Asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltaminen asuntotoimeen: Esimerkkinä asumistuki

Raija Hynynen, Jouni Salokivi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratoriossa on tutkittu asuntohallituksen ja VTT:n omalla rahoituksella asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltuvuutta asuntotoimeen käytännön kokeilun avulla. Tutkimuksessa kehitettiin yleisen asumistukeen liittyvä asiantuntijajärjestelmä Aatu, jonka avulla kunnan asumistukivirkailija voi selvittää hakijan mahdollisuudet saada asumistukea sekä tehdä asumistukipäätöksen. Järjestelmän käyttöä arvioitiin kyselyjen ja haastattelujen avulla. Käyttäjien mukaan ohjelma on tehostanut heidän työtään, sillä tuen laskeminen on nopeutunut ja virheiden määrä on pienentynyt. Lisäksi myös vain vähän asumistukeen perehtynyt työntekijä voi antaa neuvontaa ja tehdä asumistukipäätöksiä asiantuntijajärjestelmän avulla. Nykyisistä asuntotoimeen liittyvistä tehtävistä perinteisiä atk-ohjelmia käytetään laskentaan, tietokantoihin ja rekistereihin. Asiantuntijajärjestelmätekniikan avulla voitaislin puolestaan helpottaa erilaisiin määräyksiin ja ohjeisiin liittyvää tulkintaa ja hallintaa. Näin asuntotoimen eri alueita koskevan neuvonnan ja päätöksenteon tasoa voitaisiin nostaa. Asumistuen ohella asiantuntijajärjestelmätekniikalle sopivia alueita asuntotoimessa ovat esimerkiksi asuntorahoitus, pientalorakentaminen ja kuntien asuntoohjelma.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-3686-X
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1120
ISSN0358-5085

Fingerprint

expert systems

Keywords

  • expert systems
  • housing policy
  • social welfare
  • local government

Cite this

Hynynen, R., & Salokivi, J. (1990). Asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltaminen asuntotoimeen: Esimerkkinä asumistuki. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1120
Hynynen, Raija ; Salokivi, Jouni. / Asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltaminen asuntotoimeen : Esimerkkinä asumistuki. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1120).
@book{5eee2fd32eb74ae7bf3b9407be0a20e8,
title = "Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}tekniikan soveltaminen asuntotoimeen: Esimerkkin{\"a} asumistuki",
abstract = "Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratoriossa on tutkittu asuntohallituksen ja VTT:n omalla rahoituksella asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}tekniikan soveltuvuutta asuntotoimeen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokeilun avulla. Tutkimuksessa kehitettiin yleisen asumistukeen liittyv{\"a} asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a} Aatu, jonka avulla kunnan asumistukivirkailija voi selvitt{\"a}{\"a} hakijan mahdollisuudet saada asumistukea sek{\"a} tehd{\"a} asumistukip{\"a}{\"a}t{\"o}ksen. J{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}{\"a} arvioitiin kyselyjen ja haastattelujen avulla. K{\"a}ytt{\"a}jien mukaan ohjelma on tehostanut heid{\"a}n ty{\"o}t{\"a}{\"a}n, sill{\"a} tuen laskeminen on nopeutunut ja virheiden m{\"a}{\"a}r{\"a} on pienentynyt. Lis{\"a}ksi my{\"o}s vain v{\"a}h{\"a}n asumistukeen perehtynyt ty{\"o}ntekij{\"a} voi antaa neuvontaa ja tehd{\"a} asumistukip{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}n avulla. Nykyisist{\"a} asuntotoimeen liittyvist{\"a} teht{\"a}vist{\"a} perinteisi{\"a} atk-ohjelmia k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n laskentaan, tietokantoihin ja rekistereihin. Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}tekniikan avulla voitaislin puolestaan helpottaa erilaisiin m{\"a}{\"a}r{\"a}yksiin ja ohjeisiin liittyv{\"a}{\"a} tulkintaa ja hallintaa. N{\"a}in asuntotoimen eri alueita koskevan neuvonnan ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tasoa voitaisiin nostaa. Asumistuen ohella asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}tekniikalle sopivia alueita asuntotoimessa ovat esimerkiksi asuntorahoitus, pientalorakentaminen ja kuntien asuntoohjelma.",
keywords = "expert systems, housing policy, social welfare, local government",
author = "Raija Hynynen and Jouni Salokivi",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3686-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1120",
address = "Finland",

