Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa

Ilpo Kulmala, Jukka Vehmas

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Rakennuksissa on käytetty runsaasti asbestia aina 1970-luvulle asti. Asbestia sisältävät materiaalit ovat ongelma lähinnä korjausrakentamisessa, jolloin asbestipölylle voivat altistua asbestia purettaessa sekä purkutyön suorittajat että purkutyön vaikutuspiirissä olevat henkilöt. Tässä tutkimuksessa on esitetty keinoja, joiden avulla asbestipölyn syntymistä ja leviämistä voidaan välttää. Tärkeimmät keinot ovat purkutyökohteen eristäminen, kohdeilmanvaihdon käyttö sekä asianmukaiset työmenetelmät. Tutkimukseen kuului oleellisesti asbestipurkutyöhön soveltuvien teollisuusimureiden ja ilmanpuhdistimien testaus. Julkaisussa on esitetty laitteiden testausmenetelmät sekä testattujen laitteiden mittaustulokset. Testattujen laitteiden moninaisten teknisten ratkaisujen vuoksi testaus osoittautui varsin tarpeelliseksi. Tutkimuksen lopussa on käsitelty myös asbestipurkutyön laite- ja työkustannuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-3344-5
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number952
ISSN0358-5085

Fingerprint

asbestos
dust

Keywords

  • buildings
  • repair & modernization
  • asbestos
  • occupational health
  • ventilation
  • local exhaust devices

Cite this

Kulmala, I., & Vehmas, J. (1989). Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 952
Kulmala, Ilpo ; Vehmas, Jukka. / Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 952).
@book{b8a586dfc8f0487c83683e4e7ef38e78,
title = "Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa",
abstract = "Rakennuksissa on k{\"a}ytetty runsaasti asbestia aina 1970-luvulle asti. Asbestia sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t materiaalit ovat ongelma l{\"a}hinn{\"a} korjausrakentamisessa, jolloin asbestip{\"o}lylle voivat altistua asbestia purettaessa sek{\"a} purkuty{\"o}n suorittajat ett{\"a} purkuty{\"o}n vaikutuspiiriss{\"a} olevat henkil{\"o}t. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa on esitetty keinoja, joiden avulla asbestip{\"o}lyn syntymist{\"a} ja levi{\"a}mist{\"a} voidaan v{\"a}ltt{\"a}{\"a}. T{\"a}rkeimm{\"a}t keinot ovat purkuty{\"o}kohteen erist{\"a}minen, kohdeilmanvaihdon k{\"a}ytt{\"o} sek{\"a} asianmukaiset ty{\"o}menetelm{\"a}t. Tutkimukseen kuului oleellisesti asbestipurkuty{\"o}h{\"o}n soveltuvien teollisuusimureiden ja ilmanpuhdistimien testaus. Julkaisussa on esitetty laitteiden testausmenetelm{\"a}t sek{\"a} testattujen laitteiden mittaustulokset. Testattujen laitteiden moninaisten teknisten ratkaisujen vuoksi testaus osoittautui varsin tarpeelliseksi. Tutkimuksen lopussa on k{\"a}sitelty my{\"o}s asbestipurkuty{\"o}n laite- ja ty{\"o}kustannuksia.",
keywords = "buildings, repair & modernization, asbestos, occupational health, ventilation, local exhaust devices",
author = "Ilpo Kulmala and Jukka Vehmas",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3344-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "952",
address = "Finland",

}

Kulmala, I & Vehmas, J 1989, Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 952, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. / Kulmala, Ilpo; Vehmas, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 952).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa

AU - Kulmala, Ilpo

AU - Vehmas, Jukka

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Rakennuksissa on käytetty runsaasti asbestia aina 1970-luvulle asti. Asbestia sisältävät materiaalit ovat ongelma lähinnä korjausrakentamisessa, jolloin asbestipölylle voivat altistua asbestia purettaessa sekä purkutyön suorittajat että purkutyön vaikutuspiirissä olevat henkilöt. Tässä tutkimuksessa on esitetty keinoja, joiden avulla asbestipölyn syntymistä ja leviämistä voidaan välttää. Tärkeimmät keinot ovat purkutyökohteen eristäminen, kohdeilmanvaihdon käyttö sekä asianmukaiset työmenetelmät. Tutkimukseen kuului oleellisesti asbestipurkutyöhön soveltuvien teollisuusimureiden ja ilmanpuhdistimien testaus. Julkaisussa on esitetty laitteiden testausmenetelmät sekä testattujen laitteiden mittaustulokset. Testattujen laitteiden moninaisten teknisten ratkaisujen vuoksi testaus osoittautui varsin tarpeelliseksi. Tutkimuksen lopussa on käsitelty myös asbestipurkutyön laite- ja työkustannuksia.

AB - Rakennuksissa on käytetty runsaasti asbestia aina 1970-luvulle asti. Asbestia sisältävät materiaalit ovat ongelma lähinnä korjausrakentamisessa, jolloin asbestipölylle voivat altistua asbestia purettaessa sekä purkutyön suorittajat että purkutyön vaikutuspiirissä olevat henkilöt. Tässä tutkimuksessa on esitetty keinoja, joiden avulla asbestipölyn syntymistä ja leviämistä voidaan välttää. Tärkeimmät keinot ovat purkutyökohteen eristäminen, kohdeilmanvaihdon käyttö sekä asianmukaiset työmenetelmät. Tutkimukseen kuului oleellisesti asbestipurkutyöhön soveltuvien teollisuusimureiden ja ilmanpuhdistimien testaus. Julkaisussa on esitetty laitteiden testausmenetelmät sekä testattujen laitteiden mittaustulokset. Testattujen laitteiden moninaisten teknisten ratkaisujen vuoksi testaus osoittautui varsin tarpeelliseksi. Tutkimuksen lopussa on käsitelty myös asbestipurkutyön laite- ja työkustannuksia.

KW - buildings

KW - repair & modernization

KW - asbestos

KW - occupational health

KW - ventilation

KW - local exhaust devices

M3 - Report

SN - 951-38-3344-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kulmala I, Vehmas J. Asbestihaittojen torjunta korjausrakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 952).