Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Globaalit maakaasumarkkinat ovat viime vuosina olleet muutosten kohteena, ja kaasumarkkinoiden kehityksen arviointi on tullut entistä haasteellisemmaksi. Yksi merkittävä tekijä maakaasumarkkinoiden mullistuksessa on ollut liuskekaasun tuotannon käynnistyminen Yhdysvalloissa. Tämä on rohkaissut myös monia muita maita, kuten Kiinaa, Puolaa, Etelä-Afrikkaa, Argentiinaa ja Isoa-Britanniaa, arvioimaan omia kaasuresurssejaan uudessa valossa. Liuskekaasun tuotanto Yhdysvaltojen ulkopuolella on kuitenkin merkityksetöntä, ja arvioiden mukaan tilanne pysynee samana vuoteen 2020 asti. Kyseiset valtiot tarvitsevat aikaa kehittää liuskekaasuteollisuutta, jonka osalta kohdataan uudenlaisia teknisiä, geologisia ja säädännöllisiä haasteita. Liuskekaasun tulevaisuuteen vaikuttaa myös julkinen keskustelu ja huoli liuskekaasun tuotantoon liittyvistä sosiaalisista vaikutuksista sekä ympäristöriskeistä, joita ei vielä tunneta tarkasti. Liuskekaasun tuotanto onkin useissa valtioissa kielletty nykylainsäädännöllä, näin esimerkiksi Ranskassa. Julkaisussa on arvioitu liuskekaasutuotannon näkymiä ja vaikutuksia maakaasumarkkinoihin globaalisti ja Euroopan näkökulmasta. Työ on toteutettu Energiateollisuus ry:n toimeksiannossa helmi-toukokuussa 2013.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Electronic)978-951-38-8024-8
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Technology
PublisherVTT
No.104
ISSN (Print)2242-1211
ISSN (Electronic)2242-122X

Keywords

  • shale gas
  • natural gas
  • gas resources
  • gas reserves
  • LNG
  • unconventional gas
  • gas markets

Cite this

Forsström, J., & Koljonen, T. (2013). Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 104
Forsström, Juha ; Koljonen, Tiina. / Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 66 p. (VTT Technology; No. 104).
@book{2551c480c6cd49589d36ce271fb2dc73,
title = "Arvioita liuskekaasun kehitysn{\"a}kymist{\"a} ja vaikutuksista Euroopassa",
abstract = "Globaalit maakaasumarkkinat ovat viime vuosina olleet muutosten kohteena, ja kaasumarkkinoiden kehityksen arviointi on tullut entist{\"a} haasteellisemmaksi. Yksi merkitt{\"a}v{\"a} tekij{\"a} maakaasumarkkinoiden mullistuksessa on ollut liuskekaasun tuotannon k{\"a}ynnistyminen Yhdysvalloissa. T{\"a}m{\"a} on rohkaissut my{\"o}s monia muita maita, kuten Kiinaa, Puolaa, Etel{\"a}-Afrikkaa, Argentiinaa ja Isoa-Britanniaa, arvioimaan omia kaasuresurssejaan uudessa valossa. Liuskekaasun tuotanto Yhdysvaltojen ulkopuolella on kuitenkin merkitykset{\"o}nt{\"a}, ja arvioiden mukaan tilanne pysynee samana vuoteen 2020 asti. Kyseiset valtiot tarvitsevat aikaa kehitt{\"a}{\"a} liuskekaasuteollisuutta, jonka osalta kohdataan uudenlaisia teknisi{\"a}, geologisia ja s{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}llisi{\"a} haasteita. Liuskekaasun tulevaisuuteen vaikuttaa my{\"o}s julkinen keskustelu ja huoli liuskekaasun tuotantoon liittyvist{\"a} sosiaalisista vaikutuksista sek{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}riskeist{\"a}, joita ei viel{\"a} tunneta tarkasti. Liuskekaasun tuotanto onkin useissa valtioissa kielletty nykylains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ll{\"a}, n{\"a}in esimerkiksi Ranskassa. Julkaisussa on arvioitu liuskekaasutuotannon n{\"a}kymi{\"a} ja vaikutuksia maakaasumarkkinoihin globaalisti ja Euroopan n{\"a}k{\"o}kulmasta. Ty{\"o} on toteutettu Energiateollisuus ry:n toimeksiannossa helmi-toukokuussa 2013.",
keywords = "shale gas, natural gas, gas resources, gas reserves, LNG, unconventional gas, gas markets",
author = "Juha Forsstr{\"o}m and Tiina Koljonen",
year = "2013",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "104",
address = "Finland",

