Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön: Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista

Merja Airola, Maarit Heikkinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Projektiallianssi eli allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden väliseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto. Siinä osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla, ja toimijat jakavat projektiin liittyviä sekä positiivisia että negatiivisia riskejä ja noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteää yhteistyötä tavoitellen. Tässä julkaisussa kartoitetaan urakoitsijayritysten organisaatiokulttuuria liiketoiminta- ja allianssiymmärryksen, johtamis- ja kehittämiskäytäntöjen sekä yhteistyösuhteiden näkökulmasta. Tältä osin aineisto perustuu suomalaisten pilottihankkeisiin osallistuneiden toimijoiden haastatteluihin. Tämän pohjalta on kuvattu yleisellä tasolla nykytilaa sekä siihen liittyviä haasteita erityisesti peilaten niitä projektiallianssin periaatteisiin. Tämän jälkeen on koottu Australian toimijoiden näkemyksiä, kokemuksia, tutkimuksia ja esimerkkejä projektiallianssista ja sen vaikutuksista organisaatioiden toimintaan.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages42
  ISBN (Electronic)978-951-38-8023-1
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number103
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • project alliances
  • organisation culture
  • infrastructure construction

  Cite this

  Airola, M., & Heikkinen, M. (2013). Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön: Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 103
  Airola, Merja ; Heikkinen, Maarit. / Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön : Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 42 p. (VTT Technology; No. 103).
  @book{2591beedefd2413c803a01e0cf739347,
  title = "Askelmerkkej{\"a} allianssimuotoiseen yhteisty{\"o}h{\"o}n: Kokemuksia ja esimerkkej{\"a} infrarakentamisen hankkeista",
  abstract = "Projektiallianssi eli allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden v{\"a}liseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto. Siin{\"a} osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdess{\"a} yhteisell{\"a} organisaatiolla, ja toimijat jakavat projektiin liittyvi{\"a} sek{\"a} positiivisia ett{\"a} negatiivisia riskej{\"a} ja noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinte{\"a}{\"a} yhteisty{\"o}t{\"a} tavoitellen. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kartoitetaan urakoitsijayritysten organisaatiokulttuuria liiketoiminta- ja allianssiymm{\"a}rryksen, johtamis- ja kehitt{\"a}misk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}jen sek{\"a} yhteisty{\"o}suhteiden n{\"a}k{\"o}kulmasta. T{\"a}lt{\"a} osin aineisto perustuu suomalaisten pilottihankkeisiin osallistuneiden toimijoiden haastatteluihin. T{\"a}m{\"a}n pohjalta on kuvattu yleisell{\"a} tasolla nykytilaa sek{\"a} siihen liittyvi{\"a} haasteita erityisesti peilaten niit{\"a} projektiallianssin periaatteisiin. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen on koottu Australian toimijoiden n{\"a}kemyksi{\"a}, kokemuksia, tutkimuksia ja esimerkkej{\"a} projektiallianssista ja sen vaikutuksista organisaatioiden toimintaan.",
  keywords = "project alliances, organisation culture, infrastructure construction",
  author = "Merja Airola and Maarit Heikkinen",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "103",
  address = "Finland",

  }

  Airola, M & Heikkinen, M 2013, Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön: Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. VTT Technology, no. 103, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön : Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. / Airola, Merja; Heikkinen, Maarit.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 42 p. (VTT Technology; No. 103).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön

  T2 - Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista

  AU - Airola, Merja

  AU - Heikkinen, Maarit

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Projektiallianssi eli allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden väliseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto. Siinä osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla, ja toimijat jakavat projektiin liittyviä sekä positiivisia että negatiivisia riskejä ja noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteää yhteistyötä tavoitellen. Tässä julkaisussa kartoitetaan urakoitsijayritysten organisaatiokulttuuria liiketoiminta- ja allianssiymmärryksen, johtamis- ja kehittämiskäytäntöjen sekä yhteistyösuhteiden näkökulmasta. Tältä osin aineisto perustuu suomalaisten pilottihankkeisiin osallistuneiden toimijoiden haastatteluihin. Tämän pohjalta on kuvattu yleisellä tasolla nykytilaa sekä siihen liittyviä haasteita erityisesti peilaten niitä projektiallianssin periaatteisiin. Tämän jälkeen on koottu Australian toimijoiden näkemyksiä, kokemuksia, tutkimuksia ja esimerkkejä projektiallianssista ja sen vaikutuksista organisaatioiden toimintaan.

  AB - Projektiallianssi eli allianssiurakka on hankkeen keskeisten toimijoiden väliseen, kaikille yhteiseen sopimukseen perustuva hankkeen toteutusmuoto. Siinä osapuolet vastaavat toteutettavan projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä yhteisellä organisaatiolla, ja toimijat jakavat projektiin liittyviä sekä positiivisia että negatiivisia riskejä ja noudattavat tiedon avoimuuden periaatteita kiinteää yhteistyötä tavoitellen. Tässä julkaisussa kartoitetaan urakoitsijayritysten organisaatiokulttuuria liiketoiminta- ja allianssiymmärryksen, johtamis- ja kehittämiskäytäntöjen sekä yhteistyösuhteiden näkökulmasta. Tältä osin aineisto perustuu suomalaisten pilottihankkeisiin osallistuneiden toimijoiden haastatteluihin. Tämän pohjalta on kuvattu yleisellä tasolla nykytilaa sekä siihen liittyviä haasteita erityisesti peilaten niitä projektiallianssin periaatteisiin. Tämän jälkeen on koottu Australian toimijoiden näkemyksiä, kokemuksia, tutkimuksia ja esimerkkejä projektiallianssista ja sen vaikutuksista organisaatioiden toimintaan.

  KW - project alliances

  KW - organisation culture

  KW - infrastructure construction

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Airola M, Heikkinen M. Askelmerkkejä allianssimuotoiseen yhteistyöhön: Kokemuksia ja esimerkkejä infrarakentamisen hankkeista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 42 p. (VTT Technology; No. 103).