Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA)

Kari Rauhala

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

ARENA on tietokoneohjelma asuntoalueiden rakennusten energiankulutuksen laskemiseksi. Ohjelma on laadittu PARADOX-tiedonhallintaohjelmistolla IBM PC -yhtcensopiville mikroille. Mallin kehitys on jatkoa ASTA II -tutkimukselle, jossa tarkasteltiin asuntoalueen käyttökustannusten muodostumista. Laskentamenetelmän kehittämisessä on myös pyritty ottamaan kaavoittajan näkökulmasta katsottuna huomioon eräiden muiden vastaavien menetelmien hyvät ja huonot puolet. Ohjelma sisältää kaksi eri laskentamallia: Malli A on karkea aluetason malli (ei yksittäisiä rakennuksia) ja malli B tarkempi talotason malli (yksittäiset rakennukset). Mallissa A voidaan käyttötarkoitus määrittää eri karkeustasoilla rakennustyyppiryhmittelyn mukaan. Laskentamalli toimii eri karkeustasoilla myös syöttölietojen tarkkuustasosta riippuen. Useimmille lähtötiedoille on aluksi määritetty valmiit oletusarvot, joita voidaan tarvittaessa muuttaa. Karkeimmalla tasolla malli tarvitsee välttämättöminä tietoina ainoastaan rakennuksen (rakennusryhmän) käyttötarkoituksen ja rakennusoikouskerrosalan. Tarkimmassa tapauksessa käytettäessä mallia B voidaan muuttaa myös sellaisia tekijöitä, joihin kaavoituksessa ei yleensä puututa. Näin ollen arviointimallia voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi asemakaavoituksen eri suunnitteluvaiheissa taikka eri kaavoitustasoilla korttelikaavoista yleis- ja seutukaavoihin. Jossain määrin sitä voidaan hyödyntää myös rakennusten suunnittelussa. Ilmastotietoina malli käyttää rakennuspaikan astepäivälukua, keskimääräistä tuulennopeutta sekä sisälle saatavaa auringonsäteilyä. Mikäli näitä tietoja ei ole suoraan saatavissa, voidaan ne myös karkeasti arvioida tiettyjen rakennuspaikkaa koskevien vaihtoehtojen pohjalta. Rakennuksen dynaaminen energiakäyttäytyminen on pyritty ottamaan mallissa huomioon käyttämällä siinä monimutkaisemmilla malleilla tehtyjen laskelmien tuloksia tilastollisesti tiivistettyinä funktioina. Malli on pyritty tekemään niin helppokäyttöiseksi, että sitä voisivat käyttää myös sellaiset henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tietokoneista. Siinä on erilaisia tulostusmuotoja joko yksittäisten kohteitten tai koko alueen kululustietojen tulostamiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages68
ISBN (Print)951-38-3639-8
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.1088
ISSN (Print)0358-5085

