Asiakasnäkökulma teknologioiden käyttöönotossa

Satu Pajala, Tapio Paljärvi, Julia Kantorovitch, Milla Immonen, Heidi Anttila

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

Abstract

Teknologioilla pyritään vastaamaan yleisimpiin ikääntyneiden eri elämäntilanteisiin liittyviin toiveisiin ja tarpeisiin. Näitä ovat mahdollisuus elää yksilöllistä hyvää elämää, sosiaalisen vuorovaikutuksen säilyminen läheisten kanssa sekä turvallisuuden tunteen säilyttäminen. (1, 2) Iäkkäillä on lisääntyvästi valmiuksia teknologian käyttöön, mutta hoivapalveluissa tai kotona teknologioiden uudet mahdollisuudet jäävät usein vielä huomaamatta. Teoreettisten mallien ja empiiristen tutkimusten avulla on tunnistettu niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat teknologian hyväksymiseen ja käyttöönottoon. Iäkkäiden teknologiapelot näyttäisivät hiljalleen vähenevän. Tärkeimpiä vaatimuksia uusien teknologioiden kehittämiselle iäkkäille ovat teknologian tuttuus ja sen soveltuminen luontevana osana arkiympäristöä.
Original languageFinnish
Title of host publicationTeknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä
PublisherTerveyden ja hyvinvoinnin laitos
Pages32-43
ISBN (Electronic)978-952-245-770-7
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

Publication series

SeriesTerveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi
Number6/2013

Cite this

Pajala, S., Paljärvi, T., Kantorovitch, J., Immonen, M., & Anttila, H. (2013). Asiakasnäkökulma teknologioiden käyttöönotossa. In Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä (pp. 32-43). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi, No. 6/2013
Pajala, Satu ; Paljärvi, Tapio ; Kantorovitch, Julia ; Immonen, Milla ; Anttila, Heidi. / Asiakasnäkökulma teknologioiden käyttöönotossa. Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2013. pp. 32-43 (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).
@inbook{5c5cde2edae54d358001f74107897376,
title = "Asiakasn{\"a}k{\"o}kulma teknologioiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notossa",
abstract = "Teknologioilla pyrit{\"a}{\"a}n vastaamaan yleisimpiin ik{\"a}{\"a}ntyneiden eri el{\"a}m{\"a}ntilanteisiin liittyviin toiveisiin ja tarpeisiin. N{\"a}it{\"a} ovat mahdollisuus el{\"a}{\"a} yksil{\"o}llist{\"a} hyv{\"a}{\"a} el{\"a}m{\"a}{\"a}, sosiaalisen vuorovaikutuksen s{\"a}ilyminen l{\"a}heisten kanssa sek{\"a} turvallisuuden tunteen s{\"a}ilytt{\"a}minen. (1, 2) I{\"a}kk{\"a}ill{\"a} on lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}sti valmiuksia teknologian k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, mutta hoivapalveluissa tai kotona teknologioiden uudet mahdollisuudet j{\"a}{\"a}v{\"a}t usein viel{\"a} huomaamatta. Teoreettisten mallien ja empiiristen tutkimusten avulla on tunnistettu niit{\"a} tekij{\"o}it{\"a}, jotka vaikuttavat teknologian hyv{\"a}ksymiseen ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon. I{\"a}kk{\"a}iden teknologiapelot n{\"a}ytt{\"a}isiv{\"a}t hiljalleen v{\"a}henev{\"a}n. T{\"a}rkeimpi{\"a} vaatimuksia uusien teknologioiden kehitt{\"a}miselle i{\"a}kk{\"a}ille ovat teknologian tuttuus ja sen soveltuminen luontevana osana arkiymp{\"a}rist{\"o}{\"a}.",
author = "Satu Pajala and Tapio Palj{\"a}rvi and Julia Kantorovitch and Milla Immonen and Heidi Anttila",
year = "2013",
language = "Finnish",
series = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ty{\"o}paperi",
publisher = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos",
number = "6/2013",
pages = "32--43",
booktitle = "Teknologioiden mahdollisuudet i{\"a}kk{\"a}iden tapaturmien ehk{\"a}isyss{\"a}",
address = "Finland",

}

Pajala, S, Paljärvi, T, Kantorovitch, J, Immonen, M & Anttila, H 2013, Asiakasnäkökulma teknologioiden käyttöönotossa. in Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi, no. 6/2013, pp. 32-43.

Asiakasnäkökulma teknologioiden käyttöönotossa. / Pajala, Satu; Paljärvi, Tapio; Kantorovitch, Julia; Immonen, Milla; Anttila, Heidi.

Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2013. p. 32-43 (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

TY - CHAP

T1 - Asiakasnäkökulma teknologioiden käyttöönotossa

AU - Pajala, Satu

AU - Paljärvi, Tapio

AU - Kantorovitch, Julia

AU - Immonen, Milla

AU - Anttila, Heidi

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Teknologioilla pyritään vastaamaan yleisimpiin ikääntyneiden eri elämäntilanteisiin liittyviin toiveisiin ja tarpeisiin. Näitä ovat mahdollisuus elää yksilöllistä hyvää elämää, sosiaalisen vuorovaikutuksen säilyminen läheisten kanssa sekä turvallisuuden tunteen säilyttäminen. (1, 2) Iäkkäillä on lisääntyvästi valmiuksia teknologian käyttöön, mutta hoivapalveluissa tai kotona teknologioiden uudet mahdollisuudet jäävät usein vielä huomaamatta. Teoreettisten mallien ja empiiristen tutkimusten avulla on tunnistettu niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat teknologian hyväksymiseen ja käyttöönottoon. Iäkkäiden teknologiapelot näyttäisivät hiljalleen vähenevän. Tärkeimpiä vaatimuksia uusien teknologioiden kehittämiselle iäkkäille ovat teknologian tuttuus ja sen soveltuminen luontevana osana arkiympäristöä.

AB - Teknologioilla pyritään vastaamaan yleisimpiin ikääntyneiden eri elämäntilanteisiin liittyviin toiveisiin ja tarpeisiin. Näitä ovat mahdollisuus elää yksilöllistä hyvää elämää, sosiaalisen vuorovaikutuksen säilyminen läheisten kanssa sekä turvallisuuden tunteen säilyttäminen. (1, 2) Iäkkäillä on lisääntyvästi valmiuksia teknologian käyttöön, mutta hoivapalveluissa tai kotona teknologioiden uudet mahdollisuudet jäävät usein vielä huomaamatta. Teoreettisten mallien ja empiiristen tutkimusten avulla on tunnistettu niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat teknologian hyväksymiseen ja käyttöönottoon. Iäkkäiden teknologiapelot näyttäisivät hiljalleen vähenevän. Tärkeimpiä vaatimuksia uusien teknologioiden kehittämiselle iäkkäille ovat teknologian tuttuus ja sen soveltuminen luontevana osana arkiympäristöä.

M3 - Chapter or book article

T3 - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi

SP - 32

EP - 43

BT - Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä

PB - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

ER -

Pajala S, Paljärvi T, Kantorovitch J, Immonen M, Anttila H. Asiakasnäkökulma teknologioiden käyttöönotossa. In Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2013. p. 32-43. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).