Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus: Kappaletavaran lavausjärjestelmät

Juhani Viitaniemi, Risto Tiusanen, Risto Kuivanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään turvallisuuden huomioon ottamista ja parantamista asennus-, huolto- ja korjaustöiden suunnittelussa, keskittyen tapaustutkimuksina kappaletavaratuotannon pakkausjärjestelmiin. Periaatteet sopivat myös muille automaattisen tuotannon alueille järjestelmän asennukseen sekä ennakoivan ja korjaavan kunnossapidon turvallisuusongelmiin tapausesimerkkien pohjalta soveltaen. Julkaisuun on koottu tietoa ja lähdeaineistoa automaation suunnittelijoille asennus-, huoltoja korjaustöiden työturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, jotka voidaan ja jotka tulee ottaa huomioon osana suunnittelussa. Automaatiojärjestelmän asennus-, huolto- ja korjaustöitä on monessa tapauksessa mahdotonta rajata tietylle organisaatiolle tai tietylle henkilöstölle tai tietylle ammattiryhmälle kuuluviksi. Tämä aiheuttaa muun muassa sen, että tarkkaa tietoa vaikuttavista tekijöistä on hankala saada. Luonteenomaista tapaturmille on ollut, että henkilö on joutunut järjestelmän taholta vaara-alueella yllättävään tai outoon tilanteeseen. Tilanteeseen on liittynyt yleensä useita vaikuttavia tekijöitä (mm. järjestelmän ja ympäristön turvallisuutta heikentäviä puutteita), joiden yhteisvaikutuksesta tapaturma on sattunut. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa ja lainsäädännössä yleisesti. Keinoja, joilla olemassa olevaa tietoutta voitaisiin hyödyntää erityisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa, on esitetty varsin vähän. Menettelytapana julkaisussa on tuotu esiin toiminnan kuvaaminen suunnittelun alkuvaiheessa ja sen analysointi turvallisuuden ja työn suoritettavuuden kannalta kriittisten tekijöiden tunnistamiseksi. Mahdollisina menetelminä on viitattu lähdeaineistossa kuvattuihin menetelmiin kuten tarkastuslistoihin, energia-analyysiin, vika- ja vaikutusanalyysiin, vikapuuanalyysiin, poikkeamatarkastelun ja tapahtumapuuanalyysiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-3663-0
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1093
ISSN0358-5085

Keywords

  • assembling
  • reparing
  • maintenance
  • safety
  • work safety
  • planning

Cite this

Viitaniemi, J., Tiusanen, R., & Kuivanen, R. (1990). Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus: Kappaletavaran lavausjärjestelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1093
Viitaniemi, Juhani ; Tiusanen, Risto ; Kuivanen, Risto. / Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus : Kappaletavaran lavausjärjestelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1093).
@book{ec0a4a90a43e4ab580ab87fb92936adc,
title = "Asennus-, huolto- ja korjausty{\"o}n turvallisuus: Kappaletavaran lavausj{\"a}rjestelm{\"a}t",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n turvallisuuden huomioon ottamista ja parantamista asennus-, huolto- ja korjaust{\"o}iden suunnittelussa, keskittyen tapaustutkimuksina kappaletavaratuotannon pakkausj{\"a}rjestelmiin. Periaatteet sopivat my{\"o}s muille automaattisen tuotannon alueille j{\"a}rjestelm{\"a}n asennukseen sek{\"a} ennakoivan ja korjaavan kunnossapidon turvallisuusongelmiin tapausesimerkkien pohjalta soveltaen. Julkaisuun on koottu tietoa ja l{\"a}hdeaineistoa automaation suunnittelijoille asennus-, huoltoja korjaust{\"o}iden ty{\"o}turvallisuuteen vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a}, jotka voidaan ja jotka tulee ottaa huomioon osana suunnittelussa. Automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n asennus-, huolto- ja korjaust{\"o}it{\"a} on monessa tapauksessa mahdotonta rajata tietylle organisaatiolle tai tietylle henkil{\"o}st{\"o}lle tai tietylle ammattiryhm{\"a}lle kuuluviksi. T{\"a}m{\"a} aiheuttaa muun muassa sen, ett{\"a} tarkkaa tietoa vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a} on hankala saada. Luonteenomaista tapaturmille on ollut, ett{\"a} henkil{\"o} on joutunut j{\"a}rjestelm{\"a}n taholta vaara-alueella yll{\"a}tt{\"a}v{\"a}{\"a}n tai outoon tilanteeseen. Tilanteeseen on liittynyt yleens{\"a} useita vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} (mm. j{\"a}rjestelm{\"a}n ja ymp{\"a}rist{\"o}n turvallisuutta heikent{\"a}vi{\"a} puutteita), joiden yhteisvaikutuksesta tapaturma on sattunut. Turvallisuuden ja k{\"a}ytt{\"o}varmuuden huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa painotetaan l{\"a}hdeaineistossa ja lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ss{\"a} yleisesti. Keinoja, joilla olemassa olevaa tietoutta voitaisiin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} erityisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa, on esitetty varsin v{\"a}h{\"a}n. Menettelytapana julkaisussa on tuotu esiin toiminnan kuvaaminen suunnittelun alkuvaiheessa ja sen analysointi turvallisuuden ja ty{\"o}n suoritettavuuden kannalta kriittisten tekij{\"o}iden tunnistamiseksi. Mahdollisina menetelmin{\"a} on viitattu l{\"a}hdeaineistossa kuvattuihin menetelmiin kuten tarkastuslistoihin, energia-analyysiin, vika- ja vaikutusanalyysiin, vikapuuanalyysiin, poikkeamatarkastelun ja tapahtumapuuanalyysiin.",
keywords = "assembling, reparing, maintenance, safety, work safety, planning",
author = "Juhani Viitaniemi and Risto Tiusanen and Risto Kuivanen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3663-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1093",
address = "Finland",

