Asukasnäkökulma asuinympäristöjen ja lähiöiden laatuun

Hilkka Lehtonen, Timo Sneck

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus on osa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen korjausrakentamisen tutkimusohjelmaa. Siinä käsitellään asuinympäristön laatua asukasnäkökulmasta psykososiaaliselta kannalta. Laadun problematisoinnissa on havainnollistamismielessä käytetty hyväksi lähiöitä. Tutkimus on luonteeltaan synteesinomainen, olemassaolevaa tietoutta yhteenkytkevä. Tiedotteessa analysoidaan paljolti asuinympäristön näkymättömiä, vaikeasti mitattavia ja laiminlyötyjä laatu-ulottavuuksia. Niitä ovat olleet: ympäristön sekä sen suunnittelun ja ylläpidon kontrolloitavuus, ympäristön hoidon taso ja muokattavuus, monimuotoisuus, merkitsevyys, esteettisyys ja valinnaisuus. Sen lisäksi problematisoidaan ympäristön laatua alakulttuurien ja asukasryhmien kautta täydennyksenä yleiseen hyvään tähtäävälle normatiiviselle suunnittelulle. Asukasnäkökulmaa on havainnollistettu vertaamalla sitä suunnittelijanäkökulmaan. Asukkaat painottavat asuinympäristössä osin eri asioita kuin esimerkiksi arkkitehdit. Myös heidän pätevyysalueensa ja toimintakykynsä poikkeavat suunnittelijoiden kompetenssista. Kommunikatiivisen suunnittelun avulla asukkaiden ja suunnittelijoiden käsityksiä ympäristön laadusta samoin kuin heidän kompetenssejaan voidaan yhdistää. Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti suunnittelijoiden taustatiedoksi asukasnäkökulmaa pohdittaessa. Asia on monisyisempi kuin millaisena suunnittelijat sen yleensä näkevät. Tulevaisuudessa esimerkiksi asukkaiden tarpeita on syytä tarkastella yllykepohjaisesti. Suunnittelun tavoitteita ja arvopäämääriä voidaan ratkoa yhtäältä intressien yleistettävyyden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta rationaalisin perustein, toisaalta kontekstuaalisti, ihmisten elämäntapaan kytkeytyvien arvojen ja arvostusten kautta. Jatkossa olisi selvitettävä nimenomaan lähiöissä syntyneiden ihmisten arvoja ja arvostuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages100
ISBN (Print)951-38-3625-8
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1074
ISSN0358-5085

Keywords

  • renovating
  • environments
  • environmental surveys
  • urban planning
  • community development
  • quality
  • residential areas
  • residential buildings

