Liikenneturvallisuustoiminnan lähestymistavat

Translated title of the contribution: Approaches to road safety work

Matti Roine, Juha Luoma

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa käytiin läpi keskeiset onnettomuusteoriat ja tarkasteltiin liikenneturvallisuustyön paradigmoja. Päänäkökulmana oli kansainvälinen katsaus liikenneturvallisuustyön lähtökohdista ja malleista. Tarkastelu kohdistui seuraavien maiden strategisiin suunnitelmiin ja toimenpideohjelmiin: Englanti, Hollanti, Ruotsi, Ranska, Norja, Uusi-Seelanti, Australia, Kanada ja Yhdysvallat. Lisäksi tarkasteltiin OECD:n ja Euroopan komission suosituksia. Analyysien pohjalta järjestetyssä asiantuntijatyöpajassa arvioitiin lupaavimpia elementtejä, joita jatkossa kannattaa hyödyntää Suomen liikenneturvallisuustyössä. Liikenneturvallisuuden johtamisen ja hallinnan kannalta järjestelmäteoria on eniten hyödynnetty ja edelleen hyvin ajankohtainen teoria. Myös liikenneturvallisuustoiminnan paradigmoissa haasteena nähdään monimutkaisten liikennejärjestelmien hallinta. Johtavissa turvallisuusmaissa on selvästi eroteltu visio ja strategia sekä toimenpideohjelma toisistaan. Kunnianhimoinen visio ja strategia on määritelty pitkällä aikavälillä toiminnan pääperiaatteiksi. Toimenpideohjelmat koskevat yleensä lähivuosia ja sisältävät ohjelmoidun suunnitelmien toteuttamisen. Tavoitteena on liikennejärjestelmä, joka mahdollistaa turvalliset matkat liikenteessä. Johtavissa maissa on yksityiskohtaisesti arvioitu ongelmat sekä se, mihin ja miten voimat keskitetään turvallisuuden parantamiseksi. Tuloksellisuuden varmistamiseksi on määritelty päätavoitteet, yleensä liikennekuolemien ja vakavasti loukkaantuneiden määrän perusteella, ja lisäksi on asetettu käytännölliset ja mitattavat osatavoitteet. Hyvältä liikenneturvallisuusjohtamiselta edellytetään, että asiantuntijoiden ohella myös poliittinen johto on sitoutunut siihen vahvasti.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages66
  ISBN (Electronic)978-951-38-7284-7
  ISBN (Print)978-951-38-7283-0
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
  Number2477
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  roads

  Keywords

  • accident theories
  • paradigms
  • approach
  • road safety
  • international

  Cite this

  Roine, M., & Luoma, J. (2009). Liikenneturvallisuustoiminnan lähestymistavat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2477
  Roine, Matti ; Luoma, Juha. / Liikenneturvallisuustoiminnan lähestymistavat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 66 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2477).
  @book{2e4f0790b00946edaca23ae343171aea,
  title = "Liikenneturvallisuustoiminnan l{\"a}hestymistavat",
  abstract = "Tutkimuksessa k{\"a}ytiin l{\"a}pi keskeiset onnettomuusteoriat ja tarkasteltiin liikenneturvallisuusty{\"o}n paradigmoja. P{\"a}{\"a}n{\"a}k{\"o}kulmana oli kansainv{\"a}linen katsaus liikenneturvallisuusty{\"o}n l{\"a}ht{\"o}kohdista ja malleista. Tarkastelu kohdistui seuraavien maiden strategisiin suunnitelmiin ja toimenpideohjelmiin: Englanti, Hollanti, Ruotsi, Ranska, Norja, Uusi-Seelanti, Australia, Kanada ja Yhdysvallat. Lis{\"a}ksi tarkasteltiin OECD:n ja Euroopan komission suosituksia. Analyysien pohjalta j{\"a}rjestetyss{\"a} asiantuntijaty{\"o}pajassa arvioitiin lupaavimpia elementtej{\"a}, joita jatkossa kannattaa hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} Suomen liikenneturvallisuusty{\"o}ss{\"a}. Liikenneturvallisuuden johtamisen ja hallinnan kannalta j{\"a}rjestelm{\"a}teoria on eniten hy{\"o}dynnetty ja edelleen hyvin ajankohtainen teoria. My{\"o}s liikenneturvallisuustoiminnan paradigmoissa haasteena n{\"a}hd{\"a}{\"a}n monimutkaisten liikennej{\"a}rjestelmien hallinta. Johtavissa turvallisuusmaissa on selv{\"a}sti eroteltu visio ja strategia sek{\"a} toimenpideohjelma toisistaan. Kunnianhimoinen visio ja strategia on m{\"a}{\"a}ritelty pitk{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} toiminnan p{\"a}{\"a}periaatteiksi. Toimenpideohjelmat koskevat yleens{\"a} l{\"a}hivuosia ja sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t ohjelmoidun suunnitelmien toteuttamisen. Tavoitteena on liikennej{\"a}rjestelm{\"a}, joka mahdollistaa turvalliset matkat liikenteess{\"a}. Johtavissa maissa on yksityiskohtaisesti arvioitu ongelmat sek{\"a} se, mihin ja miten voimat keskitet{\"a}{\"a}n turvallisuuden parantamiseksi. Tuloksellisuuden varmistamiseksi on m{\"a}{\"a}ritelty p{\"a}{\"a}tavoitteet, yleens{\"a} liikennekuolemien ja vakavasti loukkaantuneiden m{\"a}{\"a}r{\"a}n perusteella, ja lis{\"a}ksi on asetettu k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}lliset ja mitattavat osatavoitteet. Hyv{\"a}lt{\"a} liikenneturvallisuusjohtamiselta edellytet{\"a}{\"a}n, ett{\"a} asiantuntijoiden ohella my{\"o}s poliittinen johto on sitoutunut siihen vahvasti.",
  keywords = "accident theories, paradigms, approach, road safety, international",
  author = "Matti Roine and Juha Luoma",
  note = "Project code: 10404",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7283-0",
  series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2477",
  address = "Finland",

