Arvio sähkömarkkinoiden toimivuudesta: Taustaraportti

Seppo Kärkkäinen, Ritva Hirvonen, Tiina Koljonen, Göran Koreneff, Aulis Ranne, Eero Tamminen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa tarkastellaan Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden toimivuutta tehtyjen kyselyiden ja haastatte-lujen sekä erillisten analyysien pohjalta. Kyselyjen perusteella sähkömarkkinoiden yleinen toimivuus on suhteellisen hyvä ottaen huomioon suhteellisen lyhyt toiminta-aika. Ongelma-alueina toimivuudelle nähtiin mm. - edelleen voimassa olevat vanhat tukkusähkösopimukset - ristiinsubventiomahdollisuudet kilpailtujen ja monopolitoimintojen välillä - kunnallisten laitosten erilainen verokohtelu - pullonkaulat ja niiden käsittely pohjoismaisessa siirtoverkossa - järjestelmävastaavien sidokset omistuksen kautta sähkön suurtuottajiin - Nord Poolin norjalaisvetoinen omistus ja valvonta Tehdyt analyysit tukevat näkemystä, jonka mukaan pohjoismaista siirtoverkkoa tulisi kehittää erityisesti Ruotsin ja Norjan välisten pullonkaulojen poistamiseksi. Suomen ja Ruotsin välillä ei näytä olevan tarvetta suurempiin investointeihin lähiaikoina. Menettelytapoja pullonkaulojen käsitte lyyn tule e myös tarkistaa. Markkinahinnan käyttäytyminen ei ole ristiriidassa markkinamekanismien kanssa. Aikaisemmista suurista investoin-neista ja runsaasta ve-si-ti-lan-tees-ta johtuen on vallinnut ylikapasiteettitilanne ja markkinahinta on vain harvoin noussut yli ki-vi-hii-li- ja maakaasuvoiman marginaalisen tuotantokustannuksen. Yli-ka-pa-si-teet-tia on purettu, mm. öljy- ja kivihiilikäyttöisiä lauhdutusvoimalaitoksia on sul-jet-tu kokonaan tai toistaiseksi. Samalla kuitenkin on laadittu suunnitelmia ja val-mis-tau-dut-tu uuden tuotantokapasiteetin rakentamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages97
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Energian Raportteja
Number11/2001
ISSN1457-3350

Cite this

Kärkkäinen, S., Hirvonen, R., Koljonen, T., Koreneff, G., Ranne, A., & Tamminen, E. (2001). Arvio sähkömarkkinoiden toimivuudesta: Taustaraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Energian Raportteja, No. 11/2001
Kärkkäinen, Seppo ; Hirvonen, Ritva ; Koljonen, Tiina ; Koreneff, Göran ; Ranne, Aulis ; Tamminen, Eero. / Arvio sähkömarkkinoiden toimivuudesta : Taustaraportti. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 97 p. (VTT Energian Raportteja; No. 11/2001).
@book{78d971ad7ed844309d4333d0a104a603,
title = "Arvio s{\"a}hk{\"o}markkinoiden toimivuudesta: Taustaraportti",
abstract = "Raportissa tarkastellaan Suomen ja Pohjoismaiden s{\"a}hk{\"o}markkinoiden toimivuutta tehtyjen kyselyiden ja haastatte-lujen sek{\"a} erillisten analyysien pohjalta. Kyselyjen perusteella s{\"a}hk{\"o}markkinoiden yleinen toimivuus on suhteellisen hyv{\"a} ottaen huomioon suhteellisen lyhyt toiminta-aika. Ongelma-alueina toimivuudelle n{\"a}htiin mm. - edelleen voimassa olevat vanhat tukkus{\"a}hk{\"o}sopimukset - ristiinsubventiomahdollisuudet kilpailtujen ja monopolitoimintojen v{\"a}lill{\"a} - kunnallisten laitosten erilainen verokohtelu - pullonkaulat ja niiden k{\"a}sittely pohjoismaisessa siirtoverkossa - j{\"a}rjestelm{\"a}vastaavien sidokset omistuksen kautta s{\"a}hk{\"o}n suurtuottajiin - Nord Poolin norjalaisvetoinen omistus ja valvonta Tehdyt analyysit tukevat n{\"a}kemyst{\"a}, jonka mukaan pohjoismaista siirtoverkkoa tulisi kehitt{\"a}{\"a} erityisesti Ruotsin ja Norjan v{\"a}listen pullonkaulojen poistamiseksi. Suomen ja Ruotsin v{\"a}lill{\"a} ei n{\"a}yt{\"a} olevan tarvetta suurempiin investointeihin l{\"a}hiaikoina. Menettelytapoja pullonkaulojen k{\"a}sitte lyyn tule e my{\"o}s tarkistaa. Markkinahinnan k{\"a}ytt{\"a}ytyminen ei ole ristiriidassa markkinamekanismien kanssa. Aikaisemmista suurista investoin-neista ja runsaasta ve-si-ti-lan-tees-ta johtuen on vallinnut ylikapasiteettitilanne ja markkinahinta on vain harvoin noussut yli ki-vi-hii-li- ja maakaasuvoiman marginaalisen tuotantokustannuksen. Yli-ka-pa-si-teet-tia on purettu, mm. {\"o}ljy- ja kivihiilik{\"a}ytt{\"o}isi{\"a} lauhdutusvoimalaitoksia on sul-jet-tu kokonaan tai toistaiseksi. Samalla kuitenkin on laadittu suunnitelmia ja val-mis-tau-dut-tu uuden tuotantokapasiteetin rakentamiseen.",
author = "Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Ritva Hirvonen and Tiina Koljonen and G{\"o}ran Koreneff and Aulis Ranne and Eero Tamminen",
year = "2001",
language = "Finnish",
series = "VTT Energian Raportteja",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "11/2001",
address = "Finland",

