Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön: Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista

Merja Airola, Maarit Heikkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Projektiallianssi eli allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden väliseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto. Siinä osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla, ja toimijat jakavat projektiin liittyviä sekä positiivisia että negatiivisia riskejä ja noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteää yhteistyötä tavoitellen. Tässä julkaisussa kartoitetaan urakoitsijayritysten organisaatiokulttuuria liiketoiminta- ja allianssiymmärryksen, johtamis- ja kehittämiskäytäntöjen sekä yhteistyösuhteiden näkökulmasta. Tältä osin aineisto perustuu suomalaisten pilottihankkeisiin osallistuneiden toimijoiden haastatteluihin. Tämän pohjalta on kuvattu yleisellä tasolla nykytilaa sekä siihen liittyviä haasteita erityisesti peilaten niitä projektiallianssin periaatteisiin. Tämän jälkeen on koottu Australian toimijoiden näkemyksiä, kokemuksia, tutkimuksia ja esimerkkejä projektiallianssista ja sen vaikutuksista organisaatioiden toimintaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages42
ISBN (Electronic)978-951-38-8023-1
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number103
ISSN2242-1211

Keywords

  • project alliances
  • organisation culture
  • infrastructure construction

Cite this

Airola, M., & Heikkinen, M. (2013). Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön: Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 103
Airola, Merja ; Heikkinen, Maarit. / Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön : Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 42 p. (VTT Technology; No. 103).
@book{2591beedefd2413c803a01e0cf739347,
title = "Askelmerkkej{\"a} allianssimuotoiseen yhteisty{\"o}h{\"o}n: Kokemuksia ja esimerkkej{\"a} infrarakentamisen hankkeista",
abstract = "Projektiallianssi eli allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden v{\"a}liseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto. Siin{\"a} osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdess{\"a} yhteisell{\"a} organisaatiolla, ja toimijat jakavat projektiin liittyvi{\"a} sek{\"a} positiivisia ett{\"a} negatiivisia riskej{\"a} ja noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinte{\"a}{\"a} yhteisty{\"o}t{\"a} tavoitellen. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kartoitetaan urakoitsijayritysten organisaatiokulttuuria liiketoiminta- ja allianssiymm{\"a}rryksen, johtamis- ja kehitt{\"a}misk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}jen sek{\"a} yhteisty{\"o}suhteiden n{\"a}k{\"o}kulmasta. T{\"a}lt{\"a} osin aineisto perustuu suomalaisten pilottihankkeisiin osallistuneiden toimijoiden haastatteluihin. T{\"a}m{\"a}n pohjalta on kuvattu yleisell{\"a} tasolla nykytilaa sek{\"a} siihen liittyvi{\"a} haasteita erityisesti peilaten niit{\"a} projektiallianssin periaatteisiin. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen on koottu Australian toimijoiden n{\"a}kemyksi{\"a}, kokemuksia, tutkimuksia ja esimerkkej{\"a} projektiallianssista ja sen vaikutuksista organisaatioiden toimintaan.",
keywords = "project alliances, organisation culture, infrastructure construction",
author = "Merja Airola and Maarit Heikkinen",
year = "2013",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "103",
address = "Finland",

}

Airola, M & Heikkinen, M 2013, Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön: Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. VTT Technology, no. 103, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön : Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. / Airola, Merja; Heikkinen, Maarit.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 42 p. (VTT Technology; No. 103).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön

T2 - Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista

AU - Airola, Merja

AU - Heikkinen, Maarit

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Projektiallianssi eli allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden väliseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto. Siinä osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla, ja toimijat jakavat projektiin liittyviä sekä positiivisia että negatiivisia riskejä ja noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteää yhteistyötä tavoitellen. Tässä julkaisussa kartoitetaan urakoitsijayritysten organisaatiokulttuuria liiketoiminta- ja allianssiymmärryksen, johtamis- ja kehittämiskäytäntöjen sekä yhteistyösuhteiden näkökulmasta. Tältä osin aineisto perustuu suomalaisten pilottihankkeisiin osallistuneiden toimijoiden haastatteluihin. Tämän pohjalta on kuvattu yleisellä tasolla nykytilaa sekä siihen liittyviä haasteita erityisesti peilaten niitä projektiallianssin periaatteisiin. Tämän jälkeen on koottu Australian toimijoiden näkemyksiä, kokemuksia, tutkimuksia ja esimerkkejä projektiallianssista ja sen vaikutuksista organisaatioiden toimintaan.

AB - Projektiallianssi eli allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden väliseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto. Siinä osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla, ja toimijat jakavat projektiin liittyviä sekä positiivisia että negatiivisia riskejä ja noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteää yhteistyötä tavoitellen. Tässä julkaisussa kartoitetaan urakoitsijayritysten organisaatiokulttuuria liiketoiminta- ja allianssiymmärryksen, johtamis- ja kehittämiskäytäntöjen sekä yhteistyösuhteiden näkökulmasta. Tältä osin aineisto perustuu suomalaisten pilottihankkeisiin osallistuneiden toimijoiden haastatteluihin. Tämän pohjalta on kuvattu yleisellä tasolla nykytilaa sekä siihen liittyviä haasteita erityisesti peilaten niitä projektiallianssin periaatteisiin. Tämän jälkeen on koottu Australian toimijoiden näkemyksiä, kokemuksia, tutkimuksia ja esimerkkejä projektiallianssista ja sen vaikutuksista organisaatioiden toimintaan.

KW - project alliances

KW - organisation culture

KW - infrastructure construction

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Airola M, Heikkinen M. Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön: Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 42 p. (VTT Technology; No. 103).