Apuvälineiden saatavuus on suuri haaste Namibiassa

Tuula Petäkoski-Hult

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Vammaisten ihmisten mahdollisuus saada apuvälineitä Namibiassa on melko hyvin mahdollistettu lainsäädännöllä, mutta lakien ja säädösten käyttöönottamisessa on kehittämistä. Toisaalta kehittämisen esteenä ovat taloudelliset seikat, toisaalta terveydenhuollon osaamisresurssien vähäisyys. Mikäli vammaudut liikenteessä, niin kuntoutus sekä apuvälineet ovat hyvin saatavissa. Jos synnyt vammaisena tai vammaudut elämässäsi myöhemmin jollakin muulla tavalla kuin liikenteessä, niin apuvälineen odotusaika voi olla useita vuosia. Namibiassa voi saada myös lahjoituspyörätuolin, jotka valitettavan usein ovat lahjoittamaissa käyttökelvottomiksi todettuja. Kehitysyhteistyöprojektina norjalaiset ovat aloittaneet ns. Lorewo -projektin, jonka tavoitteena on työllistää vammaisia ihmisiä valmistamaan pyörätuoleja ja muita apuvälineitä. Tavoitteena on, että projektin päätyttyä valmistus toimisi yritysmäisesti, mutta tuo tavoite ei näytä todennäköiseltä. Suomalainen apuvälinealan yritys suunnittelee yhteistyön käynnistämistä pyörätuolien valmistamiseksi yhteistyössä namibialaisten toimijoiden kanssa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)18-20
JournalFysioterapia
Volume58
Issue number4
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Petäkoski-Hult, T. (2011). Apuvälineiden saatavuus on suuri haaste Namibiassa. Fysioterapia, 58(4), 18-20.
Petäkoski-Hult, Tuula. / Apuvälineiden saatavuus on suuri haaste Namibiassa. In: Fysioterapia. 2011 ; Vol. 58, No. 4. pp. 18-20.
@article{0b08936630cc400fb57a9d5c5e7e389d,
title = "Apuv{\"a}lineiden saatavuus on suuri haaste Namibiassa",
abstract = "Vammaisten ihmisten mahdollisuus saada apuv{\"a}lineit{\"a} Namibiassa on melko hyvin mahdollistettu lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ll{\"a}, mutta lakien ja s{\"a}{\"a}d{\"o}sten k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottamisessa on kehitt{\"a}mist{\"a}. Toisaalta kehitt{\"a}misen esteen{\"a} ovat taloudelliset seikat, toisaalta terveydenhuollon osaamisresurssien v{\"a}h{\"a}isyys. Mik{\"a}li vammaudut liikenteess{\"a}, niin kuntoutus sek{\"a} apuv{\"a}lineet ovat hyvin saatavissa. Jos synnyt vammaisena tai vammaudut el{\"a}m{\"a}ss{\"a}si my{\"o}hemmin jollakin muulla tavalla kuin liikenteess{\"a}, niin apuv{\"a}lineen odotusaika voi olla useita vuosia. Namibiassa voi saada my{\"o}s lahjoituspy{\"o}r{\"a}tuolin, jotka valitettavan usein ovat lahjoittamaissa k{\"a}ytt{\"o}kelvottomiksi todettuja. Kehitysyhteisty{\"o}projektina norjalaiset ovat aloittaneet ns. Lorewo -projektin, jonka tavoitteena on ty{\"o}llist{\"a}{\"a} vammaisia ihmisi{\"a} valmistamaan py{\"o}r{\"a}tuoleja ja muita apuv{\"a}lineit{\"a}. Tavoitteena on, ett{\"a} projektin p{\"a}{\"a}tytty{\"a} valmistus toimisi yritysm{\"a}isesti, mutta tuo tavoite ei n{\"a}yt{\"a} todenn{\"a}k{\"o}iselt{\"a}. Suomalainen apuv{\"a}linealan yritys suunnittelee yhteisty{\"o}n k{\"a}ynnist{\"a}mist{\"a} py{\"o}r{\"a}tuolien valmistamiseksi yhteisty{\"o}ss{\"a} namibialaisten toimijoiden kanssa.",
author = "Tuula Pet{\"a}koski-Hult",
year = "2011",
language = "Finnish",
volume = "58",
pages = "18--20",
journal = "Fysioterapia",
issn = "0789-5232",
publisher = "Suomen fysioterapeutit",
number = "4",

