Asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineet

Ilkka Priha

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekoälyn kaupallisesti merkittävimmäksi osa-alueeksi ovat nousseet asiantuntijajärjestelmät. Niiden yhteydessä kehitetyn ns. tietämystekniikan laajamittaisen käytäntöön soveltamisen edellytyksenä on asiantuntijajärjestelmien rakentamista helpottavien apuvälineiden hyväksikäyttö. Tämä tosiasia on saanut useat tietojenkäsittelyalan laite- ja ohjelmistotoimittajat markkinoimaan tuotteita, joiden mainostetaan ratkaisevan kaikki asiantunti-jajärjestelmien rakentamiseen liittyvät ongelmat. Todellisuudessa rakentamisapuväline on vain yksi, tosin erittäin tärkeä asiantuntijajärjestelmän rakentamisprojektin onnistumiseen vaikuttava tekijä. Tässä julkaisussa esitellään lyhyesti tietämystekniikkaan liittyvä peruskäsitteistö sekä asiantuntijajärjestelmien tyypilliset ominaisuudet ja tavallisimmat rakenneratkaisut. Tarkemmin käsitellään sitä, mitä vaihtoehtoja on tarjolla asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineiksi, mitä ominaisuuksia apuvälineiltä voi odottaa, mihin erityyppiset apuvälineet soveltuvat, ja mihin tulee kiinnitttää huomiota apuvälineitä valittaessa. Julkaisun liitteenä on tiedot n. 160:stä asiantuntijajärjestelmien rakentamiseen soveltuvasta laitteesta ja ohjelmistosta. Luetteloidut tuotteet on luokiteltu niiden ominaisuuksien ja käyttötarkoituksen mukaisiin ryhmiin. Luetteloinnissa pääpaino on ollut ohjelmistoilla laiteluettelon käsittäessä vain muutaman tyypillisen esimerkin asiantuntijajärjestelmien yhteydessä käytetyistä tietokoneista. Julkaisu sisältää lisäksi 16:n luetteloon sisältyvän tuotteen tarkemman kuvauksen ja käyttökokemuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages178
ISBN (Print)951-38-2664-3
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number613

Keywords

  • expert systems
  • computer systems programs
  • computer systems hardware

Cite this

Priha, I. (1986). Asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 613
Priha, Ilkka. / Asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 178 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 613).
@book{99c27e5f48004a6ebf3edd1d4a12359c,
title = "Asiantuntijaj{\"a}rjestelmien rakentamisen apuv{\"a}lineet",
abstract = "Teko{\"a}lyn kaupallisesti merkitt{\"a}vimm{\"a}ksi osa-alueeksi ovat nousseet asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}t. Niiden yhteydess{\"a} kehitetyn ns. tiet{\"a}mystekniikan laajamittaisen k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n soveltamisen edellytyksen{\"a} on asiantuntijaj{\"a}rjestelmien rakentamista helpottavien apuv{\"a}lineiden hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o}. T{\"a}m{\"a} tosiasia on saanut useat tietojenk{\"a}sittelyalan laite- ja ohjelmistotoimittajat markkinoimaan tuotteita, joiden mainostetaan ratkaisevan kaikki asiantunti-jaj{\"a}rjestelmien rakentamiseen liittyv{\"a}t ongelmat. Todellisuudessa rakentamisapuv{\"a}line on vain yksi, tosin eritt{\"a}in t{\"a}rke{\"a} asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}n rakentamisprojektin onnistumiseen vaikuttava tekij{\"a}. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n lyhyesti tiet{\"a}mystekniikkaan liittyv{\"a} perusk{\"a}sitteist{\"o} sek{\"a} asiantuntijaj{\"a}rjestelmien tyypilliset ominaisuudet ja tavallisimmat rakenneratkaisut. Tarkemmin k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n sit{\"a}, mit{\"a} vaihtoehtoja on tarjolla asiantuntijaj{\"a}rjestelmien rakentamisen apuv{\"a}lineiksi, mit{\"a} ominaisuuksia apuv{\"a}lineilt{\"a} voi odottaa, mihin erityyppiset apuv{\"a}lineet soveltuvat, ja mihin tulee kiinnittt{\"a}{\"a} huomiota apuv{\"a}lineit{\"a} valittaessa. Julkaisun liitteen{\"a} on tiedot n. 160:st{\"a} asiantuntijaj{\"a}rjestelmien rakentamiseen soveltuvasta laitteesta ja ohjelmistosta. Luetteloidut tuotteet on luokiteltu niiden ominaisuuksien ja k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen mukaisiin ryhmiin. Luetteloinnissa p{\"a}{\"a}paino on ollut ohjelmistoilla laiteluettelon k{\"a}sitt{\"a}ess{\"a} vain muutaman tyypillisen esimerkin asiantuntijaj{\"a}rjestelmien yhteydess{\"a} k{\"a}ytetyist{\"a} tietokoneista. Julkaisu sis{\"a}lt{\"a}{\"a} lis{\"a}ksi 16:n luetteloon sis{\"a}ltyv{\"a}n tuotteen tarkemman kuvauksen ja k{\"a}ytt{\"o}kokemuksia.",
keywords = "expert systems, computer systems programs, computer systems hardware",
author = "Ilkka Priha",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2664-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "613",
address = "Finland",

