Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus: Kappaletavaran lavausjärjestelmät

Juhani Viitaniemi, Risto Tiusanen, Risto Kuivanen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisussa käsitellään turvallisuuden huomioon ottamista ja parantamista asennus-, huolto- ja korjaustöiden suunnittelussa, keskittyen tapaustutkimuksina kappaletavaratuotannon pakkausjärjestelmiin. Periaatteet sopivat myös muille automaattisen tuotannon alueille järjestelmän asennukseen sekä ennakoivan ja korjaavan kunnossapidon turvallisuusongelmiin tapausesimerkkien pohjalta soveltaen. Julkaisuun on koottu tietoa ja lähdeaineistoa automaation suunnittelijoille asennus-, huoltoja korjaustöiden työturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, jotka voidaan ja jotka tulee ottaa huomioon osana suunnittelussa. Automaatiojärjestelmän asennus-, huolto- ja korjaustöitä on monessa tapauksessa mahdotonta rajata tietylle organisaatiolle tai tietylle henkilöstölle tai tietylle ammattiryhmälle kuuluviksi. Tämä aiheuttaa muun muassa sen, että tarkkaa tietoa vaikuttavista tekijöistä on hankala saada. Luonteenomaista tapaturmille on ollut, että henkilö on joutunut järjestelmän taholta vaara-alueella yllättävään tai outoon tilanteeseen. Tilanteeseen on liittynyt yleensä useita vaikuttavia tekijöitä (mm. järjestelmän ja ympäristön turvallisuutta heikentäviä puutteita), joiden yhteisvaikutuksesta tapaturma on sattunut. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa ja lainsäädännössä yleisesti. Keinoja, joilla olemassa olevaa tietoutta voitaisiin hyödyntää erityisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa, on esitetty varsin vähän. Menettelytapana julkaisussa on tuotu esiin toiminnan kuvaaminen suunnittelun alkuvaiheessa ja sen analysointi turvallisuuden ja työn suoritettavuuden kannalta kriittisten tekijöiden tunnistamiseksi. Mahdollisina menetelminä on viitattu lähdeaineistossa kuvattuihin menetelmiin kuten tarkastuslistoihin, energia-analyysiin, vika- ja vaikutusanalyysiin, vikapuuanalyysiin, poikkeamatarkastelun ja tapahtumapuuanalyysiin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages88
  ISBN (Print)951-38-3663-0
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1093
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • assembling
  • reparing
  • maintenance
  • safety
  • work safety
  • planning

  Cite this

  Viitaniemi, J., Tiusanen, R., & Kuivanen, R. (1990). Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus: Kappaletavaran lavausjärjestelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1093
  Viitaniemi, Juhani ; Tiusanen, Risto ; Kuivanen, Risto. / Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus : Kappaletavaran lavausjärjestelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1093).
  @book{ec0a4a90a43e4ab580ab87fb92936adc,
  title = "Asennus-, huolto- ja korjausty{\"o}n turvallisuus: Kappaletavaran lavausj{\"a}rjestelm{\"a}t",
  abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n turvallisuuden huomioon ottamista ja parantamista asennus-, huolto- ja korjaust{\"o}iden suunnittelussa, keskittyen tapaustutkimuksina kappaletavaratuotannon pakkausj{\"a}rjestelmiin. Periaatteet sopivat my{\"o}s muille automaattisen tuotannon alueille j{\"a}rjestelm{\"a}n asennukseen sek{\"a} ennakoivan ja korjaavan kunnossapidon turvallisuusongelmiin tapausesimerkkien pohjalta soveltaen. Julkaisuun on koottu tietoa ja l{\"a}hdeaineistoa automaation suunnittelijoille asennus-, huoltoja korjaust{\"o}iden ty{\"o}turvallisuuteen vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a}, jotka voidaan ja jotka tulee ottaa huomioon osana suunnittelussa. Automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n asennus-, huolto- ja korjaust{\"o}it{\"a} on monessa tapauksessa mahdotonta rajata tietylle organisaatiolle tai tietylle henkil{\"o}st{\"o}lle tai tietylle ammattiryhm{\"a}lle kuuluviksi. T{\"a}m{\"a} aiheuttaa muun muassa sen, ett{\"a} tarkkaa tietoa vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a} on hankala saada. Luonteenomaista tapaturmille on ollut, ett{\"a} henkil{\"o} on joutunut j{\"a}rjestelm{\"a}n taholta vaara-alueella yll{\"a}tt{\"a}v{\"a}{\"a}n tai outoon tilanteeseen. Tilanteeseen on liittynyt yleens{\"a} useita vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} (mm. j{\"a}rjestelm{\"a}n ja ymp{\"a}rist{\"o}n turvallisuutta heikent{\"a}vi{\"a} puutteita), joiden yhteisvaikutuksesta tapaturma on sattunut. Turvallisuuden ja k{\"a}ytt{\"o}varmuuden huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa painotetaan l{\"a}hdeaineistossa ja lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ss{\"a} yleisesti. Keinoja, joilla olemassa olevaa tietoutta voitaisiin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} erityisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa, on esitetty varsin v{\"a}h{\"a}n. Menettelytapana julkaisussa on tuotu esiin toiminnan kuvaaminen suunnittelun alkuvaiheessa ja sen analysointi turvallisuuden ja ty{\"o}n suoritettavuuden kannalta kriittisten tekij{\"o}iden tunnistamiseksi. Mahdollisina menetelmin{\"a} on viitattu l{\"a}hdeaineistossa kuvattuihin menetelmiin kuten tarkastuslistoihin, energia-analyysiin, vika- ja vaikutusanalyysiin, vikapuuanalyysiin, poikkeamatarkastelun ja tapahtumapuuanalyysiin.",
  keywords = "assembling, reparing, maintenance, safety, work safety, planning",
  author = "Juhani Viitaniemi and Risto Tiusanen and Risto Kuivanen",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3663-0",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1093",
  address = "Finland",