Cite this

Lehtonen, H., & Sneck, T. (1989). Asukasnäkökulma asuinympäristöjen ja lähiöiden laatuun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1074
Lehtonen, Hilkka ; Sneck, Timo. / Asukasnäkökulma asuinympäristöjen ja lähiöiden laatuun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1074).
@book{5733e97bbd4948288ee58e85c6e09b11,
title = "Asukasn{\"a}k{\"o}kulma asuinymp{\"a}rist{\"o}jen ja l{\"a}hi{\"o}iden laatuun",
abstract = "Tutkimus on osa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen korjausrakentamisen tutkimusohjelmaa. Siin{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n asuinymp{\"a}rist{\"o}n laatua asukasn{\"a}k{\"o}kulmasta psykososiaaliselta kannalta. Laadun problematisoinnissa on havainnollistamismieless{\"a} k{\"a}ytetty hyv{\"a}ksi l{\"a}hi{\"o}it{\"a}. Tutkimus on luonteeltaan synteesinomainen, olemassaolevaa tietoutta yhteenkytkev{\"a}. Tiedotteessa analysoidaan paljolti asuinymp{\"a}rist{\"o}n n{\"a}kym{\"a}tt{\"o}mi{\"a}, vaikeasti mitattavia ja laiminly{\"o}tyj{\"a} laatu-ulottavuuksia. Niit{\"a} ovat olleet: ymp{\"a}rist{\"o}n sek{\"a} sen suunnittelun ja yll{\"a}pidon kontrolloitavuus, ymp{\"a}rist{\"o}n hoidon taso ja muokattavuus, monimuotoisuus, merkitsevyys, esteettisyys ja valinnaisuus. Sen lis{\"a}ksi problematisoidaan ymp{\"a}rist{\"o}n laatua alakulttuurien ja asukasryhmien kautta t{\"a}ydennyksen{\"a} yleiseen hyv{\"a}{\"a}n t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}lle normatiiviselle suunnittelulle. Asukasn{\"a}k{\"o}kulmaa on havainnollistettu vertaamalla sit{\"a} suunnittelijan{\"a}k{\"o}kulmaan. Asukkaat painottavat asuinymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} osin eri asioita kuin esimerkiksi arkkitehdit. My{\"o}s heid{\"a}n p{\"a}tevyysalueensa ja toimintakykyns{\"a} poikkeavat suunnittelijoiden kompetenssista. Kommunikatiivisen suunnittelun avulla asukkaiden ja suunnittelijoiden k{\"a}sityksi{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}n laadusta samoin kuin heid{\"a}n kompetenssejaan voidaan yhdist{\"a}{\"a}. Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti suunnittelijoiden taustatiedoksi asukasn{\"a}k{\"o}kulmaa pohdittaessa. Asia on monisyisempi kuin millaisena suunnittelijat sen yleens{\"a} n{\"a}kev{\"a}t. Tulevaisuudessa esimerkiksi asukkaiden tarpeita on syyt{\"a} tarkastella yllykepohjaisesti. Suunnittelun tavoitteita ja arvop{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}ri{\"a} voidaan ratkoa yht{\"a}{\"a}lt{\"a} intressien yleistett{\"a}vyyden ja oikeudenmukaisuuden n{\"a}k{\"o}kulmasta rationaalisin perustein, toisaalta kontekstuaalisti, ihmisten el{\"a}m{\"a}ntapaan kytkeytyvien arvojen ja arvostusten kautta. Jatkossa olisi selvitett{\"a}v{\"a} nimenomaan l{\"a}hi{\"o}iss{\"a} syntyneiden ihmisten arvoja ja arvostuksia.",
keywords = "renovating, environments, environmental surveys, urban planning, community development, quality, residential areas, residential buildings",
author = "Hilkka Lehtonen and Timo Sneck",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3625-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1074",
address = "Finland",

}

Lehtonen, H & Sneck, T 1989, Asukasnäkökulma asuinympäristöjen ja lähiöiden laatuun. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1074, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asukasnäkökulma asuinympäristöjen ja lähiöiden laatuun. / Lehtonen, Hilkka; Sneck, Timo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1074).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asukasnäkökulma asuinympäristöjen ja lähiöiden laatuun

