Asumistottumusten ja tilajärjestyksen vaikutus energian kulutukseen

Olli Taimisto

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Haastattelujen ja seurantamittausten avulla on tutkittu Forssan Paavolan vuoden 1982 asuntomessualueen 31 asunnon energiankulutusta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Energiankulutuksen lisäksi on paneuduttu asuntojen laitetekniikan käyttöön sekä viihtyisyyteen. Tutkimuksen tulosten saattamiseksi vertailukelpoisiksi messualueen hyvin erilaisten taloratkaisujen kesken on tutkimuksessa kehitetty seurantamittauksiin soveltuva tase. Tutkimuksessa on melko tarkasti voitu erottaa energiankulutuksessa merkittäviä ja yleensä mitattavissa olevia tekijöitä. Tutkimuksen aiheen mukaisesti on keskitytty asumistottumusten ja tilajärjestelyn osuuteen energiankulutuksessa. Menetelmässä haetaan taseesta ne termit, joihin em. tekijöiden voidaan olettaa vaikuttavan ja verrataan eroja eri asuntojen välillä. Suurimpiin poikkeamiin pyritään löytämään selittäviä tekijöitä. Asumistottumusten vaikutusta energiankulutukseen on voitu seurata varsin konkreettisesti ja havaita selviä vaikutustekijöitä. Tässä tutkimuksessa on voitu myös kartoittaa vaikeasti havaittavaa asuntojen tuuletusta ja ilmanvaihtoa normaalissa asumistilanteessa. Tilajärjestelyjen vaikutus energiankulutukseen on vähemmän konkreettinen ja vaikeammin seurattavissa oleva tekijä. Tältä osin tutkimuksessa on paneuduttu lähinnä auringonsäteilystä ikkunoiden kautta saatavaan ilmaisenergiaan sekä eri lämpötilaisten vyöhykkeiden esiintymiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages76
ISBN (Print)951-38-2275-3
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume434

Keywords

  • energy consumption
  • houses
  • small houses
  • habits, architecture

Cite this

Taimisto, O. (1985). Asumistottumusten ja tilajärjestyksen vaikutus energian kulutukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 434
Taimisto, Olli. / Asumistottumusten ja tilajärjestyksen vaikutus energian kulutukseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 434).
@book{6800e2e0a9554c51a7f03f306504eea2,
title = "Asumistottumusten ja tilaj{\"a}rjestyksen vaikutus energian kulutukseen",
abstract = "Haastattelujen ja seurantamittausten avulla on tutkittu Forssan Paavolan vuoden 1982 asuntomessualueen 31 asunnon energiankulutusta ja siihen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Energiankulutuksen lis{\"a}ksi on paneuduttu asuntojen laitetekniikan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n sek{\"a} viihtyisyyteen. Tutkimuksen tulosten saattamiseksi vertailukelpoisiksi messualueen hyvin erilaisten taloratkaisujen kesken on tutkimuksessa kehitetty seurantamittauksiin soveltuva tase. Tutkimuksessa on melko tarkasti voitu erottaa energiankulutuksessa merkitt{\"a}vi{\"a} ja yleens{\"a} mitattavissa olevia tekij{\"o}it{\"a}. Tutkimuksen aiheen mukaisesti on keskitytty asumistottumusten ja tilaj{\"a}rjestelyn osuuteen energiankulutuksessa. Menetelm{\"a}ss{\"a} haetaan taseesta ne termit, joihin em. tekij{\"o}iden voidaan olettaa vaikuttavan ja verrataan eroja eri asuntojen v{\"a}lill{\"a}. Suurimpiin poikkeamiin pyrit{\"a}{\"a}n l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n selitt{\"a}vi{\"a} tekij{\"o}it{\"a}. Asumistottumusten vaikutusta energiankulutukseen on voitu seurata varsin konkreettisesti ja havaita selvi{\"a} vaikutustekij{\"o}it{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa on voitu my{\"o}s kartoittaa vaikeasti havaittavaa asuntojen tuuletusta ja ilmanvaihtoa normaalissa asumistilanteessa. Tilaj{\"a}rjestelyjen vaikutus energiankulutukseen on v{\"a}hemm{\"a}n konkreettinen ja vaikeammin seurattavissa oleva tekij{\"a}. T{\"a}lt{\"a} osin tutkimuksessa on paneuduttu l{\"a}hinn{\"a} auringons{\"a}teilyst{\"a} ikkunoiden kautta saatavaan ilmaisenergiaan sek{\"a} eri l{\"a}mp{\"o}tilaisten vy{\"o}hykkeiden esiintymiseen.",
keywords = "energy consumption, houses, small houses, habits, architecture",
author = "Olli Taimisto",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2275-3",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Taimisto, O 1985, Asumistottumusten ja tilajärjestyksen vaikutus energian kulutukseen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 434, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asumistottumusten ja tilajärjestyksen vaikutus energian kulutukseen. / Taimisto, Olli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 434).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Asumistottumusten ja tilajärjestyksen vaikutus energian kulutukseen