  }

  Viitaniemi, J, Tiusanen, R & Kuivanen, R 1990, Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus: Kappaletavaran lavausjärjestelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1093, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus : Kappaletavaran lavausjärjestelmät. / Viitaniemi, Juhani; Tiusanen, Risto; Kuivanen, Risto.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1093).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus

  T2 - Kappaletavaran lavausjärjestelmät

  AU - Viitaniemi, Juhani

  AU - Tiusanen, Risto

  AU - Kuivanen, Risto

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Julkaisussa käsitellään turvallisuuden huomioon ottamista ja parantamista asennus-, huolto- ja korjaustöiden suunnittelussa, keskittyen tapaustutkimuksina kappaletavaratuotannon pakkausjärjestelmiin. Periaatteet sopivat myös muille automaattisen tuotannon alueille järjestelmän asennukseen sekä ennakoivan ja korjaavan kunnossapidon turvallisuusongelmiin tapausesimerkkien pohjalta soveltaen. Julkaisuun on koottu tietoa ja lähdeaineistoa automaation suunnittelijoille asennus-, huoltoja korjaustöiden työturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, jotka voidaan ja jotka tulee ottaa huomioon osana suunnittelussa. Automaatiojärjestelmän asennus-, huolto- ja korjaustöitä on monessa tapauksessa mahdotonta rajata tietylle organisaatiolle tai tietylle henkilöstölle tai tietylle ammattiryhmälle kuuluviksi. Tämä aiheuttaa muun muassa sen, että tarkkaa tietoa vaikuttavista tekijöistä on hankala saada. Luonteenomaista tapaturmille on ollut, että henkilö on joutunut järjestelmän taholta vaara-alueella yllättävään tai outoon tilanteeseen. Tilanteeseen on liittynyt yleensä useita vaikuttavia tekijöitä (mm. järjestelmän ja ympäristön turvallisuutta heikentäviä puutteita), joiden yhteisvaikutuksesta tapaturma on sattunut. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa ja lainsäädännössä yleisesti. Keinoja, joilla olemassa olevaa tietoutta voitaisiin hyödyntää erityisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa, on esitetty varsin vähän. Menettelytapana julkaisussa on tuotu esiin toiminnan kuvaaminen suunnittelun alkuvaiheessa ja sen analysointi turvallisuuden ja työn suoritettavuuden kannalta kriittisten tekijöiden tunnistamiseksi. Mahdollisina menetelminä on viitattu lähdeaineistossa kuvattuihin menetelmiin kuten tarkastuslistoihin, energia-analyysiin, vika- ja vaikutusanalyysiin, vikapuuanalyysiin, poikkeamatarkastelun ja tapahtumapuuanalyysiin.

  AB - Julkaisussa käsitellään turvallisuuden huomioon ottamista ja parantamista asennus-, huolto- ja korjaustöiden suunnittelussa, keskittyen tapaustutkimuksina kappaletavaratuotannon pakkausjärjestelmiin. Periaatteet sopivat myös muille automaattisen tuotannon alueille järjestelmän asennukseen sekä ennakoivan ja korjaavan kunnossapidon turvallisuusongelmiin tapausesimerkkien pohjalta soveltaen. Julkaisuun on koottu tietoa ja lähdeaineistoa automaation suunnittelijoille asennus-, huoltoja korjaustöiden työturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, jotka voidaan ja jotka tulee ottaa huomioon osana suunnittelussa. Automaatiojärjestelmän asennus-, huolto- ja korjaustöitä on monessa tapauksessa mahdotonta rajata tietylle organisaatiolle tai tietylle henkilöstölle tai tietylle ammattiryhmälle kuuluviksi. Tämä aiheuttaa muun muassa sen, että tarkkaa tietoa vaikuttavista tekijöistä on hankala saada. Luonteenomaista tapaturmille on ollut, että henkilö on joutunut järjestelmän taholta vaara-alueella yllättävään tai outoon tilanteeseen. Tilanteeseen on liittynyt yleensä useita vaikuttavia tekijöitä (mm. järjestelmän ja ympäristön turvallisuutta heikentäviä puutteita), joiden yhteisvaikutuksesta tapaturma on sattunut. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa ja lainsäädännössä yleisesti. Keinoja, joilla olemassa olevaa tietoutta voitaisiin hyödyntää erityisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa, on esitetty varsin vähän. Menettelytapana julkaisussa on tuotu esiin toiminnan kuvaaminen suunnittelun alkuvaiheessa ja sen analysointi turvallisuuden ja työn suoritettavuuden kannalta kriittisten tekijöiden tunnistamiseksi. Mahdollisina menetelminä on viitattu lähdeaineistossa kuvattuihin menetelmiin kuten tarkastuslistoihin, energia-analyysiin, vika- ja vaikutusanalyysiin, vikapuuanalyysiin, poikkeamatarkastelun ja tapahtumapuuanalyysiin.

  KW - assembling

  KW - reparing

  KW - maintenance

  KW - safety

  KW - work safety

  KW - planning

  M3 - Report

  SN - 951-38-3663-0

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Viitaniemi J, Tiusanen R, Kuivanen R. Asennus-, huolto- ja korjaustyön turvallisuus: Kappaletavaran lavausjärjestelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1093).