Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Globaalit maakaasumarkkinat ovat viime vuosina olleet muutosten kohteena, ja kaasumarkkinoiden kehityksen arviointi on tullut entistä haasteellisemmaksi. Yksi merkittävä tekijä maakaasumarkkinoiden mullistuksessa on ollut liuskekaasun tuotannon käynnistyminen Yhdysvalloissa. Tämä on rohkaissut myös monia muita maita, kuten Kiinaa, Puolaa, Etelä-Afrikkaa, Argentiinaa ja Isoa-Britanniaa, arvioimaan omia kaasuresurssejaan uudessa valossa. Liuskekaasun tuotanto Yhdysvaltojen ulkopuolella on kuitenkin merkityksetöntä, ja arvioiden mukaan tilanne pysynee samana vuoteen 2020 asti. Kyseiset valtiot tarvitsevat aikaa kehittää liuskekaasuteollisuutta, jonka osalta kohdataan uudenlaisia teknisiä, geologisia ja säädännöllisiä haasteita. Liuskekaasun tulevaisuuteen vaikuttaa myös julkinen keskustelu ja huoli liuskekaasun tuotantoon liittyvistä sosiaalisista vaikutuksista sekä ympäristöriskeistä, joita ei vielä tunneta tarkasti. Liuskekaasun tuotanto onkin useissa valtioissa kielletty nykylainsäädännöllä, näin esimerkiksi Ranskassa. Julkaisussa on arvioitu liuskekaasutuotannon näkymiä ja vaikutuksia maakaasumarkkinoihin globaalisti ja Euroopan näkökulmasta. Työ on toteutettu Energiateollisuus ry:n toimeksiannossa helmi-toukokuussa 2013.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages66
  ISBN (Electronic)978-951-38-8024-8
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number104
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • shale gas
  • natural gas
  • gas resources
  • gas reserves
  • LNG
  • unconventional gas
  • gas markets

  Cite this

  Forsström, J., & Koljonen, T. (2013). Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 104
  Forsström, Juha ; Koljonen, Tiina. / Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 66 p. (VTT Technology; No. 104).
  @book{2551c480c6cd49589d36ce271fb2dc73,
  title = "Arvioita liuskekaasun kehitysn{\"a}kymist{\"a} ja vaikutuksista Euroopassa",
  abstract = "Globaalit maakaasumarkkinat ovat viime vuosina olleet muutosten kohteena, ja kaasumarkkinoiden kehityksen arviointi on tullut entist{\"a} haasteellisemmaksi. Yksi merkitt{\"a}v{\"a} tekij{\"a} maakaasumarkkinoiden mullistuksessa on ollut liuskekaasun tuotannon k{\"a}ynnistyminen Yhdysvalloissa. T{\"a}m{\"a} on rohkaissut my{\"o}s monia muita maita, kuten Kiinaa, Puolaa, Etel{\"a}-Afrikkaa, Argentiinaa ja Isoa-Britanniaa, arvioimaan omia kaasuresurssejaan uudessa valossa. Liuskekaasun tuotanto Yhdysvaltojen ulkopuolella on kuitenkin merkitykset{\"o}nt{\"a}, ja arvioiden mukaan tilanne pysynee samana vuoteen 2020 asti. Kyseiset valtiot tarvitsevat aikaa kehitt{\"a}{\"a} liuskekaasuteollisuutta, jonka osalta kohdataan uudenlaisia teknisi{\"a}, geologisia ja s{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}llisi{\"a} haasteita. Liuskekaasun tulevaisuuteen vaikuttaa my{\"o}s julkinen keskustelu ja huoli liuskekaasun tuotantoon liittyvist{\"a} sosiaalisista vaikutuksista sek{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}riskeist{\"a}, joita ei viel{\"a} tunneta tarkasti. Liuskekaasun tuotanto onkin useissa valtioissa kielletty nykylains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ll{\"a}, n{\"a}in esimerkiksi Ranskassa. Julkaisussa on arvioitu liuskekaasutuotannon n{\"a}kymi{\"a} ja vaikutuksia maakaasumarkkinoihin globaalisti ja Euroopan n{\"a}k{\"o}kulmasta. Ty{\"o} on toteutettu Energiateollisuus ry:n toimeksiannossa helmi-toukokuussa 2013.",
  keywords = "shale gas, natural gas, gas resources, gas reserves, LNG, unconventional gas, gas markets",
  author = "Juha Forsstr{\"o}m and Tiina Koljonen",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "104",
  address = "Finland",

