Asiantuntijajärjestelmät energiahuoltojärjestelmissä

Jouni Keronen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa ne energiahuoltojärjestelmien osa-alueet, joissa asiantuntijajärjestelmiä ja tietämystekniikkaa voidaan hyödyntää. Tavoitteen saavuttamiseksi on tutkimuksessa perehdytty asiantuntijajärjestelmien toimintaperiaatteisiin ja rakenteeseen, rakentamiseen; koneisiin ja kehitysympäristöihin sekä valmiina oleviin sovelluksiin. Lisäksi tutkimuksessa on kehitetty kaksi demonstraatiojärjestelmää PC-mikrotietokoneella ja SAGE-nimisellä kehitysympärisöllä. Molemmat järjestelmät sisältävät n. 100 sääntöä ja järjestelmien tehtävät ovat kaukolämpöjärjestelmien vikadiagnoosi ja lämpövaraston valinta. Eri asiantuntijat ovat valinneet tutkimuksen tulokset eli potentiaalisimmat sovelluskohteet asiantuntijajärjestelmien rakentamiseen ja käyttöön liittyvien käytännön vaatimusten perusteella. Energialaitoksen käyttöön liittyviä sovelluskohteita ovat tutkimuksen mukaan erilaiset vikadiagnostiikkatoiminnot sekä energian tuotannon ja kulutuksen hallinta. Suunnittelussa asiantuntijajärjes-telmiä voidaan hyödyntää erilaisissa valintatilanteissa etenkin, jos ns. poikkitieteellisen tietämyksen tarve on suuri. Asiantuntijajärjestelmien muita käyttömahdollisuuksia ovat erilaiset koulutus- ja harjoitteluluonteiset tehtävät, joiden arvioiminen eri kuulunut tutkimuksen aihepiiriin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages152
ISBN (Print)951-38-2542-6
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number580
ISSN0358-5085

Fingerprint

expert systems
energy

Keywords

  • energy systems
  • energy management
  • expert systems
  • knowledge based systems
  • demonstrations

Cite this

Keronen, J. (1986). Asiantuntijajärjestelmät energiahuoltojärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 580
Keronen, Jouni. / Asiantuntijajärjestelmät energiahuoltojärjestelmissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 580).
@book{4b50305798c94000afd14a0808e08c37,
title = "Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}t energiahuoltoj{\"a}rjestelmiss{\"a}",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa ne energiahuoltoj{\"a}rjestelmien osa-alueet, joissa asiantuntijaj{\"a}rjestelmi{\"a} ja tiet{\"a}mystekniikkaa voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a}. Tavoitteen saavuttamiseksi on tutkimuksessa perehdytty asiantuntijaj{\"a}rjestelmien toimintaperiaatteisiin ja rakenteeseen, rakentamiseen; koneisiin ja kehitysymp{\"a}rist{\"o}ihin sek{\"a} valmiina oleviin sovelluksiin. Lis{\"a}ksi tutkimuksessa on kehitetty kaksi demonstraatioj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} PC-mikrotietokoneella ja SAGE-nimisell{\"a} kehitysymp{\"a}ris{\"o}ll{\"a}. Molemmat j{\"a}rjestelm{\"a}t sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t n. 100 s{\"a}{\"a}nt{\"o}{\"a} ja j{\"a}rjestelmien teht{\"a}v{\"a}t ovat kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelmien vikadiagnoosi ja l{\"a}mp{\"o}varaston valinta. Eri asiantuntijat ovat valinneet tutkimuksen tulokset eli potentiaalisimmat sovelluskohteet asiantuntijaj{\"a}rjestelmien rakentamiseen ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyvien k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n vaatimusten perusteella. Energialaitoksen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyvi{\"a} sovelluskohteita ovat tutkimuksen mukaan erilaiset vikadiagnostiikkatoiminnot sek{\"a} energian tuotannon ja kulutuksen hallinta. Suunnittelussa asiantuntijaj{\"a}rjes-telmi{\"a} voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} erilaisissa valintatilanteissa etenkin, jos ns. poikkitieteellisen tiet{\"a}myksen tarve on suuri. Asiantuntijaj{\"a}rjestelmien muita k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia ovat erilaiset koulutus- ja harjoitteluluonteiset teht{\"a}v{\"a}t, joiden arvioiminen eri kuulunut tutkimuksen aihepiiriin.",
keywords = "energy systems, energy management, expert systems, knowledge based systems, demonstrations",
author = "Jouni Keronen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2542-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "580",
address = "Finland",