AU - Lehtonen, Hilkka

AU - Sneck, Timo

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimus on osa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen korjausrakentamisen tutkimusohjelmaa. Siinä käsitellään asuinympäristön laatua asukasnäkökulmasta psykososiaaliselta kannalta. Laadun problematisoinnissa on havainnollistamismielessä käytetty hyväksi lähiöitä. Tutkimus on luonteeltaan synteesinomainen, olemassaolevaa tietoutta yhteenkytkevä. Tiedotteessa analysoidaan paljolti asuinympäristön näkymättömiä, vaikeasti mitattavia ja laiminlyötyjä laatu-ulottavuuksia. Niitä ovat olleet: ympäristön sekä sen suunnittelun ja ylläpidon kontrolloitavuus, ympäristön hoidon taso ja muokattavuus, monimuotoisuus, merkitsevyys, esteettisyys ja valinnaisuus. Sen lisäksi problematisoidaan ympäristön laatua alakulttuurien ja asukasryhmien kautta täydennyksenä yleiseen hyvään tähtäävälle normatiiviselle suunnittelulle. Asukasnäkökulmaa on havainnollistettu vertaamalla sitä suunnittelijanäkökulmaan. Asukkaat painottavat asuinympäristössä osin eri asioita kuin esimerkiksi arkkitehdit. Myös heidän pätevyysalueensa ja toimintakykynsä poikkeavat suunnittelijoiden kompetenssista. Kommunikatiivisen suunnittelun avulla asukkaiden ja suunnittelijoiden käsityksiä ympäristön laadusta samoin kuin heidän kompetenssejaan voidaan yhdistää. Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti suunnittelijoiden taustatiedoksi asukasnäkökulmaa pohdittaessa. Asia on monisyisempi kuin millaisena suunnittelijat sen yleensä näkevät. Tulevaisuudessa esimerkiksi asukkaiden tarpeita on syytä tarkastella yllykepohjaisesti. Suunnittelun tavoitteita ja arvopäämääriä voidaan ratkoa yhtäältä intressien yleistettävyyden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta rationaalisin perustein, toisaalta kontekstuaalisti, ihmisten elämäntapaan kytkeytyvien arvojen ja arvostusten kautta. Jatkossa olisi selvitettävä nimenomaan lähiöissä syntyneiden ihmisten arvoja ja arvostuksia.

AB - Tutkimus on osa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen korjausrakentamisen tutkimusohjelmaa. Siinä käsitellään asuinympäristön laatua asukasnäkökulmasta psykososiaaliselta kannalta. Laadun problematisoinnissa on havainnollistamismielessä käytetty hyväksi lähiöitä. Tutkimus on luonteeltaan synteesinomainen, olemassaolevaa tietoutta yhteenkytkevä. Tiedotteessa analysoidaan paljolti asuinympäristön näkymättömiä, vaikeasti mitattavia ja laiminlyötyjä laatu-ulottavuuksia. Niitä ovat olleet: ympäristön sekä sen suunnittelun ja ylläpidon kontrolloitavuus, ympäristön hoidon taso ja muokattavuus, monimuotoisuus, merkitsevyys, esteettisyys ja valinnaisuus. Sen lisäksi problematisoidaan ympäristön laatua alakulttuurien ja asukasryhmien kautta täydennyksenä yleiseen hyvään tähtäävälle normatiiviselle suunnittelulle. Asukasnäkökulmaa on havainnollistettu vertaamalla sitä suunnittelijanäkökulmaan. Asukkaat painottavat asuinympäristössä osin eri asioita kuin esimerkiksi arkkitehdit. Myös heidän pätevyysalueensa ja toimintakykynsä poikkeavat suunnittelijoiden kompetenssista. Kommunikatiivisen suunnittelun avulla asukkaiden ja suunnittelijoiden käsityksiä ympäristön laadusta samoin kuin heidän kompetenssejaan voidaan yhdistää. Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti suunnittelijoiden taustatiedoksi asukasnäkökulmaa pohdittaessa. Asia on monisyisempi kuin millaisena suunnittelijat sen yleensä näkevät. Tulevaisuudessa esimerkiksi asukkaiden tarpeita on syytä tarkastella yllykepohjaisesti. Suunnittelun tavoitteita ja arvopäämääriä voidaan ratkoa yhtäältä intressien yleistettävyyden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta rationaalisin perustein, toisaalta kontekstuaalisti, ihmisten elämäntapaan kytkeytyvien arvojen ja arvostusten kautta. Jatkossa olisi selvitettävä nimenomaan lähiöissä syntyneiden ihmisten arvoja ja arvostuksia.

KW - renovating

KW - environments

KW - environmental surveys

KW - urban planning

KW - community development

KW - quality

KW - residential areas

KW - residential buildings

M3 - Report

SN - 951-38-3625-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asukasnäkökulma asuinympäristöjen ja lähiöiden laatuun

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtonen H, Sneck T. Asukasnäkökulma asuinympäristöjen ja lähiöiden laatuun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1074).