Asuntosprinklaus Suomessa: Vaikuttavuuden arviointi

Tuomo Rinne, Kati Tillander, Jukka Vaari, Kaisa Belloni, Tuomas Paloposki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tähän julkaisuun on koottu havainnot, jotka on tehty tutkimushankkeen "Asuntosprinklaus Suomessa - vaikuttavuuden arviointi" ensimmäisessä vaiheessa. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tutkia, voidaanko palokuolemien ja loukkaantumisten määrää Suomessa vähentää merkittävästi asuntosprinklauksella. Julkaisu esittelee asuntosprinklauksen aseman suomalaisessa tämänhetkisessä lainsäädännössä, sprinklauksessa käytettäviä teknisiä ratkaisuja ja muutamia yksittäisiä sprinklattuja kohteita. Onnettomuustietokanta PRONTOn ja eräiden muiden lähteiden avulla on selvitetty sprinklatuissa rakennuksissa tapahtuneita tulipaloja ja sprinklerijärjestelmien vahinkolaukaisuja. Kotimaisen tilastoaineiston vähäisyyden vuoksi johtopäätöksiä asuntosprinklauksen vaikuttavuudesta on tehty pääasiassa yhdysvaltalaisen tilastoaineiston perusteella. Sen mukaan palokuoleman todennäköisyys savuilmaisimella ja sprinklerijärjestelmällä varustetussa asunnossa on 50-75 % pienempi kuin pelkästään palovaroittimella varustetussa asunnossa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Electronic)978-951-38-7204-5
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2430
ISSN1235-0605

Keywords

 • fire hazards
 • fire safety
 • accident prevention
 • fire extinguishers
 • sprinkler systems
 • residential buildings
 • hospitals
 • legislation
 • technical solutions
 • smoke detection
 • automatic extinguishers

Cite this

Rinne, T., Tillander, K., Vaari, J., Belloni, K., & Paloposki, T. (2008). Asuntosprinklaus Suomessa: Vaikuttavuuden arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2430
Rinne, Tuomo ; Tillander, Kati ; Vaari, Jukka ; Belloni, Kaisa ; Paloposki, Tuomas. / Asuntosprinklaus Suomessa : Vaikuttavuuden arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 88 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2430).
@book{9c30f5326b634bcfa84e70b2dc38404d,
title = "Asuntosprinklaus Suomessa: Vaikuttavuuden arviointi",
abstract = "T{\"a}h{\"a}n julkaisuun on koottu havainnot, jotka on tehty tutkimushankkeen {"}Asuntosprinklaus Suomessa - vaikuttavuuden arviointi{"} ensimm{\"a}isess{\"a} vaiheessa. Hankkeen keskeisen{\"a} tavoitteena on tutkia, voidaanko palokuolemien ja loukkaantumisten m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} Suomessa v{\"a}hent{\"a}{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}sti asuntosprinklauksella. Julkaisu esittelee asuntosprinklauksen aseman suomalaisessa t{\"a}m{\"a}nhetkisess{\"a} lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ss{\"a}, sprinklauksessa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} teknisi{\"a} ratkaisuja ja muutamia yksitt{\"a}isi{\"a} sprinklattuja kohteita. Onnettomuustietokanta PRONTOn ja er{\"a}iden muiden l{\"a}hteiden avulla on selvitetty sprinklatuissa rakennuksissa tapahtuneita tulipaloja ja sprinklerij{\"a}rjestelmien vahinkolaukaisuja. Kotimaisen tilastoaineiston v{\"a}h{\"a}isyyden vuoksi johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} asuntosprinklauksen vaikuttavuudesta on tehty p{\"a}{\"a}asiassa yhdysvaltalaisen tilastoaineiston perusteella. Sen mukaan palokuoleman todenn{\"a}k{\"o}isyys savuilmaisimella ja sprinklerij{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a} varustetussa asunnossa on 50-75 {\%} pienempi kuin pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n palovaroittimella varustetussa asunnossa.",
keywords = "fire hazards, fire safety, accident prevention, fire extinguishers, sprinkler systems, residential buildings, hospitals, legislation, technical solutions, smoke detection, automatic extinguishers",
author = "Tuomo Rinne and Kati Tillander and Jukka Vaari and Kaisa Belloni and Tuomas Paloposki",
note = "Project code: VTT-V-3478-06",
year = "2008",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2430",
address = "Finland",