}

Hynynen, R & Salokivi, J 1990, Asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltaminen asuntotoimeen: Esimerkkinä asumistuki. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1120, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltaminen asuntotoimeen : Esimerkkinä asumistuki. / Hynynen, Raija; Salokivi, Jouni.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1120).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltaminen asuntotoimeen

T2 - Esimerkkinä asumistuki

AU - Hynynen, Raija

AU - Salokivi, Jouni

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratoriossa on tutkittu asuntohallituksen ja VTT:n omalla rahoituksella asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltuvuutta asuntotoimeen käytännön kokeilun avulla. Tutkimuksessa kehitettiin yleisen asumistukeen liittyvä asiantuntijajärjestelmä Aatu, jonka avulla kunnan asumistukivirkailija voi selvittää hakijan mahdollisuudet saada asumistukea sekä tehdä asumistukipäätöksen. Järjestelmän käyttöä arvioitiin kyselyjen ja haastattelujen avulla. Käyttäjien mukaan ohjelma on tehostanut heidän työtään, sillä tuen laskeminen on nopeutunut ja virheiden määrä on pienentynyt. Lisäksi myös vain vähän asumistukeen perehtynyt työntekijä voi antaa neuvontaa ja tehdä asumistukipäätöksiä asiantuntijajärjestelmän avulla. Nykyisistä asuntotoimeen liittyvistä tehtävistä perinteisiä atk-ohjelmia käytetään laskentaan, tietokantoihin ja rekistereihin. Asiantuntijajärjestelmätekniikan avulla voitaislin puolestaan helpottaa erilaisiin määräyksiin ja ohjeisiin liittyvää tulkintaa ja hallintaa. Näin asuntotoimen eri alueita koskevan neuvonnan ja päätöksenteon tasoa voitaisiin nostaa. Asumistuen ohella asiantuntijajärjestelmätekniikalle sopivia alueita asuntotoimessa ovat esimerkiksi asuntorahoitus, pientalorakentaminen ja kuntien asuntoohjelma.

AB - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhdyskunta- ja rakennussuunnittelun laboratoriossa on tutkittu asuntohallituksen ja VTT:n omalla rahoituksella asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltuvuutta asuntotoimeen käytännön kokeilun avulla. Tutkimuksessa kehitettiin yleisen asumistukeen liittyvä asiantuntijajärjestelmä Aatu, jonka avulla kunnan asumistukivirkailija voi selvittää hakijan mahdollisuudet saada asumistukea sekä tehdä asumistukipäätöksen. Järjestelmän käyttöä arvioitiin kyselyjen ja haastattelujen avulla. Käyttäjien mukaan ohjelma on tehostanut heidän työtään, sillä tuen laskeminen on nopeutunut ja virheiden määrä on pienentynyt. Lisäksi myös vain vähän asumistukeen perehtynyt työntekijä voi antaa neuvontaa ja tehdä asumistukipäätöksiä asiantuntijajärjestelmän avulla. Nykyisistä asuntotoimeen liittyvistä tehtävistä perinteisiä atk-ohjelmia käytetään laskentaan, tietokantoihin ja rekistereihin. Asiantuntijajärjestelmätekniikan avulla voitaislin puolestaan helpottaa erilaisiin määräyksiin ja ohjeisiin liittyvää tulkintaa ja hallintaa. Näin asuntotoimen eri alueita koskevan neuvonnan ja päätöksenteon tasoa voitaisiin nostaa. Asumistuen ohella asiantuntijajärjestelmätekniikalle sopivia alueita asuntotoimessa ovat esimerkiksi asuntorahoitus, pientalorakentaminen ja kuntien asuntoohjelma.

KW - expert systems

KW - housing policy

KW - social welfare

KW - local government

M3 - Report

SN - 951-38-3686-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltaminen asuntotoimeen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hynynen R, Salokivi J. Asiantuntijajärjestelmätekniikan soveltaminen asuntotoimeen: Esimerkkinä asumistuki. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1120).