Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset

Eero Nippala, Terttu Vainio

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

Abstract

VTT ja TAMK selvittivät ympäristöministeriön toimeksiannosta asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksia. Yhteensä tutkittuja, korjattuja vaurioita oli 431, joista omakotitaloissa oli 293, rivitaloissa 42 ja asuinkerrostaloissa 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneissa rakennuksissa esiintyneillä vaurioilla. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia vaurioita on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee. Kosteusvauriot eivät kuitenkaan ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia.
Original languageFinnish
Title of host publicationRakennusfysiikka 2017
PublisherTampere University of Technology
Number of pages5
ISBN (Print)978-952-15-4022-6
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeB3 Non-refereed article in conference proceedings
EventRakennusfysiikka 2017: Uusimmat tutkimustulokset ja hyvät käytännön ratkaisut - Tampere, Finland
Duration: 24 Oct 201726 Oct 2017

Seminar

SeminarRakennusfysiikka 2017
CountryFinland
CityTampere
Period24/10/1726/10/17

Keywords

  • moisture damage
  • housing stock
  • refurfishment

Cite this

Nippala, E., & Vainio, T. (2017). Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. In Rakennusfysiikka 2017 Tampere University of Technology.
Nippala, Eero ; Vainio, Terttu. / Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. Rakennusfysiikka 2017. Tampere University of Technology, 2017.
@inproceedings{0f3199a4ee98486c95ea149854f81dc4,
title = "Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset",
abstract = "VTT ja TAMK selvittiv{\"a}t ymp{\"a}rist{\"o}ministeri{\"o}n toimeksiannosta asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksia. Yhteens{\"a} tutkittuja, korjattuja vaurioita oli 431, joista omakotitaloissa oli 293, rivitaloissa 42 ja asuinkerrostaloissa 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneissa rakennuksissa esiintyneill{\"a} vaurioilla. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia vaurioita on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin m{\"a}{\"a}r{\"a}yksin sek{\"a} koulutuksella ja viestinn{\"a}ll{\"a}. N{\"a}ilt{\"a} osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen v{\"a}henee. Kosteusvauriot eiv{\"a}t kuitenkaan ole pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mik{\"a} tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mik{\"a}li yksitt{\"a}isen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminly{\"o}d{\"a}{\"a}n. Hyv{\"a}ll{\"a} hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} voidaan est{\"a}{\"a} merkitt{\"a}v{\"a} osa kosteusvaurioista tai v{\"a}hent{\"a}{\"a} vahingon seuraamuksia.",
keywords = "moisture damage, housing stock, refurfishment",
author = "Eero Nippala and Terttu Vainio",
note = "Project code: 114025",
year = "2017",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-15-4022-6",
booktitle = "Rakennusfysiikka 2017",
publisher = "Tampere University of Technology",
address = "Finland",

}

Nippala, E & Vainio, T 2017, Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. in Rakennusfysiikka 2017. Tampere University of Technology, Rakennusfysiikka 2017, Tampere, Finland, 24/10/17.

Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. / Nippala, Eero; Vainio, Terttu.

Rakennusfysiikka 2017. Tampere University of Technology, 2017.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

TY - GEN

T1 - Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset

AU - Nippala, Eero

AU - Vainio, Terttu

N1 - Project code: 114025

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - VTT ja TAMK selvittivät ympäristöministeriön toimeksiannosta asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksia. Yhteensä tutkittuja, korjattuja vaurioita oli 431, joista omakotitaloissa oli 293, rivitaloissa 42 ja asuinkerrostaloissa 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneissa rakennuksissa esiintyneillä vaurioilla. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia vaurioita on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee. Kosteusvauriot eivät kuitenkaan ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia.

AB - VTT ja TAMK selvittivät ympäristöministeriön toimeksiannosta asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksia. Yhteensä tutkittuja, korjattuja vaurioita oli 431, joista omakotitaloissa oli 293, rivitaloissa 42 ja asuinkerrostaloissa 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneissa rakennuksissa esiintyneillä vaurioilla. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia vaurioita on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee. Kosteusvauriot eivät kuitenkaan ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia.

KW - moisture damage

KW - housing stock

KW - refurfishment

M3 - Conference article in proceedings

SN - 978-952-15-4022-6

BT - Rakennusfysiikka 2017

PB - Tampere University of Technology

ER -

Nippala E, Vainio T. Asuinrakennusten korjausvaurioiden korjaukset. In Rakennusfysiikka 2017. Tampere University of Technology. 2017