}

Petäkoski-Hult, T 2011, 'Apuvälineiden saatavuus on suuri haaste Namibiassa', Fysioterapia, vol. 58, no. 4, pp. 18-20.

Apuvälineiden saatavuus on suuri haaste Namibiassa. / Petäkoski-Hult, Tuula.

In: Fysioterapia, Vol. 58, No. 4, 2011, p. 18-20.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Apuvälineiden saatavuus on suuri haaste Namibiassa

AU - Petäkoski-Hult, Tuula

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Vammaisten ihmisten mahdollisuus saada apuvälineitä Namibiassa on melko hyvin mahdollistettu lainsäädännöllä, mutta lakien ja säädösten käyttöönottamisessa on kehittämistä. Toisaalta kehittämisen esteenä ovat taloudelliset seikat, toisaalta terveydenhuollon osaamisresurssien vähäisyys. Mikäli vammaudut liikenteessä, niin kuntoutus sekä apuvälineet ovat hyvin saatavissa. Jos synnyt vammaisena tai vammaudut elämässäsi myöhemmin jollakin muulla tavalla kuin liikenteessä, niin apuvälineen odotusaika voi olla useita vuosia. Namibiassa voi saada myös lahjoituspyörätuolin, jotka valitettavan usein ovat lahjoittamaissa käyttökelvottomiksi todettuja. Kehitysyhteistyöprojektina norjalaiset ovat aloittaneet ns. Lorewo -projektin, jonka tavoitteena on työllistää vammaisia ihmisiä valmistamaan pyörätuoleja ja muita apuvälineitä. Tavoitteena on, että projektin päätyttyä valmistus toimisi yritysmäisesti, mutta tuo tavoite ei näytä todennäköiseltä. Suomalainen apuvälinealan yritys suunnittelee yhteistyön käynnistämistä pyörätuolien valmistamiseksi yhteistyössä namibialaisten toimijoiden kanssa.

AB - Vammaisten ihmisten mahdollisuus saada apuvälineitä Namibiassa on melko hyvin mahdollistettu lainsäädännöllä, mutta lakien ja säädösten käyttöönottamisessa on kehittämistä. Toisaalta kehittämisen esteenä ovat taloudelliset seikat, toisaalta terveydenhuollon osaamisresurssien vähäisyys. Mikäli vammaudut liikenteessä, niin kuntoutus sekä apuvälineet ovat hyvin saatavissa. Jos synnyt vammaisena tai vammaudut elämässäsi myöhemmin jollakin muulla tavalla kuin liikenteessä, niin apuvälineen odotusaika voi olla useita vuosia. Namibiassa voi saada myös lahjoituspyörätuolin, jotka valitettavan usein ovat lahjoittamaissa käyttökelvottomiksi todettuja. Kehitysyhteistyöprojektina norjalaiset ovat aloittaneet ns. Lorewo -projektin, jonka tavoitteena on työllistää vammaisia ihmisiä valmistamaan pyörätuoleja ja muita apuvälineitä. Tavoitteena on, että projektin päätyttyä valmistus toimisi yritysmäisesti, mutta tuo tavoite ei näytä todennäköiseltä. Suomalainen apuvälinealan yritys suunnittelee yhteistyön käynnistämistä pyörätuolien valmistamiseksi yhteistyössä namibialaisten toimijoiden kanssa.

M3 - Article

VL - 58

SP - 18

EP - 20

JO - Fysioterapia

JF - Fysioterapia

SN - 0789-5232

IS - 4

ER -