Asuinrakennukset vuoteen 2025: Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve

Erkki Lehtinen, Eero Nippala, Liisa Jaakkonen, Harri Nuuttila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä raportti on tehty Ympäristöministeriön ympäristöklusteriohjelman projektista "Asuntotuotantoja perusparannustarve Suomessa vuoteen 2025". Lisäksi on julkaistu erillinen liiteraportti, jossa valtakunnan tason tulosten lisäksi esitetään tulokset maakunnittain kuvakoosteina ja taulukoina. Pääasiallinen julkaisukanava on internet. Asuntotuotannon tarpeesta raportissa esitetään jo pitkään Suomessa käytössä olleen väestömuutoksiin perustuvan tarvemallin uusimpia tuloksia. Mallista, jonka tutkija Markku Lankinen on nykyiseen muotoonsa kehittänyt, käytetään tässä nimitystä ASLA-malli. Projektissa uudistettiin mallin lähtötietoja, mm. otettiin käyttöön Tilastokeskuksen vuoden 2004 lopulla julkaisemat uudet kunnittaiset väestöennusteet. Asuntotuotannon tarve laskettiin maakunnittain koko maakunnassa, sen keskuskaupungissa ja tätä ympäröivässä seutukunnassa. Lisäksi Tampereen seutukunnassa tehtiin erillisinä räätälöidyt tarvelaskelmat jokaiselle kunnalle. Samalla saatiin arvokkaita kokemuksia koko maan laskelmia varten. VTT on tehnyt vuodesta 1986 lähtien perusparannustarpeen tarkasteluja ns. ASPE-mallin teoriaan perustuen. Malli perustuu olettamukseen, että eri ikäisillä ja tyyppisillä asuinrakennuksilla olisi samankaltaiseen ryhmään kuuluessaan samanlaiset korjaustarpeet ja korjauskustannukset. Eri tutkimuksista kerätyt asuinrakennusten korjaustarvetiedot (mm. REMO2000 tutkimus) on koottu ASPE-mallin tietokantaan laskennan lähtötiedoiksi. Nyt uusitussa laskentamallissa lähtötietona on käytetty vuoden 2005 tasolle muokattua rakennus- ja asuntokantaa. Korjausten kustannustaso on vuosi 2004. Mallien laajasta testaamisesta huolimatta tulokset ovat niin oikeita kuin ovat lähtötiedot. Toisaalta kun on kyse tulevaisuuden ennustamisesta, ei oikeaa lopputulosta ole olemassa. On vain erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja.
Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)952-5004-59-7
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Keywords

  • housing
  • dwellingstock
  • construction
  • maintenance
  • renovation
  • forecast
  • model