}

Forsström, J & Koljonen, T 2013, Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. VTT Technology, no. 104, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. / Forsström, Juha; Koljonen, Tiina.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 66 p. (VTT Technology; No. 104).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa

AU - Forsström, Juha

AU - Koljonen, Tiina

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Globaalit maakaasumarkkinat ovat viime vuosina olleet muutosten kohteena, ja kaasumarkkinoiden kehityksen arviointi on tullut entistä haasteellisemmaksi. Yksi merkittävä tekijä maakaasumarkkinoiden mullistuksessa on ollut liuskekaasun tuotannon käynnistyminen Yhdysvalloissa. Tämä on rohkaissut myös monia muita maita, kuten Kiinaa, Puolaa, Etelä-Afrikkaa, Argentiinaa ja Isoa-Britanniaa, arvioimaan omia kaasuresurssejaan uudessa valossa. Liuskekaasun tuotanto Yhdysvaltojen ulkopuolella on kuitenkin merkityksetöntä, ja arvioiden mukaan tilanne pysynee samana vuoteen 2020 asti. Kyseiset valtiot tarvitsevat aikaa kehittää liuskekaasuteollisuutta, jonka osalta kohdataan uudenlaisia teknisiä, geologisia ja säädännöllisiä haasteita. Liuskekaasun tulevaisuuteen vaikuttaa myös julkinen keskustelu ja huoli liuskekaasun tuotantoon liittyvistä sosiaalisista vaikutuksista sekä ympäristöriskeistä, joita ei vielä tunneta tarkasti. Liuskekaasun tuotanto onkin useissa valtioissa kielletty nykylainsäädännöllä, näin esimerkiksi Ranskassa. Julkaisussa on arvioitu liuskekaasutuotannon näkymiä ja vaikutuksia maakaasumarkkinoihin globaalisti ja Euroopan näkökulmasta. Työ on toteutettu Energiateollisuus ry:n toimeksiannossa helmi-toukokuussa 2013.

AB - Globaalit maakaasumarkkinat ovat viime vuosina olleet muutosten kohteena, ja kaasumarkkinoiden kehityksen arviointi on tullut entistä haasteellisemmaksi. Yksi merkittävä tekijä maakaasumarkkinoiden mullistuksessa on ollut liuskekaasun tuotannon käynnistyminen Yhdysvalloissa. Tämä on rohkaissut myös monia muita maita, kuten Kiinaa, Puolaa, Etelä-Afrikkaa, Argentiinaa ja Isoa-Britanniaa, arvioimaan omia kaasuresurssejaan uudessa valossa. Liuskekaasun tuotanto Yhdysvaltojen ulkopuolella on kuitenkin merkityksetöntä, ja arvioiden mukaan tilanne pysynee samana vuoteen 2020 asti. Kyseiset valtiot tarvitsevat aikaa kehittää liuskekaasuteollisuutta, jonka osalta kohdataan uudenlaisia teknisiä, geologisia ja säädännöllisiä haasteita. Liuskekaasun tulevaisuuteen vaikuttaa myös julkinen keskustelu ja huoli liuskekaasun tuotantoon liittyvistä sosiaalisista vaikutuksista sekä ympäristöriskeistä, joita ei vielä tunneta tarkasti. Liuskekaasun tuotanto onkin useissa valtioissa kielletty nykylainsäädännöllä, näin esimerkiksi Ranskassa. Julkaisussa on arvioitu liuskekaasutuotannon näkymiä ja vaikutuksia maakaasumarkkinoihin globaalisti ja Euroopan näkökulmasta. Työ on toteutettu Energiateollisuus ry:n toimeksiannossa helmi-toukokuussa 2013.

KW - shale gas

KW - natural gas

KW - gas resources

KW - gas reserves

KW - LNG

KW - unconventional gas

KW - gas markets

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Forsström J, Koljonen T. Arvioita liuskekaasun kehitysnäkymistä ja vaikutuksista Euroopassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 66 p. (VTT Technology; No. 104).