Asuinkerrostalojen julkisivujen lämmöneristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan

Pertti Kokki, Juha Krankka

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkisivurakenteissa havaitaan lukuisia rakennesuunnittelullisia ja toteutuksellisia heikkouksia ja virheitä, jotka johtavat suotuisten olosuhteiden vallitessa helposti vaurioihin ja ennenaikaiseen peruskorjaustarpeeseen. Eniten julkisivurakenteita vaurioittaa sadeveden tunkeutuminen rakenteeseen ja siirtyminen rakenteessa sekä siihen liittyvä sään vaihtelu. Julkisivurakenteiden heikkoja kohtia ovat elementtien saumat, ikkunarakenteiden ja seinän väliset liitokset, ikkunapellitykset sekä räystäsrakenteet. Betoni-, tiili- ja rapatuissa julkisivurakenteissa sekä pinnoitettuina että pinnoittamattomina on lisäksi omat rakenteelliset ongelmansa, joihin vaikuttavat ulkoiset olosuhteet, rakennekerrosten laatu ja sijainti sekä sisäilrnasto-olosuhteet . Betonielementtirakenteiset julkisivut eivät ole sadevedenpitäviä. Viistosade ja seinäpintaa alaspäin ja sivusuuntaan siirtyvä vesikalvo tunkeutuvat julkisivujen heikkojen kohtien kautta rakenteeseen. Vesi painuu pääsiassa ulkokuoren ja lämpöeristeen rajapinnassa painovoimaisesti alaspäin kerääntyen sokkelihalkaisuun ja ikkunakarmien yläpuolelle. Sokkelihalkaisujen kohdalla perusmuurien maalipinnat hilseilevät lähes poikkeuksetta ja sisäpuoliset kosteusvauriot esiintyvät ikkunapielissä. Sokkelihalkaisujen mineraalivillalämpöneristeiden kosteudet olivat kaikissa tutkituissa kohteissa hyvin suuret. Julkisivuelementtien lämmöneristeiden kosteudet olivat tutkituissa kohteissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta verrattain pieniä. Suurille kosteuksille oli löydettävissä syyt. Rakenteen läpi sisältä diffuusisesti ja ilmavirtausten mukana siirtyvän kosteuden tiivistyessä sekä ulkoa rakenteeseen tunkeutuneen sadeveden liikkuessa pääasiassa ulkokuoren ja lämmöneristeen välissä ja saumausten takana säilyy lämmöneriste suurelta osalta kuivana. Rakenteen lämmöneristävyys ei huonone merkittävästi sokkelihalkaisuja, ikkunapieliä ja mahdollisesti alimman kerroksen elementtejä lukuun ottamatta. Lämmöneristävyyden paikoittaista huononemista huomattavasti suurempi ongelma on rakenteen mahdollinen ennenaikainen turmeltuminen. Julkisivurakenteeseen tunkeutunut kosteus kuivuu rakenteesta ulospäin ja kerääntyy sekä jäätyy ja sulaa ulkokuoressa ja mahdollisesti pinnoitteen alla aiheuttaen betonielementtien ulkokuoren rapautunista, ulkokuoren ja sisäkuoren terästartuntojen pettämistä ja maalipintojen hilseilyä. Nämä korjaustarpeet ovat lisääntymäissä ja ne ovat kustannuksiltaan pääsääntöisesti varsin suuret.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages101
ISBN (Print)951-38-1657-5
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number181
ISSN0358-5085