Fingerprint

City Planning
Pediculus

Keywords

  • urban planning
  • energy consumption
  • computer programming

Cite this

Rauhala, K. (1990). Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1088
Rauhala, Kari. / Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA). Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1088).
@book{c0d42c06526c4ccfa6777c1f19d0dc8d,
title = "Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA)",
abstract = "ARENA on tietokoneohjelma asuntoalueiden rakennusten energiankulutuksen laskemiseksi. Ohjelma on laadittu PARADOX-tiedonhallintaohjelmistolla IBM PC -yhtcensopiville mikroille. Mallin kehitys on jatkoa ASTA II -tutkimukselle, jossa tarkasteltiin asuntoalueen k{\"a}ytt{\"o}kustannusten muodostumista. Laskentamenetelm{\"a}n kehitt{\"a}misess{\"a} on my{\"o}s pyritty ottamaan kaavoittajan n{\"a}k{\"o}kulmasta katsottuna huomioon er{\"a}iden muiden vastaavien menetelmien hyv{\"a}t ja huonot puolet. Ohjelma sis{\"a}lt{\"a}{\"a} kaksi eri laskentamallia: Malli A on karkea aluetason malli (ei yksitt{\"a}isi{\"a} rakennuksia) ja malli B tarkempi talotason malli (yksitt{\"a}iset rakennukset). Mallissa A voidaan k{\"a}ytt{\"o}tarkoitus m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} eri karkeustasoilla rakennustyyppiryhmittelyn mukaan. Laskentamalli toimii eri karkeustasoilla my{\"o}s sy{\"o}tt{\"o}lietojen tarkkuustasosta riippuen. Useimmille l{\"a}ht{\"o}tiedoille on aluksi m{\"a}{\"a}ritetty valmiit oletusarvot, joita voidaan tarvittaessa muuttaa. Karkeimmalla tasolla malli tarvitsee v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}min{\"a} tietoina ainoastaan rakennuksen (rakennusryhm{\"a}n) k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen ja rakennusoikouskerrosalan. Tarkimmassa tapauksessa k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} mallia B voidaan muuttaa my{\"o}s sellaisia tekij{\"o}it{\"a}, joihin kaavoituksessa ei yleens{\"a} puututa. N{\"a}in ollen arviointimallia voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi esimerkiksi asemakaavoituksen eri suunnitteluvaiheissa taikka eri kaavoitustasoilla korttelikaavoista yleis- ja seutukaavoihin. Jossain m{\"a}{\"a}rin sit{\"a} voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} my{\"o}s rakennusten suunnittelussa. Ilmastotietoina malli k{\"a}ytt{\"a}{\"a} rakennuspaikan astep{\"a}iv{\"a}lukua, keskim{\"a}{\"a}r{\"a}ist{\"a} tuulennopeutta sek{\"a} sis{\"a}lle saatavaa auringons{\"a}teily{\"a}. Mik{\"a}li n{\"a}it{\"a} tietoja ei ole suoraan saatavissa, voidaan ne my{\"o}s karkeasti arvioida tiettyjen rakennuspaikkaa koskevien vaihtoehtojen pohjalta. Rakennuksen dynaaminen energiak{\"a}ytt{\"a}ytyminen on pyritty ottamaan mallissa huomioon k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} siin{\"a} monimutkaisemmilla malleilla tehtyjen laskelmien tuloksia tilastollisesti tiivistettyin{\"a} funktioina. Malli on pyritty tekem{\"a}{\"a}n niin helppok{\"a}ytt{\"o}iseksi, ett{\"a} sit{\"a} voisivat k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s sellaiset henkil{\"o}t, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tietokoneista. Siin{\"a} on erilaisia tulostusmuotoja joko yksitt{\"a}isten kohteitten tai koko alueen kululustietojen tulostamiseksi.",
keywords = "urban planning, energy consumption, computer programming",
author = "Kari Rauhala",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3639-8",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1088",
address = "Finland",

}

Rauhala, K 1990, Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA). Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1088, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA). / Rauhala, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1088).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA)

AU - Rauhala, Kari

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - ARENA on tietokoneohjelma asuntoalueiden rakennusten energiankulutuksen laskemiseksi. Ohjelma on laadittu PARADOX-tiedonhallintaohjelmistolla IBM PC -yhtcensopiville mikroille. Mallin kehitys on jatkoa ASTA II -tutkimukselle, jossa tarkasteltiin asuntoalueen käyttökustannusten muodostumista. Laskentamenetelmän kehittämisessä on myös pyritty ottamaan kaavoittajan näkökulmasta katsottuna huomioon eräiden muiden vastaavien menetelmien hyvät ja huonot puolet. Ohjelma sisältää kaksi eri laskentamallia: Malli A on karkea aluetason malli (ei yksittäisiä rakennuksia) ja malli B tarkempi talotason malli (yksittäiset rakennukset). Mallissa A voidaan käyttötarkoitus määrittää eri karkeustasoilla rakennustyyppiryhmittelyn mukaan. Laskentamalli toimii eri karkeustasoilla myös syöttölietojen tarkkuustasosta riippuen. Useimmille lähtötiedoille on aluksi määritetty valmiit oletusarvot, joita voidaan tarvittaessa muuttaa. Karkeimmalla tasolla malli tarvitsee välttämättöminä tietoina ainoastaan rakennuksen (rakennusryhmän) käyttötarkoituksen ja rakennusoikouskerrosalan. Tarkimmassa tapauksessa käytettäessä mallia B voidaan muuttaa myös sellaisia tekijöitä, joihin kaavoituksessa ei yleensä puututa. Näin ollen arviointimallia voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi asemakaavoituksen eri suunnitteluvaiheissa taikka eri kaavoitustasoilla korttelikaavoista yleis- ja seutukaavoihin. Jossain määrin sitä voidaan hyödyntää myös rakennusten suunnittelussa. Ilmastotietoina malli käyttää rakennuspaikan astepäivälukua, keskimääräistä tuulennopeutta sekä sisälle saatavaa auringonsäteilyä. Mikäli näitä tietoja ei ole suoraan saatavissa, voidaan ne myös karkeasti arvioida tiettyjen rakennuspaikkaa koskevien vaihtoehtojen pohjalta. Rakennuksen dynaaminen energiakäyttäytyminen on pyritty ottamaan mallissa huomioon käyttämällä siinä monimutkaisemmilla malleilla tehtyjen laskelmien tuloksia tilastollisesti tiivistettyinä funktioina. Malli on pyritty tekemään niin helppokäyttöiseksi, että sitä voisivat käyttää myös sellaiset henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tietokoneista. Siinä on erilaisia tulostusmuotoja joko yksittäisten kohteitten tai koko alueen kululustietojen tulostamiseksi.