}

Viitaniemi, J, Tiusanen, R & Kuivanen, R 1990, Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus: Kappaletavaran lavausjärjestelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1093, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus : Kappaletavaran lavausjärjestelmät. / Viitaniemi, Juhani; Tiusanen, Risto; Kuivanen, Risto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1093).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus

T2 - Kappaletavaran lavausjärjestelmät

AU - Viitaniemi, Juhani

AU - Tiusanen, Risto

AU - Kuivanen, Risto

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Julkaisussa käsitellään turvallisuuden huomioon ottamista ja parantamista asennus-, huolto- ja korjaustöiden suunnittelussa, keskittyen tapaustutkimuksina kappaletavaratuotannon pakkausjärjestelmiin. Periaatteet sopivat myös muille automaattisen tuotannon alueille järjestelmän asennukseen sekä ennakoivan ja korjaavan kunnossapidon turvallisuusongelmiin tapausesimerkkien pohjalta soveltaen. Julkaisuun on koottu tietoa ja lähdeaineistoa automaation suunnittelijoille asennus-, huoltoja korjaustöiden työturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, jotka voidaan ja jotka tulee ottaa huomioon osana suunnittelussa. Automaatiojärjestelmän asennus-, huolto- ja korjaustöitä on monessa tapauksessa mahdotonta rajata tietylle organisaatiolle tai tietylle henkilöstölle tai tietylle ammattiryhmälle kuuluviksi. Tämä aiheuttaa muun muassa sen, että tarkkaa tietoa vaikuttavista tekijöistä on hankala saada. Luonteenomaista tapaturmille on ollut, että henkilö on joutunut järjestelmän taholta vaara-alueella yllättävään tai outoon tilanteeseen. Tilanteeseen on liittynyt yleensä useita vaikuttavia tekijöitä (mm. järjestelmän ja ympäristön turvallisuutta heikentäviä puutteita), joiden yhteisvaikutuksesta tapaturma on sattunut. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa ja lainsäädännössä yleisesti. Keinoja, joilla olemassa olevaa tietoutta voitaisiin hyödyntää erityisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa, on esitetty varsin vähän. Menettelytapana julkaisussa on tuotu esiin toiminnan kuvaaminen suunnittelun alkuvaiheessa ja sen analysointi turvallisuuden ja työn suoritettavuuden kannalta kriittisten tekijöiden tunnistamiseksi. Mahdollisina menetelminä on viitattu lähdeaineistossa kuvattuihin menetelmiin kuten tarkastuslistoihin, energia-analyysiin, vika- ja vaikutusanalyysiin, vikapuuanalyysiin, poikkeamatarkastelun ja tapahtumapuuanalyysiin.

AB - Julkaisussa käsitellään turvallisuuden huomioon ottamista ja parantamista asennus-, huolto- ja korjaustöiden suunnittelussa, keskittyen tapaustutkimuksina kappaletavaratuotannon pakkausjärjestelmiin. Periaatteet sopivat myös muille automaattisen tuotannon alueille järjestelmän asennukseen sekä ennakoivan ja korjaavan kunnossapidon turvallisuusongelmiin tapausesimerkkien pohjalta soveltaen. Julkaisuun on koottu tietoa ja lähdeaineistoa automaation suunnittelijoille asennus-, huoltoja korjaustöiden työturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, jotka voidaan ja jotka tulee ottaa huomioon osana suunnittelussa. Automaatiojärjestelmän asennus-, huolto- ja korjaustöitä on monessa tapauksessa mahdotonta rajata tietylle organisaatiolle tai tietylle henkilöstölle tai tietylle ammattiryhmälle kuuluviksi. Tämä aiheuttaa muun muassa sen, että tarkkaa tietoa vaikuttavista tekijöistä on hankala saada. Luonteenomaista tapaturmille on ollut, että henkilö on joutunut järjestelmän taholta vaara-alueella yllättävään tai outoon tilanteeseen. Tilanteeseen on liittynyt yleensä useita vaikuttavia tekijöitä (mm. järjestelmän ja ympäristön turvallisuutta heikentäviä puutteita), joiden yhteisvaikutuksesta tapaturma on sattunut. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa ja lainsäädännössä yleisesti. Keinoja, joilla olemassa olevaa tietoutta voitaisiin hyödyntää erityisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa, on esitetty varsin vähän. Menettelytapana julkaisussa on tuotu esiin toiminnan kuvaaminen suunnittelun alkuvaiheessa ja sen analysointi turvallisuuden ja työn suoritettavuuden kannalta kriittisten tekijöiden tunnistamiseksi. Mahdollisina menetelminä on viitattu lähdeaineistossa kuvattuihin menetelmiin kuten tarkastuslistoihin, energia-analyysiin, vika- ja vaikutusanalyysiin, vikapuuanalyysiin, poikkeamatarkastelun ja tapahtumapuuanalyysiin.

KW - assembling

KW - reparing

KW - maintenance

KW - safety

KW - work safety

KW - planning

M3 - Report

SN - 951-38-3663-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viitaniemi J, Tiusanen R, Kuivanen R. Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus: Kappaletavaran lavausjärjestelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1093).