}

Keronen, J 1986, Asiantuntijajärjestelmät energiahuoltojärjestelmissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 580, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asiantuntijajärjestelmät energiahuoltojärjestelmissä. / Keronen, Jouni.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 580).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asiantuntijajärjestelmät energiahuoltojärjestelmissä

AU - Keronen, Jouni

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa ne energiahuoltojärjestelmien osa-alueet, joissa asiantuntijajärjestelmiä ja tietämystekniikkaa voidaan hyödyntää. Tavoitteen saavuttamiseksi on tutkimuksessa perehdytty asiantuntijajärjestelmien toimintaperiaatteisiin ja rakenteeseen, rakentamiseen; koneisiin ja kehitysympäristöihin sekä valmiina oleviin sovelluksiin. Lisäksi tutkimuksessa on kehitetty kaksi demonstraatiojärjestelmää PC-mikrotietokoneella ja SAGE-nimisellä kehitysympärisöllä. Molemmat järjestelmät sisältävät n. 100 sääntöä ja järjestelmien tehtävät ovat kaukolämpöjärjestelmien vikadiagnoosi ja lämpövaraston valinta. Eri asiantuntijat ovat valinneet tutkimuksen tulokset eli potentiaalisimmat sovelluskohteet asiantuntijajärjestelmien rakentamiseen ja käyttöön liittyvien käytännön vaatimusten perusteella. Energialaitoksen käyttöön liittyviä sovelluskohteita ovat tutkimuksen mukaan erilaiset vikadiagnostiikkatoiminnot sekä energian tuotannon ja kulutuksen hallinta. Suunnittelussa asiantuntijajärjes-telmiä voidaan hyödyntää erilaisissa valintatilanteissa etenkin, jos ns. poikkitieteellisen tietämyksen tarve on suuri. Asiantuntijajärjestelmien muita käyttömahdollisuuksia ovat erilaiset koulutus- ja harjoitteluluonteiset tehtävät, joiden arvioiminen eri kuulunut tutkimuksen aihepiiriin.

AB - Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa ne energiahuoltojärjestelmien osa-alueet, joissa asiantuntijajärjestelmiä ja tietämystekniikkaa voidaan hyödyntää. Tavoitteen saavuttamiseksi on tutkimuksessa perehdytty asiantuntijajärjestelmien toimintaperiaatteisiin ja rakenteeseen, rakentamiseen; koneisiin ja kehitysympäristöihin sekä valmiina oleviin sovelluksiin. Lisäksi tutkimuksessa on kehitetty kaksi demonstraatiojärjestelmää PC-mikrotietokoneella ja SAGE-nimisellä kehitysympärisöllä. Molemmat järjestelmät sisältävät n. 100 sääntöä ja järjestelmien tehtävät ovat kaukolämpöjärjestelmien vikadiagnoosi ja lämpövaraston valinta. Eri asiantuntijat ovat valinneet tutkimuksen tulokset eli potentiaalisimmat sovelluskohteet asiantuntijajärjestelmien rakentamiseen ja käyttöön liittyvien käytännön vaatimusten perusteella. Energialaitoksen käyttöön liittyviä sovelluskohteita ovat tutkimuksen mukaan erilaiset vikadiagnostiikkatoiminnot sekä energian tuotannon ja kulutuksen hallinta. Suunnittelussa asiantuntijajärjes-telmiä voidaan hyödyntää erilaisissa valintatilanteissa etenkin, jos ns. poikkitieteellisen tietämyksen tarve on suuri. Asiantuntijajärjestelmien muita käyttömahdollisuuksia ovat erilaiset koulutus- ja harjoitteluluonteiset tehtävät, joiden arvioiminen eri kuulunut tutkimuksen aihepiiriin.

KW - energy systems

KW - energy management

KW - expert systems

KW - knowledge based systems

KW - demonstrations

M3 - Report

SN - 951-38-2542-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asiantuntijajärjestelmät energiahuoltojärjestelmissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Keronen J. Asiantuntijajärjestelmät energiahuoltojärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 580).