Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa

Ilpo Kulmala, Jukka Vehmas

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Rakennuksissa on käytetty runsaasti asbestia aina 1970-luvulle asti. Asbestia sisältävät materiaalit ovat ongelma lähinnä korjausrakentamisessa, jolloin asbestipölylle voivat altistua asbestia purettaessa sekä purkutyön suorittajat että purkutyön vaikutuspiirissä olevat henkilöt. Tässä tutkimuksessa on esitetty keinoja, joiden avulla asbestipölyn syntymistä ja leviämistä voidaan välttää. Tärkeimmät keinot ovat purkutyökohteen eristäminen, kohdeilmanvaihdon käyttö sekä asianmukaiset työmenetelmät. Tutkimukseen kuului oleellisesti asbestipurkutyöhön soveltuvien teollisuusimureiden ja ilmanpuhdistimien testaus. Julkaisussa on esitetty laitteiden testausmenetelmät sekä testattujen laitteiden mittaustulokset. Testattujen laitteiden moninaisten teknisten ratkaisujen vuoksi testaus osoittautui varsin tarpeelliseksi. Tutkimuksen lopussa on käsitelty myös asbestipurkutyön laite- ja työkustannuksia.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages104
  ISBN (Print)951-38-3344-5
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number952
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  asbestos
  dust

  Keywords

  • buildings
  • repair & modernization
  • asbestos
  • occupational health
  • ventilation
  • local exhaust devices

  Cite this

  Kulmala, I., & Vehmas, J. (1989). Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 952
  Kulmala, Ilpo ; Vehmas, Jukka. / Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 952).
  @book{b8a586dfc8f0487c83683e4e7ef38e78,
  title = "Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa",
  abstract = "Rakennuksissa on k{\"a}ytetty runsaasti asbestia aina 1970-luvulle asti. Asbestia sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t materiaalit ovat ongelma l{\"a}hinn{\"a} korjausrakentamisessa, jolloin asbestip{\"o}lylle voivat altistua asbestia purettaessa sek{\"a} purkuty{\"o}n suorittajat ett{\"a} purkuty{\"o}n vaikutuspiiriss{\"a} olevat henkil{\"o}t. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa on esitetty keinoja, joiden avulla asbestip{\"o}lyn syntymist{\"a} ja levi{\"a}mist{\"a} voidaan v{\"a}ltt{\"a}{\"a}. T{\"a}rkeimm{\"a}t keinot ovat purkuty{\"o}kohteen erist{\"a}minen, kohdeilmanvaihdon k{\"a}ytt{\"o} sek{\"a} asianmukaiset ty{\"o}menetelm{\"a}t. Tutkimukseen kuului oleellisesti asbestipurkuty{\"o}h{\"o}n soveltuvien teollisuusimureiden ja ilmanpuhdistimien testaus. Julkaisussa on esitetty laitteiden testausmenetelm{\"a}t sek{\"a} testattujen laitteiden mittaustulokset. Testattujen laitteiden moninaisten teknisten ratkaisujen vuoksi testaus osoittautui varsin tarpeelliseksi. Tutkimuksen lopussa on k{\"a}sitelty my{\"o}s asbestipurkuty{\"o}n laite- ja ty{\"o}kustannuksia.",
  keywords = "buildings, repair & modernization, asbestos, occupational health, ventilation, local exhaust devices",
  author = "Ilpo Kulmala and Jukka Vehmas",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3344-5",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "952",
  address = "Finland",

  }

  Kulmala, I & Vehmas, J 1989, Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 952, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. / Kulmala, Ilpo; Vehmas, Jukka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 952).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa

  AU - Kulmala, Ilpo

  AU - Vehmas, Jukka

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Rakennuksissa on käytetty runsaasti asbestia aina 1970-luvulle asti. Asbestia sisältävät materiaalit ovat ongelma lähinnä korjausrakentamisessa, jolloin asbestipölylle voivat altistua asbestia purettaessa sekä purkutyön suorittajat että purkutyön vaikutuspiirissä olevat henkilöt. Tässä tutkimuksessa on esitetty keinoja, joiden avulla asbestipölyn syntymistä ja leviämistä voidaan välttää. Tärkeimmät keinot ovat purkutyökohteen eristäminen, kohdeilmanvaihdon käyttö sekä asianmukaiset työmenetelmät. Tutkimukseen kuului oleellisesti asbestipurkutyöhön soveltuvien teollisuusimureiden ja ilmanpuhdistimien testaus. Julkaisussa on esitetty laitteiden testausmenetelmät sekä testattujen laitteiden mittaustulokset. Testattujen laitteiden moninaisten teknisten ratkaisujen vuoksi testaus osoittautui varsin tarpeelliseksi. Tutkimuksen lopussa on käsitelty myös asbestipurkutyön laite- ja työkustannuksia.

  AB - Rakennuksissa on käytetty runsaasti asbestia aina 1970-luvulle asti. Asbestia sisältävät materiaalit ovat ongelma lähinnä korjausrakentamisessa, jolloin asbestipölylle voivat altistua asbestia purettaessa sekä purkutyön suorittajat että purkutyön vaikutuspiirissä olevat henkilöt. Tässä tutkimuksessa on esitetty keinoja, joiden avulla asbestipölyn syntymistä ja leviämistä voidaan välttää. Tärkeimmät keinot ovat purkutyökohteen eristäminen, kohdeilmanvaihdon käyttö sekä asianmukaiset työmenetelmät. Tutkimukseen kuului oleellisesti asbestipurkutyöhön soveltuvien teollisuusimureiden ja ilmanpuhdistimien testaus. Julkaisussa on esitetty laitteiden testausmenetelmät sekä testattujen laitteiden mittaustulokset. Testattujen laitteiden moninaisten teknisten ratkaisujen vuoksi testaus osoittautui varsin tarpeelliseksi. Tutkimuksen lopussa on käsitelty myös asbestipurkutyön laite- ja työkustannuksia.

  KW - buildings

  KW - repair & modernization

  KW - asbestos

  KW - occupational health

  KW - ventilation

  KW - local exhaust devices

  M3 - Report

  SN - 951-38-3344-5

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kulmala I, Vehmas J. Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 952).