}

Priha, I 1986, Asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 613, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineet. / Priha, Ilkka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 178 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 613).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineet

AU - Priha, Ilkka

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tekoälyn kaupallisesti merkittävimmäksi osa-alueeksi ovat nousseet asiantuntijajärjestelmät. Niiden yhteydessä kehitetyn ns. tietämystekniikan laajamittaisen käytäntöön soveltamisen edellytyksenä on asiantuntijajärjestelmien rakentamista helpottavien apuvälineiden hyväksikäyttö. Tämä tosiasia on saanut useat tietojenkäsittelyalan laite- ja ohjelmistotoimittajat markkinoimaan tuotteita, joiden mainostetaan ratkaisevan kaikki asiantunti-jajärjestelmien rakentamiseen liittyvät ongelmat. Todellisuudessa rakentamisapuväline on vain yksi, tosin erittäin tärkeä asiantuntijajärjestelmän rakentamisprojektin onnistumiseen vaikuttava tekijä. Tässä julkaisussa esitellään lyhyesti tietämystekniikkaan liittyvä peruskäsitteistö sekä asiantuntijajärjestelmien tyypilliset ominaisuudet ja tavallisimmat rakenneratkaisut. Tarkemmin käsitellään sitä, mitä vaihtoehtoja on tarjolla asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineiksi, mitä ominaisuuksia apuvälineiltä voi odottaa, mihin erityyppiset apuvälineet soveltuvat, ja mihin tulee kiinnitttää huomiota apuvälineitä valittaessa. Julkaisun liitteenä on tiedot n. 160:stä asiantuntijajärjestelmien rakentamiseen soveltuvasta laitteesta ja ohjelmistosta. Luetteloidut tuotteet on luokiteltu niiden ominaisuuksien ja käyttötarkoituksen mukaisiin ryhmiin. Luetteloinnissa pääpaino on ollut ohjelmistoilla laiteluettelon käsittäessä vain muutaman tyypillisen esimerkin asiantuntijajärjestelmien yhteydessä käytetyistä tietokoneista. Julkaisu sisältää lisäksi 16:n luetteloon sisältyvän tuotteen tarkemman kuvauksen ja käyttökokemuksia.

AB - Tekoälyn kaupallisesti merkittävimmäksi osa-alueeksi ovat nousseet asiantuntijajärjestelmät. Niiden yhteydessä kehitetyn ns. tietämystekniikan laajamittaisen käytäntöön soveltamisen edellytyksenä on asiantuntijajärjestelmien rakentamista helpottavien apuvälineiden hyväksikäyttö. Tämä tosiasia on saanut useat tietojenkäsittelyalan laite- ja ohjelmistotoimittajat markkinoimaan tuotteita, joiden mainostetaan ratkaisevan kaikki asiantunti-jajärjestelmien rakentamiseen liittyvät ongelmat. Todellisuudessa rakentamisapuväline on vain yksi, tosin erittäin tärkeä asiantuntijajärjestelmän rakentamisprojektin onnistumiseen vaikuttava tekijä. Tässä julkaisussa esitellään lyhyesti tietämystekniikkaan liittyvä peruskäsitteistö sekä asiantuntijajärjestelmien tyypilliset ominaisuudet ja tavallisimmat rakenneratkaisut. Tarkemmin käsitellään sitä, mitä vaihtoehtoja on tarjolla asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineiksi, mitä ominaisuuksia apuvälineiltä voi odottaa, mihin erityyppiset apuvälineet soveltuvat, ja mihin tulee kiinnitttää huomiota apuvälineitä valittaessa. Julkaisun liitteenä on tiedot n. 160:stä asiantuntijajärjestelmien rakentamiseen soveltuvasta laitteesta ja ohjelmistosta. Luetteloidut tuotteet on luokiteltu niiden ominaisuuksien ja käyttötarkoituksen mukaisiin ryhmiin. Luetteloinnissa pääpaino on ollut ohjelmistoilla laiteluettelon käsittäessä vain muutaman tyypillisen esimerkin asiantuntijajärjestelmien yhteydessä käytetyistä tietokoneista. Julkaisu sisältää lisäksi 16:n luetteloon sisältyvän tuotteen tarkemman kuvauksen ja käyttökokemuksia.

KW - expert systems

KW - computer systems programs

KW - computer systems hardware

M3 - Report

SN - 951-38-2664-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Priha I. Asiantuntijajärjestelmien rakentamisen apuvälineet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 178 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 613).