Cite this

Kokki, P., & Krankka, J. (1983). Asuinkerrostalojen julkisivujen lämmöneristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 181
Kokki, Pertti ; Krankka, Juha. / Asuinkerrostalojen julkisivujen lämmöneristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 101 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 181).
@book{0a9413eb6b4e4a3e8ceee2352db40911,
title = "Asuinkerrostalojen julkisivujen l{\"a}mm{\"o}neristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan",
abstract = "Julkisivurakenteissa havaitaan lukuisia rakennesuunnittelullisia ja toteutuksellisia heikkouksia ja virheit{\"a}, jotka johtavat suotuisten olosuhteiden vallitessa helposti vaurioihin ja ennenaikaiseen peruskorjaustarpeeseen. Eniten julkisivurakenteita vaurioittaa sadeveden tunkeutuminen rakenteeseen ja siirtyminen rakenteessa sek{\"a} siihen liittyv{\"a} s{\"a}{\"a}n vaihtelu. Julkisivurakenteiden heikkoja kohtia ovat elementtien saumat, ikkunarakenteiden ja sein{\"a}n v{\"a}liset liitokset, ikkunapellitykset sek{\"a} r{\"a}yst{\"a}srakenteet. Betoni-, tiili- ja rapatuissa julkisivurakenteissa sek{\"a} pinnoitettuina ett{\"a} pinnoittamattomina on lis{\"a}ksi omat rakenteelliset ongelmansa, joihin vaikuttavat ulkoiset olosuhteet, rakennekerrosten laatu ja sijainti sek{\"a} sis{\"a}ilrnasto-olosuhteet . Betonielementtirakenteiset julkisivut eiv{\"a}t ole sadevedenpit{\"a}vi{\"a}. Viistosade ja sein{\"a}pintaa alasp{\"a}in ja sivusuuntaan siirtyv{\"a} vesikalvo tunkeutuvat julkisivujen heikkojen kohtien kautta rakenteeseen. Vesi painuu p{\"a}{\"a}siassa ulkokuoren ja l{\"a}mp{\"o}eristeen rajapinnassa painovoimaisesti alasp{\"a}in ker{\"a}{\"a}ntyen sokkelihalkaisuun ja ikkunakarmien yl{\"a}puolelle. Sokkelihalkaisujen kohdalla perusmuurien maalipinnat hilseilev{\"a}t l{\"a}hes poikkeuksetta ja sis{\"a}puoliset kosteusvauriot esiintyv{\"a}t ikkunapieliss{\"a}. Sokkelihalkaisujen mineraalivillal{\"a}mp{\"o}neristeiden kosteudet olivat kaikissa tutkituissa kohteissa hyvin suuret. Julkisivuelementtien l{\"a}mm{\"o}neristeiden kosteudet olivat tutkituissa kohteissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta verrattain pieni{\"a}. Suurille kosteuksille oli l{\"o}ydett{\"a}viss{\"a} syyt. Rakenteen l{\"a}pi sis{\"a}lt{\"a} diffuusisesti ja ilmavirtausten mukana siirtyv{\"a}n kosteuden tiivistyess{\"a} sek{\"a} ulkoa rakenteeseen tunkeutuneen sadeveden liikkuessa p{\"a}{\"a}asiassa ulkokuoren ja l{\"a}mm{\"o}neristeen v{\"a}liss{\"a} ja saumausten takana s{\"a}ilyy l{\"a}mm{\"o}neriste suurelta osalta kuivana. Rakenteen l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}vyys ei huonone merkitt{\"a}v{\"a}sti sokkelihalkaisuja, ikkunapieli{\"a} ja mahdollisesti alimman kerroksen elementtej{\"a} lukuun ottamatta. L{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}vyyden paikoittaista huononemista huomattavasti suurempi ongelma on rakenteen mahdollinen ennenaikainen turmeltuminen. Julkisivurakenteeseen tunkeutunut kosteus kuivuu rakenteesta ulosp{\"a}in ja ker{\"a}{\"a}ntyy sek{\"a} j{\"a}{\"a}tyy ja sulaa ulkokuoressa ja mahdollisesti pinnoitteen alla aiheuttaen betonielementtien ulkokuoren rapautunista, ulkokuoren ja sis{\"a}kuoren ter{\"a}startuntojen pett{\"a}mist{\"a} ja maalipintojen hilseily{\"a}. N{\"a}m{\"a} korjaustarpeet ovat lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}iss{\"a} ja ne ovat kustannuksiltaan p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti varsin suuret.",
author = "Pertti Kokki and Juha Krankka",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1657-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "181",
address = "Finland",

}

Kokki, P & Krankka, J 1983, Asuinkerrostalojen julkisivujen lämmöneristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 181, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asuinkerrostalojen julkisivujen lämmöneristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan. / Kokki, Pertti; Krankka, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 101 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 181).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asuinkerrostalojen julkisivujen lämmöneristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan

AU - Kokki, Pertti

AU - Krankka, Juha

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Julkisivurakenteissa havaitaan lukuisia rakennesuunnittelullisia ja toteutuksellisia heikkouksia ja virheitä, jotka johtavat suotuisten olosuhteiden vallitessa helposti vaurioihin ja ennenaikaiseen peruskorjaustarpeeseen. Eniten julkisivurakenteita vaurioittaa sadeveden tunkeutuminen rakenteeseen ja siirtyminen rakenteessa sekä siihen liittyvä sään vaihtelu. Julkisivurakenteiden heikkoja kohtia ovat elementtien saumat, ikkunarakenteiden ja seinän väliset liitokset, ikkunapellitykset sekä räystäsrakenteet. Betoni-, tiili- ja rapatuissa julkisivurakenteissa sekä pinnoitettuina että pinnoittamattomina on lisäksi omat rakenteelliset ongelmansa, joihin vaikuttavat ulkoiset olosuhteet, rakennekerrosten laatu ja sijainti sekä sisäilrnasto-olosuhteet . Betonielementtirakenteiset julkisivut eivät ole sadevedenpitäviä. Viistosade ja seinäpintaa alaspäin ja sivusuuntaan siirtyvä vesikalvo tunkeutuvat julkisivujen heikkojen kohtien kautta rakenteeseen. Vesi painuu pääsiassa ulkokuoren ja lämpöeristeen rajapinnassa painovoimaisesti alaspäin kerääntyen sokkelihalkaisuun ja ikkunakarmien yläpuolelle. Sokkelihalkaisujen kohdalla perusmuurien maalipinnat hilseilevät lähes poikkeuksetta ja sisäpuoliset kosteusvauriot esiintyvät ikkunapielissä. Sokkelihalkaisujen mineraalivillalämpöneristeiden kosteudet olivat kaikissa tutkituissa kohteissa hyvin suuret. Julkisivuelementtien lämmöneristeiden kosteudet olivat tutkituissa kohteissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta verrattain pieniä. Suurille kosteuksille oli löydettävissä syyt. Rakenteen läpi sisältä diffuusisesti ja ilmavirtausten mukana siirtyvän kosteuden tiivistyessä sekä ulkoa rakenteeseen tunkeutuneen sadeveden liikkuessa pääasiassa ulkokuoren ja lämmöneristeen välissä ja saumausten takana säilyy lämmöneriste suurelta osalta kuivana. Rakenteen lämmöneristävyys ei huonone merkittävästi sokkelihalkaisuja, ikkunapieliä ja mahdollisesti alimman kerroksen elementtejä lukuun ottamatta. Lämmöneristävyyden paikoittaista huononemista huomattavasti suurempi ongelma on rakenteen mahdollinen ennenaikainen turmeltuminen. Julkisivurakenteeseen tunkeutunut kosteus kuivuu rakenteesta ulospäin ja kerääntyy sekä jäätyy ja sulaa ulkokuoressa ja mahdollisesti pinnoitteen alla aiheuttaen betonielementtien ulkokuoren rapautunista, ulkokuoren ja sisäkuoren terästartuntojen pettämistä ja maalipintojen hilseilyä. Nämä korjaustarpeet ovat lisääntymäissä ja ne ovat kustannuksiltaan pääsääntöisesti varsin suuret.

