Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan

Heimo Tolsa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin ne tietotarpeet, jotka aiheutuvat asema- ja rakennuskaavoitukselle viranomaismääräyksissä asetettujen tavoitteiden perusteella. Tutkimus on tavoitepohjainen tietotarveanalyysi. Tutkimusmenetelmänä käytettiin sovellettua relevanssipuumenetelmää. Tietotarpeet johdettiin lainsäädännössä, suunnitteluohjeissa ja yleiskirjeissä määriteltyjen täsmennysten perusteella rakennuslain 34 §: ssä asetetuille tavoitteille, jotka ovat tarkoituksenmukaisuus, hyvä rakennustapa, terveellisyys, paloturvallisuus, liikenne, viihtyisyys, kauneus, kaupungin kehityksen turvaaminen, kulttuurimuistomerkkien ja vastaavien suojelu ja säilyttäminen, maanomistusolojen huomioon ottaminen, toteuttamiskustannakset ja puistojen ja virkistysalueiden varaaminen. Tulokseksi saatiin, että asema- ja rakennuskaavoitakselta edellytetään viranomaismääräyksissä 190 asiakokonaisuuden huomioon ottamista. Yhteenveto tietotarpeista on esitetty liitteessä 2. Tietotarpeista 39 kuvaa suunnittelutilannetta, 13 väestöä ja työpaikkoja, 84 rakennettua ympäristöä sekä 54 luonnonympäristöä. Tietoja tarvitaan vedestä, maasta ja maaperästä, ilmasta, kasvillisuudesta, kiinteistöistä, kaavoista, liikenteestä, rakennuksista huoneistoista, toiminnoista, työpaikoista ja ihmisistä. Tietotarpeen tyydyttäminen edellyttää usein eri ilmiöalueille kuuluvien tietojen yhdistämistä ja samanaikaista käyttöä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages164
ISBN (Print)951-38-1681-8
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number164
ISSN0358-5077

Fingerprint

planning

Cite this

Tolsa, H. (1983). Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 164
Tolsa, Heimo. / Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 164 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 164).
@book{a0ac70e2295a44c7bbcae89726ff9b80,
title = "Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin ne tietotarpeet, jotka aiheutuvat asema- ja rakennuskaavoitukselle viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}yksiss{\"a} asetettujen tavoitteiden perusteella. Tutkimus on tavoitepohjainen tietotarveanalyysi. Tutkimusmenetelm{\"a}n{\"a} k{\"a}ytettiin sovellettua relevanssipuumenetelm{\"a}{\"a}. Tietotarpeet johdettiin lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ss{\"a}, suunnitteluohjeissa ja yleiskirjeiss{\"a} m{\"a}{\"a}riteltyjen t{\"a}smennysten perusteella rakennuslain 34 §: ss{\"a} asetetuille tavoitteille, jotka ovat tarkoituksenmukaisuus, hyv{\"a} rakennustapa, terveellisyys, paloturvallisuus, liikenne, viihtyisyys, kauneus, kaupungin kehityksen turvaaminen, kulttuurimuistomerkkien ja vastaavien suojelu ja s{\"a}ilytt{\"a}minen, maanomistusolojen huomioon ottaminen, toteuttamiskustannakset ja puistojen ja virkistysalueiden varaaminen. Tulokseksi saatiin, ett{\"a} asema- ja rakennuskaavoitakselta edellytet{\"a}{\"a}n viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}yksiss{\"a} 190 asiakokonaisuuden huomioon ottamista. Yhteenveto tietotarpeista on esitetty liitteess{\"a} 2. Tietotarpeista 39 kuvaa suunnittelutilannetta, 13 v{\"a}est{\"o}{\"a} ja ty{\"o}paikkoja, 84 rakennettua ymp{\"a}rist{\"o}{\"a} sek{\"a} 54 luonnonymp{\"a}rist{\"o}{\"a}. Tietoja tarvitaan vedest{\"a}, maasta ja maaper{\"a}st{\"a}, ilmasta, kasvillisuudesta, kiinteist{\"o}ist{\"a}, kaavoista, liikenteest{\"a}, rakennuksista huoneistoista, toiminnoista, ty{\"o}paikoista ja ihmisist{\"a}. Tietotarpeen tyydytt{\"a}minen edellytt{\"a}{\"a} usein eri ilmi{\"o}alueille kuuluvien tietojen yhdist{\"a}mist{\"a} ja samanaikaista k{\"a}ytt{\"o}{\"a}.",
author = "Heimo Tolsa",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1681-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "164",
address = "Finland",

