Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista

Ismo Ruohomäki, Taru Hakanen, Antti Kivimaa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Puutuoteteollisuudella tarkoitetaan metsäteollisuuden osaa, joka jalostaa puuta pääasiallisesti mekaanisesti esimerkiksi sahaamalla ja höyläämällä. Puutuoteteol-lisuus työllistää Suomessa noin 40 000 henkeä, ja sen tärkeimmät toiminta-alueet ovat saha-, kuitulevy-, lastulevy-, vaneri-, huonekalu-, insinööripuutuote-, puusepän-, puutalo- ja rakennuspuutuoteteollisuus. Tämä julkaisu liittyy VTT:n toteuttamaan ServePuu-projektiin, jonka tavoitteena oli puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen kehittämällä uusia palvelu-konsepteja, lisäämällä alan asiakaslähtöisyyttä ja ideoimalla uusia ratkaisuja sekä nykyisten että potentiaalisten uusien asiakkaiden tarpeisiin. Julkaisun tulokset perustuvat kymmenen alan yrityksen avainhenkilöiden haastatteluihin. Puutuotealan yritysten palvelut voidaan jakaa ratkaisu- ja suunnittelupalveluihin, asennus- ja käyttöönottopalveluihin, käyttö- ja ylläpitopalveluihin, käytöstä poisto- ja kierrätyspalveluihin ja muihin asiantuntijapalveluihin. Haastattelujen perusteella palveluliiketoiminnan osuus yritysten kokonaisliikevaihdosta oli keskimäärin muu-tamia prosentteja ja ylitti enimmillään 10 %. Palvelut olivat yrityksille tärkeämmässä roolissa kuin ne sellaisenaan tuovat kassavirtaa. Palvelut tukevat merkittävällä tavalla koko yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja. Yleisimmät palveluliiketoiminnan muodot olivat asennuspalvelu, varaosapalvelu ja suunnittelupalvelu. Julkaisussa nostetaan esille puutuotealan yritysten johdon pohdintaan liittyviä keskeisiä palvelukehityksen näkökulmia, joilla pyritään tukemaan ja vauhdittamaan yritysten omaa kehitystyötä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages62
  ISBN (Electronic)978-951-38-8022-4
  ISBN (Print)978-951-38-8021-7
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number102
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • mechanical wood industry
  • industrial services
  • service development

  Cite this

  Ruohomäki, I., Hakanen, T., & Kivimaa, A. (2013). Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 102
  Ruohomäki, Ismo ; Hakanen, Taru ; Kivimaa, Antti. / Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 102).
  @book{e321fd90338544b79fd13bd64359f853,
  title = "Asennuksista k{\"a}ytt{\"o}omaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista",
  abstract = "Puutuoteteollisuudella tarkoitetaan mets{\"a}teollisuuden osaa, joka jalostaa puuta p{\"a}{\"a}asiallisesti mekaanisesti esimerkiksi sahaamalla ja h{\"o}yl{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Puutuoteteol-lisuus ty{\"o}llist{\"a}{\"a} Suomessa noin 40 000 henke{\"a}, ja sen t{\"a}rkeimm{\"a}t toiminta-alueet ovat saha-, kuitulevy-, lastulevy-, vaneri-, huonekalu-, insin{\"o}{\"o}ripuutuote-, puusep{\"a}n-, puutalo- ja rakennuspuutuoteteollisuus. T{\"a}m{\"a} julkaisu liittyy VTT:n toteuttamaan ServePuu-projektiin, jonka tavoitteena oli puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} uusia palvelu-konsepteja, lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} alan asiakasl{\"a}ht{\"o}isyytt{\"a} ja ideoimalla uusia ratkaisuja sek{\"a} nykyisten ett{\"a} potentiaalisten uusien asiakkaiden tarpeisiin. Julkaisun tulokset perustuvat kymmenen alan yrityksen avainhenkil{\"o}iden haastatteluihin. Puutuotealan yritysten palvelut voidaan jakaa ratkaisu- ja suunnittelupalveluihin, asennus- ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottopalveluihin, k{\"a}ytt{\"o}- ja yll{\"a}pitopalveluihin, k{\"a}yt{\"o}st{\"a} poisto- ja kierr{\"a}tyspalveluihin ja muihin asiantuntijapalveluihin. Haastattelujen perusteella palveluliiketoiminnan osuus yritysten kokonaisliikevaihdosta oli keskim{\"a}{\"a}rin muu-tamia prosentteja ja ylitti enimmill{\"a}{\"a}n 10 {\%}. Palvelut olivat yrityksille t{\"a}rke{\"a}mm{\"a}ss{\"a} roolissa kuin ne sellaisenaan tuovat kassavirtaa. Palvelut tukevat merkitt{\"a}v{\"a}ll{\"a} tavalla koko yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja. Yleisimm{\"a}t palveluliiketoiminnan muodot olivat asennuspalvelu, varaosapalvelu ja suunnittelupalvelu. Julkaisussa nostetaan esille puutuotealan yritysten johdon pohdintaan liittyvi{\"a} keskeisi{\"a} palvelukehityksen n{\"a}k{\"o}kulmia, joilla pyrit{\"a}{\"a}n tukemaan ja vauhdittamaan yritysten omaa kehitysty{\"o}t{\"a}.",
  keywords = "mechanical wood industry, industrial services, service development",
  author = "Ismo Ruohom{\"a}ki and Taru Hakanen and Antti Kivimaa",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-8021-7",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "102",
  address = "Finland",