AB - Julkisivurakenteissa havaitaan lukuisia rakennesuunnittelullisia ja toteutuksellisia heikkouksia ja virheitä, jotka johtavat suotuisten olosuhteiden vallitessa helposti vaurioihin ja ennenaikaiseen peruskorjaustarpeeseen. Eniten julkisivurakenteita vaurioittaa sadeveden tunkeutuminen rakenteeseen ja siirtyminen rakenteessa sekä siihen liittyvä sään vaihtelu. Julkisivurakenteiden heikkoja kohtia ovat elementtien saumat, ikkunarakenteiden ja seinän väliset liitokset, ikkunapellitykset sekä räystäsrakenteet. Betoni-, tiili- ja rapatuissa julkisivurakenteissa sekä pinnoitettuina että pinnoittamattomina on lisäksi omat rakenteelliset ongelmansa, joihin vaikuttavat ulkoiset olosuhteet, rakennekerrosten laatu ja sijainti sekä sisäilrnasto-olosuhteet . Betonielementtirakenteiset julkisivut eivät ole sadevedenpitäviä. Viistosade ja seinäpintaa alaspäin ja sivusuuntaan siirtyvä vesikalvo tunkeutuvat julkisivujen heikkojen kohtien kautta rakenteeseen. Vesi painuu pääsiassa ulkokuoren ja lämpöeristeen rajapinnassa painovoimaisesti alaspäin kerääntyen sokkelihalkaisuun ja ikkunakarmien yläpuolelle. Sokkelihalkaisujen kohdalla perusmuurien maalipinnat hilseilevät lähes poikkeuksetta ja sisäpuoliset kosteusvauriot esiintyvät ikkunapielissä. Sokkelihalkaisujen mineraalivillalämpöneristeiden kosteudet olivat kaikissa tutkituissa kohteissa hyvin suuret. Julkisivuelementtien lämmöneristeiden kosteudet olivat tutkituissa kohteissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta verrattain pieniä. Suurille kosteuksille oli löydettävissä syyt. Rakenteen läpi sisältä diffuusisesti ja ilmavirtausten mukana siirtyvän kosteuden tiivistyessä sekä ulkoa rakenteeseen tunkeutuneen sadeveden liikkuessa pääasiassa ulkokuoren ja lämmöneristeen välissä ja saumausten takana säilyy lämmöneriste suurelta osalta kuivana. Rakenteen lämmöneristävyys ei huonone merkittävästi sokkelihalkaisuja, ikkunapieliä ja mahdollisesti alimman kerroksen elementtejä lukuun ottamatta. Lämmöneristävyyden paikoittaista huononemista huomattavasti suurempi ongelma on rakenteen mahdollinen ennenaikainen turmeltuminen. Julkisivurakenteeseen tunkeutunut kosteus kuivuu rakenteesta ulospäin ja kerääntyy sekä jäätyy ja sulaa ulkokuoressa ja mahdollisesti pinnoitteen alla aiheuttaen betonielementtien ulkokuoren rapautunista, ulkokuoren ja sisäkuoren terästartuntojen pettämistä ja maalipintojen hilseilyä. Nämä korjaustarpeet ovat lisääntymäissä ja ne ovat kustannuksiltaan pääsääntöisesti varsin suuret.

M3 - Report

SN - 951-38-1657-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asuinkerrostalojen julkisivujen lämmöneristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kokki P, Krankka J. Asuinkerrostalojen julkisivujen lämmöneristeiden kosteus ja sen vaikutukset rakenteen toimintaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 101 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 181).