Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset

Eero Nippala, Terttu Vainio

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

  Abstract

  VTT ja TAMK selvittivät ympäristöministeriön toimeksiannosta asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksia. Yhteensä tutkittuja, korjattuja vaurioita oli 431, joista omakotitaloissa oli 293, rivitaloissa 42 ja asuinkerrostaloissa 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneissa rakennuksissa esiintyneillä vaurioilla. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia vaurioita on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee. Kosteusvauriot eivät kuitenkaan ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationRakennusfysiikka 2017
  PublisherTampere University of Technology
  Number of pages5
  ISBN (Print)978-952-15-4022-6
  Publication statusPublished - 2017
  MoE publication typeB3 Non-refereed article in conference proceedings
  EventRakennusfysiikka 2017: Uusimmat tutkimustulokset ja hyvät käytännön ratkaisut - Tampere, Finland
  Duration: 24 Oct 201726 Oct 2017

  Seminar

  SeminarRakennusfysiikka 2017
  CountryFinland
  CityTampere
  Period24/10/1726/10/17

  Keywords

  • moisture damage
  • housing stock
  • refurfishment

  Cite this

  Nippala, E., & Vainio, T. (2017). Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. In Rakennusfysiikka 2017 Tampere University of Technology.
  Nippala, Eero ; Vainio, Terttu. / Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. Rakennusfysiikka 2017. Tampere University of Technology, 2017.
  @inproceedings{0f3199a4ee98486c95ea149854f81dc4,
  title = "Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset",
  abstract = "VTT ja TAMK selvittiv{\"a}t ymp{\"a}rist{\"o}ministeri{\"o}n toimeksiannosta asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksia. Yhteens{\"a} tutkittuja, korjattuja vaurioita oli 431, joista omakotitaloissa oli 293, rivitaloissa 42 ja asuinkerrostaloissa 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneissa rakennuksissa esiintyneill{\"a} vaurioilla. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia vaurioita on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin m{\"a}{\"a}r{\"a}yksin sek{\"a} koulutuksella ja viestinn{\"a}ll{\"a}. N{\"a}ilt{\"a} osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen v{\"a}henee. Kosteusvauriot eiv{\"a}t kuitenkaan ole pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mik{\"a} tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mik{\"a}li yksitt{\"a}isen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminly{\"o}d{\"a}{\"a}n. Hyv{\"a}ll{\"a} hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} voidaan est{\"a}{\"a} merkitt{\"a}v{\"a} osa kosteusvaurioista tai v{\"a}hent{\"a}{\"a} vahingon seuraamuksia.",
  keywords = "moisture damage, housing stock, refurfishment",
  author = "Eero Nippala and Terttu Vainio",
  note = "Project code: 114025",
  year = "2017",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-952-15-4022-6",
  booktitle = "Rakennusfysiikka 2017",
  publisher = "Tampere University of Technology",
  address = "Finland",

  }

  Nippala, E & Vainio, T 2017, Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. in Rakennusfysiikka 2017. Tampere University of Technology, Rakennusfysiikka 2017, Tampere, Finland, 24/10/17.

  Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. / Nippala, Eero; Vainio, Terttu.

  Rakennusfysiikka 2017. Tampere University of Technology, 2017.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

  TY - GEN

  T1 - Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset

  AU - Nippala, Eero

  AU - Vainio, Terttu

  N1 - Project code: 114025

  PY - 2017

  Y1 - 2017

  N2 - VTT ja TAMK selvittivät ympäristöministeriön toimeksiannosta asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksia. Yhteensä tutkittuja, korjattuja vaurioita oli 431, joista omakotitaloissa oli 293, rivitaloissa 42 ja asuinkerrostaloissa 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneissa rakennuksissa esiintyneillä vaurioilla. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia vaurioita on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee. Kosteusvauriot eivät kuitenkaan ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia.

  AB - VTT ja TAMK selvittivät ympäristöministeriön toimeksiannosta asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksia. Yhteensä tutkittuja, korjattuja vaurioita oli 431, joista omakotitaloissa oli 293, rivitaloissa 42 ja asuinkerrostaloissa 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneissa rakennuksissa esiintyneillä vaurioilla. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia vaurioita on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee. Kosteusvauriot eivät kuitenkaan ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia.

  KW - moisture damage

  KW - housing stock

  KW - refurfishment

  M3 - Conference article in proceedings

  SN - 978-952-15-4022-6

  BT - Rakennusfysiikka 2017

  PB - Tampere University of Technology

  ER -

  Nippala E, Vainio T. Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. In Rakennusfysiikka 2017. Tampere University of Technology. 2017