  }

  Roine, M & Luoma, J 2009, Liikenneturvallisuustoiminnan lähestymistavat. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2477, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Liikenneturvallisuustoiminnan lähestymistavat. / Roine, Matti; Luoma, Juha.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 66 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2477).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Liikenneturvallisuustoiminnan lähestymistavat

  AU - Roine, Matti

  AU - Luoma, Juha

  N1 - Project code: 10404

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Tutkimuksessa käytiin läpi keskeiset onnettomuusteoriat ja tarkasteltiin liikenneturvallisuustyön paradigmoja. Päänäkökulmana oli kansainvälinen katsaus liikenneturvallisuustyön lähtökohdista ja malleista. Tarkastelu kohdistui seuraavien maiden strategisiin suunnitelmiin ja toimenpideohjelmiin: Englanti, Hollanti, Ruotsi, Ranska, Norja, Uusi-Seelanti, Australia, Kanada ja Yhdysvallat. Lisäksi tarkasteltiin OECD:n ja Euroopan komission suosituksia. Analyysien pohjalta järjestetyssä asiantuntijatyöpajassa arvioitiin lupaavimpia elementtejä, joita jatkossa kannattaa hyödyntää Suomen liikenneturvallisuustyössä. Liikenneturvallisuuden johtamisen ja hallinnan kannalta järjestelmäteoria on eniten hyödynnetty ja edelleen hyvin ajankohtainen teoria. Myös liikenneturvallisuustoiminnan paradigmoissa haasteena nähdään monimutkaisten liikennejärjestelmien hallinta. Johtavissa turvallisuusmaissa on selvästi eroteltu visio ja strategia sekä toimenpideohjelma toisistaan. Kunnianhimoinen visio ja strategia on määritelty pitkällä aikavälillä toiminnan pääperiaatteiksi. Toimenpideohjelmat koskevat yleensä lähivuosia ja sisältävät ohjelmoidun suunnitelmien toteuttamisen. Tavoitteena on liikennejärjestelmä, joka mahdollistaa turvalliset matkat liikenteessä. Johtavissa maissa on yksityiskohtaisesti arvioitu ongelmat sekä se, mihin ja miten voimat keskitetään turvallisuuden parantamiseksi. Tuloksellisuuden varmistamiseksi on määritelty päätavoitteet, yleensä liikennekuolemien ja vakavasti loukkaantuneiden määrän perusteella, ja lisäksi on asetettu käytännölliset ja mitattavat osatavoitteet. Hyvältä liikenneturvallisuusjohtamiselta edellytetään, että asiantuntijoiden ohella myös poliittinen johto on sitoutunut siihen vahvasti.

  AB - Tutkimuksessa käytiin läpi keskeiset onnettomuusteoriat ja tarkasteltiin liikenneturvallisuustyön paradigmoja. Päänäkökulmana oli kansainvälinen katsaus liikenneturvallisuustyön lähtökohdista ja malleista. Tarkastelu kohdistui seuraavien maiden strategisiin suunnitelmiin ja toimenpideohjelmiin: Englanti, Hollanti, Ruotsi, Ranska, Norja, Uusi-Seelanti, Australia, Kanada ja Yhdysvallat. Lisäksi tarkasteltiin OECD:n ja Euroopan komission suosituksia. Analyysien pohjalta järjestetyssä asiantuntijatyöpajassa arvioitiin lupaavimpia elementtejä, joita jatkossa kannattaa hyödyntää Suomen liikenneturvallisuustyössä. Liikenneturvallisuuden johtamisen ja hallinnan kannalta järjestelmäteoria on eniten hyödynnetty ja edelleen hyvin ajankohtainen teoria. Myös liikenneturvallisuustoiminnan paradigmoissa haasteena nähdään monimutkaisten liikennejärjestelmien hallinta. Johtavissa turvallisuusmaissa on selvästi eroteltu visio ja strategia sekä toimenpideohjelma toisistaan. Kunnianhimoinen visio ja strategia on määritelty pitkällä aikavälillä toiminnan pääperiaatteiksi. Toimenpideohjelmat koskevat yleensä lähivuosia ja sisältävät ohjelmoidun suunnitelmien toteuttamisen. Tavoitteena on liikennejärjestelmä, joka mahdollistaa turvalliset matkat liikenteessä. Johtavissa maissa on yksityiskohtaisesti arvioitu ongelmat sekä se, mihin ja miten voimat keskitetään turvallisuuden parantamiseksi. Tuloksellisuuden varmistamiseksi on määritelty päätavoitteet, yleensä liikennekuolemien ja vakavasti loukkaantuneiden määrän perusteella, ja lisäksi on asetettu käytännölliset ja mitattavat osatavoitteet. Hyvältä liikenneturvallisuusjohtamiselta edellytetään, että asiantuntijoiden ohella myös poliittinen johto on sitoutunut siihen vahvasti.

  KW - accident theories

  KW - paradigms

  KW - approach

  KW - road safety

  KW - international

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7283-0

  T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

  BT - Liikenneturvallisuustoiminnan lähestymistavat

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Roine M, Luoma J. Liikenneturvallisuustoiminnan lähestymistavat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 66 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2477).