}

Rinne, T, Tillander, K, Vaari, J, Belloni, K & Paloposki, T 2008, Asuntosprinklaus Suomessa: Vaikuttavuuden arviointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2430, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asuntosprinklaus Suomessa : Vaikuttavuuden arviointi. / Rinne, Tuomo; Tillander, Kati; Vaari, Jukka; Belloni, Kaisa; Paloposki, Tuomas.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 88 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2430).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asuntosprinklaus Suomessa

T2 - Vaikuttavuuden arviointi

AU - Rinne, Tuomo

AU - Tillander, Kati

AU - Vaari, Jukka

AU - Belloni, Kaisa

AU - Paloposki, Tuomas

N1 - Project code: VTT-V-3478-06

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Tähän julkaisuun on koottu havainnot, jotka on tehty tutkimushankkeen "Asuntosprinklaus Suomessa - vaikuttavuuden arviointi" ensimmäisessä vaiheessa. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tutkia, voidaanko palokuolemien ja loukkaantumisten määrää Suomessa vähentää merkittävästi asuntosprinklauksella. Julkaisu esittelee asuntosprinklauksen aseman suomalaisessa tämänhetkisessä lainsäädännössä, sprinklauksessa käytettäviä teknisiä ratkaisuja ja muutamia yksittäisiä sprinklattuja kohteita. Onnettomuustietokanta PRONTOn ja eräiden muiden lähteiden avulla on selvitetty sprinklatuissa rakennuksissa tapahtuneita tulipaloja ja sprinklerijärjestelmien vahinkolaukaisuja. Kotimaisen tilastoaineiston vähäisyyden vuoksi johtopäätöksiä asuntosprinklauksen vaikuttavuudesta on tehty pääasiassa yhdysvaltalaisen tilastoaineiston perusteella. Sen mukaan palokuoleman todennäköisyys savuilmaisimella ja sprinklerijärjestelmällä varustetussa asunnossa on 50-75 % pienempi kuin pelkästään palovaroittimella varustetussa asunnossa.

AB - Tähän julkaisuun on koottu havainnot, jotka on tehty tutkimushankkeen "Asuntosprinklaus Suomessa - vaikuttavuuden arviointi" ensimmäisessä vaiheessa. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tutkia, voidaanko palokuolemien ja loukkaantumisten määrää Suomessa vähentää merkittävästi asuntosprinklauksella. Julkaisu esittelee asuntosprinklauksen aseman suomalaisessa tämänhetkisessä lainsäädännössä, sprinklauksessa käytettäviä teknisiä ratkaisuja ja muutamia yksittäisiä sprinklattuja kohteita. Onnettomuustietokanta PRONTOn ja eräiden muiden lähteiden avulla on selvitetty sprinklatuissa rakennuksissa tapahtuneita tulipaloja ja sprinklerijärjestelmien vahinkolaukaisuja. Kotimaisen tilastoaineiston vähäisyyden vuoksi johtopäätöksiä asuntosprinklauksen vaikuttavuudesta on tehty pääasiassa yhdysvaltalaisen tilastoaineiston perusteella. Sen mukaan palokuoleman todennäköisyys savuilmaisimella ja sprinklerijärjestelmällä varustetussa asunnossa on 50-75 % pienempi kuin pelkästään palovaroittimella varustetussa asunnossa.

KW - fire hazards

KW - fire safety

KW - accident prevention

KW - fire extinguishers

KW - sprinkler systems

KW - residential buildings

KW - hospitals

KW - legislation

KW - technical solutions

KW - smoke detection

KW - automatic extinguishers

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Asuntosprinklaus Suomessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rinne T, Tillander K, Vaari J, Belloni K, Paloposki T. Asuntosprinklaus Suomessa: Vaikuttavuuden arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 88 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2430).