AB - ARENA on tietokoneohjelma asuntoalueiden rakennusten energiankulutuksen laskemiseksi. Ohjelma on laadittu PARADOX-tiedonhallintaohjelmistolla IBM PC -yhtcensopiville mikroille. Mallin kehitys on jatkoa ASTA II -tutkimukselle, jossa tarkasteltiin asuntoalueen käyttökustannusten muodostumista. Laskentamenetelmän kehittämisessä on myös pyritty ottamaan kaavoittajan näkökulmasta katsottuna huomioon eräiden muiden vastaavien menetelmien hyvät ja huonot puolet. Ohjelma sisältää kaksi eri laskentamallia: Malli A on karkea aluetason malli (ei yksittäisiä rakennuksia) ja malli B tarkempi talotason malli (yksittäiset rakennukset). Mallissa A voidaan käyttötarkoitus määrittää eri karkeustasoilla rakennustyyppiryhmittelyn mukaan. Laskentamalli toimii eri karkeustasoilla myös syöttölietojen tarkkuustasosta riippuen. Useimmille lähtötiedoille on aluksi määritetty valmiit oletusarvot, joita voidaan tarvittaessa muuttaa. Karkeimmalla tasolla malli tarvitsee välttämättöminä tietoina ainoastaan rakennuksen (rakennusryhmän) käyttötarkoituksen ja rakennusoikouskerrosalan. Tarkimmassa tapauksessa käytettäessä mallia B voidaan muuttaa myös sellaisia tekijöitä, joihin kaavoituksessa ei yleensä puututa. Näin ollen arviointimallia voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi asemakaavoituksen eri suunnitteluvaiheissa taikka eri kaavoitustasoilla korttelikaavoista yleis- ja seutukaavoihin. Jossain määrin sitä voidaan hyödyntää myös rakennusten suunnittelussa. Ilmastotietoina malli käyttää rakennuspaikan astepäivälukua, keskimääräistä tuulennopeutta sekä sisälle saatavaa auringonsäteilyä. Mikäli näitä tietoja ei ole suoraan saatavissa, voidaan ne myös karkeasti arvioida tiettyjen rakennuspaikkaa koskevien vaihtoehtojen pohjalta. Rakennuksen dynaaminen energiakäyttäytyminen on pyritty ottamaan mallissa huomioon käyttämällä siinä monimutkaisemmilla malleilla tehtyjen laskelmien tuloksia tilastollisesti tiivistettyinä funktioina. Malli on pyritty tekemään niin helppokäyttöiseksi, että sitä voisivat käyttää myös sellaiset henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tietokoneista. Siinä on erilaisia tulostusmuotoja joko yksittäisten kohteitten tai koko alueen kululustietojen tulostamiseksi.

KW - urban planning

KW - energy consumption

KW - computer programming

M3 - Report

SN - 951-38-3639-8

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA)

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rauhala K. Asuntoalueen rakennusten energiankulutuksen arviointi kaavoituksessa (ARENA). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1088).