Cite this

Lehtinen, E., Nippala, E., Jaakkonen, L., & Nuuttila, H. (2005). Asuinrakennukset vuoteen 2025: Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland.
Lehtinen, Erkki ; Nippala, Eero ; Jaakkonen, Liisa ; Nuuttila, Harri. / Asuinrakennukset vuoteen 2025 : Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve. Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 60 p.
@book{1137bdcfced24cbbb82514f089d84fa0,
title = "Asuinrakennukset vuoteen 2025: Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve",
abstract = "T{\"a}m{\"a} raportti on tehty Ymp{\"a}rist{\"o}ministeri{\"o}n ymp{\"a}rist{\"o}klusteriohjelman projektista {"}Asuntotuotantoja perusparannustarve Suomessa vuoteen 2025{"}. Lis{\"a}ksi on julkaistu erillinen liiteraportti, jossa valtakunnan tason tulosten lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n tulokset maakunnittain kuvakoosteina ja taulukoina. P{\"a}{\"a}asiallinen julkaisukanava on internet. Asuntotuotannon tarpeesta raportissa esitet{\"a}{\"a}n jo pitk{\"a}{\"a}n Suomessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olleen v{\"a}est{\"o}muutoksiin perustuvan tarvemallin uusimpia tuloksia. Mallista, jonka tutkija Markku Lankinen on nykyiseen muotoonsa kehitt{\"a}nyt, k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n t{\"a}ss{\"a} nimityst{\"a} ASLA-malli. Projektissa uudistettiin mallin l{\"a}ht{\"o}tietoja, mm. otettiin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n Tilastokeskuksen vuoden 2004 lopulla julkaisemat uudet kunnittaiset v{\"a}est{\"o}ennusteet. Asuntotuotannon tarve laskettiin maakunnittain koko maakunnassa, sen keskuskaupungissa ja t{\"a}t{\"a} ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}ss{\"a} seutukunnassa. Lis{\"a}ksi Tampereen seutukunnassa tehtiin erillisin{\"a} r{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}idyt tarvelaskelmat jokaiselle kunnalle. Samalla saatiin arvokkaita kokemuksia koko maan laskelmia varten. VTT on tehnyt vuodesta 1986 l{\"a}htien perusparannustarpeen tarkasteluja ns. ASPE-mallin teoriaan perustuen. Malli perustuu olettamukseen, ett{\"a} eri ik{\"a}isill{\"a} ja tyyppisill{\"a} asuinrakennuksilla olisi samankaltaiseen ryhm{\"a}{\"a}n kuuluessaan samanlaiset korjaustarpeet ja korjauskustannukset. Eri tutkimuksista ker{\"a}tyt asuinrakennusten korjaustarvetiedot (mm. REMO2000 tutkimus) on koottu ASPE-mallin tietokantaan laskennan l{\"a}ht{\"o}tiedoiksi. Nyt uusitussa laskentamallissa l{\"a}ht{\"o}tietona on k{\"a}ytetty vuoden 2005 tasolle muokattua rakennus- ja asuntokantaa. Korjausten kustannustaso on vuosi 2004. Mallien laajasta testaamisesta huolimatta tulokset ovat niin oikeita kuin ovat l{\"a}ht{\"o}tiedot. Toisaalta kun on kyse tulevaisuuden ennustamisesta, ei oikeaa lopputulosta ole olemassa. On vain erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja.",
keywords = "housing, dwellingstock, construction, maintenance, renovation, forecast, model",
author = "Erkki Lehtinen and Eero Nippala and Liisa Jaakkonen and Harri Nuuttila",
year = "2005",
language = "Finnish",
isbn = "952-5004-59-7",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Lehtinen, E, Nippala, E, Jaakkonen, L & Nuuttila, H 2005, Asuinrakennukset vuoteen 2025: Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve. VTT Technical Research Centre of Finland, Tampere.

Asuinrakennukset vuoteen 2025 : Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve. / Lehtinen, Erkki; Nippala, Eero; Jaakkonen, Liisa; Nuuttila, Harri.

Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 60 p.

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asuinrakennukset vuoteen 2025