}

Tolsa, H 1983, Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 164, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan. / Tolsa, Heimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 164 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 164).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan

AU - Tolsa, Heimo

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin ne tietotarpeet, jotka aiheutuvat asema- ja rakennuskaavoitukselle viranomaismääräyksissä asetettujen tavoitteiden perusteella. Tutkimus on tavoitepohjainen tietotarveanalyysi. Tutkimusmenetelmänä käytettiin sovellettua relevanssipuumenetelmää. Tietotarpeet johdettiin lainsäädännössä, suunnitteluohjeissa ja yleiskirjeissä määriteltyjen täsmennysten perusteella rakennuslain 34 §: ssä asetetuille tavoitteille, jotka ovat tarkoituksenmukaisuus, hyvä rakennustapa, terveellisyys, paloturvallisuus, liikenne, viihtyisyys, kauneus, kaupungin kehityksen turvaaminen, kulttuurimuistomerkkien ja vastaavien suojelu ja säilyttäminen, maanomistusolojen huomioon ottaminen, toteuttamiskustannakset ja puistojen ja virkistysalueiden varaaminen. Tulokseksi saatiin, että asema- ja rakennuskaavoitakselta edellytetään viranomaismääräyksissä 190 asiakokonaisuuden huomioon ottamista. Yhteenveto tietotarpeista on esitetty liitteessä 2. Tietotarpeista 39 kuvaa suunnittelutilannetta, 13 väestöä ja työpaikkoja, 84 rakennettua ympäristöä sekä 54 luonnonympäristöä. Tietoja tarvitaan vedestä, maasta ja maaperästä, ilmasta, kasvillisuudesta, kiinteistöistä, kaavoista, liikenteestä, rakennuksista huoneistoista, toiminnoista, työpaikoista ja ihmisistä. Tietotarpeen tyydyttäminen edellyttää usein eri ilmiöalueille kuuluvien tietojen yhdistämistä ja samanaikaista käyttöä.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin ne tietotarpeet, jotka aiheutuvat asema- ja rakennuskaavoitukselle viranomaismääräyksissä asetettujen tavoitteiden perusteella. Tutkimus on tavoitepohjainen tietotarveanalyysi. Tutkimusmenetelmänä käytettiin sovellettua relevanssipuumenetelmää. Tietotarpeet johdettiin lainsäädännössä, suunnitteluohjeissa ja yleiskirjeissä määriteltyjen täsmennysten perusteella rakennuslain 34 §: ssä asetetuille tavoitteille, jotka ovat tarkoituksenmukaisuus, hyvä rakennustapa, terveellisyys, paloturvallisuus, liikenne, viihtyisyys, kauneus, kaupungin kehityksen turvaaminen, kulttuurimuistomerkkien ja vastaavien suojelu ja säilyttäminen, maanomistusolojen huomioon ottaminen, toteuttamiskustannakset ja puistojen ja virkistysalueiden varaaminen. Tulokseksi saatiin, että asema- ja rakennuskaavoitakselta edellytetään viranomaismääräyksissä 190 asiakokonaisuuden huomioon ottamista. Yhteenveto tietotarpeista on esitetty liitteessä 2. Tietotarpeista 39 kuvaa suunnittelutilannetta, 13 väestöä ja työpaikkoja, 84 rakennettua ympäristöä sekä 54 luonnonympäristöä. Tietoja tarvitaan vedestä, maasta ja maaperästä, ilmasta, kasvillisuudesta, kiinteistöistä, kaavoista, liikenteestä, rakennuksista huoneistoista, toiminnoista, työpaikoista ja ihmisistä. Tietotarpeen tyydyttäminen edellyttää usein eri ilmiöalueille kuuluvien tietojen yhdistämistä ja samanaikaista käyttöä.

M3 - Report

SN - 951-38-1681-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tolsa H. Asema- ja rakennuskaavoituksen tietotarpeet rakennuslain mukaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 164 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 164).