  }

  Ruohomäki, I, Hakanen, T & Kivimaa, A 2013, Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. VTT Technology, no. 102, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. / Ruohomäki, Ismo; Hakanen, Taru; Kivimaa, Antti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 102).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista

  AU - Ruohomäki, Ismo

  AU - Hakanen, Taru

  AU - Kivimaa, Antti

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Puutuoteteollisuudella tarkoitetaan metsäteollisuuden osaa, joka jalostaa puuta pääasiallisesti mekaanisesti esimerkiksi sahaamalla ja höyläämällä. Puutuoteteol-lisuus työllistää Suomessa noin 40 000 henkeä, ja sen tärkeimmät toiminta-alueet ovat saha-, kuitulevy-, lastulevy-, vaneri-, huonekalu-, insinööripuutuote-, puusepän-, puutalo- ja rakennuspuutuoteteollisuus. Tämä julkaisu liittyy VTT:n toteuttamaan ServePuu-projektiin, jonka tavoitteena oli puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen kehittämällä uusia palvelu-konsepteja, lisäämällä alan asiakaslähtöisyyttä ja ideoimalla uusia ratkaisuja sekä nykyisten että potentiaalisten uusien asiakkaiden tarpeisiin. Julkaisun tulokset perustuvat kymmenen alan yrityksen avainhenkilöiden haastatteluihin. Puutuotealan yritysten palvelut voidaan jakaa ratkaisu- ja suunnittelupalveluihin, asennus- ja käyttöönottopalveluihin, käyttö- ja ylläpitopalveluihin, käytöstä poisto- ja kierrätyspalveluihin ja muihin asiantuntijapalveluihin. Haastattelujen perusteella palveluliiketoiminnan osuus yritysten kokonaisliikevaihdosta oli keskimäärin muu-tamia prosentteja ja ylitti enimmillään 10 %. Palvelut olivat yrityksille tärkeämmässä roolissa kuin ne sellaisenaan tuovat kassavirtaa. Palvelut tukevat merkittävällä tavalla koko yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja. Yleisimmät palveluliiketoiminnan muodot olivat asennuspalvelu, varaosapalvelu ja suunnittelupalvelu. Julkaisussa nostetaan esille puutuotealan yritysten johdon pohdintaan liittyviä keskeisiä palvelukehityksen näkökulmia, joilla pyritään tukemaan ja vauhdittamaan yritysten omaa kehitystyötä.

  AB - Puutuoteteollisuudella tarkoitetaan metsäteollisuuden osaa, joka jalostaa puuta pääasiallisesti mekaanisesti esimerkiksi sahaamalla ja höyläämällä. Puutuoteteol-lisuus työllistää Suomessa noin 40 000 henkeä, ja sen tärkeimmät toiminta-alueet ovat saha-, kuitulevy-, lastulevy-, vaneri-, huonekalu-, insinööripuutuote-, puusepän-, puutalo- ja rakennuspuutuoteteollisuus. Tämä julkaisu liittyy VTT:n toteuttamaan ServePuu-projektiin, jonka tavoitteena oli puutuoteteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen kehittämällä uusia palvelu-konsepteja, lisäämällä alan asiakaslähtöisyyttä ja ideoimalla uusia ratkaisuja sekä nykyisten että potentiaalisten uusien asiakkaiden tarpeisiin. Julkaisun tulokset perustuvat kymmenen alan yrityksen avainhenkilöiden haastatteluihin. Puutuotealan yritysten palvelut voidaan jakaa ratkaisu- ja suunnittelupalveluihin, asennus- ja käyttöönottopalveluihin, käyttö- ja ylläpitopalveluihin, käytöstä poisto- ja kierrätyspalveluihin ja muihin asiantuntijapalveluihin. Haastattelujen perusteella palveluliiketoiminnan osuus yritysten kokonaisliikevaihdosta oli keskimäärin muu-tamia prosentteja ja ylitti enimmillään 10 %. Palvelut olivat yrityksille tärkeämmässä roolissa kuin ne sellaisenaan tuovat kassavirtaa. Palvelut tukevat merkittävällä tavalla koko yrityksen liiketoimintaa ja prosesseja. Yleisimmät palveluliiketoiminnan muodot olivat asennuspalvelu, varaosapalvelu ja suunnittelupalvelu. Julkaisussa nostetaan esille puutuotealan yritysten johdon pohdintaan liittyviä keskeisiä palvelukehityksen näkökulmia, joilla pyritään tukemaan ja vauhdittamaan yritysten omaa kehitystyötä.

  KW - mechanical wood industry

  KW - industrial services

  KW - service development

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-8021-7

  T3 - VTT Technology

  BT - Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Ruohomäki I, Hakanen T, Kivimaa A. Asennuksista käyttöomaisuuden hallintapalveluihin. Haastattelututkimus puutuotealan yritysten palveluista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 102).