T2 - Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve

AU - Lehtinen, Erkki

AU - Nippala, Eero

AU - Jaakkonen, Liisa

AU - Nuuttila, Harri

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Tämä raportti on tehty Ympäristöministeriön ympäristöklusteriohjelman projektista "Asuntotuotantoja perusparannustarve Suomessa vuoteen 2025". Lisäksi on julkaistu erillinen liiteraportti, jossa valtakunnan tason tulosten lisäksi esitetään tulokset maakunnittain kuvakoosteina ja taulukoina. Pääasiallinen julkaisukanava on internet. Asuntotuotannon tarpeesta raportissa esitetään jo pitkään Suomessa käytössä olleen väestömuutoksiin perustuvan tarvemallin uusimpia tuloksia. Mallista, jonka tutkija Markku Lankinen on nykyiseen muotoonsa kehittänyt, käytetään tässä nimitystä ASLA-malli. Projektissa uudistettiin mallin lähtötietoja, mm. otettiin käyttöön Tilastokeskuksen vuoden 2004 lopulla julkaisemat uudet kunnittaiset väestöennusteet. Asuntotuotannon tarve laskettiin maakunnittain koko maakunnassa, sen keskuskaupungissa ja tätä ympäröivässä seutukunnassa. Lisäksi Tampereen seutukunnassa tehtiin erillisinä räätälöidyt tarvelaskelmat jokaiselle kunnalle. Samalla saatiin arvokkaita kokemuksia koko maan laskelmia varten. VTT on tehnyt vuodesta 1986 lähtien perusparannustarpeen tarkasteluja ns. ASPE-mallin teoriaan perustuen. Malli perustuu olettamukseen, että eri ikäisillä ja tyyppisillä asuinrakennuksilla olisi samankaltaiseen ryhmään kuuluessaan samanlaiset korjaustarpeet ja korjauskustannukset. Eri tutkimuksista kerätyt asuinrakennusten korjaustarvetiedot (mm. REMO2000 tutkimus) on koottu ASPE-mallin tietokantaan laskennan lähtötiedoiksi. Nyt uusitussa laskentamallissa lähtötietona on käytetty vuoden 2005 tasolle muokattua rakennus- ja asuntokantaa. Korjausten kustannustaso on vuosi 2004. Mallien laajasta testaamisesta huolimatta tulokset ovat niin oikeita kuin ovat lähtötiedot. Toisaalta kun on kyse tulevaisuuden ennustamisesta, ei oikeaa lopputulosta ole olemassa. On vain erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja.

AB - Tämä raportti on tehty Ympäristöministeriön ympäristöklusteriohjelman projektista "Asuntotuotantoja perusparannustarve Suomessa vuoteen 2025". Lisäksi on julkaistu erillinen liiteraportti, jossa valtakunnan tason tulosten lisäksi esitetään tulokset maakunnittain kuvakoosteina ja taulukoina. Pääasiallinen julkaisukanava on internet. Asuntotuotannon tarpeesta raportissa esitetään jo pitkään Suomessa käytössä olleen väestömuutoksiin perustuvan tarvemallin uusimpia tuloksia. Mallista, jonka tutkija Markku Lankinen on nykyiseen muotoonsa kehittänyt, käytetään tässä nimitystä ASLA-malli. Projektissa uudistettiin mallin lähtötietoja, mm. otettiin käyttöön Tilastokeskuksen vuoden 2004 lopulla julkaisemat uudet kunnittaiset väestöennusteet. Asuntotuotannon tarve laskettiin maakunnittain koko maakunnassa, sen keskuskaupungissa ja tätä ympäröivässä seutukunnassa. Lisäksi Tampereen seutukunnassa tehtiin erillisinä räätälöidyt tarvelaskelmat jokaiselle kunnalle. Samalla saatiin arvokkaita kokemuksia koko maan laskelmia varten. VTT on tehnyt vuodesta 1986 lähtien perusparannustarpeen tarkasteluja ns. ASPE-mallin teoriaan perustuen. Malli perustuu olettamukseen, että eri ikäisillä ja tyyppisillä asuinrakennuksilla olisi samankaltaiseen ryhmään kuuluessaan samanlaiset korjaustarpeet ja korjauskustannukset. Eri tutkimuksista kerätyt asuinrakennusten korjaustarvetiedot (mm. REMO2000 tutkimus) on koottu ASPE-mallin tietokantaan laskennan lähtötiedoiksi. Nyt uusitussa laskentamallissa lähtötietona on käytetty vuoden 2005 tasolle muokattua rakennus- ja asuntokantaa. Korjausten kustannustaso on vuosi 2004. Mallien laajasta testaamisesta huolimatta tulokset ovat niin oikeita kuin ovat lähtötiedot. Toisaalta kun on kyse tulevaisuuden ennustamisesta, ei oikeaa lopputulosta ole olemassa. On vain erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja.

KW - housing

KW - dwellingstock

KW - construction

KW - maintenance

KW - renovation

KW - forecast

KW - model

M3 - Report

SN - 952-5004-59-7

BT - Asuinrakennukset vuoteen 2025

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Tampere

ER -

Lehtinen E, Nippala E, Jaakkonen L, Nuuttila H. Asuinrakennukset vuoteen 2025: Uudistuotannon ja perusparantamisen tarve. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 60 p.