Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista

Ismo Ruohomäki, Taru Hakanen, Antti Kivimaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Puutuoteteollisuudella tarkoitetaan metsäteollisuuden osaa, joka jalostaa puuta pääasiallisesti mekaanisesti esimerkiksi sahaamalla ja höyläämällä. Puutuoteteol-lisuus työllistää Suomessa noin 40 000 henkeä, ja sen tärkeimmät toiminta-alueet ovat saha-, kuitulevy-, lastulevy-, vaneri-, huonekalu-, insinööripuutuote-, puusepän-, puutalo- ja rakennuspuutuoteteollisuus. Tämä julkaisu liittyy VTT:n toteuttamaan ServePuu-projektiin, jonka tavoitteena oli puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen kehittämällä uusia palvelu-konsepteja, lisäämällä alan asiakaslähtöisyyttä ja ideoimalla uusia ratkaisuja sekä nykyisten että potentiaalisten uusien asiakkaiden tarpeisiin. Julkaisun tulokset perustuvat kymmenen alan yrityksen avainhenkilöiden haastatteluihin. Puutuotealan yritysten palvelut voidaan jakaa ratkaisu- ja suunnittelupalveluihin, asennus- ja käyttöönottopalveluihin, käyttö- ja ylläpitopalveluihin, käytöstä poisto- ja kierrätyspalveluihin ja muihin asiantuntijapalveluihin. Haastattelujen perusteella palveluliiketoiminnan osuus yritysten kokonaisliikevaihdosta oli keskimäärin muu-tamia prosentteja ja ylitti enimmillään 10 %. Palvelut olivat yrityksille tärkeämmässä roolissa kuin ne sellaisenaan tuovat kassavirtaa. Palvelut tukevat merkittävällä tavalla koko yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja. Yleisimmät palveluliiketoiminnan muodot olivat asennuspalvelu, varaosapalvelu ja suunnittelupalvelu. Julkaisussa nostetaan esille puutuotealan yritysten johdon pohdintaan liittyviä keskeisiä palvelukehityksen näkökulmia, joilla pyritään tukemaan ja vauhdittamaan yritysten omaa kehitystyötä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Electronic)978-951-38-8022-4
ISBN (Print)978-951-38-8021-7
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number102
ISSN2242-1211

Keywords

  • mechanical wood industry
  • industrial services
  • service development

Cite this

Ruohomäki, I., Hakanen, T., & Kivimaa, A. (2013). Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 102
Ruohomäki, Ismo ; Hakanen, Taru ; Kivimaa, Antti. / Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 102).
@book{e321fd90338544b79fd13bd64359f853,
title = "Asennuksista k{\"a}ytt{\"o}omaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista",
abstract = "Puutuoteteollisuudella tarkoitetaan mets{\"a}teollisuuden osaa, joka jalostaa puuta p{\"a}{\"a}asiallisesti mekaanisesti esimerkiksi sahaamalla ja h{\"o}yl{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Puutuoteteol-lisuus ty{\"o}llist{\"a}{\"a} Suomessa noin 40 000 henke{\"a}, ja sen t{\"a}rkeimm{\"a}t toiminta-alueet ovat saha-, kuitulevy-, lastulevy-, vaneri-, huonekalu-, insin{\"o}{\"o}ripuutuote-, puusep{\"a}n-, puutalo- ja rakennuspuutuoteteollisuus. T{\"a}m{\"a} julkaisu liittyy VTT:n toteuttamaan ServePuu-projektiin, jonka tavoitteena oli puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} uusia palvelu-konsepteja, lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} alan asiakasl{\"a}ht{\"o}isyytt{\"a} ja ideoimalla uusia ratkaisuja sek{\"a} nykyisten ett{\"a} potentiaalisten uusien asiakkaiden tarpeisiin. Julkaisun tulokset perustuvat kymmenen alan yrityksen avainhenkil{\"o}iden haastatteluihin. Puutuotealan yritysten palvelut voidaan jakaa ratkaisu- ja suunnittelupalveluihin, asennus- ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottopalveluihin, k{\"a}ytt{\"o}- ja yll{\"a}pitopalveluihin, k{\"a}yt{\"o}st{\"a} poisto- ja kierr{\"a}tyspalveluihin ja muihin asiantuntijapalveluihin. Haastattelujen perusteella palveluliiketoiminnan osuus yritysten kokonaisliikevaihdosta oli keskim{\"a}{\"a}rin muu-tamia prosentteja ja ylitti enimmill{\"a}{\"a}n 10 {\%}. Palvelut olivat yrityksille t{\"a}rke{\"a}mm{\"a}ss{\"a} roolissa kuin ne sellaisenaan tuovat kassavirtaa. Palvelut tukevat merkitt{\"a}v{\"a}ll{\"a} tavalla koko yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja. Yleisimm{\"a}t palveluliiketoiminnan muodot olivat asennuspalvelu, varaosapalvelu ja suunnittelupalvelu. Julkaisussa nostetaan esille puutuotealan yritysten johdon pohdintaan liittyvi{\"a} keskeisi{\"a} palvelukehityksen n{\"a}k{\"o}kulmia, joilla pyrit{\"a}{\"a}n tukemaan ja vauhdittamaan yritysten omaa kehitysty{\"o}t{\"a}.",
keywords = "mechanical wood industry, industrial services, service development",
author = "Ismo Ruohom{\"a}ki and Taru Hakanen and Antti Kivimaa",
year = "2013",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-8021-7",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "102",
address = "Finland",