  }

  Forsström, J & Koljonen, T 2013, Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. VTT Technology, no. 104, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. / Forsström, Juha; Koljonen, Tiina.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 66 p. (VTT Technology; No. 104).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa

  AU - Forsström, Juha

  AU - Koljonen, Tiina

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Globaalit maakaasumarkkinat ovat viime vuosina olleet muutosten kohteena, ja kaasumarkkinoiden kehityksen arviointi on tullut entistä haasteellisemmaksi. Yksi merkittävä tekijä maakaasumarkkinoiden mullistuksessa on ollut liuskekaasun tuotannon käynnistyminen Yhdysvalloissa. Tämä on rohkaissut myös monia muita maita, kuten Kiinaa, Puolaa, Etelä-Afrikkaa, Argentiinaa ja Isoa-Britanniaa, arvioimaan omia kaasuresurssejaan uudessa valossa. Liuskekaasun tuotanto Yhdysvaltojen ulkopuolella on kuitenkin merkityksetöntä, ja arvioiden mukaan tilanne pysynee samana vuoteen 2020 asti. Kyseiset valtiot tarvitsevat aikaa kehittää liuskekaasuteollisuutta, jonka osalta kohdataan uudenlaisia teknisiä, geologisia ja säädännöllisiä haasteita. Liuskekaasun tulevaisuuteen vaikuttaa myös julkinen keskustelu ja huoli liuskekaasun tuotantoon liittyvistä sosiaalisista vaikutuksista sekä ympäristöriskeistä, joita ei vielä tunneta tarkasti. Liuskekaasun tuotanto onkin useissa valtioissa kielletty nykylainsäädännöllä, näin esimerkiksi Ranskassa. Julkaisussa on arvioitu liuskekaasutuotannon näkymiä ja vaikutuksia maakaasumarkkinoihin globaalisti ja Euroopan näkökulmasta. Työ on toteutettu Energiateollisuus ry:n toimeksiannossa helmi-toukokuussa 2013.

  AB - Globaalit maakaasumarkkinat ovat viime vuosina olleet muutosten kohteena, ja kaasumarkkinoiden kehityksen arviointi on tullut entistä haasteellisemmaksi. Yksi merkittävä tekijä maakaasumarkkinoiden mullistuksessa on ollut liuskekaasun tuotannon käynnistyminen Yhdysvalloissa. Tämä on rohkaissut myös monia muita maita, kuten Kiinaa, Puolaa, Etelä-Afrikkaa, Argentiinaa ja Isoa-Britanniaa, arvioimaan omia kaasuresurssejaan uudessa valossa. Liuskekaasun tuotanto Yhdysvaltojen ulkopuolella on kuitenkin merkityksetöntä, ja arvioiden mukaan tilanne pysynee samana vuoteen 2020 asti. Kyseiset valtiot tarvitsevat aikaa kehittää liuskekaasuteollisuutta, jonka osalta kohdataan uudenlaisia teknisiä, geologisia ja säädännöllisiä haasteita. Liuskekaasun tulevaisuuteen vaikuttaa myös julkinen keskustelu ja huoli liuskekaasun tuotantoon liittyvistä sosiaalisista vaikutuksista sekä ympäristöriskeistä, joita ei vielä tunneta tarkasti. Liuskekaasun tuotanto onkin useissa valtioissa kielletty nykylainsäädännöllä, näin esimerkiksi Ranskassa. Julkaisussa on arvioitu liuskekaasutuotannon näkymiä ja vaikutuksia maakaasumarkkinoihin globaalisti ja Euroopan näkökulmasta. Työ on toteutettu Energiateollisuus ry:n toimeksiannossa helmi-toukokuussa 2013.

  KW - shale gas

  KW - natural gas

  KW - gas resources

  KW - gas reserves

  KW - LNG

  KW - unconventional gas

  KW - gas markets

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Forsström J, Koljonen T. Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 66 p. (VTT Technology; No. 104).