}

Kärkkäinen, S, Hirvonen, R, Koljonen, T, Koreneff, G, Ranne, A & Tamminen, E 2001, Arvio sähkömarkkinoiden toimivuudesta: Taustaraportti. VTT Energian Raportteja, no. 11/2001, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Arvio sähkömarkkinoiden toimivuudesta : Taustaraportti. / Kärkkäinen, Seppo; Hirvonen, Ritva; Koljonen, Tiina; Koreneff, Göran; Ranne, Aulis; Tamminen, Eero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 97 p. (VTT Energian Raportteja; No. 11/2001).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Arvio sähkömarkkinoiden toimivuudesta

T2 - Taustaraportti

AU - Kärkkäinen, Seppo

AU - Hirvonen, Ritva

AU - Koljonen, Tiina

AU - Koreneff, Göran

AU - Ranne, Aulis

AU - Tamminen, Eero

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Raportissa tarkastellaan Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden toimivuutta tehtyjen kyselyiden ja haastatte-lujen sekä erillisten analyysien pohjalta. Kyselyjen perusteella sähkömarkkinoiden yleinen toimivuus on suhteellisen hyvä ottaen huomioon suhteellisen lyhyt toiminta-aika. Ongelma-alueina toimivuudelle nähtiin mm. - edelleen voimassa olevat vanhat tukkusähkösopimukset - ristiinsubventiomahdollisuudet kilpailtujen ja monopolitoimintojen välillä - kunnallisten laitosten erilainen verokohtelu - pullonkaulat ja niiden käsittely pohjoismaisessa siirtoverkossa - järjestelmävastaavien sidokset omistuksen kautta sähkön suurtuottajiin - Nord Poolin norjalaisvetoinen omistus ja valvonta Tehdyt analyysit tukevat näkemystä, jonka mukaan pohjoismaista siirtoverkkoa tulisi kehittää erityisesti Ruotsin ja Norjan välisten pullonkaulojen poistamiseksi. Suomen ja Ruotsin välillä ei näytä olevan tarvetta suurempiin investointeihin lähiaikoina. Menettelytapoja pullonkaulojen käsitte lyyn tule e myös tarkistaa. Markkinahinnan käyttäytyminen ei ole ristiriidassa markkinamekanismien kanssa. Aikaisemmista suurista investoin-neista ja runsaasta ve-si-ti-lan-tees-ta johtuen on vallinnut ylikapasiteettitilanne ja markkinahinta on vain harvoin noussut yli ki-vi-hii-li- ja maakaasuvoiman marginaalisen tuotantokustannuksen. Yli-ka-pa-si-teet-tia on purettu, mm. öljy- ja kivihiilikäyttöisiä lauhdutusvoimalaitoksia on sul-jet-tu kokonaan tai toistaiseksi. Samalla kuitenkin on laadittu suunnitelmia ja val-mis-tau-dut-tu uuden tuotantokapasiteetin rakentamiseen.

AB - Raportissa tarkastellaan Suomen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden toimivuutta tehtyjen kyselyiden ja haastatte-lujen sekä erillisten analyysien pohjalta. Kyselyjen perusteella sähkömarkkinoiden yleinen toimivuus on suhteellisen hyvä ottaen huomioon suhteellisen lyhyt toiminta-aika. Ongelma-alueina toimivuudelle nähtiin mm. - edelleen voimassa olevat vanhat tukkusähkösopimukset - ristiinsubventiomahdollisuudet kilpailtujen ja monopolitoimintojen välillä - kunnallisten laitosten erilainen verokohtelu - pullonkaulat ja niiden käsittely pohjoismaisessa siirtoverkossa - järjestelmävastaavien sidokset omistuksen kautta sähkön suurtuottajiin - Nord Poolin norjalaisvetoinen omistus ja valvonta Tehdyt analyysit tukevat näkemystä, jonka mukaan pohjoismaista siirtoverkkoa tulisi kehittää erityisesti Ruotsin ja Norjan välisten pullonkaulojen poistamiseksi. Suomen ja Ruotsin välillä ei näytä olevan tarvetta suurempiin investointeihin lähiaikoina. Menettelytapoja pullonkaulojen käsitte lyyn tule e myös tarkistaa. Markkinahinnan käyttäytyminen ei ole ristiriidassa markkinamekanismien kanssa. Aikaisemmista suurista investoin-neista ja runsaasta ve-si-ti-lan-tees-ta johtuen on vallinnut ylikapasiteettitilanne ja markkinahinta on vain harvoin noussut yli ki-vi-hii-li- ja maakaasuvoiman marginaalisen tuotantokustannuksen. Yli-ka-pa-si-teet-tia on purettu, mm. öljy- ja kivihiilikäyttöisiä lauhdutusvoimalaitoksia on sul-jet-tu kokonaan tai toistaiseksi. Samalla kuitenkin on laadittu suunnitelmia ja val-mis-tau-dut-tu uuden tuotantokapasiteetin rakentamiseen.

M3 - Report

T3 - VTT Energian Raportteja

BT - Arvio sähkömarkkinoiden toimivuudesta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kärkkäinen S, Hirvonen R, Koljonen T, Koreneff G, Ranne A, Tamminen E. Arvio sähkömarkkinoiden toimivuudesta: Taustaraportti. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 97 p. (VTT Energian Raportteja; No. 11/2001).