}

Ruohomäki, I, Hakanen, T & Kivimaa, A 2013, Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. VTT Technology, no. 102, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. / Ruohomäki, Ismo; Hakanen, Taru; Kivimaa, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 102).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista

AU - Ruohomäki, Ismo

AU - Hakanen, Taru

AU - Kivimaa, Antti

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Puutuoteteollisuudella tarkoitetaan metsäteollisuuden osaa, joka jalostaa puuta pääasiallisesti mekaanisesti esimerkiksi sahaamalla ja höyläämällä. Puutuoteteol-lisuus työllistää Suomessa noin 40 000 henkeä, ja sen tärkeimmät toiminta-alueet ovat saha-, kuitulevy-, lastulevy-, vaneri-, huonekalu-, insinööripuutuote-, puusepän-, puutalo- ja rakennuspuutuoteteollisuus. Tämä julkaisu liittyy VTT:n toteuttamaan ServePuu-projektiin, jonka tavoitteena oli puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen kehittämällä uusia palvelu-konsepteja, lisäämällä alan asiakaslähtöisyyttä ja ideoimalla uusia ratkaisuja sekä nykyisten että potentiaalisten uusien asiakkaiden tarpeisiin. Julkaisun tulokset perustuvat kymmenen alan yrityksen avainhenkilöiden haastatteluihin. Puutuotealan yritysten palvelut voidaan jakaa ratkaisu- ja suunnittelupalveluihin, asennus- ja käyttöönottopalveluihin, käyttö- ja ylläpitopalveluihin, käytöstä poisto- ja kierrätyspalveluihin ja muihin asiantuntijapalveluihin. Haastattelujen perusteella palveluliiketoiminnan osuus yritysten kokonaisliikevaihdosta oli keskimäärin muu-tamia prosentteja ja ylitti enimmillään 10 %. Palvelut olivat yrityksille tärkeämmässä roolissa kuin ne sellaisenaan tuovat kassavirtaa. Palvelut tukevat merkittävällä tavalla koko yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja. Yleisimmät palveluliiketoiminnan muodot olivat asennuspalvelu, varaosapalvelu ja suunnittelupalvelu. Julkaisussa nostetaan esille puutuotealan yritysten johdon pohdintaan liittyviä keskeisiä palvelukehityksen näkökulmia, joilla pyritään tukemaan ja vauhdittamaan yritysten omaa kehitystyötä.

AB - Puutuoteteollisuudella tarkoitetaan metsäteollisuuden osaa, joka jalostaa puuta pääasiallisesti mekaanisesti esimerkiksi sahaamalla ja höyläämällä. Puutuoteteol-lisuus työllistää Suomessa noin 40 000 henkeä, ja sen tärkeimmät toiminta-alueet ovat saha-, kuitulevy-, lastulevy-, vaneri-, huonekalu-, insinööripuutuote-, puusepän-, puutalo- ja rakennuspuutuoteteollisuus. Tämä julkaisu liittyy VTT:n toteuttamaan ServePuu-projektiin, jonka tavoitteena oli puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen kehittämällä uusia palvelu-konsepteja, lisäämällä alan asiakaslähtöisyyttä ja ideoimalla uusia ratkaisuja sekä nykyisten että potentiaalisten uusien asiakkaiden tarpeisiin. Julkaisun tulokset perustuvat kymmenen alan yrityksen avainhenkilöiden haastatteluihin. Puutuotealan yritysten palvelut voidaan jakaa ratkaisu- ja suunnittelupalveluihin, asennus- ja käyttöönottopalveluihin, käyttö- ja ylläpitopalveluihin, käytöstä poisto- ja kierrätyspalveluihin ja muihin asiantuntijapalveluihin. Haastattelujen perusteella palveluliiketoiminnan osuus yritysten kokonaisliikevaihdosta oli keskimäärin muu-tamia prosentteja ja ylitti enimmillään 10 %. Palvelut olivat yrityksille tärkeämmässä roolissa kuin ne sellaisenaan tuovat kassavirtaa. Palvelut tukevat merkittävällä tavalla koko yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja. Yleisimmät palveluliiketoiminnan muodot olivat asennuspalvelu, varaosapalvelu ja suunnittelupalvelu. Julkaisussa nostetaan esille puutuotealan yritysten johdon pohdintaan liittyviä keskeisiä palvelukehityksen näkökulmia, joilla pyritään tukemaan ja vauhdittamaan yritysten omaa kehitystyötä.

KW - mechanical wood industry

KW - industrial services

KW - service development

M3 - Report

SN - 978-951-38-8021-7

T3 - VTT Technology

BT - Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ruohomäki I, Hakanen T, Kivimaa A. Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 102).