Teir and Antti Arasto and Eemeli Tsupari and Tiina Koljonen and Janne K{\"a}rki and Lauri Kujanp{\"a}{\"a} and Antti Lehtil{\"a} and Matti Nieminen and Soile Aatos",
note = "Project code: 23116",
year = "2011",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7697-5",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2576",
address = "Finland",

}

Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCSn) soveltaminen Suomen olosuhteissa. / Teir, Sebastian; Arasto, Antti; Tsupari, Eemeli; Koljonen, Tiina; Kärki, Janne; Kujanpää, Lauri; Lehtilä, Antti; Nieminen, Matti; Aatos, Soile.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 76 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2576).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCSn) soveltaminen Suomen olosuhteissa

AU - Teir, Sebastian

AU - Arasto, Antti

AU - Tsupari, Eemeli

AU - Koljonen, Tiina

AU - Kärki, Janne

AU - Kujanpää, Lauri

AU - Lehtilä, Antti

AU - Nieminen, Matti

AU - Aatos, Soile

N1 - Project code: 23116

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - CCS-teknologia (Carbon Capture and Storage, hiilidioksidin talteenotto ja varastointi) on tehokas keino vähentää hiilidioksidipäästöjä tulevaisuudessa. VTT koordinoimassa CCS Suomi -projektissa (2008-2011) VTT ja GTK ovat tutkineet hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCS) soveltamista Suomen olosuhteissa. Kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisen potentiaalia on tarkasteltu sekä kansallisella energiajärjestelmätasolla että muutamien yksittäisten esimerkkilaitosten tasolla. Suomen hiilidioksidipistepäästöjä on kartoitettu ja geologisia edellytyksiä hiilidioksidin varastointiin on tarkasteltu. Projektin tulosten mukaan 10-30 % Suomen hiilidioksidipäästöistä voidaan vähentää CCS-teknologian avulla vuonna 2050, mikäli päästöoikeuden hintataso nousee noin 70-90 euroa/t CO2 vuoteen 2050 mennessä. Päästövähennyksiä olisi mahdollista saada aikaan soveltamalla CCS:ää muutamiin suuriin laitoksiin. Suomen oma maankamara ei mahdollista talteen otetun hiilidioksidin pysyvää varastointia, joten valtiorajoja ylittävä kuljetus on vaatimus sovellettaessa CCS:ää Suomessa. Tulokset osoittavat, että mikäli tavoitellaan merkittäviä globaaleja (80-90 %) kasvihuonekaasupäästövähennyksiä, on CCS:n soveltamiselle mahdollisuuksia myös Suomessa. CCS-teknologioiden kaupallistumisen tärkein edellytys on sitova ja kunnianhimoinen kansainvälinen ilmastosopimus. Teknologian kehittämisellä ja demonstroinnilla voidaan nopeuttaa kaupallistumista, mutta taloudelliset edellytykset syntyvät kansainvälisen yhteisymmärryksen ja ilmastosopimuksen myötä.

AB - CCS-teknologia (Carbon Capture and Storage, hiilidioksidin talteenotto ja varastointi) on tehokas keino vähentää hiilidioksidipäästöjä tulevaisuudessa. VTT koordinoimassa CCS Suomi -projektissa (2008-2011) VTT ja GTK ovat tutkineet hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCS) soveltamista Suomen olosuhteissa. Kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisen potentiaalia on tarkasteltu sekä kansallisella energiajärjestelmätasolla että muutamien yksittäisten esimerkkilaitosten tasolla. Suomen hiilidioksidipistepäästöjä on kartoitettu ja geologisia edellytyksiä hiilidioksidin varastointiin on tarkasteltu. Projektin tulosten mukaan 10-30 % Suomen hiilidioksidipäästöistä voidaan vähentää CCS-teknologian avulla vuonna 2050, mikäli päästöoikeuden hintataso nousee noin 70-90 euroa/t CO2 vuoteen 2050 mennessä. Päästövähennyksiä olisi mahdollista saada aikaan soveltamalla CCS:ää muutamiin suuriin laitoksiin. Suomen oma maankamara ei mahdollista talteen otetun hiilidioksidin pysyvää varastointia, joten valtiorajoja ylittävä kuljetus on vaatimus sovellettaessa CCS:ää Suomessa. Tulokset osoittavat, että mikäli tavoitellaan merkittäviä globaaleja (80-90 %) kasvihuonekaasupäästövähennyksiä, on CCS:n soveltamiselle mahdollisuuksia myös Suomessa. CCS-teknologioiden kaupallistumisen tärkein edellytys on sitova ja kunnianhimoinen kansainvälinen ilmastosopimus. Teknologian kehittämisellä ja demonstroinnilla voidaan nopeuttaa kaupallistumista, mutta taloudelliset edellytykset syntyvät kansainvälisen yhteisymmärryksen ja ilmastosopimuksen myötä.

KW - Capture

KW - Carbon dioxide

KW - CCS

KW - Climate change

KW - Finland

KW - Mitigation

KW - Storage

KW - Transport

UR - http://www.scopus.com/inward/record.url?scp=80052832945&partnerID=8YFLogxK

M3 - Report

AN - SCOPUS:80052832945

SN - 978-951-38-7697-5

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCSn) soveltaminen Suomen olosuhteissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Teir S, Arasto A, Tsupari E, Koljonen T, Kärki J, Kujanpää L et al. Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin (CCSn) soveltaminen Suomen olosuhteissa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 76 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2576).