AU - Taimisto, Olli

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Haastattelujen ja seurantamittausten avulla on tutkittu Forssan Paavolan vuoden 1982 asuntomessualueen 31 asunnon energiankulutusta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Energiankulutuksen lisäksi on paneuduttu asuntojen laitetekniikan käyttöön sekä viihtyisyyteen. Tutkimuksen tulosten saattamiseksi vertailukelpoisiksi messualueen hyvin erilaisten taloratkaisujen kesken on tutkimuksessa kehitetty seurantamittauksiin soveltuva tase. Tutkimuksessa on melko tarkasti voitu erottaa energiankulutuksessa merkittäviä ja yleensä mitattavissa olevia tekijöitä. Tutkimuksen aiheen mukaisesti on keskitytty asumistottumusten ja tilajärjestelyn osuuteen energiankulutuksessa. Menetelmässä haetaan taseesta ne termit, joihin em. tekijöiden voidaan olettaa vaikuttavan ja verrataan eroja eri asuntojen välillä. Suurimpiin poikkeamiin pyritään löytämään selittäviä tekijöitä. Asumistottumusten vaikutusta energiankulutukseen on voitu seurata varsin konkreettisesti ja havaita selviä vaikutustekijöitä. Tässä tutkimuksessa on voitu myös kartoittaa vaikeasti havaittavaa asuntojen tuuletusta ja ilmanvaihtoa normaalissa asumistilanteessa. Tilajärjestelyjen vaikutus energiankulutukseen on vähemmän konkreettinen ja vaikeammin seurattavissa oleva tekijä. Tältä osin tutkimuksessa on paneuduttu lähinnä auringonsäteilystä ikkunoiden kautta saatavaan ilmaisenergiaan sekä eri lämpötilaisten vyöhykkeiden esiintymiseen.

AB - Haastattelujen ja seurantamittausten avulla on tutkittu Forssan Paavolan vuoden 1982 asuntomessualueen 31 asunnon energiankulutusta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Energiankulutuksen lisäksi on paneuduttu asuntojen laitetekniikan käyttöön sekä viihtyisyyteen. Tutkimuksen tulosten saattamiseksi vertailukelpoisiksi messualueen hyvin erilaisten taloratkaisujen kesken on tutkimuksessa kehitetty seurantamittauksiin soveltuva tase. Tutkimuksessa on melko tarkasti voitu erottaa energiankulutuksessa merkittäviä ja yleensä mitattavissa olevia tekijöitä. Tutkimuksen aiheen mukaisesti on keskitytty asumistottumusten ja tilajärjestelyn osuuteen energiankulutuksessa. Menetelmässä haetaan taseesta ne termit, joihin em. tekijöiden voidaan olettaa vaikuttavan ja verrataan eroja eri asuntojen välillä. Suurimpiin poikkeamiin pyritään löytämään selittäviä tekijöitä. Asumistottumusten vaikutusta energiankulutukseen on voitu seurata varsin konkreettisesti ja havaita selviä vaikutustekijöitä. Tässä tutkimuksessa on voitu myös kartoittaa vaikeasti havaittavaa asuntojen tuuletusta ja ilmanvaihtoa normaalissa asumistilanteessa. Tilajärjestelyjen vaikutus energiankulutukseen on vähemmän konkreettinen ja vaikeammin seurattavissa oleva tekijä. Tältä osin tutkimuksessa on paneuduttu lähinnä auringonsäteilystä ikkunoiden kautta saatavaan ilmaisenergiaan sekä eri lämpötilaisten vyöhykkeiden esiintymiseen.

KW - energy consumption

KW - houses

KW - small houses

KW - habits, architecture

M3 - Report

SN - 951-38-2275-3

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Asumistottumusten ja tilajärjestyksen vaikutus energian kulutukseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Taimisto O. Asumistottumusten ja tilajärjestyksen vaikutus energian kulutukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 434).